Pytań kilka.
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytań kilka.
1.
Jest sytuajca taka:
W mojej turze szarżuje w oddział piechoty - , gdzie jest heros na dziku
moim rydwanem - i kawaleria z bohaterem - :X
:):):):)
:):):):(
:P:X:D:D:D
:P
Heros orkowy wyzywa na czelendza mojego championa oddziału o go zabija. Ginie kawalerzysta, champion i kilka orkow. Ustał break'a.
Pozniej w jego fazie ruchu przemieszcza sobie bohatera tak:
:P:X:D
I wola czelendz mojemu bohaterowi - :X
I teraz, czy moze tak przestawic sobie bohatera jak na załączonym obrazku, w wyniku czego ograniczając ataki mojego rydwanu (bo rydwan nie bedzie mógł atakować w nic).
2. Czy duchy po wejsciu do domku, mogą w kolejnej turze z niego zaszarżować (sa eteralne, czyli negują tereny).
Przeciwnik mowil ze moze, i poparlo go kilka osob. Zdawalo mi sie to troche dziwne wiec pytam.
3. Jest opuszczona maszyna, stoi samotnie - czy moge zadeklarować na nią szarże, zniszczyć ją w fazie walki automatycznie i wykonać overrun w inny oddział ?
Pozdrawiam!
Jest sytuajca taka:
W mojej turze szarżuje w oddział piechoty - , gdzie jest heros na dziku
moim rydwanem - i kawaleria z bohaterem - :X
Heros orkowy wyzywa na czelendza mojego championa oddziału o go zabija. Ginie kawalerzysta, champion i kilka orkow. Ustał break'a.
Pozniej w jego fazie ruchu przemieszcza sobie bohatera tak:
I wola czelendz mojemu bohaterowi - :X
I teraz, czy moze tak przestawic sobie bohatera jak na załączonym obrazku, w wyniku czego ograniczając ataki mojego rydwanu (bo rydwan nie bedzie mógł atakować w nic).
2. Czy duchy po wejsciu do domku, mogą w kolejnej turze z niego zaszarżować (sa eteralne, czyli negują tereny).
Przeciwnik mowil ze moze, i poparlo go kilka osob. Zdawalo mi sie to troche dziwne wiec pytam.
3. Jest opuszczona maszyna, stoi samotnie - czy moge zadeklarować na nią szarże, zniszczyć ją w fazie walki automatycznie i wykonać overrun w inny oddział ?
Pozdrawiam!
Mnie się wydaje, że:
1. może sobie tak herosa przestawiać
2. jestem prawie pewien ze nie moga. Eteryczność pozwala im na "przefruniecie" przez domek na wylot, ale jesli wlazły do srodka, to musza sie stosowac do zasad domku.
3. ja bym pozwolił, ale nie wiem jak to jest
1. może sobie tak herosa przestawiać
2. jestem prawie pewien ze nie moga. Eteryczność pozwala im na "przefruniecie" przez domek na wylot, ale jesli wlazły do srodka, to musza sie stosowac do zasad domku.
3. ja bym pozwolił, ale nie wiem jak to jest
jeszcze jedno wydaje mi się że heros jak już jest w combacie to sie przesuwać nie może w inne miejsce . (tzn można dosunąć herosa w 2 turze walki do combata zamiast zwyklasa jesli w jest z niego wykluczony ... natomiast nie przypominam sobie aby można było sobie jeszcze po combacie chodzić ) to po 1
po 2. Jeśli rzucony jest challange to dostawiamy oba modele do siebie (jeśli to możliwe przyjmujący do wyzywającego ... co na twoim rysunku było akurat niemożliwe bo był rydwan ... więc smutny heros po rzuceniu challanga powinien był dostawić sie do herosa :X ) .
po 2. Jeśli rzucony jest challange to dostawiamy oba modele do siebie (jeśli to możliwe przyjmujący do wyzywającego ... co na twoim rysunku było akurat niemożliwe bo był rydwan ... więc smutny heros po rzuceniu challanga powinien był dostawić sie do herosa :X ) .
1)zle sciagnoles swoich rycerzy-> musisz sciagac tak modele zeby nie zmniejszac liczby modeli walczacych(zarowno atakujacych jak i obroncow)I wola czelendz mojemu bohaterowi - :X
2)jezeli spelnisz w/w warunek to ten heros sie nie przestawi
3)challange jak najbardziej mozliwy
4) no i wg twojego rysunku rydwan na bank bedzie mial w co uderzyc
moze-z budynku spelnia warunek LOS a jako jednostka eteryczna ignoruje specjalne zasad terenow(wyj. jest chyba tylko jeziorko lawy/spaczenia)2. Czy duchy po wejsciu do domku, mogą w kolejnej turze z niego zaszarżować (sa eteralne, czyli negują tereny).
jasne...IMO to jeden z wiekszych przewalkow tej edycji3. Jest opuszczona maszyna, stoi samotnie - czy moge zadeklarować na nią szarże, zniszczyć ją w fazie walki automatycznie i wykonać overrun w inny oddział ?
Pojaśnie o co mi chodziło w tej 1 sytuacji.
Jak zaszarżowałem rydwan dostawił się tylko kantem, heros orkowy byl po prawej. Ja po prawej mialem championa, on zawolal challange i go zabił, i potem padlo moich od piechoty, został rywan, heros (mój) i jeden rycerz.
I teraz w jego fazie ruchu, on sobie przestawia model herosa (bo był wyłączony z walki) na lewą strone jednostki (teraz jest naprzeciwko mojego herosa i styka sie z nim rydwan kantem).
W turze walki ork woła challange, i walczy z moim herosem, w wyniku czego mój rydwan nie ma w co bić bo sie styka kantem z herosem orkiem ktory jest challang'u a nie moge nawalac do chalanga.
Jak zaszarżowałem rydwan dostawił się tylko kantem, heros orkowy byl po prawej. Ja po prawej mialem championa, on zawolal challange i go zabił, i potem padlo moich od piechoty, został rywan, heros (mój) i jeden rycerz.
I teraz w jego fazie ruchu, on sobie przestawia model herosa (bo był wyłączony z walki) na lewą strone jednostki (teraz jest naprzeciwko mojego herosa i styka sie z nim rydwan kantem).
W turze walki ork woła challange, i walczy z moim herosem, w wyniku czego mój rydwan nie ma w co bić bo sie styka kantem z herosem orkiem ktory jest challang'u a nie moge nawalac do chalanga.
Napewno? Czy mógłby jakiś sędzia się pod tym podpisać?Cytat:
moze-z budynku spelnia warunek LOS a jako jednostka eteryczna ignoruje specjalne zasad terenow(wyj. jest chyba tylko jeziorko lawy/spaczenia)
Ad1.)
Jezeli po rozpatrzeniu walki Ork nie stykal sie z zadnym modelem- nie byl zaangarzowany w walke( przy wzieciu poprawki ze sciagales tak by nie zmniejszych liczby atakujacych i broniacych sie modeli) to TAK moze przejsc na kraniec i stykac sie z tylko z rydwanem i krzyczac chalange.
Nie musisz przesuwac figurek do chalanga bo to tylko" wizualnie" interpretuje zaistniala sytuacje.
Jezeli po rozpatrzeniu walki Ork nie stykal sie z zadnym modelem- nie byl zaangarzowany w walke( przy wzieciu poprawki ze sciagales tak by nie zmniejszych liczby atakujacych i broniacych sie modeli) to TAK moze przejsc na kraniec i stykac sie z tylko z rydwanem i krzyczac chalange.
Nie musisz przesuwac figurek do chalanga bo to tylko" wizualnie" interpretuje zaistniala sytuacje.
a spawny chaosu są piechotą?
według uściśleń spawn jest monsterem.
pisałem przed chwilą o tym w temacie o eterykach, ale sie powtorze: skoro ignoruja zasady wszystkich terenow, to do domku nie moga wejsc!!! <- imhoa jako jednostka eteryczna ignoruje specjalne zasad terenow
a gdzie taki cytat znalazles tak z ciekawosci?quas pisze: 1)zle sciagnoles swoich rycerzy-> musisz sciagac tak modele zeby nie zmniejszac liczby modeli walczacych(zarowno atakujacych jak i obroncow)
nie moze... to, ze ignoruja zasad terenow nie oznacza, ze widza przez las ale, ze moga przez niego przejsc bez kar... jesli juz maja byc w domku to razem z plusami i minusami tegomoze-z budynku spelnia warunek LOS a jako jednostka eteryczna ignoruje specjalne zasad terenow(wyj. jest chyba tylko jeziorko lawy/spaczenia)2. Czy duchy po wejsciu do domku, mogą w kolejnej turze z niego zaszarżować (sa eteralne, czyli negują tereny).
w domku raczej banshee sobie posiedzi ale juz duchy nie bo to nie piechota jest... zreszta sam White Dwarf podaje takiego tipsa zeby banshee do domku wciskac bo prawie na pewno nikt tego domku nie zdobedzie a krzyczy dalej
co do wyszarzowania z domku to jamowie nie! wyraznie napisali ze tego nie mozna robic. nie ma adnotacji ze erotyki moga...
co do wyszarzowania z domku to jamowie nie! wyraznie napisali ze tego nie mozna robic. nie ma adnotacji ze erotyki moga...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Bohaterom nie, stoi wyraźnie w AB Empire.