Ocena malowania na Masterach
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Re: Ocena malowania na Masterach
Panowie - ile zdan tyle opinii. Piszemy tutaj, aby dojsc do jakiegos konsensusu. Nigdy nie bedzie tak, ze usatysfakcjonowane bedzie 100% graczy , najwazniejsze aby wiekszosc byla. Nikt nie powiedzial, ze 30% bedzie na pewno - ile bedzie to tez przeglosujemy. Mozna tak samo ustalic z gory strukture testow wiedzy np. na 10 pytan 6 z zasad 3 z fluffu i 1 z wiedzy o polskim wfb
tru. podobnie jak nikt cie nie zmusi do pomalowania armii, grania na masterach czy wogole w wfb.Xet pisze:Niikt mnie do tego niestety nie zmusi.
Ogolnie mam zdaie tu bardzo podobne do mlodego z tym zastrzezeniem, ze uwazam, ze zarowno testy wiedzy (zarowno z ytaniami z kwestii zasad jak i fluffu) jak i malowanie powinno zostac. Moze powinno byc troche bardziej marginalizowane niz teraz na niektorych masterach
Natomiast pomyslcie czy chcecie zunifikowanej oceny malowania. Bo jak na razie przeczytalem, o konwersjach na sile oraz malowaniem dla siebie zeby armie byly ladniejsze.
Zunifikowana ocena malowania bedzie natomiast odwrotny efekt. Bedzie sporo armii wyliczonych matematyczne po ile maja miec warstw modele zeby sie nie narobic i nie stracic za duzo. Czy jest 10 konwersji w tym jedna zauwazalna itp.
Chyba nie tedy droga powinna isc...
+1lohost pisze:ale niech ocena malowania nie wplywa tak znaczaco na wynik koncowy, bo niestety grozi to tym ze na najblizsze europejskie puchary pojada slabsi gracze z ladniejszymi armiami.
uwazam, ze zabieramy sie do sprawy od d**y strony. Ja jestem za ujednoliceniem oceny malowania na masterach, ale co jesli teraz zaglosuje na "TAK", a za tydzien ktos przeforsuje 30, albo więcej % generalki z malowania? Takiej opcji akurat bym nie poparl, powinnismy glosowac nad konkretami.
bedziesz mial glos w jednym i drugim glosowaniu to nie wystarczy?CzarnY pisze:Ja jestem za ujednoliceniem oceny malowania na masterach, ale co jesli teraz zaglosuje na "TAK", a za tydzien ktos przeforsuje 30, albo więcej % generalki z malowania? Takiej opcji akurat bym nie poparl, powinnismy glosowac nad konkretami.
Moim zdaniem ocena powinna odbywac sie na takim poziomie aby armie malowane schludnie, jednotematycznie i bez specjalnych fajerwerkow zdobywaly maxy punktow a armie odpicowane przez studia itp dostaja dodatkowo 1-3 pkt z wow i tyle
w ten sposob kazdy bedzie dazyl do konkretnego schematu malowania wyliczonego matematycznie jak to napisal shino (i efektem tego beda coraz lepsze armie na stolach masterowych) a ludzie ktorzy lubia miec figsy odpicowane na maxa dostaja maxymalnie 3 pkt wiecej co nie jest jakims mega progiem nie do odrobienia. w ten sposob wilk syty i owca cala
Nie, jedyne do czego prowadzi obecne glosowanie - to zapewnienie, ze ujednolicenie bedzie, ale na jakich zasadach, to sie jeszcze okaze. Dziekuje bardzo za taka propozycje.SexRocket pisze: bedziesz mial glos w jednym i drugim glosowaniu to nie wystarczy?
Naprawde radze dobrze przemyslec oddane glosy, zeby sie nie okazalo, ze wygrala opcja, ktorej ktos z glosujacych by nigdy nie poparl.
a co, jesli opcja, ktora wygra taka nie bedzie, ale poprzesz ujednolicenie? bedziesz mogl z reka na sercu powiedziec, ze wlasnie za tym glosowales i z ta decyzja sie identyfikujesz?SexRocket pisze:Moim zdaniem ocena powinna odbywac sie na takim poziomie aby armie malowane schludnie, jednotematycznie i bez specjalnych fajerwerkow zdobywaly maxy punktow a armie odpicowane przez studia itp dostaja dodatkowo 1-3 pkt z wow i tyle w ten sposob kazdy bedzie dazyl do konkretnego schematu malowania wyliczonego matematycznie jak to napisal shino (i efektem tego beda coraz lepsze armie na stolach masterowych) a ludzie ktorzy lubia miec figsy odpicowane na maxa dostaja maxymalnie 3 pkt wiecej co nie jest jakims mega progiem nie do odrobienia. w ten sposob wilk syty i owca cala
Panowie to co napisalem w innym temacie dostepnym dla wszystkich - nie narzucamy na sile, ze ocena malowania musi byc to raz , a dwa raczej sklaniamy sie aby stworzyc cos ala podrecznik dla orga, cos ala BP oceny malowania, ktore moze uzyc, ale nie musi. (choc jesli stworzymy twor tak dobry jak BP to moze sie po prostu dobrowolnie przyjac i byc wykorzystywane) Ja to tak przynajmniej odbieram.
To jest dokładnie moje stanowisko.SexRocket pisze:Moim zdaniem ocena powinna odbywac sie na takim poziomie aby armie malowane schludnie, jednotematycznie i bez specjalnych fajerwerkow zdobywaly maxy punktow
A właśnie to staram się wyplewić.a armie odpicowane przez studia itp dostaja dodatkowo 1-3 pkt z wow i tyle
Turniej to nie konkurs malarski... fajnie, że ktoś ma fajerwerki, ale możliwości wygrania turnieju powinien mieć takie same jak koleś z "pomalowaną scludnie i jednotematycznie" armią.
Podpisuje się pod tym co Furion napisał nade mną .
w 100 %
w 100 %
lobby graczy z ambicjami, ktorzy sami maluja figurki? jestem z wami chlopakiMłody pisze:Podpisuje się pod tym co Furion napisał nade mną .
w 100 %
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
Nie piszmy argumentów które są nie prawdą i nie wnoszą nic do tematu. Który z graczy z czołowki którzy nie malują sami armii byli wysoko w Lidze i zagrali na Euro tylko dlatego, że ma mają ładną armię (Malal, Robson, Thurion bądz ja czy Holan).lohost pisze:ale niech ocena malowania nie wplywa tak znaczaco na wynik koncowy, bo niestety grozi to tym ze na najblizsze europejskie puchary pojada slabsi gracze z ladniejszymi armiami.
Zresztą jak więszkość z was wie ilość pkt. z hobby do pkt. z bitew raczej się zmniejsza niż zwiększa z roku na rok.
Jak sobie popatrzyłem 2 Ligi wstecz to ok. połowa czołówki armie maluje, połowa nie i nie wiedzieć czemu w Top Ligi są cały czas te same mordki
- swieta_barbara
- habydysz
Sorka, zapomnialem sie podpisac. Ja Cie edytowalem, bo przeholowales.
Nie bierz tego, aż tak na klatę - nie było moja intencją obrażać Twoją osobę. Odnosiłęm się do tego co napsiałeś i poprostu przykład który podałeś jest nieprawdą, stać to sprostowałem. To co piszemy czytają też inni młodsi gracze i pewnie nie jeden mógł pomyśleć "coś w tym jest", a to kompletnie rozmija się z rzeczywistością.lohost pisze:
I bardzo prosze o szacunek, nikogo mam nadzieje do tej pory nie obrazilem wiec takze aby i mnie tutaj nie "tykac".
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 14:24 przez Dalmar, łącznie zmieniany 1 raz.
Napisze jeszcze raz, ze szczegolnym zaakcentowaniem pewnego slowa. Pomysl wprowadzenia jednolitej oceny malowania jest uwaga OPCJONALNY tzn. organizatorzy beda mogli go uzyc, ale nie beda musieli. W zwiazku z tym zamiast niektorzy spinac poslady i narzekac, jakie wielkie rzeczy chcemy narzucac niech zloozuja...
Elo.
Chciałbym poznać zdanie osób, które w głosowaniu powiedziały 2x nie, a nie wypowiedziały się w tym temacie.
No więc... czemu jesteście przeciwni tej inicjatywie?
Chciałbym poznać zdanie osób, które w głosowaniu powiedziały 2x nie, a nie wypowiedziały się w tym temacie.
No więc... czemu jesteście przeciwni tej inicjatywie?
kazdy na masterach miał dowolność w ocenianiu malowania, uważam, że wszędzie było w porządku.
Wasze propozycje doprowadzą do tego, że jak raz [M] dostanie 20/20, [N] 18/20, a na kolejnym turnieju będzie na odwrót, to [M] będzie miał pretensje do subiektywnej oceny sędziego i zacznie się wjeżdzanie na kompetencje sprawdzającego.
Dotychczas było w porządku i nagle robi się z igły widły.
Wasze propozycje doprowadzą do tego, że jak raz [M] dostanie 20/20, [N] 18/20, a na kolejnym turnieju będzie na odwrót, to [M] będzie miał pretensje do subiektywnej oceny sędziego i zacznie się wjeżdzanie na kompetencje sprawdzającego.
Dotychczas było w porządku i nagle robi się z igły widły.