Lizardmeński Coldblooded

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Klops
Falubaz

Lizardmeński Coldblooded

Post autor: Klops »

Co jest leadership testem, bo właśnie wertowałem rulebooka i wyszło mi że wszystkie psychology tests takowymi nie są.
Bo i owszem używa się tam LD i zdaje się to jak test LD ale wzmiaki o tym że są to takie testy to tam nie ma. Podobnie jest z Breakiem.
strony 39 i 48 booka
Pytam na potrzeby interpretacji zasady Coldblooded, bo jeżeli moje spostrzeżenia są słuszne to ta zdolność jest z tyłka
"For all Leadership tests, models with the Cold Blooded special rule roll 3 dice and use the lowast two scores."

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Leadership tests, są to zarówno testy psychologiczne jak i testy złamania podczas fazy walki:
1. Wszystkie testy psychologiczne - strachu, terroru, paniki, stubborn, głupoty - są Leadership testami
2. Wszystkie testy złamania - gdy Twój oddział przegrywa walkę, i musisz rzucić by zobaczyć czy sie nie złamie - jest to Leadership test.
Do wszystkich powyższych używasz zasady Cold Blooded. Oczywiście wzięte z Rulebook'a.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Klops
Falubaz

Problem w tym że nie wynika to z rulebooka.
Twoja interpretacja jest błędna jeśli czytasz ten sam podręcznik co ja.
Leadership test to według booka zupełnie inna rzecz od breaków i psychologi mimo że używa się tam wartości LD, i wykonuje się je tak samo.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:Leadership test to według booka zupełnie inna rzecz od breaków i psychologi mimo że używa się tam wartości LD, i wykonuje się je tak samo.
Ciekawe tylko co jeszcze zostało, żeby być tym testem LD, skoro breaki i psychologia nimi nie są :P Wycie Banshee i Light of Death Kaszkietu? :P

Klops
Falubaz

Dlatego ta zdolność teraz chyba trochę z tyłka jest.

Klops
Falubaz

Kaszkiet na pewno nie jest testem LD więc podejrzewam że Banshee ma tak samo.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:Dlatego ta zdolność teraz chyba trochę z tyłka jest.
Ja wiem, że GW robi głupie rzeczy. Ale nawet oni nie są tak porąbani, żeby wymyślać coś po nic :P Ta umiejętność działa i to w taki sposób jak opisałem, co jest zresztą zgubą i rozgoryczeniem wielu graczy. Co powiesz na to, że statystycznie wychodzi to jak lepszy stubborn? :P A stubborn na jednostkach typu saurus czy temple guard uuu rzecz bolesna dla przeciwnika.
Klops pisze:Kaszkiet na pewno nie jest testem LD więc podejrzewam że Banshee ma tak samo.
No to tym bardziej, wyjaśnij co jest, może są jakieś przypuszczenia? :P

Book Lizaków, pamiętaj nowy, więc uwaga, że zasady się przedawniły nie bardzo pasuje.

EDIT: No dobra, żeby daleko się z tym nie zapędzić i nie spamować forum - strona 5 Rulebooka bodajże - Leadership Tests - wyraźnie jest: są to testy w których rzucasz 2D6 i porównujesz wynik z własnym współczynnikiem LD. Zarówno przy testach psychologii tak robisz (znaczy się rzucasz 2D6 i porównujesz LD), jak i przy testach złamania. Czasem jednak w testach psychologi są pewne modyfikatory ujemne do testu (np. uderzenie Hellcannona), a przy testach złamania Twój modyfikator ujemny wynosi tyle o ile przegrałeś walkę.

Klops
Falubaz

Zwrot Leadership test
s 61 wood elves
A lumentation of Despairs

s 42 ork& goblins
skull wand of kaloth

s 22 tomb kings
klątwa

Nie chce mi się dalej szukać.

edit Ja się będej dalej upierał że w breaku testach i psychology testach nie ma nic o tym że są to testy LD.
Może wskazywać o tym fakt że są oddzielnie opisane zasady ich wykonywania.
Nie znalazłem także żądnej erraty która by ten fakt zmieniała.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:edit Ja się będej dalej upierał że w breaku testach i psychology testach nie ma nic o tym że są to testy LD.
I dlatego będziesz wałował biednych graczy Lizardmeńskich i innych którzy korzystają z broni/umiejętności wymagających testu LD? Czyżby ten fragment, który podałem (sam przecież możesz go zweryfikować w Rulebooku) nie wystarczał? Zapytaj się czy Twoim przeciwnikom wystarcza :P

Oddzielne zasady, oddzielnymi - bo inaczej jakiś gracz mógłby pomyśleć, że bonus z CR mógłby sobie dodać do testowania paniki czy strachu. A tak przynajmniej czysto rozdzielone, jakich bonusów kiedy używać. Nie zmienia to faktu, który się ciągnie od początku tematu - i testy psychologiczne i testy złamania podpadają pod kategorię testów LD.

Ja jednak powiedziałem wystarczająco w tej kwestii i zostawiam Cie z Twymi własnymi konkluzjami, jakie by one nie były.

Awatar użytkownika
beastlord
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Post autor: beastlord »

Mac pisze:
Klops pisze:Dlatego ta zdolność teraz chyba trochę z tyłka jest.
Klops pisze:Kaszkiet na pewno nie jest testem LD więc podejrzewam że Banshee ma tak samo.
No to tym bardziej, wyjaśnij co jest, może są jakieś przypuszczenia? :P

Book Lizaków, pamiętaj nowy, więc uwaga, że zasady się przedawniły nie bardzo pasuje.

EDIT: No dobra, żeby daleko się z tym nie zapędzić i nie spamować forum - strona 5 Rulebooka bodajże - Leadership Tests - wyraźnie jest: są to testy w których rzucasz 2D6 i porównujesz wynik z własnym współczynnikiem LD. Zarówno przy testach psychologii tak robisz (znaczy się rzucasz 2D6 i porównujesz LD), jak i przy testach złamania. Czasem jednak w testach psychologi są pewne modyfikatory ujemne do testu (np. uderzenie Hellcannona), a przy testach złamania Twój modyfikator ujemny wynosi tyle o ile przegrałeś walkę.
nic dodać, nic ująć, a niby to takie oczywiste jest??
Klops pisze: edit Ja się będej dalej upierał że w breaku testach i psychology testach nie ma nic o tym że są to testy LD.
życzę spokojnego życia w nibylandii
Mac pisze:
I dlatego będziesz wałował biednych graczy Lizardmeńskich i innych którzy korzystają z broni/umiejętności wymagających testu LD? Czyżby ten fragment, który podałem (sam przecież możesz go zweryfikować w Rulebooku) nie wystarczał? Zapytaj się czy Twoim przeciwnikom wystarcza :P

Oddzielne zasady, oddzielnymi - bo inaczej jakiś gracz mógłby pomyśleć, że bonus z CR mógłby sobie dodać do testowania paniki czy strachu. A tak przynajmniej czysto rozdzielone, jakich bonusów kiedy używać. Nie zmienia to faktu, który się ciągnie od początku tematu - i testy psychologiczne i testy złamania podpadają pod kategorię testów LD.

Ja jednak powiedziałem wystarczająco w tej kwestii i zostawiam Cie z Twymi własnymi konkluzjami, jakie by one nie były.
biedny klopsik co ty bys nie zrobił dla wygranej co nie oj oj

Klops
Falubaz

Zauważ że zarówno w brekach jak i w psychology testach mogą występować różne modyfikatory, których przy normalnych testach statystyk nie ma. Po zatym test LD tyczy się modelu a brejki i psycha oddziałów.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Jaką statystykę testujesz w przypadku Breaka?
Leadership.
Jaką statystykę testujesz w przypadku Fear/Terror czy Paniki?
Leadership.
Zatem są to Leadership Testy.
Koniec.
Nie wiem, co jest tutaj niezrozumiałe.

Klops
Falubaz

To, że book mówi co innego, i będę się upierał przy mojej wersji dopóki ktoś mi racjonalnie nie wytłumaczy że jest inaczej.
To że LD test tyczy się modelu, a brejki i Psychologia całych oddziałów.
Prosił bym o wypowiedzenie się kogoś z LS.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:Zauważ że zarówno w brekach jak i w psychology testach mogą występować różne modyfikatory, których przy normalnych testach statystyk nie ma. Po zatym test LD tyczy się modelu a brejki i psycha oddziałów.
No i to właśnie charakteryzuje testy LD przy innych testach statystyk. Już widzę te ever-stubborn (bo niby przecież bez modyfikatorów testy LD sa według Ciebie) jednostki na polu bitwy, byle chłopkowi morale się nie łamie, gdy walczy ze smokiem... #-o

A to że test LD tyczy się tylko modelu... łoo chłopie, nie wiem skąd wyciągnąłeś ten tekst, ale ja mam w Podręczniku użyte słowo "jednostka", nie "model".

Ponadto to co Occ napisał - na logikę.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

będę się upierał przy mojej wersji dopóki ktoś mi racjonalnie nie wytłumaczy że jest inaczej.
Chłopie, połóż się do łóżeczka, napij się herbatki i jutro z rana poczytaj mój post raz jeszcze;)

Klops
Falubaz

Mac widzisz ja używam angielskiego booka i mam
LD test
"Tests that are made against the Leadership characteristic of a model are done slighty differently to other tests. In the case of a Leadership test, roll 2D6. If the result is equal to or less than the model's Leadership value, the test has been passed.
If a unit includes models with diferent Leadership values, alvays use the one with the highest Leadership value."
Break test
"Take the test as follows. Firstly, nominate the unit far which you are testing and then roll 2D6. Add the difference between the winner's combat result score and the loser's. If the total is greater than the unit's Leadership (Ld) value then the unit has broken and will flee."
Psychology test
"When taking Psychology test, roll 2D6 and compare the result to the Leadership value of the unit taking the test. If the result is less than or equal to the Leadership score, the test is passed and all is well. If the result is greater than the unit's Leadership score, the test has been failed."

Teraz najciekawsze co znalazłem s 78 rulebooka rozdział o charakterach, psychologia.

"If a unit is lead by one or more characters, it must use the higjest available Leadership value fore any Leadership-based tests it has to take." nie Leadership tests.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:If a unit includes models with diferent Leadership values, alvays use the one with the highest Leadership value."
Czy to zdanie nic Ci nie mówi? Nie zapala żadnego światełka? Może w tym przypadku omawiają właśnie testowanie Leadershipu w testach Leadershipu na jednostce? Czy może sobie wyjąłeś słówka "unit" i "model" nie bardzo rozumiejąc sens zdań, które zacytowałeś? Równie dobrze w każdym z tych cytatów mógłbym pogrubić słówko Leadership i wyszło by to co cały czas ludzie próbują Ci powiedzieć, ale Ty jesteś na tyle uparty (by nie powiedzieć zadufany. Tak, tak widziałem post na forum bestii), że nie przyjmiesz żadnych argumentów, jakie inni do Ciebie mówią, bo to Twoje są prawdziwe i trzymają rację.

Dobra, chyba zupełny "blip" doszukuje się tylko różnicy między "Leadership-based test", a "Leadership test". Sorry, Klops, ale przeginasz...

Klops
Falubaz

Twoje zdanie Mac do mnie nie przemawia.
Dlatego EoT z mojej strony dopóki ktoś z LS się nie wypowie.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Klops pisze:Dlatego EoT z mojej strony dopóki ktoś z LS się nie wypowie.
No cóż, nie sądzę by miało to miejsce, bo prawidłowa odpowiedź na pytanie już w tym temacie padła... dla LS to jest imo również EoT.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

patrząc na ten temat na usta ciśnie się tylko: o ja pier....

#-o #-o #-o

klops ty to może lepiej już odłóż rulebooki i wyjdz sobie na dwór czy coś bo nie wiem czy to co piszesz jest bardziej śmieszne czy tragiczne...
Obrazek

Zablokowany