Warriors of Chaos 2000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Warriors of Chaos 2000

Post autor: Przemcio »

Hej ostatni raz grałem w Warhammere wieku temu kupiłem sobie ostatnio podręcznik do WOCH i tak myśle co by tu zbudować żeby powalczyć rozumiem że w Wawie nie będzie z tym problemu... :?: :mrgreen: jak narazie zmajstrowałem takie coś:

1xChaos Lord
Mark of Khorne
Chaos Runeshield
Aether Sword
Juggernaut of Khorne
-------------------------------- 375 pts.

2xChaos Sorcerer
Level 2
Mark of Tzeench
dispel scroll
-------------------------------- 330 pts.
12 x Warrior of Chaos
Shield
Mark of Nurgle
Standart/Champ/Music
----------------------------------- 252
12 x Warrior of Chaos
Shield
Mark of Khorne
Standart/Champ/Music
----------------------------------- 252
3 x Chaos Troll
----------------------------------- 135
5x Chaos WarHound
----------------------------------- 30
5x Chaos Warhound
----------------------------------- 30
5x Chaos Knight
Banner of Rage
Mark of Nurgle
Standart/Champ/Music
----------------------------------- 330
12 x Chaos Choosen
Champ/Standart/Music
----------------------------------- 240

To mi razem wychodzi 1974 więc do 2000 dorzucam jeszcze 5x Chaos Warhound i mam w ten sposób 3 jednostki. Lorda łącze z knightami, a czarodziei trzymam z tyłu żeby dispele robili. Pieski Ida jako pierwsze by zasłonić. Zastanawiam się nad uzbrojeniem Lorda bo Runeshield jest sympatyczny bo żadna magiczna broń nie działa tylko nie wiem czy od tego mieczyka co ma i robi no Armor save nie lepszy był by Axe of Khorne +1 Siła i killing blow z góry dziekuje za rady.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

Masz Lorda więc to armia na 2000 pkt ;) ale musisz mieć minimum 3 x jednostka podstawowa a u Ciebie jest tylko 2 x 12 warriors of chaos, pieski nie wliczają się jako podstawy więc musisz coś zmienic ;)

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Wops nie doczytałem to za te dodatkowe punkty bedzie 10 Chaos Marauders to wyjdzie co prawda 2016 pkt. ale chyba z tym problemu nie będzie? :mrgreen: Czyli będą tylko 2 oddziały piesków i goły odziałek Marauderów... zastanawiam się na ile się standartowo gra punktów kiedyś to było 2000 a teraz to nie wiem :wink: A i chooseni mają tarcze :mrgreen:

żyraFFa
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: żyraFFa »

No to przedstawię ci błędy twojej rozpiski w świetle standardów:
-mało najtów (wywal champa bo za 20 pkt masz tylko +1 atak)
-mało magów - magia wochu robi kaszankę z wroga :)
-brak hellen
-brak konnych marasów
-chooseni
-warriorzy i każda inna piechota (przynajmniej po 15, a najlepiej 18+)
-co do lorda to zależy od rodzaju przeciwnika

Standard to 3xkonne marudy, 3x psy, 3x najci, maks magów, helki
(Ale ja odradzam granie na standardach bo to potwornie nudne :)
gra się na 2250

życzę wielu zwycięstw i dobrej zabawy
Jest moc :D

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Dzięki za odpowiedź hmmm ale myślisz że z tym co złożyłem cosik zawalcze?? czy będe brał bęcki za każdym razem??? Ja mam zamiar w to grać dla zabawy a nie po to żeby wygrywać za każdym razem np. dlatego mam trolle bo uważam że są fajne :D 2250... hmmm to zmienia postać żeczy moge Giganta dorzucić do armi. Rozumiem ze Hellek to Hellcanon ale z tym to lipa nie mam miarki w oku :mrgreen: więc chyba Gigancik będzie lepszy:)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Na twoim miejscu wywalił bym jednych warriorów i chosenów, chaos trole nie będą się spisywać bo generał zazwyczaj będzie daleko, ponadto Generał Khorna jest strasznie... nieprzewidywalny ;) Co do Wojowników to najlepsi byli by slanesha moim zdaniem i nie potrzebny tam sztandar za łatwe ptk. 2x Sorcerer Tzzena... ale jakie ten drugi ma itemy? Banner ow range daje kopa ale frenzy strasznie boli... do tego sztandaru trzeba dużo ogrania.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Chwila chwila...Panowie(i panie?)!
Toż to początkujący gracz Woch!
Ja osobiście sugeruję ci najpierw po testować różne jednostki, zobaczyć samemu, czym gra się najfajniej!

Co do porad reszty, faktycznie mają sporo racji. Woch potrzebuje dużo mięsa armatniego-psy spisują się w tej roli doskonale.
Chosenów radził bym wystawić mniej( tak z ...6-7) i dać chłopakom...cokolwiek:) Tarcze, Gw, Halabardy....:)
Generalnie w tej rozpisce najci nie za bardzo pasują...wywal ich i wzmocnij resztę armii.
WAŻNE:
To mi wygląda na piechotny Woch...radzę dodać jak najwięcej czarodziejów, ich obecność zapewni więcej DD oraz da szansę zaatakowania wroga z dystansu. Lord Chaosu jest zatem zbędny.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Jak piechotny To i Heleny ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

jak masz jaja to daj chaos warriorom 2nd weapon i makr khorna, wchodza 4 atakow kazdy :) ale to trzeba umiec wprowadzic w zycie :P Jesli trolle, to daj im hero z helm of many eyes. maja jego liderke, on ma asf, jest cacy. ale to tez troche trudne jest do zagrania. Magow preferuje nurglowych, wstawiasz ich do warriorow i snajperki w co ciekawsze rzeczy. Lore tzeentcha jest mocny, ale wymaga mocnego maga, wg mnie lvl2 za wiele nie poczaruje. Jesli grasz na magach i helenie, koniecznie infernal puppeta, bo helena potrafi zabic wlasnych magow. w ogole potrafi zabic wiec wg mnie lepiej grac na 2 cannonach. kosztuje to niewiele a swoje zadanie spelnia (co prawda nie obroni sie same przed lataczami, ale cos za cos). Jesli grasz czysto piechotnie, pozbadz sie knightow, za to wstaw warriorow. Jesli chcesz ch. knightow to bez commanda, oddajesz punkty tylko. no ostatecznie muzyk. o cr sie nie boj, oni jak wjezdzaja to zadaja tyle ran, aby zniwelowac ew sztandary, rzędy i ilosc przeciwnika.

Dodaj wiecej psow, niech cos idzie z przodu. Ale wtedy uwazaj, psy jak przezyja to zwiewaja, panikuja Ci reszte, dlatego Slaanesh wypasa.

Co do gianta to juz mnie za to pojechali :P Mozesz zawsze odposcic sobie rara i wstawic specjala :P Giant jest z tego co wiem dosc lakomym kaskiem. Jest LT wiec wszystko w niego strzela, znaja zycie nie dojdzie do kombatu.

Jesli chcesz cos z kopem, to 4d.ogry z gw, co prawda kosztuja ponad 300 ale sa dobre na cos wiekszego.

To tyle ode mnie :) zycze powodzenia :) a Twoja rozpa moze nie bedzie sadzila maski za maska, ale radzic sobie moze ;)
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Dzięki za info. Jeśli chodzi o magów obaj są dwu poziomowi i obaj mają po jednym dispel scrollu. Jak wróce do domu to sie zastanowie jak to wszystko będzie wyglądać jak powywalam te command groupy z knightów. Rzeczywiście zmontowanie knightów slanesha nie było by takie złe choć podoba mi się u nurglowych - 1 do WS i BS przeciwnika... co do wariorów można by w sumie jeden oddział dać broń dwuręczną albo 2 bronie i mark khorna:) wtedy byli by fajni. Trolle chce mieć w armii bo są klimatyczne:) Ten Hell Canon nie jest zły ale ja nie będe z niego trafiał bo to trza zgadywać odległość :D

sYsek
Kretozord

No tak, helena strzela jak stone thrower wiec mozna miec problemy z trafianiem :P ale za to trzeba po jej strzale panike z -1 zdawac, co jest syte ;P Jak trolle, to mowie, daj im generala z helm of many eyes :P wg mnie pasuje idealnie :)

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Chaos Lord
Mark of Khorne
Juggernaut of Khorne
Chaos Rune Shield
Aether Sword
---------------------------------------- 375 pts.

Chaos Sorcerer
Mark of Nurgle
Dispel Scroll
---------------------------------------- 165 pts

Chaos Sorcerer
Mark of Nurgle
Dispel Scroll
---------------------------------------- 165 pts

16x Chaos Warrior
Mark of Khorne
Extra hand weapon
Standart/Musican
---------------------------------------- 304 pts.

16x Chaos Warrior
Mark of Nurgle
Shield
Standart/Musican
---------------------------------------- 304 pts.

20x Chaos Marauder
Great Weapon
--------------------------------------- 100. pts

5x Chaos Warhound
--------------------------------------- 30 pts.

5x Chaos Warhound
--------------------------------------- 30 pts.

5x Chaos Knight
Mark of Nurgle
Standart Bearer
Banner of Rage
-------------------------------------- 285 pts.

3x Chaos Trolls
-------------------------------------- 135 pts.

5x Chaos Choosen
Shield
------------------------------------ 95 pts.

5x Chaos Ogres
Mark of Khorne
Chaos Armor
Two handed Weapon
------------------------------------ 280 pts.

Power Dice 6
Dispel Dice 4

Total 2268

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Troszke teraz poprawiłem rzeczywiscie ci czarodzieje Nurglowi mają ciekawe czary i łatwiej je rzucać. Dodałem klocek Marauderów z Great Weaponami tak żeby było mięsko. Lord siedzi w oddziale knightów. Czarodzieje albo sami albo w Warriorach. Ogry sa do bicia się z jakimiś dużymi celami. Z tego co czytałem kolesie Frenzy są immune to psychology więc knighci mi nie spanikują jak ktoś psy w okolicy rozjedzie. Podejrzewam że walka z czymkolwiek strzelającym zapewne skończy się rozstrzelaniem ale moze dzięki zasłonie z psów Knighci dojadą na odległość szarży i przynajmniej cos wytne. Warriorzy bedą działać w klockach 4x4 żeby mieć ranki. Zastanawia się czy nie zminiejszyć ilości ogrów do 3 i nie wstawić wiecej choosenów. Podejrzewam że ta rozpiska znacznie różni się od standartowych ale mam nadzieje że będe miał szanse zawalczyć z każdym :mrgreen: Dalej zastanwiam się co jest lepsze dla lorda czy mieczyk dajacy no armor save czy axe of khorne +1 sily i killing blow. Plan jest żeby Lordem jechać na generała wroga zrobić mu challange i zabić :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Klocki 4x4 to już nie w 7 edycji niestety...

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Aaaa minimum 5 modeli żeby sie Rank Liczył to te klocki warriorow zrobi sie po 15 i w 3 ranki ich;)

sYsek
Kretozord

20 chaos maruderow - strata pkt. nic nie zrobia, uwierz mi. jak dojda w kombat to sie posraja ze strachu i 100pkt w plecy. jesli juz chcesz trzymac w czyms swoich magow, zrob 11 maruderow z slaaneshem, wsadzaj 2 magow na koniach, ew rob 13 i wstawiaj 2 i stoj w miejscu. Bedziesz mial look out sir, 3 szeregi w ewentualnym kombacie, ale to raczej i tak nic nie daje, 5 stracisz od razu jak nic. no ale zawsze cos, zawsze cos. Bo taka 20 to strata kompletna. a 10 moze Ci trzymac cwiartke. a zaoszczedzone pkt wydaj w jeszcze jedne psy, masz ich za malo, a cos musi oslaniac khornitow, aby nie wpadli w niekorzystny combat. a ogry wymien na knightow, lub wyczaruj pkt ( z maruderow i nadmiaru chaos warriorow) i wstaw dragon ogry.

Ja zawsze daje lordowi chaos runesword :D po prostu wypas. rzucasz challange, przeciwnik mysli ze ma 7wsa to koksi, a Ty mu 8ws, 6at, 6s. Masakrujesz. Axe of Khorne tez nie jest zly, wtedy masz troche dodatkowych pkt na inne rzeczy :)

Szczur22

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Dzięki za info... musze poprawić tą rozpiskę. Jedyne co mnie martwi to to że nie widzę gdzie można kupić trolle i ogry tudzież dragon ogry w żadnym sklepie internetowym nie widziałem :D Co do broni lorda to podoba mi się że robi no armor save's allowed zapewne wrogi character będzie miał jakiegoś ward save'a a używając axe of khorne mój lord będzie miał siłę 6 tj. przeciwnik będzie miał -3 do save. czyli zakładając że wrogi charakter poza ward savem bedzie miał normalny save na jakieś 2+ to używając topora będzie miał 2 rzuty raz na save -3 czyli pewnie 5+ i ten Ward save a stystycznie rzecz biorąc mniejsze szanse udanego save'a rzucając raz a nie dwa razy :D a Chaos Runeshield spowoduje, że broń przeciwnika zawsze będzie traktowana jak zwykła broń i nie będzie mu dawała bonusów, więc jak nie daj boże przeżyje moje ataki to i tak nie powinien mi zrobić krzywdy bo mam bazowy save 0+ :D

sYsek
Kretozord

no armor save jest dobry, ale wg mnie poza challange z bohaterami przeciwnika bedziesz jeszcze kosil inne jednostki. i tak, lepiej niz na 3 trafiac nie moznesz, ranic lepiej niz na 2 tez nie. Axe of khorne da Ci KB co na duze cele jest dobre, a chaos runesword da ci dodatkowy atak, tez duzo :)

Szczur22

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Ale jak daje no armor save to tyczy też jednostek:) nie wiem jaki inna kawaleria ma armor ale w kazdym razie no armor save tez jest fajny. Hmmmm musze widać jeszcze przemyśleć w sumie z runeswordem koleś miał by 7 ataków z WS 8 i Siłą 6 hmmmm

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Post autor: Warlock »

z WS 9 :wink:
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

ODPOWIEDZ