kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: Grunaldi »

Wcale się nie zbierze gdyż zostało mniej niż 1/4 oddziału a pojedynczy model i tak sam z siebie automatycznie się nie zbiera .

Awatar użytkownika
Dinin
Pseudoklimaciarz

Post autor: Dinin »

Mam pytanko, może przedstawię je na przykładzie: Oddział 10 warriorów DE(2 szeregi po 5) szarżuje na krasnoludzkich warriorów ( też 2 szeregi po 5). DE walą pierwsi i zabijają 2 krasie - i tutaj się zaczyna mój problem :| - czy krasie oddają elfom tylko 3 jednostkami, czy może szereg się automatycznie uzupełnia i oddają wszystkie krasie z pierwszego szeregu tak jakby nie było żadnych strat( oczywiście do tego momentu dopóki będzie czym uzupełniać pierwszy szereg) :?: .

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Oddaje tylu ile przeżyło, czyli trzy krasnoludy.

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

Post autor: skaven13 »

jeżeli Nightrunnerzy mają z automatu gwiazdki i dokupię im proce, to wybieram z czego strzelam? Czy mogę w mojej turze strzelać z gwiazdek a w turze przeciwnika S&S procami?
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3
Nie lubię demonów i mroczniaków :(

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Wybierasz czym strzelasz przy każdym strzale. Tak, mozesz tak zrobić.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

Mam pytanie o challenge , a właściwie prośbę o dokładne wyjaśnienie tej zasady gdyż prawie za każdym razem spotykam się z inną interpretacja tej zasady.

____BBBBBBB
_____KKKKT
__SSSKKKKK
__SSSKKKKK
_____KKKKK

B-Black Knightci
S-Smok
T-Than
K- Krasie

Czy mogę rzucić chalenge a smok musi przyjąć(przy założeniu że w Black Knigtach nie ma już czempiona)?

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

tak
Żaba pisze:P.S. aczkolwiek smok jest niewątpliwie absolutnym samcem alfa i przywódcą stada bez niego ani rusz... :mrgreen:
true
Bestialski_Brokuł pisze:(...)potem się okaże(...) Shadowblade to nie asasyn tylko nazwa firmy od mokrej roboty, która ostatnio przeprowadziła szeroką rekrutację :wink:

Janiszek
Masakrator

skaven13 pisze:jeżeli Nightrunnerzy mają z automatu gwiazdki i dokupię im proce, to wybieram z czego strzelam? Czy mogę w mojej turze strzelać z gwiazdek a w turze przeciwnika S&S procami?
kanister pisze:Wybierasz czym strzelasz przy każdym strzale. Tak, mozesz tak zrobić.
A czy w ogóle może im wykupic te proce, mając już inną bron miotana? :shock:

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

według "bardzo lubianego" autora podręcznika, mogę :?
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3

Janiszek
Masakrator

:mrgreen: :mrgreen: Nie no, niezły wałek. Są ludzie i parapety.

Awatar użytkownika
skaven13
Wałkarz

...oraz Jeremy Vetock :mrgreen:
(Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać)
Obrazek
Nowe Skaveny Z/R/P
4/0/3

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Przytoczę tu pewien tekst, który pomoże odnieść się do problemu poprzez analogię. Z FAQ GW do Wood Elves:
Q. Can a member of the Waywatcher Kindred
take a magic bow and choose whether to use
the magic bow with its magical effects or their
mundane longbow with Lethal Shot?
A. Yes, as that kind of limitations only applies to
close combat weapons.
Cóż, tu się odnoszą do magicznego łuku i zwykłego. Przypadek omawiany odnosi się do zwykłej broni zasięgowej i innej zwykłej broni zasięgowej. No, ale wspomnieli, że właściwie żadne ograniczenia co do używania, którejś z broni nie występują (w przeciwieństwie do używania broni w walce wręcz). Więc, nie widzę żadnych przeszkód w używaniu gwiazdek LUB proc, zależnie od widzimisię gracza. Trzeba pamiętać tylko, że jeśli już się na jakiś rodzaj broni zdecydujesz - czy to w zwykłym strzelaniu, czy w stand&shoot - cały oddział musi tym rodzaje broni strzelać. Oczywiście co każdą fazę shooting (lub przy byciu szarżowanym) możesz zmienić czym aktualnie chcesz strzelić. Taka moja opinia.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Skaven13 czy mógłbyś nieco zmniejszyć sygnaturkę?

Sorry za offtop.

EDIT: Dziękuje Ci bardzo :D
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Luthers
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Luthers »

To i ja się dorzucę z pytaniami.
Czy Delficki czar bladewind (jakoś tak) może zostać rzucony do walki? W opisie jest jedynie, że cel musi być w zasięgu wzroku, a obrażenia są liczone jak ataki w walce wręcz.
Czy mogę posiadać jednocześnie Seal of Ghrond (+1DD) i Nullstone (MR1)? Teoretycznie są to talizmany więc nie mogę mieć dwóch ale wolałbym się upewnić (z racji zasady nullstona, że może być wiecej niż jeden zupełnie jak DS).
Dodatkowy czar Power of Darkness (k3+1 PD) magowie znają zawsze, czy tylko wtedy gdy wybiorą Magię Delfów?

Jak w takiej sytuacji wejdą do walki Black Knighci?

-------------------------BBB
----------------------------BBBB
--CCCCCC-HH
C-COKi
H-Hydra
B-Black Knigci

Sytuacja wyglądała następująco: po szarży COKami wespół z hydrą na ghule Delfy pobiegły dalej - COKi wbiły się w wampira stojacego za ghulami zabijając go, a hydra pobiegła na niemal równą co one odległośc w wyniku czego znajdowała się jakieś 0,5 cala za nimi i około tyleż od nich. Rozwiazaliśmy to zgodnie z zasadą Corner to Corner (chyba) tak, że Blacki wjechały w bok COK-ów stykając się jednym tylko Knightem. Mam co do tego wątpliwości czy walka może się walczyć tak blisko innej jednostki, czy w tej sytuacji nie ma to zastosowania? Dodam że po wheelu przy szarży, Knighci przejeżdżali obok hydry dosłownie o milimetry.

Z góry dziekuję za odpowiedź i korzystam z okazji przywitania się z forumowiczami przed szerszym gronem :)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

piczucha pisze:Czy Delficki czar bladewind (jakoś tak) może zostać rzucony do walki? W opisie jest jedynie, że cel musi być w zasięgu wzroku, a obrażenia są liczone jak ataki w walce wręcz.
Z tego co pamiętam możesz bo to nie jest MM
piczucha pisze:Czy mogę posiadać jednocześnie Seal of Ghrond (+1DD) i Nullstone (MR1)? Teoretycznie są to talizmany więc nie mogę mieć dwóch ale wolałbym się upewnić (z racji zasady nullstona, że może być wiecej niż jeden zupełnie jak DS).
Nie
piczucha pisze:Dodatkowy czar Power of Darkness (k3+1 PD) magowie znają zawsze, czy tylko wtedy gdy wybiorą Magię Delfów?
Znają zawsze
piczucha pisze:Jak w takiej sytuacji wejdą do walki Black Knighci?

--CCCCCC-HH
C-COKi
H-Hydra
B-Black Knigci
1 BK styka się w takiej sytłacji z CoK czli szarża dobrze rozpatrzona ( przynajmniej z tego co piszesz). Co nie zmienia faktu ze bardzo nierozważna no chyba że przeciwnik był pewien ze Cie pogoni :wink:
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

piczucha pisze:To i ja się dorzucę z pytaniami.
Czy Delficki czar bladewind (jakoś tak) może zostać rzucony do walki? W opisie jest jedynie, że cel musi być w zasięgu wzroku, a obrażenia są liczone jak ataki w walce wręcz.
nie mozesz. Chyba, ze w opisie czaru jest napisane wprost, ze mozesz rzucic do walki wrecz

Jak w takiej sytuacji wejdą do walki Black Knighci?
--CCCCCC-HH
C-COKi
H-Hydra
B-Black Knigci
Poniewaz coki maja dlugosc 50 mm a hydra 100mm to chyba taka sytuacja jest nieozliwa

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

GarG pisze:
piczucha pisze:Czy Delficki czar bladewind (jakoś tak) może zostać rzucony do walki? W opisie jest jedynie, że cel musi być w zasięgu wzroku, a obrażenia są liczone jak ataki w walce wręcz.
Z tego co pamiętam możesz bo to nie jest MM
Strona 107 angielski RB:

"Wizards cannot cast spells at units engaged in close combat, unless the spell only affects the caster himself or the spell's description specifies otherwise"

Bladewind nie ma informacji o możliwości rzucania go w walkę wręcz, jak ma przykładowo Word of Pain, więc nie można
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, o 13:42 przez Izo, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek Hłasko pisze: ... rzecz działa się na Pradze, gdzie - jak wiadomo - jedyną atrakcją są niedźwiedzie i pijacy. Praga wciąż jest jeszcze innym miastem i często człowiek ze śródmieścia przystaje tu zdziwiony.

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Witam mam takie pytanko bo nie bardzo to kumam. Mark of Nurgle obniza WS przeciwnika. Teraz pytanie czy to dziala zarowno jak wrog nas atakuje jak i gdy my go bijemy czy tylko jak my w niego ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Tylko jak wróg bije w ciebie.
Marek Hłasko pisze: ... rzecz działa się na Pradze, gdzie - jak wiadomo - jedyną atrakcją są niedźwiedzie i pijacy. Praga wciąż jest jeszcze innym miastem i często człowiek ze śródmieścia przystaje tu zdziwiony.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

gerwaz26 pisze:Witam mam takie pytanko bo nie bardzo to kumam. Mark of Nurgle obniza WS przeciwnika. Teraz pytanie czy to dziala zarowno jak wrog nas atakuje jak i gdy my go bijemy czy tylko jak my w niego ?
GW wypuściło erratę do marka papcia Nurgle.
Głupie FAQ by GW pisze:Page 110, The Mark of Nurgle, second paragraph. The text should be changed as follows:
When rolling to hit against a model with the Mark of Nurgle, the attacker suffers -1 to its Ballistic Skill and Weapon Skill, to a minimum of 1.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Zablokowany