VC na 2500. Pierwsza rozpa.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piteras96
"Nie jestem powergamerem"

Re: VC na 2500. Pierwsza rozpa.

Post autor: piteras96 »

flayed hauberkt to nagie truchło
"Life out here is raw, but we will never stop, we will never quit, 'cause we are Metallica" [Życie tutaj jest surowe, lecz my nigdy się nie wycofamy, nigdy tego nie porzucimy, bo jesteśmy Metalliką“]

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

No tłumaczenie MASAKRA :shock:

Panowie, a jak wygląda ward save u wampów? Chodzi mi oto, że nie znalazłem nic ciekawego, olewamy to?
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Korona może być albo Bloody Hauberk.
Obrazek

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Lord Wampir
3lv,
złowrogi rycerz (ma konia z bardingiem, ciężki pancerz, kopie, tarcze),
złowieszcza kopia (automatyczne trafienia)
krwawa furia (każda zadana rana dodatkowy atak),
korona potępionych (ward 4+ :D i głupota :( )

Wampir
Mroczny akolita (2lv),
przyzywanie ghouli,
czarny amulet ( mogę przechować kość powera lub dispela jak mi zostanie),
hełm przekazania.

Wampir
sztandarowy armii,
wilczy talizman (9M),
słomka ( + 1 do siły),
nagie truchło ( save 2+)
chodząca śmierć (+1 do CR)
nieskończona nienawiść (hejt)

Wampir
przyzywanie ghouli
2x dispel scroll

20 zombi

15 ghouli
ghast

15ghouli
ghast

6 wilków
basior

6 wilków
basior

5 wielkich nietoperzy

20 GG
fcg, war banner,

10 BK
fcg, sztandar kurhanów (+1 do trafienia)

5 wrajtów
banshee

PD- 9
DD- 7

razem 2502 pts.

Główne zmiany to zrobienie z Lorda siepacza (przynajmniej w moim odczuciu :wink: ), wywalenie latacza i wstawienie Nekromanty. BSBka zrobiłem takiego jak radziliście, tylko dodałem mu poziom i nie wiem, czy tu nie przedobrzyłem? Ale ogólnie jest bardziej pancerny, lepiej bije i do tego lepiej czaruje, więc chyba ok. Dołożyłem 2 fell baty. Co wy na to, teraz jest już znośnie?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 20:21 przez Solider, łącznie zmieniany 2 razy.

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Rozpa spoko. Można pewnie by dyskutowac na temat składania herosów, ale dla mnie sa OK. Możesz przerobic zombie na psy. Nie tracisz rozstawienia, a bagna już masz.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Tylko że wtedy ma 2 cory trochę przymało :D
Do mnie nie przemawia dred lanca i Bsb.
Gram na takim lordzie (no podobnym) i ziomek raczej przyjmuje szarże na klatę a nie sam szarżuje.
BsB powinien być czysto do walki, a taki może mieć problemy z trafianiem (i to często).
Psy bym zmniejszył, a tak to spoko.
Obrazek

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Szemkel pisze:Możesz przerobic zombie na psy. Nie tracisz rozstawienia, a bagna już masz.
Z tymi zombi to niebardzo, bo są trzecim slotem core :wink:
Szemkel pisze:Można pewnie by dyskutowac na temat składania herosów, ale dla mnie sa OK.
Co rozumiesz przez to stwierdzenie? Aż takie błędy popełniam :wink: Zniosę po męsku każdą krytykę byleby była konstruktywna :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Z core'ami moje głupota. Wiecznie zapominam, że u VC pieski sie nie liczą.
solider4 pisze:Co rozumiesz przez to stwierdzenie? Aż takie błędy popełniam :wink: Zniosę po męsku każdą krytykę byleby była konstruktywna :wink:
Chodzi mi o to, że każdy ma troche inną wizję. W VC nie ma jednynej najbardziej skutecznej wersji składania bohaterów. Nie robisz potworczaków typu magowojowniksuporteriniewiadomocojeszcze. Lepiej dawać ogólne rady niż składac Twoją rozpę do czyjejś wizji.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

eliah91 pisze:Do mnie nie przemawia dred lanca i Bsb.
BsB powinien być czysto do walki, a taki może mieć problemy z trafianiem (i to często)
Lance ma Lord, a nie BSB.
Niebardzo wiem jak dodatkowy poziom i przywoływanie ghouli wpływa na trafianie sztandarowego? Ma 6 siły i sv na 2+ oto chyba chodziło, nie?

Domyślam się Szemkelu, dlatego baardzo dziękuję, bo Wasza pomoc jest nieoceniona :) Grałem dotychczas WoChem i tam było tak jak piszesz, muszę teraz rozgraniczyć obie armie :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Soldier4
nie przemawia dreadlance (na Lordzie) i złożenie BSB (bo BSB wg sporej większości graczy powinien być do walki) i taki najlepiej się sprawdza czyli Infinite Hatred +Walking Dead +te przedmioty które mu dałeś czyli Flyed Hauberk SoM i Talisman of Lycni
co do trudności z trafianiem na Twoim BSB (2lev +Ghule) nie masz nienawiści więc nie przerzucisz nieudanych trafień a to bardzo pomaga zrobić kuku bo jak już trafisz to masz S6 i ranisz na 2+/3+, a w sytuacji kiedy nawet to Ci nie wyjdzie Walking Dead ratuje często dupę i wampir nie posypie się
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Chodzi mi o lancy na lordzie, a co do BsB'ka to powinien mieć przerzuty trafień.
Decyzja należy do ciebie oczywiście ,ale samo 6 ws często nie wystarcza.

Edit:misha był szybszy
Obrazek

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Ok, teraz rozumiem (nie ma to jak łopatologia :wink: ) i przemawia to do mnie.
Kopia na Lordzie wydaje się ok, trafia automatycznie i rani na 2+ (S7), potem powtórka i jest dobrze :wink:
Tylko rodzi się kolejne pytanie, czy wystarczy jeden wamp z przyzywaniem ghuli? Może dać je Lordowi?

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Lordowi nie dawaj! Ma bić niech bije. Ma trzy kości to cos opchnie podleczy i starczy. Rozmnażaniem niech zajmą sie jego przydupasy. Nie rób krzyżówek z lordem bo to wtedy ni przyiął, ni wypiął wychodzi.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Szemkel pisze:Lordowi nie dawaj! Ma bić niech bije. Ma trzy kości to cos opchnie podleczy i starczy. Rozmnażaniem niech zajmą sie jego przydupasy. Nie rób krzyżówek z lordem bo to wtedy ni przyiął, ni wypiął wychodzi.
No dobra, tylko czy jedno przyzywanie ghuli wystarczy, bo jak nie Lordowi to nie mam komu dać drugiego przyzywania :( I tu jest pies pogrzebany :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Jak uważasz z tym Lordem, ja dalej bym wstawił maga, ale to już twój wybór - pograj takim i zobacz czy ci się podoba.
Natomiast co do BSB to koniecznie zmien mu moce na Walking Death (+1 do combat result - wyniku walki) i Infinite hatred (przerzuty na trafienie w każdej rundzie walki). Nie znam polskich nazw, ale zaczaisz o które mi chodzi. Dlaczego? To proste:
Takim BSB masz na starcie walki +2 do CR (combat result), ponadto jako BSB sypiesz się jeden mniej, czyli możesz wjeżdżac w oddziały, które wygrywają na starcie walkę o +3. Przerzuty na trafienie sprawiają, że wymiatasz w walce wręcz jak na herosa i spokojnie zadasz z 1-2 rany, czyli bez problemu trzymasz oddziały z 4 CRa. Oczywiście takie oddziały, które nie zabiją ci wampira, ale biorąc pod uwagę twoją inicjatywę i siłę bicia to nie ma za dużo takich unitów. Ten dodatkowy poziom nie daje ci dużo. Jeżeli brak ci magii, a koniecznie chcesz takiego lorda, to zmień wilki na 2x5 i zamiast necro wstaw sobie magującego wampira - punkty będą.
Marek Hłasko pisze: ... rzecz działa się na Pradze, gdzie - jak wiadomo - jedyną atrakcją są niedźwiedzie i pijacy. Praga wciąż jest jeszcze innym miastem i często człowiek ze śródmieścia przystaje tu zdziwiony.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Dzięki, zmiany naniesione. Myślę jeszcze nad wampierem za nekro i chyba się skuszę, bo coś czuję, że lepiej mieć dwa przyzywania ghouli w armii :wink:

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Gregor
Chuck Norris

Post autor: Gregor »

Ogólnie rozpa prezentuje się bardzo fajnie ,ale ja na twoim miejscu zrobił bym tak jak mowi Izo i zmienił lorda siepacza na maga.Poza tym zrobiłbym 1x20 ghuli + 1x10 ghuli ,bo IMO lepiej się sprawdzają w takiej formacji.

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Gregor pisze:Ogólnie rozpa prezentuje się bardzo fajnie ,ale ja na twoim miejscu zrobił bym tak jak mowi Izo i zmienił lorda siepacza na maga.Poza tym zrobiłbym 1x20 ghuli + 1x10 ghuli ,bo IMO lepiej się sprawdzają w takiej formacji.

A jak powinien wyglądać Lord Mag? Nie wiem czy 10 to dobry pomysł, bo łatwo ją wystrzelać, a tak zawsze mogę łatwo dowskrzeszać do 20.

- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
piteras96

w miarę dobrze ten drugi wampir niech idzie do większego oddziału ghouli ja bym dał hate i wtedy przekazujesz grave guardom ws i masz plus jeden do trafienia czyli prawie zawsze 2+ więc z siłą 6 i jest dobrze
"Life out here is raw, but we will never stop, we will never quit, 'cause we are Metallica" [Życie tutaj jest surowe, lecz my nigdy się nie wycofamy, nigdy tego nie porzucimy, bo jesteśmy Metalliką“]

Awatar użytkownika
piteras96

tego hate black knightom

ODPOWIEDZ