Filmy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Re: Filmy

Post autor: Grunaldi »

Rion pisze:Mnie kusiło, aby powiedzieć LotR, ale to nie to samo co Warhammer
Dajcie sobie spokój akurat , wątpię aby istniało uniwersum bardziej podobne do warhammer'a niż LotR . Skoro byliście wstanie stwierdzić iż Underworld zalicza się do klimatu warmłotka to włodek tym bardziej .

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Post autor: Rion »

Ale co z tego że są orki gobliny itd.. Jest wiele za i przeciw.

-Po pierwsze goblinki w LotR'ze są zupełnie inni. I pomijam już wygląd bo to kwestia wyobraźni, ale sposobem bycia.
-Po drugie w książce jedynie można doszukać się podobieństwa do "ponurego świata niebezpiecznych przygód"
-Po trzecie krasnale w LotR'ze nie mają żadnych machin typu żyrokopter itd
-Po czwarte w LotR'ze nie ma broni palnej.
-Po piąte magowie są zupełnie inni.
-W LotR'ze brakuje mi też wyostrzonej różnicy między ludźmi(Rochan-Gondor to nie to samo co Bretonia-Imperium)
-No i ogólnie krajobraz jest strasznie "wesoły" oprócz Mordoru.

A teraz za:

-Po pierwsze co może nawiązywać klimatem do Warhammera to uruk-hai do mrocznych elfów.
-Dalej niziołki - niziołki(więcej chyba mówić nie trzeba)
-No i elfy. Mają swoją wyspę za morzem. Są elfy leśne i wysokie.
-Pustkowia chaosu-Mordor

Zdaje mi się że to wszystko. Jakbym czegoś zapomniał to piszcie. :wink:

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Rochan
Pozamiatane... :roll:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Wybacz Celedor, ale twój post niewiele mi mówi... :roll:

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Oj Oj ... Krasnolud jest jeden więc ciężko o machiny , Uruk Hai to nie DE tylko Bestigory :P ... co do magów ... Gandalf w filmie miał błysk z Heavena :wink: Rohan - kraina koni ... rzeczywiście nic wspólnego z bretką ;] , Faramir jak najbardziej WE cała ekipa Łej Łoczerów , Elfy w prologu do 1 idealnie pokazują HElfickiego ASF-a ;] ... Treemen jest ? Jest ! A jak nie treemen to treekiny :P .... Mumakile - stare stegadony a jak nie to rhinoxy ;] ... trole są ? są ... wszystko sie da podciągnąć pod Młotka :twisted:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

-Po pierwsze co może nawiązywać klimatem do Warhammera to uruk-hai do mrocznych elfów.
-Dalej niziołki - niziołki(więcej chyba mówić nie trzeba)
-No i elfy. Mają swoją wyspę za morzem. Są elfy leśne i wysokie.
-Pustkowia chaosu-Mordor
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Widzisz Dibo wszystko co powiedziałeś nawiązuje klimatem tylko z nazwy.

Rochan a Bretonia to jednak nie to samo. Bretonia to moim zdaniem kolorowa krainaa Rochan to porozrzucane małe wioseczki na jałowej ziemi...

Mumakile to najgorsze porównanie - pochodzą z pustyni. Z całym szacunkiem ale w lustrii jest dość mokro :roll:

Jeśli chodzi o kraśki to Moria była niegdyś ich wspaniałą twierdzą, czemu Drużyna nie znalazła tam choćby broni palnej?

Podsumowując: Klimat może jest z Warhammera, ale jest wiele rzeczy które go zaburzają.

tetsuo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tetsuo »

Przedewszystkim swiat warhammera jest o wiele bardziej zaawansowany technologicznie niz LOTR. Wystarczy spojrzec na imperialne i krasnoludzkie wynalazki. Dlatego najbardziej mi pasuje "cialo+krew", tam sa takie tematy.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Rion, co żeś się chłopie tak uparł, żeby Rohan pisać przez "ch"...
A Warhammer zerżnął masę rzeczy od papcia Tolkiena (choćby niziołki i większość ich fluffu, entów, niektóre nazwy jak np. Loren - od Lasu Lorien w trylogii, etc).
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Rion
Chuck Norris

Oops sorki :oops:
Gniewko pisze:A Warhammer zerżnął masę rzeczy od papcia Tolkiena (choćby niziołki i większość ich fluffu, entów, niektóre nazwy jak np. Loren - od Lasu Lorien w trylogii, etc).
A co do tego to, jak powiedział pewien sprzedawca w jednym sklepie: "Nie wiadomo co byś wymyślił, to i tak okaże się, że to już gdzieś było"

Poza tym nie chodzi o historię, czy rasy, ale o klimat

Jak mówiłem Śródziemie jest mhroczne tylko w niektórych miejscach, a ze Starym Światem jest na odwrót (tylko w niektórych miejscach jest wesoło)

tetsuo

Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga, ale sa wniej takie tematy jak bronie wieksze niz wladajacy nimi (typowy warhammer) czy Bloodthirster. Polecam. Po za tym piekna bajka. Zamieszcam linki do jednego z kilkudziesieciu odcinkow.

http://www.youtube.com/watch?v=Yazp61CoFA0
http://www.youtube.com/watch?v=eAxYAlTo ... re=related

Jak wam sie podoba?

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Obrazek

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

+1 :D
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

tetsuo

Tak to robia japoncy. Klimat trzyma. Trzeba byc otwartym nawet na kononowicza.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Niestety, anime dyskwalifikuje się samo.

Żeby nie schodzić z tematu - nie zauważyłem żeby ktoś XIII Wojownika wymienił.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

jak do tej pory nie pojawiły się w tym wątku 3 arcybattlowe filmy:
"Kapitan Alatriste" - film przedstawia m.in. walki w okresie wojny 30 letniej. Pierwsza scena - atak na stanowisko artylerii w nocy niezwykle przypomina klimatem Mordheim - kilku oberwańców załatwia nożami i deskami żołnierzy, pojawia się broń palna.
Ostatnia scena to walka dwóch dużych regimentów piechoty na piki. Wezwani do poddania żołnierze stają do z góry przegranej walki.

"Bathory" - film o znanej hrabinie. Na szczęście fabuła wykracza znacznie poza krwawe kąpiele - widać sporo walk i życia 16-wiecznego dworu.

i opus magnum - "1612" - tu nawet nie chodzi o liczne sceny walk z użyciem broni palnej i białej, szarże kawalerii, szturmy -czy battlowe klimaty w stylu snajperskich strzałów z armaty, czy konwertowania armat z tego, co ma się pod ręką. W scenie na łodzi najemnicy grają w kości - i gdy łodzią wstrząsneło, pada (po polsku!) zdanie, jakie mogłoby się pojawić przy każdej grze - "Trzeba przerzucić kości!".

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

tetsuo pisze:Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga, ale sa wniej takie tematy jak bronie wieksze niz wladajacy nimi (typowy warhammer) czy Bloodthirster. Polecam. Po za tym piekna bajka. Zamieszcam linki do jednego z kilkudziesieciu odcinkow.

http://www.youtube.com/watch?v=Yazp61CoFA0
http://www.youtube.com/watch?v=eAxYAlTo ... re=related

Jak wam sie podoba?
Ludzie co to robili zwalili robote
Tak sie sklada ze jestem długoletnim fanem BERSERKA
I manga prezentuje sie znacznie znacznie lepiej :wink:
Polecam : http://www.berserkfan.info/news.php
Oba swiaty łączy wiele rzeczy ale wam nie powiem jakich żeby was zachecic do przeczytania

Mnie w kazdym razie ta opowiesć zachwyciła
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

tetsuo

Ludzie co to robili zwalili robote
Tak sie sklada ze jestem długoletnim fanem BERSERKA
I manga prezentuje sie znacznie znacznie lepiej :wink:
Chodzi o to ze komiks lepiej prezentuje sie od filmu tak?
W kazdym razie bardzo duzo cech wspolnych z warhammerem, jak juz pisalem zaczynajac od mieczy, ktorych nie udzwignalby zaden normalny czlowiek, konczac na demonach, jest tez i bron palna.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Manga ... mangaaa a nie żaden komiks :?
I tak moim zdaniem manga jest lepsza od tego anime (acz powoli wychodzi film anmowany - więcej na berserk fan ) bo z filmu wycieli duzo scen i fajnych tekstów
Podobieństw jest wiecej niz te ktore wymieniłeś
Mi się napszykład Griffith zawsze kojazył z HElfem
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

I mangę i anime powinno się zaorać. A najlepiej jakby to zrobił Lobo.
Lest we forget:
Obrazek

ODPOWIEDZ