Skaven 7ed AB - czyli co wyszło z kanałów...

Skaven

Moderator: Hoax

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Skaven 7ed AB - czyli co wyszło z kanałów...

Post autor: Mac »

Stefczyk pisze:To tak jak wystawianie 2 abominacji
No tak, jest jedna różnica - oddział złożony z samych Nightleaderów, to po prostu byłby pryszcz w porównaniu do wystawienia dwóch abominacji. :P

Wystawienie dwóch abominacji to jest przepowiednia o zagładzie wroga. Te monstra zaciukają wszystkie inne bydlaki, a oddziały wokół nich będą padać. Tylko specjalnie ustawione kombinacje bohaterów dają tu radę. A przecież do tych 2 abominacji dokłada się jeszcze najprawdopodobniej oddział z Furnancem, no i oddział z dzwonem xD przerąbane... xD

Co ratling'ów, też uważam że więcej tu gadania typu "doom&gloom" a mniej entuzjazmu i chęci :P Ratlingi strzelają tak samo jak kiedyś, dodatkowo muszą rzucać na trafienie, ale to co je ratuje to właśnie ten 4+WS. Misfire chart też nie wygląda koszmarnie poza 1-2, przy której po prostu usuwasz ratling z gry. Do 3 razy rzucić D6 jest prawie że bezpiecznie, potem dopiero jest hazard. No i jak napisano nade mną dobry do "poprawienia" strzałów z innych team'ów.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stefczyk »

Mac pisze: Wystawienie dwóch abominacji to jest przepowiednia o zagładzie wroga. Te monstra zaciukają wszystkie inne bydlaki, a oddziały wokół nich będą padać. Tylko specjalnie ustawione kombinacje bohaterów dają tu radę. A przecież do tych 2 abominacji dokłada się jeszcze najprawdopodobniej oddział z Furnancem, no i oddział z dzwonem xD przerąbane... xD
I tak-tak i nie-nie. Przede-wszystkim 2 Abominacje nie są dobre na wszystko, tak-tak, dostaniesz brodate-rzeczy, czy cokolwiek co ma płonące ataki i ona raczej popłynie. Latarka która wspiera abominacje i całą armie jest miodna, tak-tak na coś takiego (przede-wszystkim na ciasno zastawione kowadełko :twisted: ) Do tego jakieś większe latajdełka tez się jej boją a Abominacja wesoło pełznie niczym zagłada w kierunku wroga :D Tak-Tak bardzo dobra. Jedna abominacja starczy, tak-tak, na star dragona starczy, moja ma już 2 na koncie :D
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

Wkurzające jest to, że jak po 9 latach nieobecności wraca do Skavenów legandarny Doomwheel, to zostaje przyćmiony takim przegiętym dziwactwem. A mogliby łatwo zwiększyć konkurencyjność kółka, robiąc go np. 2 na slot rare.

Awatar użytkownika
Stefczyk

voltar pisze:Wkurzające jest to, że jak po 9 latach nieobecności wraca do Skavenów legandarny Doomwheel, to zostaje przyćmiony takim przegiętym dziwactwem. A mogliby łatwo zwiększyć konkurencyjność kółka, robiąc go np. 2 na slot rare.
Ogólno Polski boom na abominacje to przesada, tak-tak... Kółko wcale nie jest gorsze, kwestia zastosowania, tak-tak. Zobaczymy za pół roku jak się wyklarują rospiski tak-tak.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Jeżeli przeliczysz efektywność rattlinga w obecnym stanie i porównasz sobie z efektywnością innych weapon teamów, to jest to najgorszy wybór. Kiedyś był zgubą skirmisherów i samotnych herosów. Potrafił też przytemperować oddział kawalerii. Do tego znacznie lepiej spisze się doomflayer albo warpfire thrower.
Teraz? Nie dość, że jest bardziej zawodny, to jego skuteczność spadała o 50% (w wypadku oddziałów) i aż o 66% jeżeli chodzi o herosów czy skirmisz. Ward? W 6ed miał znacznie lepszą ochronę.

Doomwheel jest jak najbardziej grywalny. Wątpię, żeby 2 abominacje pojawiały się na stole bardzo często bo 500 pkt piechotą nie chodzi, a przy znacznym osłabieniu działa na duże cele zostają tylko jezzaile i właśnie DW.
Sam najprawdopodobniej będę używał zestawu DW+Abo w większości gier.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Dostałem dzisiaj booka i co mogę powiedzieć
w tej armii niewolno rzucać 1 :D
doomwhel jest spoko i da sie nim grać
kadzidło jest w pożo
Ratingany są zarąbiaszcze
1/2 pkt za tarcze rządzi :)

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

buhahaha :mrgreen:
masz poczucie humoru :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:
ubaw po pachy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Ratlingi to najgorszy weapon team, przyćmiewa nawet Warp-grindera.

A co do Doomwheel,a gram na nim, nie na Abominacjach, jest całkiem fajny.

Gajardos
Warzywo

Post autor: Gajardos »

Ja tam testowałem Ab, DW i katapultę każde z nich ma potencjał. Co do latarki to nie wiem ale też pewnie wymiata a cena mała, zostaje sporo na jakieś inne oddziały

Awatar użytkownika
Stefczyk

Occ pisze: Ratlingi to najgorszy weapon team, przyćmiewa nawet Warp-grindera.
Why?
Z cyklu na turnieju:

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

bo nie jest lepszy od pozostałych teamów :D

Gajardos
Warzywo

Stefczyk pisze:
Occ pisze: Ratlingi to najgorszy weapon team, przyćmiewa nawet Warp-grindera.
Why?
bo Warp-grindera daje możliwość zrobienia z drogiego odziału jeszcze droższy :lol2:

Osobiście wolał bym Ratlingia te 18 cali zawsze możne postraszyć a i czasem cos trafi

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

W porównaniu z poprzednią edycją..
Ratling jest teraz w najlepszym przypadku średni. Potrzeba trafiania celu skutecznie zmniejsza użyteczność tego Wt, poza tym, Siła i Ap nie oszałamia( było to do przełknięcia w poprzedniej, kiedy to pociski jego trafiały automatycznie).
Dla mnie w naszym ab króluje Warpfire Thrower, zwłaszcza ze specjalną, "skaveńską" templatką:)

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Jak nie możesz, wykonać 2 rzuty albo jeden uważam że jest to świetny team ale są na pewno lepsze ale trzeba konwertować. Te kadzidło ma straszny opis aż mi się nie chce czytać . Tylko że szkoda że nowych modeli nie wydali (w sensie że te których nie ma a są w booku )

Gajardos
Warzywo

To taka uczciwa wymian +3cale za auto hity calkiem jak w Censerach +1A -1punkt

Miotacz wymiata ale mortar daje rade szczególnie przy wprawionym oku

kanister
Chuck Norris

Post autor: kanister »

Nowe zasady ratlinga są nieklimatyczne. To jest karabin maszynowy, strzelający seriami. A tutaj nagle okazuje się że szczur musi celować każdym nabojem.
kanister pisze:Fajnie jest cytować siebie.
jawora pisze:Ja tam w lidze online nie startuję, bo za daleko od mojego miasta.

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

A Skaven Poison Wind Globadiers dają radę według mnie są mocni

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Widzę, że staracie się dobić do setki? :P

Awatar użytkownika
Huss
Oszukista

Post autor: Huss »

Powiedzmy sobie szczerze, że w obecnych realiach (rozpiskach) - generalizuje troszkę - pojawiają się góra 2 oddziały dla których warto zainwetsować w weapon teama, więc gracze wybierają to co najlepsze czyli WT i PWM, ewentualnie DF chociaż, uważam że średnio się sprawdza...sam w rozpisce mam tylko jeden team: WT.
Co do Rarów jakimi teraz dysponujemy to ich kombo w mojej ocenie zależy od konstrukcji poprzedzających elementów: core, special i oczywiście dowódców armii. Ja obecnie mam w rozpie Abominacje i Plague Katapulte [ostrzał wspierają Jezzaile(6), 5 Globów i WT]...myślałem nad 2 Doomwheelami lub DoomW plus Katapulta...na inne połączenia nie mam punktów :mrgreen: W DoomW zasada z utratą kontroli po woundzie odstrasza mnie z lekka...
Tyle moich uwag...miłej gry, mamy możliwości stworzenia wielu równorzędnych rozpisek,oby się tylko pośpieszyli z jakimiś uściśleniami... :wink:

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Gajardos pisze:To taka uczciwa wymian +3cale za auto hity calkiem jak w Censerach +1A -1punkt

Miotacz wymiata ale mortar daje rade szczególnie przy wprawionym oku
Czyżby :)?

W przypadku censerów za 1 punkt (czyli zwiększenie kosztu o 6 %) mamy zwiększenie potencjału bojowego o 50 %.
W przypadku ratlinga za 20 % większy zasięg efektywność strzelania spada o 50-66 %

Siła ratlinga leżała prawie wyłącznie w tych autohitach. Wyłażą mengile? Srutututu, seria, skoszonych sześciu. Skirmish w lesie? Srrururur, skirmisha nie ma. Mag postanowił posiedzieć w ruinkach? Sruururururu, mag wyparował. Wyszedł biegacz - srururtutu, nie ma biegacza. Ratlingi były idealnymi zabójcami wszystkich tych wrednych, poukrywanych jednostek, wood elfów kryjących się po lasach, latających piątkami ścierw i innych jednostek trudnych do złapania przez klocki.

A że ma teraz warda? Cóż, salwa kuszoli czy mały pocisk i tak zapewne go zabije. Czyli sumarycznie otrzymaliśmy bezużyteczny sprzęt z trochę większą przeżywalnością. GW jednym zdaniem, i myślę, że celowo, doprowadziło do wykreślenia go z rozpisek, zresztą zobaczycie sami na turniejach. Czy to dobrze? Nie wiem, może i tak, przynajmniej zobaczę w akcji inne zabawki.

Zablokowany