Master Rune of Challenge

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Master Rune of Challenge

Post autor: Bartosz »

"(...) The unit must be able to charge and reach the rune user or the unit he is with according to the normal rules. (...)"

Kolega utrzymuje, że tej Runy można używać celem wymuszenia szarży, która nie będzie mogła dojść do celu. Weźmy taką sytuację:
odział orków jest 7" od herosa, który odpala Runę. Droga szarży prowadzi częściowo przez lasek - i nie ma jak ominąć lasku. Po uwzględnieniu kary za ruch przez lasek orkowie nie mają szans doszarżować do krasnoludów. Wbiegają w lasek, palą szarżę, grzęzną w lasku i wystawiają się na szarżę brodaczom...

Moim zdaniem Runy wolno używać wtedy i tylko wtedy, gdy szarżę można faktycznie doprowadzić do kontaktu z przeciwnikiem (patrz cytat wyżej). A kolega twardo stoi za tym, że wyżej opisana sytuacja to właśnie taktyczne wykorzystanie możliwości tej Runy. :wink:

Kto ma rację?

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Ty

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

dzięki, tak też myślałem :P

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Ja mam z kolei takie pytanko- co jesli zadeklaruje uzycie Runki a cel nie bedzie w zasiegu szarzy? Trace rune i dupa czy po prostu nie moge jej teraz uzyc bo ta zaproponowana szarza jest niemozliwa?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Moim zdaniem Runy wolno używać wtedy i tylko wtedy, gdy szarżę można faktycznie doprowadzić do kontaktu z przeciwnikiem
Przez wzgląd na FAQ do siren song obstawiałbym, że runy można użyć zawsze. Ale jeżeli okaże się, że szarża nie ma możliwości dojść, to traci się runę, a przeciwnik może się ruszyć normalnie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Ja myślę, że najpierw sprawdza się, czy jest możliwość udanej szarży. Jak nie ma, to nie możesz użyć runy i już. Czyli się nie zużyje.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A czemu ma działać inaczej niz siren song? Bo grasz krasnalami i jest to dla Ciebie wygodniejsze?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Jankiel, chciałbym żeby Master rune of challenge działał dokładnie tak jak syrenka....
może jakieś uściślenie LS-u ?????

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Jankiel pisze:A czemu ma działać inaczej niz siren song?
bo to nie jest siren song? :roll:
Obrazek

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

A ja znowu o cos spytam. Stoimy sobie 16 cali od kawalerii Bretonskiej. Rzucamy Master Rune of Challange (szarza mozliwa) ale mamy tez szmate z Runa która ,,spowalnia" szarżujący oddział o k6 (rywal rzuca powiedzmy 2) I co teraz? Szarza niemozliwa Runa nie działa? Szarza była mozliwa ale konie zastrajkowały wiec Bretonce pala szarzę?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ciezka sprawa, z poczatku... lepiej zastanow sie w druga strone. Nie kiedy szarza jest mozliwa a kiedy jest niemozliwa - 0% szansy powodzenia. Szacujecie, ze mnie wiecej miedzy wami jest 16'' +/- 1'', spowolnienie to k6 wiec jest szansa ze przy rzucie 1 szarza ma szanse wejsc. Wiec mozna zadeklarowac taka szarze = mozna uzyc runy. Tak nawiasem mowiac ciekawa kombinacja :)

Wesolych

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Miłosz pisze:A ja znowu o cos spytam. Stoimy sobie 16 cali od kawalerii Bretonskiej. Rzucamy Master Rune of Challange (szarza mozliwa) ale mamy tez szmate z Runa która ,,spowalnia" szarżujący oddział o k6 (rywal rzuca powiedzmy 2) I co teraz? Szarza niemozliwa Runa nie działa? Szarza była mozliwa ale konie zastrajkowały wiec Bretonce pala szarzę?
szarza jak najbardziej mozliwa->
traktowac sytuacje jakby wszystkie mozliwe magiczne itemy byly "ukryte" i sprawa staje sie jasna.
1)widzisz ze rycerstwo stoi w zasiegu szarzy
2)uzywasz runy
3)przeciwnik albo deklaruje szarze albo nawiewa
4)szarzuje-> dopiero wtedy wlacza sie -d6 do szarzy (a bretonczyk moze miec +k6)
5)jezeli braklo-szarza spalona.
Klafuti pisze:Ja myślę, że najpierw sprawdza się, czy jest możliwość udanej szarży. Jak nie ma, to nie możesz użyć runy i już. Czyli się nie zużyje.
tzn ze przed kazda szarza moge sobie zmierzyc czy mam zasieg?
ty oceniasz czy jest zasieg odpalajac sztandar.
tak samo jak oceniasz czy cel jest do 24" od organek albo strzelcow.

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

A nie jest tak, że jeśli po użyciu runy nie jest szarża możliwa to marnujesz tą drugą? Coś w stylu używasz to na przeciwniku który ma 10" a stoi na 12"?
Żaba pisze:P.S. aczkolwiek smok jest niewątpliwie absolutnym samcem alfa i przywódcą stada bez niego ani rusz... :mrgreen:
true
Bestialski_Brokuł pisze:(...)potem się okaże(...) Shadowblade to nie asasyn tylko nazwa firmy od mokrej roboty, która ostatnio przeprowadziła szeroką rekrutację :wink:

ODPOWIEDZ