Pomoc przy wyborze
Moderator: Kołata
Pomoc przy wyborze
Witam. Jak widać jestem na forum jeszcze świeży, w WFB z resztą też. Maluję jakiś czas, ale jeszcze nie grałem. Chcę w końcu zacząć, ale najpierw na spokojnie nazbieram odpowiednio wielką armię a dopiero potem zacznę. Teraz jednak mam możliwość kupienia dużo taniej różnych zestawów i chciałbym zapytać o radę, które wybrać. Obecnie mam Wielkiego Bossa Czarnych Orków, 10 Czarnych orków i Orkowego bossa na dziku z sztandarowym.
Teraz doradźcie, pod względem efektywności w bitwie który zestaw dla mnie będzie pożyteczniejszy. Orc Warrirs Regiment (19 figsów), Night Goblins Regiment (20 figsów), Forest Goblin Spider Riders (10 modeli), Goblin Wolf Rider (10 modeli), czy Goblins Regiment (20 modeli) wiem, że to dość noobowskie pytanie, ale darujcie nie znam jeszcze zasad gry i walki i znam się tylko na malowaniu a nie chce kupić takiego zestawu, który mógłby mi się mniej przydać niż inny.
Dziękuję za rady i pozdrawiam.
Teraz doradźcie, pod względem efektywności w bitwie który zestaw dla mnie będzie pożyteczniejszy. Orc Warrirs Regiment (19 figsów), Night Goblins Regiment (20 figsów), Forest Goblin Spider Riders (10 modeli), Goblin Wolf Rider (10 modeli), czy Goblins Regiment (20 modeli) wiem, że to dość noobowskie pytanie, ale darujcie nie znam jeszcze zasad gry i walki i znam się tylko na malowaniu a nie chce kupić takiego zestawu, który mógłby mi się mniej przydać niż inny.
Dziękuję za rady i pozdrawiam.
My Niebiescy jesteśmy jak orkowie tyle, że przed walką zamiast "WaaAaGhhhH" krzyczymy "RuuuuUuuch!"
http://www.niebiescy.pl/images/sygnatury/ruch_07.jpg
nie pamietam kiedy to widzialem ostatnio na stole.Goblins Regiment (20 modeli)
kolejny zakup zalezy od tego jakie masz fundusze i jakie jest pochodzenie tych figurek. Kazd z tych oddzialow jest mniej lub bardziej wystawialny.Orc Warrirs Regiment (19 figsów), Night Goblins Regiment (20 figsów), Forest Goblin Spider Riders (10 modeli), Goblin Wolf Rider (10 modeli)
nocniki-prawie kazda rozpiska, kawalerie jako fast cavs tez (i kazda z nich ma swoje plusy i minusy wiec trudno ocenic co jest lepsze)
orc warriors-fajny oddzial.
wiec przy zakupie skupilbym sie na pochodzeniu figurek. Allegro az peka w szwach od fajnch i tanich ofert zakupu oddzialow. zwlaszcza tych ze skullpassa. i nie podejrzewam zeby w ciagu nastepnych 6miesiec sie ten stan rzeczy zmienil.
kolejna sprawa-w zasadzie nie oplaca sie kupowanie pomalowanych figsow (zwlaszcza jak sam malujesz/dopieszczasz armie). koszt modeli(plastikowych) jest na tyle maly ze osobiscie nie chce mi sie siedziec nad dotem czy innym rozpuszczalnikiem zeby je czyscic.
wiec o ile nocniki sa "boxowe" to bym je wziol (lepiej sie je da poskladac/pomalowac niz klony ze skullpassa). tak samo jak wolf riderow.
potem orcasy (tutaj dobrze jest samemu kupic boxik albo kupic z wypraskami bo bardzo sie przydaja bitsy)
i na samym koncu pajaczki (nie widzialem boxa za to skullpassowe naprawde niezle sie prezentuja)
i teraz tak z innej beczki->
widzialem w katowickim bardzie armydeala za naprawde smieszne pieniadze (<500zl). Naprawde w takiej cenie mozna sie powaznie zastanowic nad zakupem (szczegolnie jak sie zaczyna zabawe)
Sciślej to newbioskie. Każdy tu był kiedyś zielony względem zasad, więc sie nie przejmuj. A jak ktoś na Ciebie za to pluje to trol i tyle.Nefarius pisze: wiem, że to dość noobowskie pytanie
Ja bym kupił albo wolf riderów albo night gobliny. Oba zestawy Ci się przydadzą. Co do drugiego jak kupujesz pierwszy boks to może być z pudełka skull pass, ale broń Cię Panie Boże żeby kupować takich więcej (te modele są jeśli dobrze pamiętam dwuczęściowe goblin+podstawka). Armia klonów paskudnie wygląda na stole. Możesz też zerknąć na night gobliny z poprzedniej ed. Moim zdaniem były ładniejsze. Ale są teraz mniej dostępne. Wybór należy do Ciebie.
Jak nocne gobliny, to fanatyki obowiązkowo.
Przynajmniej cztery dzidomioty(fajna acz @#$%^&$%! niecelna jednostka)
Przynajmniej cztery dzidomioty(fajna acz @#$%^&$%! niecelna jednostka)
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Nasza armia jest o tyle fajna, że można złożyć ją na 1000 sposobów, co prawda w 99% przypadków i tak się to kończy katastrofą, ale zabawa przednia gwarantowana
Pierwsze w co bym się zaopatrzył to podręcznik główny (można tanio dostać okrojoną wersję ze Skull Passa- zasady wszystkie są, brak za to grafik i fluffu) oraz obowiązkowo Army Book do zielonych. Nie wiem na ile atrakcyjne masz ceny tych zestawów, ale może warto się wstrzymać z zakupem figsów do czasu, aż będziesz wiedział co ci się podoba i na czym chcesz grać. Chyba, że będziesz brał wszystko co się da Tak też jest fajnie, u mnie pałęta się po chałupie już z 500-600 figsów zielonych, czekających na malowanie I na allegro i na ebayu jest mnóstwo o&g do kupienia, sporo ludzi kupuje ich, po czym stwierdza, że nie ma stalowych nerwów i wyprzedaje.
Jak koniecznie coś masz brać to ja bym wziął w tej kolejności night goblins, orki, wolf riders, spider riders, goblins. Goblinów kupiłem 2 boxy, ale do grania niestety nie służą, a robią za źródełka do konwersji.
No i musisz liczyć się z tym, że O&G to armia w której musisz mieć zdecydowanie więcej modeli, niż w większości innych armii, więc lista zakupów zawsze będzie pełna.
Pierwsze w co bym się zaopatrzył to podręcznik główny (można tanio dostać okrojoną wersję ze Skull Passa- zasady wszystkie są, brak za to grafik i fluffu) oraz obowiązkowo Army Book do zielonych. Nie wiem na ile atrakcyjne masz ceny tych zestawów, ale może warto się wstrzymać z zakupem figsów do czasu, aż będziesz wiedział co ci się podoba i na czym chcesz grać. Chyba, że będziesz brał wszystko co się da Tak też jest fajnie, u mnie pałęta się po chałupie już z 500-600 figsów zielonych, czekających na malowanie I na allegro i na ebayu jest mnóstwo o&g do kupienia, sporo ludzi kupuje ich, po czym stwierdza, że nie ma stalowych nerwów i wyprzedaje.
Jak koniecznie coś masz brać to ja bym wziął w tej kolejności night goblins, orki, wolf riders, spider riders, goblins. Goblinów kupiłem 2 boxy, ale do grania niestety nie służą, a robią za źródełka do konwersji.
No i musisz liczyć się z tym, że O&G to armia w której musisz mieć zdecydowanie więcej modeli, niż w większości innych armii, więc lista zakupów zawsze będzie pełna.
Na Replikator.pl pojawiły się 40% zniżki i tak np. box Night Goblinów z 90zł staniał do 55,90 Dołożę tamte 35 zł i mam dwie nowe farby i pędzelek, więc okazja (podejrzewam świąteczna) nie jest zła. Ponadto w Katowickim Bardzie często pojawiają się figurki posklejane które ktoś sprzedał i teraz sklep je sprzedaje. Widziałem trolla (jaskiniowy, trzymający nad głową głaz w kształcie jakiegoś totemu krasnoluda - wy: obeznani, pewnie wiecie o co chodzi) za 23 zł, też się zastanawiam nad tą inwestycją, tym bardziej, że z wszystkich jaskiniowych ten mi się najbardziej podoba.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
My Niebiescy jesteśmy jak orkowie tyle, że przed walką zamiast "WaaAaGhhhH" krzyczymy "RuuuuUuuch!"
Tego trolla na allegro możesz za 4zł kupić, ale na trollach nikt nie gra.
Absolutnie nie. Jest to jedna z najgorszych armii w tej grze, z powodu drożyzny, średniawych przedmiotów, a przede wszystkim nieprzewidywalności. Można grać właściwie tylko na samych szamanach i bolcach, a i tak nie wiadomo, jak to się skończy.
Wypowiedział się...Klafuti pisze:Absolutnie nie. Jest to jedna z najgorszych armii w tej grze, z powodu drożyzny, średniawych przedmiotów, a przede wszystkim nieprzewidywalności. Można grać właściwie tylko na samych szamanach i bolcach, a i tak nie wiadomo, jak to się skończy.
Nie, jeśli chcesz zamiatać armie przeciwnika pod dywan to jak najdalej od orków.
Być może, jeśli lubisz pomyśleć. Gra orkami to niełatwa sprawa, bo rzeczywiście odstaja od innych armi.
Tak, jeśli podoba Ci sie klimat i figurki. Więcej wyciśniesz z armi, która lubisz.
OnG to:
-Zielone Dobro.
-sam fluff i calkiem sporo dobrej zabawy gdy grasz bezcisnieniowo (zwlaszcza przy zielonej mentalnosci)
-ciekawa magia (choc wybierana w momencie robienia rozpiski a nie poznania przeciwnika)
-uzyteczni choc niezbyt zgieci bohaterowie
-mega wielki wybor jednostek
no i cos o czym warto pamietac:
na chwile obecna prawie kazd chce sprzedawac zielonych. na allegro mozna skupowac armie po naprawde zabawnych kosztach (nie wspominajac np o nowiutkim army dealu za 500zl). wiec jak lubisz hordowa armie to taniej zadnej nie zbierzesz. a za nieco ponad rok zapowiedziano juz nowego AB (od wakacji bedzie mozna skonfrontowac AB z 8ed,moze beda jakies zmian ktore nam wyjda na dobre)
-Zielone Dobro.
-sam fluff i calkiem sporo dobrej zabawy gdy grasz bezcisnieniowo (zwlaszcza przy zielonej mentalnosci)
-ciekawa magia (choc wybierana w momencie robienia rozpiski a nie poznania przeciwnika)
-uzyteczni choc niezbyt zgieci bohaterowie
-mega wielki wybor jednostek
no i cos o czym warto pamietac:
na chwile obecna prawie kazd chce sprzedawac zielonych. na allegro mozna skupowac armie po naprawde zabawnych kosztach (nie wspominajac np o nowiutkim army dealu za 500zl). wiec jak lubisz hordowa armie to taniej zadnej nie zbierzesz. a za nieco ponad rok zapowiedziano juz nowego AB (od wakacji bedzie mozna skonfrontowac AB z 8ed,moze beda jakies zmian ktore nam wyjda na dobre)
-
- Wałkarz
Orki i gobliny to naprawdę fajna armia, na polu walki zawsze są brechty bo ich nieprzewidywalność jest dość duża. Ale co do samych statystyk jednostek to jest dobrze, jeżeli walczymy z ludźmi ale jak walczymy z takimi demonami chaosu gdzie tanie jak barszcz core unity są lepsze niż black orki lub z Dark Elfami gdy przeciwnik śmieje się nam w twarz jak szarżujemy jego oddział egzekutorów lub czarnej straży to już nie jest fajnie. Oczywiście WFB to zabawa ale jak widzę porównanie statystyk i zasad specjalnych jednostek z różnych armii to sądzę że orki są po prostu troszkę przestarzałe i w walce z niektórymi armiami nie da się grać tylko na walkę wręcz.
http://www.demland.info/dem/
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)
Potężna dawka całkiem sporych ilości psów naraz (to wcale nie reklama)