Na pomoc LL w kwestii malowania.
Moderator: swieta_barbara
Re: Na pomoc LL w kwestii malowania.
Troche chyba zle rozumiecie co niektorzy - nie narzucamy na sile, ze ocena malowania musi byc to raz , a dwa raczej sklaniamy sie aby stworzyc cos ala podrecznik dla orga, cos ala BP oceny malowania, ktore moze uzyc, ale nie musi.
- morgan10005
- Falubaz
W tej chwili na części masterów jest problem ze znalezieniem wystarczającej ilości sędziów do rozstrzygania sporów, a wy chcecie jeszcze narzucać im ocenę malowania? Do tego trzeba jeszcze kompetentnych i skrupulatnych sędziów, którzy odróżnią doklejoną łapkę od konwersji i obejrzą większość modeli.
Zacznijmy przestrzegać najpierw wymogu 100% pomalowanych modeli
3 kolory i brak proxów to i tak będzie postęp.
Jak już ma być ocena malowania to można do niej dołączyć i położyć spory nacisk na :
-wysiwig
-miarki, kostki, itp-przygotowanie do gry
-treye
Zacznijmy przestrzegać najpierw wymogu 100% pomalowanych modeli
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Jak już ma być ocena malowania to można do niej dołączyć i położyć spory nacisk na :
-wysiwig
-treye
Z tym, że BP ułożyli kompetentni ludzie...Ziemko pisze:Troche chyba zle rozumiecie co niektorzy - nie narzucamy na sile, ze ocena malowania musi byc to raz , a dwa raczej sklaniamy sie aby stworzyc cos ala podrecznik dla orga, cos ala BP oceny malowania, ktore moze uzyc, ale nie musi.
A wiadomo gdzie kucharek sześć...
żebyśmy tylko po tej niespodziewanej aktywacji LL nie mieli gorzej niż jest teraz.
az tak zle nie jestKalesoner pisze:Z tym, że BP ułożyli kompetentni ludzie...Ziemko pisze:Troche chyba zle rozumiecie co niektorzy - nie narzucamy na sile, ze ocena malowania musi byc to raz , a dwa raczej sklaniamy sie aby stworzyc cos ala podrecznik dla orga, cos ala BP oceny malowania, ktore moze uzyc, ale nie musi.
żebyśmy tylko po tej niespodziewanej aktywacji LL nie mieli gorzej niż jest teraz.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
marudzisz, bo nie mozesz bez tego zyc, prawda?Kalesoner pisze: Z tym, że BP ułożyli kompetentni ludzie...
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
Morgan masz rację tylko żeby kłaść nacisk na te 3 elementy które wymieniłeś trzeba coś usystematyzować. Mnie osobiście męczy pisanie w każdym temacie Mastera "a co z wysiwig, a co z oceną za rozpiskę itp."morgan10005 pisze: Jak już ma być ocena malowania to można do niej dołączyć i położyć spory nacisk na :
-wysiwig
-treye
Jak napisał Ziemko - ocena hobbystyki ma być opcją dla orgów - tego nikt nie będzie narzucał na siłę.
Wiecie szkoda, że większość graczy turniejowych ma głębowo w du... element hobbystyczy i kolekcjonerski tego hobby. Jak zaczynałem grać w WFB każdemu graczowi z czołówki (nie ważne czy sam malował czy nie) zależało na tym, żeby jego armia była zrobiona ładnie. Każdy chwalił się wręcz że ma coś ładnego pomalowanego - teraz spora cześć tzw. hobbystów w zasadzie nie gra na turniajach, bo wolą się skupić na tym elemencie i gra sama w sobie nie jest dla nich najważniejsza, a ich miejsce zajeły osoby na których WFB to tylko gra strategiczna i nie ważne czy się przesuwa pomalowane figurki czy jakieś g.. z modeliny. Szkoda, że Polacy zawsze porównują się do najgorszych i co ciekawe więszkość ludzi z europy i USA tak nie ma, sądząc po ich super zrobionych armiach. Moim zdaniem jeśli zmarginalizujemy i tak już bardzo zminimalizowaną cześć hobbystyczo-kolekcjonerską to WFB bardzo dużo straci.
jak ktoś się czuje strategiem to niech sobie gra ( najwyżej nie dostanie nic za malowanie ), ale niech gra przynajmniej figurkami do warhammera, bo karton/żetony/bilety to już przesada ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Cosmo pisze:Tak sie kurwa hartuje komandosow. Tak sie hartuje zwyciezcow. Wchodzi i ma 6 tur zeby rozpierdolic. A jak przy okazji wygra rzut na zaczynanie, to po prostu rozpierdoli ture wczesniej.
bilety a konkretnie wejsciówki do metra to było mój patent!
mnie natomiast wkurza, ze armie pomalowane "pro" dostają na turniejach o 5-15 punktów więcej niż armie tt i nawet zdecydowana wygrana w ostatniej bitwie na pierwszym stole nie daje pewnego zwycięstwa.
wszystkie te punkty za WoW, detale, unikatowość, konwersje czy wymaksowane podstawki są chyba wprowadzone, zeby gracze bez zdolności do malowania lub kasiory nie mogli walczyc o czolowe miejsca na masterach.
oceniajmy:
- wyswig 5% z bitew
- przygotowanie do gry (templatki, kostki, rule booka, army book, rozpiska, treje) 10% z bitew
a samo malowanie tylko w stylu:
- słabo malowane 0%
- srednio 5% z bitew
- dobrze 10% z bitew
bBrak pomalowanych modeli = 0 z całego hobby
test wiedzy z zasad i max dwa pytanie z fluffu do 10%
w sumie mamy z hobby i testu nawet 40%, ale przynajmniej jadąc na turniej, bedziemy mogli założyć ile dostaniemy punktów. Każdy będzie mial rozpiski, miarki, kostki, telmletki i army booki. Dla hobbystów zostaną te 5% punktów, o które warto zawalczyć ale nie róbmy z turniei konkursów piękności jak było np. na zeszlorocznym Kohortexie czy WI.
mnie natomiast wkurza, ze armie pomalowane "pro" dostają na turniejach o 5-15 punktów więcej niż armie tt i nawet zdecydowana wygrana w ostatniej bitwie na pierwszym stole nie daje pewnego zwycięstwa.
wszystkie te punkty za WoW, detale, unikatowość, konwersje czy wymaksowane podstawki są chyba wprowadzone, zeby gracze bez zdolności do malowania lub kasiory nie mogli walczyc o czolowe miejsca na masterach.
oceniajmy:
- wyswig 5% z bitew
- przygotowanie do gry (templatki, kostki, rule booka, army book, rozpiska, treje) 10% z bitew
a samo malowanie tylko w stylu:
- słabo malowane 0%
- srednio 5% z bitew
- dobrze 10% z bitew
bBrak pomalowanych modeli = 0 z całego hobby
test wiedzy z zasad i max dwa pytanie z fluffu do 10%
w sumie mamy z hobby i testu nawet 40%, ale przynajmniej jadąc na turniej, bedziemy mogli założyć ile dostaniemy punktów. Każdy będzie mial rozpiski, miarki, kostki, telmletki i army booki. Dla hobbystów zostaną te 5% punktów, o które warto zawalczyć ale nie róbmy z turniei konkursów piękności jak było np. na zeszlorocznym Kohortexie czy WI.
![Obrazek](http://i64.photobucket.com/albums/h176/swieta_barbara/WFB/Jezdzcy%20Hardkoru/banner.gif)
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Ja to bym jeszcze LL pomógł w sprawie zakazu lokali w terminie Masterów –
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 91&start=0
- ale nie mam siły wysłuchiwać jaki to złośliwy krytykant jestem. Choć wiadomo co Bóg czyni instytucjom które chce ukarać – to żal patrzeć jak się chłopcy nadymają niczym żaba.
(Oczywiście niema to nic wspólnego z naszym poczciwym battlowym Żabulcem. )
Eh, żeby tak czasem stanęli z boku i spojrzeli na siebie nim zaczną głosować…
Marzenia ściętej głowy…
Nie będę pomagał i już…
Niech zakazują…
Pamiętam dwa turnieje lokalne w Warszawie, w niedziele, drugiego dnia „Masterów” Warszawskich które nie ściągnęły nawet 40 osób. Ludzie nie przychodzili na drugi dzień tych „Masterów” po to żeby sobie normalnie w Battla w 60+ osób pograć.
Miłego zakazywania takich turniejów i miłej Obrony Masterów życzę.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 91&start=0
- ale nie mam siły wysłuchiwać jaki to złośliwy krytykant jestem. Choć wiadomo co Bóg czyni instytucjom które chce ukarać – to żal patrzeć jak się chłopcy nadymają niczym żaba.
(Oczywiście niema to nic wspólnego z naszym poczciwym battlowym Żabulcem. )
Eh, żeby tak czasem stanęli z boku i spojrzeli na siebie nim zaczną głosować…
Marzenia ściętej głowy…
Nie będę pomagał i już…
Niech zakazują…
Pamiętam dwa turnieje lokalne w Warszawie, w niedziele, drugiego dnia „Masterów” Warszawskich które nie ściągnęły nawet 40 osób. Ludzie nie przychodzili na drugi dzień tych „Masterów” po to żeby sobie normalnie w Battla w 60+ osób pograć.
Miłego zakazywania takich turniejów i miłej Obrony Masterów życzę.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Fish nie dostają dużo wiecej jeśli mają spełnione elementy zero-jedynkowe czyli 4 pierwsze kategorie, tylko że więszości nawet do tego nie chce się kiwnąć palcem, ale narzekać już kazdy potrafi. Myślę że jeśli gracz będzie na Masterach spełniał 4 pierwsze kategorie i miał schludnie pomalowana armię to powienin 80%-90% z całości dostać, tylko takiemu garczowi musi się chcieć, armia musi być jego (żeby była w jednym schemacie i z jakimś pomysłem), a nie porzyczona na kilka dni przed itd.Fisch pisze: mnie natomiast wkurza, ze armie pomalowane "pro" dostają na turniejach o 5-15 punktów więcej niż armie tt i nawet zdecydowana wygrana w ostatniej bitwie na pierwszym stole nie daje pewnego zwycięstwa.
Akcesoria do gry (rozpiski na każdą bitwą bądz tabelki na czary + min. 1 kopia rozpiska, kostki, miarka, book swojej armii i wszystkich unitów nietypowych, templatki itp.)
WYSIWYG (standardowy WYSIWYG na bohaterach i oddziałach oraz rozróżnienie oddziałów tego samego typu od siebie)
Traye (szybciej się gra z kimś jeśli ma traye i trzeba to nagradzać)
Podstawki (spojność, pomysł i wykonanie)
Malowanie (spojność i jakość pomalowania sałej armii)
Konwersje (oceniamy pomysł i wykonanie)
Unikatowość (unikatowe modele lub\i ładnie pomalowane sztandary i wszelkiego typu znaki danej rasy na tarczach, marki, tatułaże itp. - można dostać max. jeśli mamy choć jedną z opcji ale w przeważającej części )
WOW (klimat armii i pomysł na jej zrobienie, dodatowe punkty na prawdę zajebiste armie, diorama jeśli ktoś zrobił i inne niezawierające się powyżej rarytasy):
Prawda jest taka że ludzie są z założenia leniwi i jeśli ich nie czymś nie zmotywujesz to więszkość nic by przy figurkach nie robiła i połowa grała by tylko takimi z podkładem albo nawet jakimiś substytutami figurek.
A co jak ktoś gra armią na skirmishu ? Już mu punkty się nie należą czy należą ?Dalmar pisze:Fisch pisze: .....Traye (szybciej się gra z kimś jeśli ma traye i trzeba to nagradzać)
.....
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Adeon nie ma takiej armii - nawet WE wystawiają zawsze łuczników, bądz Wild Riderów. Jeśli jest to podaj mi jej proszę jaka?[/quote]
WE na samych driadach na przykład. Ja w mojej testowej wersji rozpiski na kohortex mam 1 oddział łuczników, których z definicji nie będę przestawiał. Potrzebuje tray'a ? Ile to przyśpieszy moją fazę ruchu ? O 10 sekund.... Bez przesady - punkty za tray'e to jakaś paranoja.
WE na samych driadach na przykład. Ja w mojej testowej wersji rozpiski na kohortex mam 1 oddział łuczników, których z definicji nie będę przestawiał. Potrzebuje tray'a ? Ile to przyśpieszy moją fazę ruchu ? O 10 sekund.... Bez przesady - punkty za tray'e to jakaś paranoja.
tak. w koncu masz oddzaial lucznikow, ktorzy nie dosc, ze beda sie ruszac bo nie maja kary za ruch to jeszcze moga jak to lucznicy stac na zboczu gorki co utrudnia ustawianie oddzialu...adeon pisze:Ja w mojej testowej wersji rozpiski na kohortex mam 1 oddział łuczników, których z definicji nie będę przestawiał. Potrzebuje tray'a ?
Lizaki 6 ed. bardzo czesto nie potrzebowaly zadnych trayow - ewentualnie pod kroxy.
- morgan10005
- Falubaz
Ja jestem przeciwny ocenie malowania, ale uważam że armia powinna przyzwoicie wyglądać na stole. Przygotowanie do gry to chyba podstawa, którą każdy powinien posiadać. Wysoką oceną malowania nie usunie się ludzi z żetonami zamiast figurek z turnieju. Takich armii/generałów nie powinno się dopuścić do stołu, a nie karać w ocenie malowania czy pkt karnymi.