kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
quas
Niszczyciel Światów

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: quas »

squiq pisze:
Nikt hitów nie dostaje. Swoją drogą to nie widziałem jeszcze organek z 30" zasięgu. Organki mają zasięg 24", procedura strzału wygląda tak:
- deklarujesz w co strzelasz
- sprawdzasz zasięg
- jeżeli zasięg jest prawidłowy rzucasz kostką artyleryjską w celu ustalenia ilości autohitów.
- rzucasz na zranienie ilością kostek wskazaną przez kość artyleryjską
- sv, wardy itp. , ściągamy zabitych
prawie dobrze
artylerka musisz rzucic niezaleznie od tego czy jest zasieg czy tez nie(obliguje do tego deklaracja strzalu)-> jezeli jest to leca "hity" jezeli nie ma to sprawdzasz czy nie bylo misfire.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Skoro o organkach. Czy klasyfikują się one jako guess-range weapon czy niekoniecznie? (Chodzi tu stricte o kolejność strzelania).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Pajo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pajo »

nie, guess range weapons to tylko klopa i cannony, reszta w dowolnej kolejności

AndreFW

Post autor: AndreFW »

czy jeżeli generał stoi w oddziale ze stubbornem, mającym 8 LD a sam ma 9 LD, to oddział zdaje stubborna na 9?? Wiem że normalnie używa sie LD generała ale w tym wypadku też??

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Nie, o ile sam generał nie jest stubborn.
To jest w rulebooku ładnie opisane, korzystasz z modyfikowanej o wynik walki Ld postaci tak długo, jak jest ona wyższa niż Ld oddziału.
W przypadku podanym przez Ciebie, w zasadzie zawsze testujesz na 8 (jak przegrasz walkę o 1, 9-1=8, gdybyś przegrał o 2, 9-2=7 więc testujesz na 8, co jest bazową Ld oddziału).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Gordaf
Warzywo

Post autor: Gordaf »

mam pytanie jeżeli oddział ucieka bo przegrał CC ucieka na 7" gonie go na 6" ale on natrafia na moj oddział który uniemożliwia mu dalsza ucieczke ale go nie niszczy bo ma Us mniejszego niz 5 czyli on zatrzymuje sie 1" od niego tak?? i czy w takim przypadku mój ścigajacy oddział go łapie czy jak?? bo normalnie ma zasieg chyba to niezbyt jasno wyjasniłem ale chyba sie połapiecie :D
“I'm gonna stomp em to dust, I'm gonna grind their bones. I'm gonna burn ... gonna bash eads, break faces and jump up and down ...

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

Twoj udziekajacy oddzial przebiegajac przez swoj oddzial wzbudza panike to raz. jesli nie wzbudza(immune albo zdany test) to przebiegasz przez swoj oddzial nawet jak masz tam US>5. Dalej nie jestem pewien. Oddzial przeciwnika CHYBA moze wpasc w Twoj oddzial wchodzac w ten sposob do Combatu albo zdecydowac zatrzymac sie 1' od Ciebie.

Moge sie mylic oczywiscie.

Mam przedmiot Third Eye of Tzeentch. pozwala on, jezeli mam wrogiego maga w LoS uzywac jego spelli. Po uzyciu tej ability nie moge castowac wlasnych. Czy moge najpierw rzucic wlasny czar a nastepnie uzyc ability i korzystac z czarow przeciwnika? Czy moge w 1 turze magii korzystac tylko ze swojego lub wrogiego zestawu czarow?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

sYsek, nie udzielaj porad nie znajac zasad, jezeli oddzial uciekajacy ma US mniejszy niz 5 to paniki nie wzbudza, jezeli twoj 2 oddzial stoi na tych 7 calach na ktore ty uciekles, to twoj oddzial przeskakuje go i staje toz za nim, natomiast jezeli oddzial przecwnika ma do twego oddzialu te 6" to wtedy mozesz zadecydowac, albo szarza, albo stoisz 1" przed.

Awatar użytkownika
Dziki

Post autor: Dziki »

Generalnie chodziło o to, że: moje herdy wpadły w oddział Black orków Gordafa z boku. przegrały CC i uciekły na 7". BO goniły na 6". Na drodze mojego herdu stało 2 obsługantów od chukki. Herdy zatrzymały się 1" przed obsługą, bo jak już Gordaf mówił, nie mogli się o nich rozbić. Gordaf więc stwierdził, że BO ich tratują bo mają zasięg. Wg. mnie skoro gonił mniej niż ja uciekałem to nie mógł ich dogonić, nawet jak zatrzymałem się przed obsługą.
"...And in that time of darkness,
Man became Beast and Beast became Man..."

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

Ja powtorze pytanie o Third eye of tzeentch. Moge najpierw kastowac wlasne spelle, pozniej uzyc tej ability i kastowac juz tylko czary przeciwnika, czy moge kastowac tylko swoje lub jego.

Relosu, o to mi chodzilo, co napisales, moze ciut ujalem to niejednoznacznie. Albo zle zinterpretowalem wypowiedz kolegi.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

1. Czy utrzymanie odległości 1" między własnymi jednostkami jest obowiązkiem?
2. Czy utrzymanie odległości 1" między własnymi jednostkami, a jednostakmi wroga jest obowiązkiem?
3. Czy podczas ruchu musze utrzymywac odległość 1" od wroga i swoich jednostek (nie szarżuję :mrgreen: )?
4. Czy mogę na chama przejechac fastem w calowej przerwie między jednostkami?

Pytania są powiązane, ake mimo to prosze o odp na każde z nich osobno (wystarczy TAK/NIE) będe wdzięczny za nr. strony w RB. Z zasady znam na nie odpowiedź, ale wole się upewnić bo mam polski RB.

EDIT: w 3. był błąd jak w ustawie medialnej. "i" zamieniło sie z "lub".
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, o 22:15 przez Szemkel, łącznie zmieniany 2 razy.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1 nie
2 tak
3 tak (znaczy pomiedzy swoimi a wrogimi)
4) tak jesli to calowa odleglosc miedzy twoimi jednostkami nie jesli to sa jednostki wroga

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Uciekło mi jedno pytanie.

1. Czy szarżujący skirmish może ominąć fanola? (Wydaje mi się, że są tu dwie opcje, TAK jeśli modelom potrzebnym do maksymalizacji starczy ruchu, żeby go ominąć, NIE jeśli jakiś model ma pecha i mu nie starczy, a musi się dostawić żeby maksymalizować)
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Następne pytanko. Ward na pociski ma wyraźnie zaznaczone iż nie przechodzi na mounta. Regeneracja obejmuje cały model według podręcznika. Jeździec na smoku to według podręcznika jeden model. Czy regeneracja z korony jeźdźca przechodzi na smoka ?

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

tak, bylo walkowane w jendym juz temacie, moze nawet w tym, i w rl booku tez jest, czy tam ktorym faq.
@up jezeli pisze ze model dostaje regenke to tak, jezeli ze postac, to nie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Relosu pisze:tak, bylo walkowane w jendym juz temacie, moze nawet w tym, i w rl booku tez jest, czy tam ktorym faq.
@up jezeli pisze ze model dostaje regenke to tak, jezeli ze postac, to nie.
no bylo nie raz walkowane...
przedmioty musza miec wyraznie zaznaczone, ze dzialaja na mounta. W wypadku regenki nie dziala na smoka

Awatar użytkownika
Arathorn
Mudżahedin

Post autor: Arathorn »

Mam pytanie, otóż była taka sytuacja:

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: 8)
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: 8)
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
:P :P :P :P :P :P :mrgreen: :P :P :P

:twisted: - Moje CoK
8) - Moja czarka na CO
:P - GG kumpla
:mrgreen: - Mój assasyn ujawniony w tej turze

Wynik był taki, że GG zdawały test paniki i musieli uciekać i teraz co się dzieje:
a) GG uciekają, a moje odziały gonią
b) Odział GG się rozwala bo wpada na mojego assasyna
c) Odział GG normalnie ucieka ignorując mojego assasyna
d) Mój assasyn ginie (w co wątpię)

Dodam jeszcze, że nie starczyło mi ruchu pościgu na rozgromienie uciekających
Arathorn pisze:Łącznie z tym postem jestem od ciebie "skuteczniejszy" o 1353,714286% :mrgreen:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ujawniles assasina w oddziale przeciwnika? to byl shadowblade?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Shino pisze:ujawniles assasina w oddziale przeciwnika? to byl shadowblade?
:shock: :shock: :shock:
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Nie wiadomo skąd zdziwienie - niektórzy czasem grają na specjalach :P

Co do samego problemu. O ile dobrze wiem ujawniony shadowblade, ustawia się tak jakby był osobną jednostką walczącą z oddziałem. Ma on US jednostki równy jeden, a ponadto walczy z oddziałem, który miałby przez niego uciekać - przynajmniej w Twojej koncepcji (w sytuacji kiedy przegrany oddział ucieka przez jednostkę z którą walczył na tyłach - czy był to rear czy flanka - nie rozbija się on o ten oddział, niezależnie od jego US) - więc odpowiedź B odpada od razu.

Asasyn na pewno również nie ginie, bo się ujawnił. A więc odpowiedź D odpada.

Ujawniony shadowblade jest traktowany tak jakby walczył z oddziałem i ustawiony przez gracza kontrolującego (na flance, rearze, przodzie) jeśli to on go ujawnił lub przez przeciwnika jeśli wypadła Ci 1 na kości. Skoro jest on traktowany jako osobna jednostka (i ma zasadę hatred) to będzie musiał gonić pokonanego przeciwnika.

Odpowiedzią będzie to iż zarówno Twoje CoK z czarką, jak i asasyn będą musieli gonić GG Twojego kumpla. Czyli odpowiedź A jest prawidłowa.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Zablokowany