ale nadal jest częścią jednostki związanej walką wręcz... a do jednostek związanych walką wręcz nie można strzelać ani rzucać magic missile'i... imo niezależnie czy wybierasz model czy strzelasz do całego oddziałuDanrakh pisze:Skoro w analogicznej sytuacji bohater przeciwnika ("H" na Twoim przykładzie) nie mógłby przyjmować wyzwań i samemu wyzywać (bo nie jest w walce) to wydaje mi się, że w tym przypadku można go ustrzelić.
Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Parę pytań po ostatnim turnieju:
1.Jeśli damy valiant rune na maszynę do której dołącza runesmith i w walce zostają wybici obsługanci i inżynier, to runesmith traci unbreakable?
2. Jeśli Runesmith dołączony do maszyny ma tarczę i walczy od frontu, to ma bonus za użycie tarczy od przodu - czyli w sumie save na 2+?
3. Jeśli w reakcji na szarżę deklaruję flee thundami w następującej sytuacji:
ooooooo
tttttttttttttttt
wwwww
wwwww
wwwww
t- thundzi, w - warriorzy, o - oddział wroga szarżujący na thundów
i wyrzucę np. w sumie 3, uciekam na 2 cale licząc od warriorów, czy wpadając na warriorów staję cal za nimi?
4. Jak w powyższej sytuacji sprawdzić, czy wróg mnie dogonił - uznajemy, że wróg wpada na warriorów, a thunderersi uciekli, czy też uznajemy, że oddział thundów jest zniszczony, bo gdyby nie wpadł na warriorów, to byłby w zasięgu szarży?
5. Co w sytuacji, gdy mój złamany oddział wyrzuci mniej w rzucie na odległość ucieczki, niż wróg na gonienie - ale na drodze ucieczki mojego złamanego oddziału jest inny oddział stojący sobie spokojnie - czy wróg wpada w niego zanim mnie zniszczy, czy też liczy się, że od razu mnie niszczy i dopiero sobie wpada w coś nowego?
1.Jeśli damy valiant rune na maszynę do której dołącza runesmith i w walce zostają wybici obsługanci i inżynier, to runesmith traci unbreakable?
2. Jeśli Runesmith dołączony do maszyny ma tarczę i walczy od frontu, to ma bonus za użycie tarczy od przodu - czyli w sumie save na 2+?
3. Jeśli w reakcji na szarżę deklaruję flee thundami w następującej sytuacji:
ooooooo
tttttttttttttttt
wwwww
wwwww
wwwww
t- thundzi, w - warriorzy, o - oddział wroga szarżujący na thundów
i wyrzucę np. w sumie 3, uciekam na 2 cale licząc od warriorów, czy wpadając na warriorów staję cal za nimi?
4. Jak w powyższej sytuacji sprawdzić, czy wróg mnie dogonił - uznajemy, że wróg wpada na warriorów, a thunderersi uciekli, czy też uznajemy, że oddział thundów jest zniszczony, bo gdyby nie wpadł na warriorów, to byłby w zasięgu szarży?
5. Co w sytuacji, gdy mój złamany oddział wyrzuci mniej w rzucie na odległość ucieczki, niż wróg na gonienie - ale na drodze ucieczki mojego złamanego oddziału jest inny oddział stojący sobie spokojnie - czy wróg wpada w niego zanim mnie zniszczy, czy też liczy się, że od razu mnie niszczy i dopiero sobie wpada w coś nowego?
1) wedlug tego: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=3&t=20256 nie mozesz wstawic rune smith'a do maszyny ktora ma rune dajaca unbreakable. jednak jest to tylko "zdroworozsadkowa sugestia" i jesli nie bedziesz sie na niej opieral to odpowiedz na twoje pytanie brzmi: tak. traci unbreakable bo runesmither nie jest dodatkowym czlonkiem obslugi machiny.
2) no pewnie, w koncu jest w clsoe combacie od frontu.
3) zatrzymujesz sie zaraz za warriorami. bo formalnie rzecz biorac nie mozesz sie zatrzymac w srodku swojego klocka, wiec tak jakby przebiegasz za nich. czyli liczysz 2 cale od miejsca w ktorym stales a jesli na drodze stoi twoj oddzial to zatrzymuejsz sie za nimi.
4) wlasciwie to nie wiem, gdzies podobna sytuacje widzialem w FAQ. musze to sprawdzic
5) jesli przeciwnik, podczas gonienia, wyrzucil wiecej niz ty to niszczy twoj oddzial (nawet mimo tego, ze ty poszedles dalej gdyz musiales sie zatrzymac za oddzialem) a przeciwnik jesli tylko ma cie w zasiegu wpada w twoj kolejny oddzial (ten przez ktory ty musial przebiec i zatrzymac sie z tylu)
2) no pewnie, w koncu jest w clsoe combacie od frontu.
3) zatrzymujesz sie zaraz za warriorami. bo formalnie rzecz biorac nie mozesz sie zatrzymac w srodku swojego klocka, wiec tak jakby przebiegasz za nich. czyli liczysz 2 cale od miejsca w ktorym stales a jesli na drodze stoi twoj oddzial to zatrzymuejsz sie za nimi.
4) wlasciwie to nie wiem, gdzies podobna sytuacje widzialem w FAQ. musze to sprawdzic
5) jesli przeciwnik, podczas gonienia, wyrzucil wiecej niz ty to niszczy twoj oddzial (nawet mimo tego, ze ty poszedles dalej gdyz musiales sie zatrzymac za oddzialem) a przeciwnik jesli tylko ma cie w zasiegu wpada w twoj kolejny oddzial (ten przez ktory ty musial przebiec i zatrzymac sie z tylu)
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Dzięki;
Ale akcji że runesmith nie może do maszyny dołączyć, bo dam jej jakąś tam runę nie czaję - w końcu można na przykład ukryć go w ten sposób runą dającą niewidzialność... Jak dla mnie bycie wtedy unbrak jest ok.
Aha, a co jeśli walczą sobie obsługanci i dołączony do nich runesmith, obsługa ginie, kowal stoi - czy maszyna jest automatycznie niszczona?
Ale akcji że runesmith nie może do maszyny dołączyć, bo dam jej jakąś tam runę nie czaję - w końcu można na przykład ukryć go w ten sposób runą dającą niewidzialność... Jak dla mnie bycie wtedy unbrak jest ok.
Aha, a co jeśli walczą sobie obsługanci i dołączony do nich runesmith, obsługa ginie, kowal stoi - czy maszyna jest automatycznie niszczona?
ad 4) :
oooooooooo
ttttttttttttt
--wwwww
--wwwww
--wwwww
Jeśli thundzi uciekną np 2 cale i znajda sie za warriorami to oddział "o" nie niszczy ich jeśli wpada w warriorów (nawet jak by stał 1" od thundów w momencie deklaracji) - to nie ma znaczenia ... jeśli po ucieczce nie ma jak dojść do oddziału który szarżował oddział ten przeżywa.
oooooooooo
ttttttttttttt
--wwwww
--wwwww
--wwwww
Jeśli thundzi uciekną np 2 cale i znajda sie za warriorami to oddział "o" nie niszczy ich jeśli wpada w warriorów (nawet jak by stał 1" od thundów w momencie deklaracji) - to nie ma znaczenia ... jeśli po ucieczce nie ma jak dojść do oddziału który szarżował oddział ten przeżywa.
co do runesmitha nie mozesz go dolaczyc do machiny z runa dajaca unbreakable bo sam on nie ma zasady unbreakable(a wedlug zasad nie mozna dolaczac modeli bez tej zasady do oddzialow z nia), wyjatkiem jest mistrz inzynier, ktory jest dodatkowym czlonkiem obslugi(chociaz w sumie teoretycznie powinno sie nie dac go dolaczyc do niebrejkowalnej maszyny ale jak mi ktos tak na turnieju powie to rzuce w niego górką czy innym lasem )
Witam mam takie pytanko nie dokońca związane z battlem ale z wfrp i krasnalami, poszukuje zbioru opowiadań autorstwa Dominika Hypki pt. Kroniki Komandosów. opowiadania można było znaleźć w necie parę lat temu, miałem je na kompie ale gdzieś mi zniknęły a chciałbym sobie to jeszcze przeczytać:>
przeglądałem google ale bez rezultatu i chciałbym zapytać czy przypadkiem ktoś nie ma tego na kompie??
pozdrawiam
przeglądałem google ale bez rezultatu i chciałbym zapytać czy przypadkiem ktoś nie ma tego na kompie??
pozdrawiam
Aby użyć MroC na jakiejś jednostce ta jednostka musi mieć możliwość szarży. Jesli pegaz stoi za lasem to nie widzi Twojego oddziału z runą. A skoro Cię nie widzi to znaczy, że nie moze zaszarżować. Zauważ, ze Ty nie musisz widzieć przeciwnika, na którego rzucasz runę. Przez to mozesz np. przejmować szarze na swój bok/tył itp.
Co do obrony przed lataczami? Mozesz na bolcach instalowac runę +1 do hita przeciw lataczom, ale coś takiego jest mało uniwersalne. Ja generalnie dużo z czymś takim nie grałem bo brety u nas nie wiele, a imperium wystawia się raczej standardowo.
Co do obrony przed lataczami? Mozesz na bolcach instalowac runę +1 do hita przeciw lataczom, ale coś takiego jest mało uniwersalne. Ja generalnie dużo z czymś takim nie grałem bo brety u nas nie wiele, a imperium wystawia się raczej standardowo.
tzn klocek sobie stal przed lasem. Za lasem pegaz. Pegaz chcial zaszarzowac na moje maszynki ktore byly za klockiem. Kolega twierdzil ze nie moge jej uzyc poniewaz nie widze jego pegaza,ale zaszarzowac moze a Rune of Challenge uzywa sie pzred szarzami pzreciwnika, tak wiec pytanie czy moglem uzyc runy Challenge?
Dziwna sytuacja. Pegaz widzący maszynę która stoi za lasem i klocem Chyba, ze coś źle zrozumiałem. Ale nie ważne. Ważne jest to, ze jeśli pegaz widział Twój klocek i miał zasięg szarży to musiał szarżować. I tyle. To czy Ty go widziałeś to już nie ma znaczenia. Jesli pegaz nie widział kloca to znaczy, że nie mogłeś rzucić runy. Poprawcie mnie jeśli się myle, bo pewien tego jestem
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
<<pegaz
<<las
<<koleck z MroC
<<gorka z maszynkami.
Tak to wygladalo. Kolega uparl sie ze nie moge uzyc MroC bo go nie widze akurat teraz i on moze zaszarzowac na to na co chce. A nie widze go bo jest za lasem Mam pytanko jeszcze. Jak sie bronice pzred War Altarem. On ma jakas rune,ktora daje statystyki mojego bohatrea jego bohatreowi a jego bohaterowi mojemu bohatreowi i kicha. Cos.. Jakas runa..Predmiot moze obronic przed tym?
<<las
<<koleck z MroC
<<gorka z maszynkami.
Tak to wygladalo. Kolega uparl sie ze nie moge uzyc MroC bo go nie widze akurat teraz i on moze zaszarzowac na to na co chce. A nie widze go bo jest za lasem Mam pytanko jeszcze. Jak sie bronice pzred War Altarem. On ma jakas rune,ktora daje statystyki mojego bohatrea jego bohatreowi a jego bohaterowi mojemu bohatreowi i kicha. Cos.. Jakas runa..Predmiot moze obronic przed tym?