Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damik
Chuck Norris

Re: Od czego zacząć ???

Post autor: Damik »

Na początek się przywitam, a więc: Witam wszystkich !:D
Później się zapytam: co na początek bo boxie skinków i AB? Czy Saurusi są naprawdę tacy słabi i z czym ich najlepiej wystawiać?
I ostatnie: Czy lizaki są drogo złotówkową armią czy też nie?
I na samym końcu: Dzięki za odpowiedzi i się pożegnam ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Kosztuja tyle co przecietnie inne armie ok 900-1000zl i masz armie na 2250 - mysle o nowych figsach, z uzywanych taniej jeszcze mozna wycisnac. Saurusi sa generalnie slabi. Po skinkach i army booku kupilbym , engine of the gods , jeszcze jedne skinki i chociaz z 4 terradony.

Awatar użytkownika
Damik
Chuck Norris

Post autor: Damik »

Ok, dzięki a czy zamiast Terków może być jazda Saurusów? Terki są trochę drogie bo tylko przez MO, ew. używane a te rzadko widuje. A co z bohaterami (pomijając Engine) strasznie mi się podoba Chakax i Gor-rok, ew staro krwisty (czy jakoś tak;)) i weteran

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Bohaterowie imienni sa zabronieni na turniejach - ale mozesz np. figurke Chakakaxa wykorzystywac jako zwyklego bohatera na piechote. KAwaleria jest tez dobrym rozwiazaniem i wtedy zastanowilbym sie powaznie nad zakupem bohatera na cold onie.
Terki mozna czasem znalezc uzywane na allegro z V czy VI edycji- sa one grywalne i de facto w kazdej rozpie , wiec Twoja wiedza jest niekompletna ;)
Jednak nie wszystko od razu , z czasem mozesz przeciez je dokupic ;)

eddie
Chuck Norris

Post autor: eddie »

jak bym teraz zaczynał grać lizakami do kupował bym :
1.box skinków
2.box skinków
3.engine
4.8x terki ( jedna terka kosztuje ok 45 zł w MO )
po tych zakupach już na małe pkt możesz grać
5.box kawy
6.bsb na cold one
7.2x box Tg
8.Slan

i masz armie na 2000 pkt
wychodzi 482.24 według cen na cytadela.pl z tego co mi się zdaje jednego z tańszych sklepów ale tylko za rzeczy co w Polsce możesz dostać
reszta wydatków to kosz ok. 350 zł co razem daję ok. 800 zł

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Terki w MO po 45 pln ? To raczej żart jakiś chyba... Poniżej 65 nie schodziły jak nie miałem...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Powiem tak - ten kto szuka to znajdzie, widzialem niejednokrotnie jeszcze niedawno jak schodzily na allegro po 35 czy 40 - no, ale to z V czy VI edycji. Na szczescie z nimi nie mam problemu - kiedys kupilem 14 i mi taka liczba w zupelnosci wystarcza ;)

eddie
Chuck Norris

jedna terka kosztuje 9.80 gbp a jeden funt kosztuje 4.59 co daje nam cene 45.07 ( cena według kursu z dnia 01.01.10 )

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

japiedole pisze:jedna terka kosztuje 9.80 gbp a jeden funt kosztuje 4.59 co daje nam cene 45.07 ( cena według kursu z dnia 01.01.10 )
+ przesyłka od GW xP więc wychodzi ponad 50 zł :]

eddie
Chuck Norris

dlatego lepiej zamawiać w razem z innymi osobami
ew. Jak mamy kogoś w UK to powyrzej 50 funtów przesyłka jest darmowa
trzeba sobie radzić :P

Awatar użytkownika
Madessi
Wałkarz

Post autor: Madessi »

Witam wszystkich graczy! :D Gram już od jakiegoś czasu, a konkretnie od 19 marca - pierwszy batalion. Mam już (chyba) dosyć pokaźną armię:
<> 60 skinków
<> 20 saurusów - nieużywam
<> 8 Coldone Ridersów
<> 20 TG - tylko kiedy Slann
<> 5 Terków
<> Saurus na piechote
<> Skink na piechote
<> EotG
<> Slann

Zamierzam dokupić jeszcze z 10 Terków i 2 Stedzia. A zastanawiam się nad kolejną 10-20 Skinków i boxie kawy. Może coś poradzicie bo oprócz Terków i Stedzia zabardzo nie wiem co mam jeszcze kupić :wink:

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

terków to wg mnie max 5 dokup granie 3x5 jakoś nie jest fajne wg mnie granie 2x4/ 2x5 ma sens więcej to za dużo

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Witam, jak ktos zbłądził na forum wood elfów to mnie pewnie czytał, ale ogólnie przywitam się z być może przyszłymi braćmi ze skrzeku, WITAM !

A teraz do rzeczy, jestem chol... niezdecydowany i nie wiem czy WE czy lizaki, to znaczy jeśli lizaki to tylko southlands - klimat samych lizaków + mała zapomniana kraina - super klimat.

I tu pytanie, od czego zacząć zbieranie southlandów - pytanie proste, skinki + skinki + skinki + ??Skink priest
Ale tak poważnie to chciałbym prosić o konkretną rozpiskę na 550 pkt. , pierwszym przeciwnikiem będzie Bretonia - jej siły to zwykły batalion.
Nie mam codexu, który kupie niebawem - southland znam stąd ,ze nigdy staram się nie kupować nic czego nie czytałem, a czytałem codex w sklepie, 2 h siedzenia i zapoznawania się i tyle.

Prócz samej rozpiski prosiłbym o jakieś podstawy, jak się rozstawić i jak to rozegrać- tu info dla wszystkich co mniej ogarniają southlandy - mogą mieć małe łuki też z trucizną (poison rule), jak to skonwertować ? Myślałem nad kupnem goblinów ale na co mi bezrękie i bezmózgie istoty ? Macie jakieś pomysły/rady ?

Z góry dzięki !!!

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Aktualnie w 7ed nie ma już Southlandu :) i skinki mogą być tylko z dmuchawkami lub tarczami i oszczepami :]

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

???

Mam nadzieje ,że zmiany szybko nie dotkną bretki bo jest zbyt fajna by ją niszczyli.

Bez southlandu to nie to samo, był klimatyczny i jakoś tak narzucał odmienny styl gry - bardziej mi się podobał, nie to co teraz - mimo to będe zbierał southland nadal, tyle że będe zmuszony grać na normalnych zasadach, ale coż z kumplami i bratem negocjować można i być moze coś się uda utargować.
Więc jaką rozpiskę na 550 pkt. proponujesz ?

Aha, a co z kampanią z Lustrii ? Nadal jest aktualna, czy wraz ze zmianą armybooka jest już nieaktualna ?
I czy można, o ile jest grywalna, używać jednostek z tej kampanii na turniejach ?
Bo tam są takie fajne Red Crested Skinks czy Lesser Swarms ..

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Lizard »

Odświeżam by nie spamować nowym tematem.

Który z Bohaterów jest lepszy na maksymalny początek(czyli armia jest jeszcze w zamyśle, 0 fizycznych figurek)Chakax czy Gor-Rok, a może jakiś wasz inny? Proszę nie proponować Jabb nie proponować bo za drogie punktowo. Nie wiem czy to coś zmieni, ale jako pierwszy box kupię najprawdopodobniej Saurusy.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

To sa bohaterowie specjaljni i w wiekszosci gier w Polsce sa zabronieni. Na poczatek kup skinki i stegadona i sklej go na engina.

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Czy opłaca się zmienić jednego jednego Saurusa na Oldblood?

Po przeczytanu o Stegadonie i jego Maszynerii, to jestem chyba za kupnem tego pana. Możecie mi wytłumaczyć dlaczego Skinki są tak potrzebne i użyteczne wg. was?

A i nie zamierzam raczej grać na turniejach a ze znajomymi mogę takich bohaterów używać ;].

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Jesli znajomi sie zgodza.
Skinki sa potrzebne,bo sa tanie , sa dodatkwym wystawieniem , dobrze strzelaja (szczegolnie przeciwko duzym celom).

Mozesz skonwertowac jednego saurusa na oldblooda - ale jak wezmiesz zwyklego saurusa jako oldblooda to ciezko bedzie ogarnac, ktory to ktory.

Poczytaj glowny podrecznik i lizardmenski - popatrz jak inni graja , bo zadajesz naprawde totalnie totalnie podstawowe pytania, na ktore w wiekszosci odpowiedza te 2 wyzej wymienione czytadla.

Lizard
Powergamer Rozpiskowy

Co do Oldblooda myślałem tylko o przemalowaniu go na Fluffowy kolor odpowiadający Oldbloodom. Żadnej konwersji.

Powiem co udało mi się znaleźć na taktyki Lizków tak jak kazałeś. Skinki jako pomoc dla Kroxigorów. czy zajmować przeciwnika, Harcownicy jako szybki atak, ew. odciągacz np.: Jazdy. Saurusy jako 1. linia obrony. Stegadony jako czołgi. Taki walec. TG jako straż dla Slanna, ew. mogą ją zastąpić Saurusy. Jazda na Cold-One'ach jako wsparcie dla Stegadona, odwracacz uwagi czy niszczyciele jednostek strzelających. Co do Terków nie ma pojęcia, jednak wydaje mi się że podobnie to Jazdy.

ODPOWIEDZ