Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Stefczyk »

Morrok pisze:Tak naprawdę to Shino bardziej żartował niż mówił serio z tym wypadającym dzwonkiem/furnacem z oddziału ;)

Lubi podnosić ludziom ciśnienie, a wy pelikany to łapiecie :D
Bo to LS jest a LS nie kłamie tylko przepycha rzeczy dobre dla innych armii a dla nas nie bo LS to zuo :twisted:
A tak na serio, to moje takie przemyślenie wtedy złapałem jak czytałem booka wiec postanowiłem się podzielić.
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Afro pisze:
Morrok pisze: weapon teamy i tak są słabe
to chyba dobrze nie oberwałeś z moździerza, że tak mówisz :P jak dla mnie weapon teamy są teraz bardzo dobre (nie licząc ratlinga niestety, a warp-grindera nie zaliczam do weapon teamów), większe możliwości dopasowania do stylu gry.

pograsz, to zobaczysz, że ratling dalej jest grywalniejszy od reszty ;)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

In combat the Plague Furnace becomes wreathed in a deadly fog. At the start of any close combat, any unit (friend or foe) touching the Plague Furnace suffers D6 automatic hits distributed as per shooting.

Czy jak na początku walki furmanka zabije 5 modeli wroga to "distributed as per shooting" oznacza, że gracz zdejmuje te modele jak od shootingu (czyli z tylniej ranki), czy też te modele już nie atakują w tej rundzie ? Jest to gdzieś wyjaśnione ?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

A jak jest z rydwanami? Też zdejmujemy z tylnych szeregów?.. ;)
(będzie chwilka to znajdę odpowiedni, angielski cytat o impactach, bo one też mają "distributed as for shooting")

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Distributed like shooting- oznacza to tyle, iż w sporych oddziałach nie ma szansy na wyhaczenie bohatera:) Jeśli chodzi jak straty, to jak z impactów imho( czytaj. nie mogą walczyć). Podobnie z Censerami wszak.

Awatar użytkownika
Stefczyk

karlee pisze: Czy jak na początku walki furmanka zabije 5 modeli wroga to "distributed as per shooting" oznacza, że gracz zdejmuje te modele jak od shootingu (czyli z tylniej ranki), czy też te modele już nie atakują w tej rundzie ? Jest to gdzieś wyjaśnione ?
Trochę powyżej tej zasady w skaven-booku masz zapis, iż w "walce PF może wykonać następujące ataki:" i dalej masz to co piszesz. Więc IMO normalnie zgarnia przeciwnik tyle tylko, że nie wyhaczysz z tego hero itp. ale rany liczą się do CC i przeciwnik nie oddaje zabitymi modelami.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Stefczyk pisze: ale rany liczą się do CC i przeciwnik nie oddaje zabitymi modelami.
ty zreszta tez nie ;) a z 4 t sporo szczurkow moze zejsc

Awatar użytkownika
Stefczyk

Shino pisze: ty zreszta tez nie ;) a z 4 t sporo szczurkow moze zejsc
Spokojnie Shino zapomniałeś o tym, że Monki ten teścik oblewają tylko na "6" ;)
Z cyklu na turnieju:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Stefczyk pisze: Spokojnie Shino zapomniałeś o tym, że Monki ten teścik oblewają tylko na "6" ;)
to nie jest censer flail ;)

nigdzie w tej zasadzie nie ma nic na ten temat. Jest taka adnotacja tylko w broni

wiec co prawda spokojnie ale nie zapomnialem ;P

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Stefczyk pisze:
Shino pisze: ty zreszta tez nie ;) a z 4 t sporo szczurkow moze zejsc
Spokojnie Shino zapomniałeś o tym, że Monki ten teścik oblewają tylko na "6" ;)
i my sie stykamy takze innymi modelami, nie tylko pierwszym szeregiem, dlatego oddają ;)

Shino, doczytaj proszę ;)
Jest adnotacja przy Enshrouded by the fog (czy jakos tak)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

i my sie stykamy takze innymi modelami, nie tylko pierwszym szeregiem, dlatego oddają ;)
no nie... wtedy byloby, ze tylko modele stykajace sie z rydwanami nie moga oddzawac a nie pelne szeregi. Modele z przodu gina ogolnie.

no wlasnie nie raz przegladalem i nie widzialem tego. Tylko adnotacje przy plague censerach...

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Shino pisze:
no nie... wtedy byloby, ze tylko modele stykajace sie z rydwanami nie moga oddzawac a nie pelne szeregi. Modele z przodu gina ogolnie.

ta? a mogę jakis cytat na potwierdzenie? Chodzi mi glownie o censerow i furmankę, ktore same sobie wypłacają woundy i dlaczego u nich mam traktować modele za zabite te z pierwszych szeregów. (przy censerach caly oddzial testuje, a przy furmance d6 modeli, z czego ponad 15 jest w styku, a zpierszewgo szeregu tylko 2)
Shino pisze:

no wlasnie nie raz przegladalem i nie widzialem tego. Tylko adnotacje przy plague censerach...
Zeby nie było- sprawdzilem i nie przy zasadzie broni, ale przy zasadzie "Pestilence Blessing". Moja wina za wprowadzenie w błąd, ale jest tam pięknie opisane co nei zdaje testu T na 6 ;)

Awatar użytkownika
Stefczyk

Shino pisze:no wlasnie nie raz przegladalem i nie widzialem tego. Tylko adnotacje przy plague censerach...
Dokładnie to strona 48 zasada "Pestilence Blessing" pierwsze zdanie.

Morrok pisze: ta? a mogę jakis cytat na potwierdzenie? Chodzi mi glownie o censerow i furmankę, ktore same sobie wypłacają woundy i dlaczego u nich mam traktować modele za zabite te z pierwszych szeregów. (przy censerach caly oddzial testuje, a przy furmance d6 modeli, z czego ponad 15 jest w styku, a zpierszewgo szeregu tylko 2)
Shino pisze:
No tu raczej wydaje mi się iż Shino ma racje. Dostające modele liczą się do wyniku CC więc spadają te z pierwszego szeregu, bo o ile dobrze pamiętam (ale mogę się mylić) to będzie jak z atakami z rydwanu. Ale za to ciekawa sprawa że PP na PF nie dostaje z gazu z ataków. Ale za to jak klient ma censer to modele przeciwnika stykające się od przodu przy standardowej piechocie to testuje aż 5 :D
Z cyklu na turnieju:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

taa... a monków aż 15 ;p

Kolejne pytanie:
Czy furmanka i dzwon muszą być zawsze w środku oddziału, czy też mogą się po nim przemieszczać na ogólnych zasadach herosa na mouncie ?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Pytaliśmy już o to, ale na razie bez odpowiedzi... (tu moje pytanie http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=462641#p462641 , potem jeszcze Myth się upominał)

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Kurwa Shino blagam Cie. 6ed sie skonczyla, nie musisz juz na sile upierdalac Skavenow gdzie tylko sie da. Censerzy gazuja sie WSZYSCY i nie ma nic o impaktach, shootingu i innym gownie. Tak samo w dziale Combat Resolution. Jak sie zagazowal ciolek z tylnego szeregu bo akurat bral sztacha fajki a nie zwrocil uwagi ze kumple przed nim juz sie rozkrecaja, to co on ma wspolnego z combatem. Przeciwnik sciaga przednia ranke bo to wlasnie ona jest gazowana. Czego wy sie ludzie doszukujecie :/ W 6ed nie bylo z tym problemu bo Censerzy byli nie grywali? Teraz maja kopa to trzeba cos wymyslic zeby ich upierdolic? Zygac sie chce :/

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Spokojnie Cosmo ;)

Mój argument jest taki, że cały oddział censerów testuje, więc równie dobrze mogą zginąć ci chłopcy, którzy akurat nie są w styku z przeciwnikiem.

Z monkami i furmanką uważam podobnie, że mogą zginąć akurat ci, którzy znajdują się w szeregach dalszych niż pierwszy. Jest to jedyny przypadek w wfb, kiedy oddział sam siebie zabija, z powodu własnych bonusów. Inna sprawa gdy zostanie tak mało modeli, że będą musieli testować nasi herosi i będziemy zmuszeni ściągać tych od walki.

A przeciwnik testuje tylko tymi modelami, które są w styku. Dlatego ściąga te od walki, bezpośrednio w styku.

Póki Shino nie znajdzie nic sensownego, żeby obalić moje twierdzenie to można grać wg tej interpretacji. Jak byłem na Hajach i gadałem z Jankielem to potwierdził, że mam rację.

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Morrok pisze:Spokojnie Cosmo ;)
Jestem pierdolona oaza spokoju ;P Po prostu mnie juz meczy to po malu, te uscislenia zaczynaja przypominac polska polityke, a zatraca sei gdzies zrowy rozsadek. Przeciez to jest gra do ZABAWY.
Morrok pisze:Inna sprawa gdy zostanie tak mało modeli, że będą musieli testować nasi herosi i będziemy zmuszeni ściągać tych od walki.
Tak wlasnie dziala logika.
Morrok pisze:Jak byłem na Hajach i gadałem z Jankielem to potwierdził, że mam rację.
Noo stary dobry Jankiel. Jeden normalny sie uchowal ;*

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Cosmo pisze:Censerzy gazuja sie WSZYSCY i nie ma nic o impaktach, shootingu i innym gownie.
chuj z censerami... przeciez mowa jest o kociolku tam jest d6 distributed as shooting

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Morrok pisze:Mój argument jest taki, że cały oddział censerów testuje, więc równie dobrze mogą zginąć ci chłopcy, którzy akurat nie są w styku z przeciwnikiem.
censerzy testuja osobno za kazdego censera. sprawa jest z furmanka.
Jest to jedyny przypadek w wfb, kiedy oddział sam siebie zabija, z powodu własnych bonusów.
nie jedyny
Póki Shino nie znajdzie nic sensownego, żeby obalić moje twierdzenie to można grać wg tej interpretacji. Jak byłem na Hajach i gadałem z Jankielem to potwierdził, że mam rację.
close combat casaulties (a w koncu modele zdjete sie licza do cr i sa w hth) are removed in the same way as shooting casaulties. Although casaulties fall amongst the rank that is fighting [...]

strona 36 brb

ODPOWIEDZ