Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Grunaldi »

Grichalk pisze:S&S robisz w chwili, kiedy wszystkie modele w oddziale mają zasięg, nie czekasz aż będzie przeciwnik na bliskim zasięgu. Rozwiązaniem problemu jest dać czempionowi pistolety, co spowoduje, że oddział czeka, aż on będzie miał zasięg, czyli przeciwnik musi podejść na 8" i w tedy robimy S&S na bliskim zasięgu.
Znajdzie w opisie S&S słowo wszystkie .

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Page 19 w małym booku - The unit lets loose as soon as their enemies are within range of EVERY firing model in the unit. :P

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

Doczytaj linijki wyżej .

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Przejrzałem parę errat i FAQ, do problemu, który uwidocznił Grunaldi. Nie znalazłem wyjaśnienia. Osobiście, pod ręką mam tylko Podręcznik Główny po polsku, a tam jest, cytuję (str. 19, "Stać i Strzelać"):
Jeśli szarżujący rozpoczyna szarżę z odległości przekraczającej maksymalny zasięg broni zasięgowej jednostki, szarża zostaje przerwana, gdy jednostka wejdzie w maksymalny zasięg broni i wtedy rozpatruje się strzelanie - jednostka oddaje strzał ze wszystkich uprawnionych modeli, gdy tylko wróg znajdzie się w zasięgu.
Tak wygląda wersja po polsku. Nie wiem czy różni się od wyjaśnienia po angielsku. Nie uwidocznili tu za bardzo problemu, gdyż maksymalny zasięg można odnieść zarówno do "dwarf handgun", albo do "brace of pistols".

Tylko teraz tak - Brace of Pistols ma zasadę, że zawsze może "stać i strzelać", a więc w reakcji na szarżę będzie strzelał. Jeśli maksymalny zasięg odniesiemy do "dwarf handgun" w takim przypadku przeciwnik musiałby w czasie szarży zrobić dwa postoje i poczekać spokojnie aż thunderersi sobie strzelą. Ta opcja wydaje się dziwna.

Zakładając, za maksymalny zasięg, zasięg "brace of pistols", czyli 8 cali, przeciwnik zatrzymywałby się tylko raz i dostał od wszystkiego w jednej serii (bez minusu za daleki zasięg). Co wydaje się bardziej logiczne (ale i tak sam nie jestem pewien, która opcja jest tą "właściwszą").
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

jeśli w angielskim rulebooku jest napisane tak jak pisze Robo to znaczy, że strzela cały oddział dopiero przy odległości 8" :) i z tego co mi mówiono kiedyś tak właśnie jest :)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

no wlaśnie troszkę glupio by bylo gdyby trzeba bylo robić jednym unitem 2 razy S&S.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Kalion
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kalion »

Witajcie, jako bardziej doświadczonych graczy chciałbym się was poradzić odnośnie startu w Lidze Lubelskiej. Nigdy do tej pory nie grałem na format punktowy 2350 i 1650. Co wzięlibyście do takiej armii, aby nie zhańbić się porażką. Stawiać na strzelanie, czy mocne oddziały które wytrzymają szturm nawet najsilniejszych przeciwników? :)

Awatar użytkownika
Flo
Wałkarz

Post autor: Flo »

a moje pytanko takie krótkie.
Jakie wymiary ma podstawka pod żyrokopter?

Vaxon
Warzywo
Kontakt:

Post autor: Vaxon »

Bodaj 50x50 o ile dobrze pamiętam.

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Źle pamiętasz Vaxon Żyrek ma podstawkę 40 na 40 jak każda nasza maszyna.
Obrazek

Awatar użytkownika
Flo
Wałkarz

Post autor: Flo »

Pijak pisze:Źle pamiętasz Vaxon Żyrek ma podstawkę 40 na 40 jak każda nasza maszyna.

dzięki :)
Bo właśnie robię sobie żyrokopterek i muszę do niego sklecić jakąś podstawenię ;]

Vaxon
Warzywo
Kontakt:

Faktycznie - pszam za wprowadzenie w błąd.

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Post autor: Bandit »

Witam brodatych Braci,
W ostatni weekendzik pograliśmy 2 bitwy z kumplami i nasunęło mi się kilka pytań odnośnie paru akcji (grała bretka vs woch i dwarfy vs he).

1. Czy przy czarze tzw. snajperce bohater nim trafiony (w oddziale) podlega zasadzie "Look out sir"?
2. Bohater otrzymuje 1 trafienie z multi shota balisty elfiej na 2 rany, czy ward jest rzucany tylko raz dla
trafienia czy za każdą ranę ?
3. Czy wsadzając bohatera na jugernaucie w klocek lekkiej jazdy bohater nabywa zdolności tej lekkiej jazdy (czyli
fast cavalery, reorganizacja za darmo)?
4. Czy bsbek może mieć jakieś magiczne przedmioty (wiem że nasz nie oprócz baneru ale np. chaosu/he)?
5. Pegazy stoją na górce (górka teren trudny) przed górką stoi oddział kornowców, który widzi pegazy. Czy frenzy
wymusza na nich szarżę nawet jak wiadomo ze nie dojada do pegazów z racji tego że przejazd przez teren trudny
zredukuje im ruch i spalą szarże ?

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

1.nie
2.jeśli strzelal pojedynczym pociskiem to wardujesz raz jeśli strzelal serią (6 mniejszych strzalów) to za każdy rzucasz oddzielnie
3. wydaje mi się ze tak (tak jest w przypadku koni, co do jugga nie jestem pewien)
4. jeśli bsb ma magiczny sztandar to nie może nosić innych magicznych przedmiotów
(dwarficki podobnie jak każdy inny może nosić runiczne przedmioty jeśli nie ma runów na swoim sztandarze :) )
5. zwykla górka nie jest trudnym terenem :wink: (no chyba że ustawiliście na niej jakieś zaorane pole czy coś)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Vaxon
Warzywo
Kontakt:

Dodam tylko jedno pytanie do zadanego przez Bandita pytania numer 4:

Czy to samo tyczy się giftów Demonów Chaosu tj. jeśli ma sztandar magiczny to nie może mieć żadnych innych giftów?

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Co do BSB chodziło mi o sytuacje gdy posiada magiczny/runiczny baner.
Górka cała była terenem trudnym więc szarża byłaby spalona.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Vaxon pisze:Czy to samo tyczy się giftów Demonów Chaosu tj. jeśli ma sztandar magiczny to nie może mieć żadnych innych giftów?
zgadza się,
Cytat z BP:
"A daemonic battle standard bearer can have daemonic gifts or a daemonic icon,
but not both (just like a regular battle standard bearer can have either magic
items or a magic banner)."

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

To ponowie pytanko odnośnie tej szarży kornowców na pegazy stojące na górce będącą terenem trudnym. Czy wiedząc iż szarża będzie spalona gracz Woch może nie szarżowac mimo iż ma szał ?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Bandit pisze:To ponowie pytanko odnośnie tej szarży kornowców na pegazy stojące na górce będącą terenem trudnym. Czy wiedząc iż szarża będzie spalona gracz Woch może nie szarżowac mimo iż ma szał ?
Ma szał, a więc musi sprawdzić czy jest w zasięgu uwzględniając ograniczenia terenowe. Jednostka z Frenzy nigdy szarży nie spali, chyba, że wróg na szarżę takiej jednostki zareaguje ucieczką. W waszym przypadku wyglądałoby to tak:

1. Faza Deklaracji szarż - szarżę deklarują wszystkie jednostki, które nie mają zasady "Frenzy"
2. Zaraz po tych deklaracjach, gracz, którego jest tura, sprawdza czy któraś z jednostek, posiadających "Frenzy" jest w zasięgu szarży innych jednostek wroga. Uwzględnia przy tym LOS i ograniczenia terenu (czyli jeśli taka szarża prowadzi częściowo przez trudny teren, to dystans przebyty przez teren trudny podwaja). Jeśli szarża i tak jest możliwa, to gracz musi szarżować, jeśli jest niemożliwa, nie musi. Podam przykład:
a) Odległość między pegazami, a kawalerią khorna wynosi 9 cali, przy czym w odległości 6 cali od kawaleri khorna, aż do pegazów ciągnie się "trudny teren".
b) Gracz WoCH'u, po fazie deklaracji zwykłych szarż, sprawdza czy oddział khorna, ma zasięg do pegazów.
c) Podlicza 6 cali do trudnego terenu i 3 cale w trudnym terenie by zaszarżować pegazy. Te 3 cale mnoży przez 2, co daje mu wynik 6. Dodaje podliczony zasięg 6+6 wynosi 12.
d) Kawaleria Khorna ma zasięg szarży 14, a więc szarża jest możliwa i musi być wykonana.
3. Przy możliwości szarży, tym oddziałem Khornowców na pegazy, przeciwnik deklaruje co czyni - tylko w reakcji ucieczki na szarżę, khornowcy spalą szarżę.
3. wydaje mi się ze tak (tak jest w przypadku koni, co do jugga nie jestem pewien)
Masz rację, gdyż omijając postawne gabaryty jakie posiada juggernaut, jest on traktowany jak cavalery mount, czyli tak jak każdy inny zwykły koń/wilk/dzik itd.. Wsadzony do oddziału fast cavalery, może korzystać z zasad ruchu takiego oddziału (ale tylko z zasad ruchu; nie ma LOS'a na strzelania 360 stopni), czyli darmowe reformy.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Wielkie dzięki za odpowiedź. Dorzuce jeszcze jedno pytanie.

Obrazek

Bohater (H) stoi za samotną katapultą (K) bez obsługi. Pytanie czy balista (B) moze zadeklarować strzał do tego bohatera ? Dodam tylko że zarówno bohater i katapulta stoją na górce.

Zablokowany