Dajcie sobie spokój akurat , wątpię aby istniało uniwersum bardziej podobne do warhammer'a niż LotR . Skoro byliście wstanie stwierdzić iż Underworld zalicza się do klimatu warmłotka to włodek tym bardziej .Rion pisze:Mnie kusiło, aby powiedzieć LotR, ale to nie to samo co Warhammer
Filmy
Re: Filmy
Ale co z tego że są orki gobliny itd.. Jest wiele za i przeciw.
-Po pierwsze goblinki w LotR'ze są zupełnie inni. I pomijam już wygląd bo to kwestia wyobraźni, ale sposobem bycia.
-Po drugie w książce jedynie można doszukać się podobieństwa do "ponurego świata niebezpiecznych przygód"
-Po trzecie krasnale w LotR'ze nie mają żadnych machin typu żyrokopter itd
-Po czwarte w LotR'ze nie ma broni palnej.
-Po piąte magowie są zupełnie inni.
-W LotR'ze brakuje mi też wyostrzonej różnicy między ludźmi(Rochan-Gondor to nie to samo co Bretonia-Imperium)
-No i ogólnie krajobraz jest strasznie "wesoły" oprócz Mordoru.
A teraz za:
-Po pierwsze co może nawiązywać klimatem do Warhammera to uruk-hai do mrocznych elfów.
-Dalej niziołki - niziołki(więcej chyba mówić nie trzeba)
-No i elfy. Mają swoją wyspę za morzem. Są elfy leśne i wysokie.
-Pustkowia chaosu-Mordor
Zdaje mi się że to wszystko. Jakbym czegoś zapomniał to piszcie.
-Po pierwsze goblinki w LotR'ze są zupełnie inni. I pomijam już wygląd bo to kwestia wyobraźni, ale sposobem bycia.
-Po drugie w książce jedynie można doszukać się podobieństwa do "ponurego świata niebezpiecznych przygód"
-Po trzecie krasnale w LotR'ze nie mają żadnych machin typu żyrokopter itd
-Po czwarte w LotR'ze nie ma broni palnej.
-Po piąte magowie są zupełnie inni.
-W LotR'ze brakuje mi też wyostrzonej różnicy między ludźmi(Rochan-Gondor to nie to samo co Bretonia-Imperium)
-No i ogólnie krajobraz jest strasznie "wesoły" oprócz Mordoru.
A teraz za:
-Po pierwsze co może nawiązywać klimatem do Warhammera to uruk-hai do mrocznych elfów.
-Dalej niziołki - niziołki(więcej chyba mówić nie trzeba)
-No i elfy. Mają swoją wyspę za morzem. Są elfy leśne i wysokie.
-Pustkowia chaosu-Mordor
Zdaje mi się że to wszystko. Jakbym czegoś zapomniał to piszcie.

Pozamiatane...Rochan

Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
Oj Oj ... Krasnolud jest jeden więc ciężko o machiny , Uruk Hai to nie DE tylko Bestigory
... co do magów ... Gandalf w filmie miał błysk z Heavena
Rohan - kraina koni ... rzeczywiście nic wspólnego z bretką ;] , Faramir jak najbardziej WE cała ekipa Łej Łoczerów , Elfy w prologu do 1 idealnie pokazują HElfickiego ASF-a ;] ... Treemen jest ? Jest ! A jak nie treemen to treekiny
.... Mumakile - stare stegadony a jak nie to rhinoxy ;] ... trole są ? są ... wszystko sie da podciągnąć pod Młotka 

Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Widzisz Dibo wszystko co powiedziałeś nawiązuje klimatem tylko z nazwy.
Rochan a Bretonia to jednak nie to samo. Bretonia to moim zdaniem kolorowa krainaa Rochan to porozrzucane małe wioseczki na jałowej ziemi...
Mumakile to najgorsze porównanie - pochodzą z pustyni. Z całym szacunkiem ale w lustrii jest dość mokro
Jeśli chodzi o kraśki to Moria była niegdyś ich wspaniałą twierdzą, czemu Drużyna nie znalazła tam choćby broni palnej?
Podsumowując: Klimat może jest z Warhammera, ale jest wiele rzeczy które go zaburzają.
Rochan a Bretonia to jednak nie to samo. Bretonia to moim zdaniem kolorowa krainaa Rochan to porozrzucane małe wioseczki na jałowej ziemi...
Mumakile to najgorsze porównanie - pochodzą z pustyni. Z całym szacunkiem ale w lustrii jest dość mokro

Jeśli chodzi o kraśki to Moria była niegdyś ich wspaniałą twierdzą, czemu Drużyna nie znalazła tam choćby broni palnej?
Podsumowując: Klimat może jest z Warhammera, ale jest wiele rzeczy które go zaburzają.
Rion, co żeś się chłopie tak uparł, żeby Rohan pisać przez "ch"...
A Warhammer zerżnął masę rzeczy od papcia Tolkiena (choćby niziołki i większość ich fluffu, entów, niektóre nazwy jak np. Loren - od Lasu Lorien w trylogii, etc).
A Warhammer zerżnął masę rzeczy od papcia Tolkiena (choćby niziołki i większość ich fluffu, entów, niektóre nazwy jak np. Loren - od Lasu Lorien w trylogii, etc).
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Oops sorki
Poza tym nie chodzi o historię, czy rasy, ale o klimat
Jak mówiłem Śródziemie jest mhroczne tylko w niektórych miejscach, a ze Starym Światem jest na odwrót (tylko w niektórych miejscach jest wesoło)

A co do tego to, jak powiedział pewien sprzedawca w jednym sklepie: "Nie wiadomo co byś wymyślił, to i tak okaże się, że to już gdzieś było"Gniewko pisze:A Warhammer zerżnął masę rzeczy od papcia Tolkiena (choćby niziołki i większość ich fluffu, entów, niektóre nazwy jak np. Loren - od Lasu Lorien w trylogii, etc).
Poza tym nie chodzi o historię, czy rasy, ale o klimat
Jak mówiłem Śródziemie jest mhroczne tylko w niektórych miejscach, a ze Starym Światem jest na odwrót (tylko w niektórych miejscach jest wesoło)
Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga, ale sa wniej takie tematy jak bronie wieksze niz wladajacy nimi (typowy warhammer) czy Bloodthirster. Polecam. Po za tym piekna bajka. Zamieszcam linki do jednego z kilkudziesieciu odcinkow.
http://www.youtube.com/watch?v=Yazp61CoFA0
http://www.youtube.com/watch?v=eAxYAlTo ... re=related
Jak wam sie podoba?
Jak wam sie podoba?
jak do tej pory nie pojawiły się w tym wątku 3 arcybattlowe filmy:
"Kapitan Alatriste" - film przedstawia m.in. walki w okresie wojny 30 letniej. Pierwsza scena - atak na stanowisko artylerii w nocy niezwykle przypomina klimatem Mordheim - kilku oberwańców załatwia nożami i deskami żołnierzy, pojawia się broń palna.
Ostatnia scena to walka dwóch dużych regimentów piechoty na piki. Wezwani do poddania żołnierze stają do z góry przegranej walki.
"Bathory" - film o znanej hrabinie. Na szczęście fabuła wykracza znacznie poza krwawe kąpiele - widać sporo walk i życia 16-wiecznego dworu.
i opus magnum - "1612" - tu nawet nie chodzi o liczne sceny walk z użyciem broni palnej i białej, szarże kawalerii, szturmy -czy battlowe klimaty w stylu snajperskich strzałów z armaty, czy konwertowania armat z tego, co ma się pod ręką. W scenie na łodzi najemnicy grają w kości - i gdy łodzią wstrząsneło, pada (po polsku!) zdanie, jakie mogłoby się pojawić przy każdej grze - "Trzeba przerzucić kości!".
"Kapitan Alatriste" - film przedstawia m.in. walki w okresie wojny 30 letniej. Pierwsza scena - atak na stanowisko artylerii w nocy niezwykle przypomina klimatem Mordheim - kilku oberwańców załatwia nożami i deskami żołnierzy, pojawia się broń palna.
Ostatnia scena to walka dwóch dużych regimentów piechoty na piki. Wezwani do poddania żołnierze stają do z góry przegranej walki.
"Bathory" - film o znanej hrabinie. Na szczęście fabuła wykracza znacznie poza krwawe kąpiele - widać sporo walk i życia 16-wiecznego dworu.
i opus magnum - "1612" - tu nawet nie chodzi o liczne sceny walk z użyciem broni palnej i białej, szarże kawalerii, szturmy -czy battlowe klimaty w stylu snajperskich strzałów z armaty, czy konwertowania armat z tego, co ma się pod ręką. W scenie na łodzi najemnicy grają w kości - i gdy łodzią wstrząsneło, pada (po polsku!) zdanie, jakie mogłoby się pojawić przy każdej grze - "Trzeba przerzucić kości!".
Ludzie co to robili zwalili robotetetsuo pisze:Musze wspomniec o filmie animowanym jakim jest BERSERK. Wiem ze jest to manga, ale sa wniej takie tematy jak bronie wieksze niz wladajacy nimi (typowy warhammer) czy Bloodthirster. Polecam. Po za tym piekna bajka. Zamieszcam linki do jednego z kilkudziesieciu odcinkow.
Jak wam sie podoba?
Tak sie sklada ze jestem długoletnim fanem BERSERKA
I manga prezentuje sie znacznie znacznie lepiej

Polecam : http://www.berserkfan.info/news.php
Oba swiaty łączy wiele rzeczy ale wam nie powiem jakich żeby was zachecic do przeczytania
Mnie w kazdym razie ta opowiesć zachwyciła
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
Chodzi o to ze komiks lepiej prezentuje sie od filmu tak?Ludzie co to robili zwalili robote
Tak sie sklada ze jestem długoletnim fanem BERSERKA
I manga prezentuje sie znacznie znacznie lepiej![]()
W kazdym razie bardzo duzo cech wspolnych z warhammerem, jak juz pisalem zaczynajac od mieczy, ktorych nie udzwignalby zaden normalny czlowiek, konczac na demonach, jest tez i bron palna.
Manga ... mangaaa a nie żaden komiks 
I tak moim zdaniem manga jest lepsza od tego anime (acz powoli wychodzi film anmowany - więcej na berserk fan ) bo z filmu wycieli duzo scen i fajnych tekstów
Podobieństw jest wiecej niz te ktore wymieniłeś
Mi się napszykład Griffith zawsze kojazył z HElfem

I tak moim zdaniem manga jest lepsza od tego anime (acz powoli wychodzi film anmowany - więcej na berserk fan ) bo z filmu wycieli duzo scen i fajnych tekstów
Podobieństw jest wiecej niz te ktore wymieniłeś
Mi się napszykład Griffith zawsze kojazył z HElfem
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
I mangę i anime powinno się zaorać. A najlepiej jakby to zrobił Lobo.
Lest we forget: