Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
Nie - przżucają w turze, w której wychodzą, więc w Twojej już nie
Pytanie o test animozji. Nie wykonują testu jednostki o liczebności mniejszej niż 5 modeli i machiny wojenne i rydwany. Nasze machiny mają 3 goblinów obsługi, lobber i chucka z bully,m 4 - a jeśli "podrzucę" im jeszcze np. szamana (5 modeli) to nadal nie muszą rzucać na animozję?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Oi,LuciusII pisze:Pytanie o test animozji. Nie wykonują testu jednostki o liczebności mniejszej niż 5 modeli i machiny wojenne i rydwany. Nasze machiny mają 3 goblinów obsługi, lobber i chucka z bully,m 4 - a jeśli "podrzucę" im jeszcze np. szamana (5 modeli) to nadal nie muszą rzucać na animozję?
strona 16 armybooka. Testu animozji nie wykonuja: Maszyny wojenne i Rydwany. (a takze oddzialy w CC, uciekajace...)
Zanim zadaję pytanie na forum najpierw sprawdzam armybook. Chodziło mi czy 3 załogantów + czwarty bully + szaman nie są już traktowani jako jednostka składająca się z 5 modeli - czyli taka co zdaje animozję. W naszym ab jest sporo nieścisłości, zastanawiałem się czy wypunktowanie ze s 16 należy traktować jako: 1 jednostki uciekające, 2 związane walką itd. a co za tym idzie zasada z pkt 3 "5 i więcej modeli" jest ważniejsza od pkt 4 (machiny/ rydwany) czy też zasadę późniejszą (pkt 4) stosuje się przed zasadą wcześniejszą (pkt 3)ninjaska pisze:Oi,LuciusII pisze:Pytanie o test animozji. Nie wykonują testu jednostki o liczebności mniejszej niż 5 modeli i machiny wojenne i rydwany. Nasze machiny mają 3 goblinów obsługi, lobber i chucka z bully,m 4 - a jeśli "podrzucę" im jeszcze np. szamana (5 modeli) to nadal nie muszą rzucać na animozję?
strona 16 armybooka. Testu animozji nie wykonuja: Maszyny wojenne i Rydwany. (a takze oddzialy w CC, uciekajace...)
Gram z ludźmi którzy lubią "drążyć" w zasadach. Więc Twoje wyjaśnienie poszerzone o nr strony mi nic nie daje. Mam nadzieje że wyjaśniłem Ci tok mojego myślenia i następnym razem będziesz bardziej precyzyjny.
Dzięki Undead84 za odpowiedz.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Nie, nie testują bo:Army Book Orcs&Goblins pisze: All of your units on the table are subject to Animosity, except:
- Fleeing units.
- Units in close combat.
- Units of fewer than five models.
- War machines and chariots.
- Units of snotlings, trolls, Giants and Black Orcs.
Więc skoro maszyna nie testuje, to bohater w niej też nie. Jedyny wyjątek to generał krzyczący waagh w maszynie. Tego już nie będe cytował.Army Book Orcs&Goblins pisze: ...characters do not test for Animosity if they are alone. If they have joined a unit, they are bound by that unit's Animosity test and must act accordingly.
Wszystkie zasady są równorzędne w tym przypadku. Matematycznie należałoby wstawic między nie lub. Czyli: spełniasz jeden warunek => zdanie jest prawdziwe => nie testujesz animozji.
Mam nadzieje, że teraz wsio jasne. Znam ludzi, którzy drążą w zasadach i jesli o to chodzi to AB orków jest jednym z AB, które mają jak najmniej błędów tego typu.
Niestety ale tak, będziasz AS i Ward łucznika który wbił ci ranę.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
W polskiej wersji podręcznika jest napisane.
"Kiedy właściciel amuletu odnosi ranę, ma prawo do skorzystania z takiej samej Ochrony Pancerza i Magicznej Ochrony, jaką dysponuje ten, kto ranę tę spowodował."
Sądzę ze może skorzystać ale nie musi. Z angielskiego jestem kiepski ale tam jest chyba napisane że może liczyć na taką samą ochronę magiczną i pancerza jak zadający ranę.
"Kiedy właściciel amuletu odnosi ranę, ma prawo do skorzystania z takiej samej Ochrony Pancerza i Magicznej Ochrony, jaką dysponuje ten, kto ranę tę spowodował."
Sądzę ze może skorzystać ale nie musi. Z angielskiego jestem kiepski ale tam jest chyba napisane że może liczyć na taką samą ochronę magiczną i pancerza jak zadający ranę.
Sprawdziłęm masz rację, ma prawo ale nie musi, w angielskiej i polskiej wersji(mam oba) nie ma że musisz lecz możesz.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
Mam pytanko. Sytuacja wyglada tak fanlo przebiega przez 2 fanola. Zdejmuje automatycznie 2 modele bo sie "rozbijaja" czy rzucam na ilosc atakow i takie tam. Druga rzecz 1 fanol stoi przed moimi BO koles szazuje na mnie szczurami (nie pamietam co to bylo ale mialo frenzy) co sie dzieje z fanolem przebiega przez jego oddzial i zatrzymuje sie za nim czy zostaje zadeptany i zadaje 2k6 hitow? Ogolnie fanatycy sa dla mnie troche dziwni jesli chodzi o zasady wiec wole sie upewnic.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie mam pojęcia jak wy tu znaleźliście, że można sobie wybrać ... w opisie fluffowym jest coś zbliżonego, ale on nie jest wyznacznikiem zasad.When the bearer of this amulet is wounded, he counts as having the same armour save and ward save as the model that coused the wounds
Co do szarżowania na fanatyków to zarzucę Ci fragmentem zasady force of destruction:
Więc nie można szarżować na nich, ale przez nich(analogia do tury gdzie są wypuszczani wydaje się słuszna) jak najbardziej.Goblin fanatics cannot be charged
Czyli jak rozumiem zostaja oni przeniesieni za oddzial ktory szarzowal? Bo w podreczniku jest info ze jak oddzial konczy swoj ruch na fanolu to on ginie a w tamtej sytuacji on szarzowal przez niego wiec nie wiem .Prosze o pisanie do mnie "duzymi literami" nie zawsze wszystko jestem w stanie zrozumiec
Jeszcze jedna sprawa. Czy przeciwnik moze zdecydowac aby ruszyc sie tak by zatrzymac swoj oddzial NA fanatyku?
Jeszcze jedna sprawa. Czy przeciwnik moze zdecydowac aby ruszyc sie tak by zatrzymac swoj oddzial NA fanatyku?
Deather pisze:Nie mam pojęcia jak wy tu znaleźliście, że można sobie wybrać ... w opisie fluffowym jest coś zbliżonego, ale on nie jest wyznacznikiem zasad.When the bearer of this amulet is wounded, he counts as having the same armour save and ward save as the model that coused the wounds
W polskim opisie jest ze ma prawo skorzystać a nie obowiązek. A z angielskim jak pisałem mam problemy i nie miałem książki, więc napisałem co zapamiętałem.green pisze:W polskiej wersji podręcznika jest napisane.
bardziej chodziło mi o post likaona
gdzie ty tam znalazles zapis o mozliwosci wyboru, pozatym moge o czymś nie wiedzieć (FAQ itp.)likaon pisze:Sprawdziłęm masz rację, ma prawo ale nie musi, w angielskiej i polskiej wersji(mam oba) nie ma że musisz lecz możesz.
Jak w zasadach, skoro kończą ruch na fanolu to dostają 2k6.Druga rzecz 1 fanol stoi przed moimi BO koles szazuje na mnie szczurami (nie pamietam co to bylo ale mialo frenzy) co sie dzieje z fanolem przebiega przez jego oddzial i zatrzymuje sie za nim czy zostaje zadeptany i zadaje 2k6 hitow?
Co do 1 części to nie jestem pewien. Zawsze gram tak, że ich zdejmuję.