Ocena malowania na Masterach

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Ocena malowania na Masterach

Post autor: Furion »

Ziemko pisze:Piszczala, ale nikt nie mowi, ze WoWa nie bedzie czy punktow za konwersje. Na razie dyskutujemy, ja jestem np. przeciwny wywaleniu tych 2 rzeczy - mozna co najwyzej zmniejszyc punktacje tego.
Jak dyskutujemy, to podaj jakiś rozsądny argument, żeby utrzymać przy życie te subiektywne kategorie, które są dostępne tylko dla niektórych topowych graczy, gdzie w czołówce liczy się każdy punkt?

Co więcej, te kategorie uwłaczają graczom, którzy mają porządnie zrobione armie. Dlaczego te porządnie zrobione mają nie dostawać maksów? Turniej to przede wszystkim konkurs umiejętności taktycznych.

Uważam, że armie zrobione porządnie powinny mieć takie same szanse na zwycięstwo jak te studyjne.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Furion czy uwazasz, ze armia mocno skonwertowana i odpicowana powinna dostac tyle samo punktow co armia bez zadnej konwersji?? Chcialbym zauwazyc, ze duzo ludzi konwertuje nie po to , zeby dostac dodatkowe punkty, tylko maja taka wizje armii - ale z drugiej strony nie powinno to zostawac olane i w zaden sposob niedoceniane.

Dla mnie niedopuszczalne jest, zeby armia taka jak np. Pasiaka dostala tyle samo punktow , co armia srednio pomalowana ( co probuje tu kilka osob przeforsowac). Mozna zmnieejszyc roznice punktowe , ale armia totalnie odpicowana powinna miec 2-3 wiecej punktow od armii sredniej i swojego zdania nie zmienie.

Z reszta co sie stresuje, jak wyjdzie jakies pseudoglupi balancing patch do oceny malowania na masterach to najwyzej, go nie bedziemy u siebie stosowac - bo takie jest zalozenie , ze korzystanie z niego ma byc dobrowolne.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ziemko pisze:Furion czy uwazasz, ze armia mocno skonwertowana i odpicowana powinna dostac tyle samo punktow co armia bez zadnej konwersji?? Chcialbym zauwazyc, ze duzo ludzi konwertuje nie po to , zeby dostac dodatkowe punkty, tylko maja taka wizje armii - ale z drugiej strony nie powinno to zostawac olane i w zaden sposob niedoceniane.
Tak ja tak wlasnie uwazam. Skoro konwertuja dla siebie to niech to robia czy to komus przeszkadza?

a czy ty z kolei uwazasz, ze ladne figsy maja byc m,asakrowane tylko dlatego, ze ktos sobie wymyslil za konwersje za 70%+ armiii skonwertowane?
Dla mnie niedopuszczalne jest, zeby armia taka jak np. Pasiaka dostala tyle samo punktow , co armia srednio pomalowana
dlaczego niedopuszczalne?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Ziemko pisze:Furion czy uwazasz, ze armia mocno skonwertowana i odpicowana powinna dostac tyle samo punktow co armia bez zadnej konwersji?? Chcialbym zauwazyc, ze duzo ludzi konwertuje nie po to , zeby dostac dodatkowe punkty, tylko maja taka wizje armii - ale z drugiej strony nie powinno to zostawac olane i w zaden sposob niedoceniane.
Konwersje akurat nie są żadnym wyznacznikiem czegokolwiek. Tak czy siak armie pro ładne zostaną docenione - dostaną maksy.
Dla mnie niedopuszczalne jest, zeby armia taka jak np. Pasiaka dostala tyle samo punktow , co armia srednio pomalowana
Armia średnio pomalowana straci kilka pts. Armia porządnie pomalowana nie straci żadnego.
Mozna zmnieejszyc roznice punktowe , ale armia totalnie odpicowana powinna miec 2-3 wiecej punktow od armii sredniej i swojego zdania nie zmienie.
Ja z kolei będę bronił graczy turniejowych, gdzie w stawce liczy się każdy punkt, a oni są Bogu ducha winni za to, że mają porządnie zrobioną armię.
Z reszta co sie stresuje, jak wyjdzie jakies pseudoglupi balancing patch do oceny malowania na masterach to najwyzej, go nie bedziemy u siebie stosowac - bo takie jest zalozenie , ze korzystanie z niego ma byc dobrowolne.
Jeżeli będzie wypracowana ocena malowania by LL, to na masterze będzie obowiązywać albo taka, albo żadna - tak jak przynajmniej rozumiem wynik głosowania?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No wlasnie, wynik glosowania wyszedl totalnie Z DUPY. Od samego poczatku planowalismy stworzyc system "dobrowolny" , a wyszlo narzucanie, przez to, ze niektorzy chyba nie zrozumieli tresci pytan. Szczerze to uwazam, ze powinno zrobic sie jeszcze jedno glosowanie , ktore de facto odpowie na oba wczesniej postawione pytania.

"Czy chcesz zeby BP odnosnie oceny malowania byl fakultatywny czy obowiazkowy dla kazdego organizatora turnieju klasy master?"

W momencie, gdy wygralaby opcja fakultatywny - organizator moze nie zrobic w ogole oceny malowania , albo moze ja troche zmodyfikowac w stosunku do BP lub przyjac w calosci.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ziemko pisze:No wlasnie, wynik glosowania wyszedl totalnie Z DUPY. Od samego poczatku planowalismy stworzyc system "dobrowolny" , a wyszlo narzucanie, przez to, ze niektorzy chyba nie zrozumieli tresci pytan.
To sie chyba nie zrozumielismy Ziemas, bo ja od samego poczatku chcialem stworzyc system calkowicie obowiazkowy, na zasadzie 'albo z nami albo wcale'.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Tak jak Barbara.

@Barbara ustosunkuj się do moich propozycji kilka postów wyżej (poprzednia strona)

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

reke dam se uciac ze jaki byscie ten wishlist nie wymyslili to znajdzie sie kilka konkretnych osrodkow ktore nie beda chcialy z niego kozystac a takie gadanie ze albo z nami albo przeciwko to juz jest calkiem z dupy.
Temat jest bez sensu bo graczy z przecietnymi armiami ktore wedlug waszej wishlisty beda dostawac maxy na turach jest zdecydowanie wiecej niz pozadnie zrobionych tak wiec i wiadomo jak beda wygladac glosy.

Zeby zatwierdzic jakis system oceniania trzeba zrobic ze 3-4 rozne z roznymi progami i te kilka poddac glosowaniu zeby gracze wybrali ten ktorego chca uzywac, a nie ak do tej pory od dupy strony zaczynac.
Przy tym oczywiscie ze system tak samo jak BP jest dobrowolny. BP jest po prostu tak dobrym tworem ze przyjol sie bez zadnego przymusu i tak samo powinno byc z tym
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

SexRocket pisze:reke dam se uciac ze jaki byscie ten wishlist nie wymyslili to znajdzie sie kilka konkretnych osrodkow ktore nie beda chcialy z niego kozystac a takie gadanie ze albo z nami albo przeciwko to juz jest calkiem z dupy. (...)BP jest po prostu tak dobrym tworem ze przyjol sie bez zadnego przymusu i tak samo powinno byc z tym
BP na poczatku tez mial przeciwnikow, ale gracze ich stopniowo stlamsili. I nie mowie, ze przeciwko tylko mowie, ze wcale, tzn. jesli jakis osrodek chce bojkotowac narzucone przez ogolnopolski organ ustawodawczy Ligi WFB rozporzadzenie, to prosze bardzo. My za Bazyliszka przesylamy wlasne wyniki, niezwiazane z turniejem.
Rocket, jesli nie beda sie podobac wytyczne odnosnie oceny malowania, to ustalcie sobie wplyw na wyniki MB na poziomie 5%. Albo 0%. Jesli do Bazyliszka uzgodnimy ocene malowania, ktora LL przeglosuje, napewno sie do niej zastosujemy.
Furion pisze:@Barbara ustosunkuj się do moich propozycji kilka postów wyżej (poprzednia strona)
Nie znam sie, z ramienia JH wypowiada sie bless, z ramienia Bazyliszka jeszcze nie mamy opinii.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No to tymbardziej jestem za powtorzeniem glosowania, ale to jest tylko moje skromne zdanie - jesli znajde glosy poparcia ( chociaz jako mod nie musze ich zbierac, ale nie chce sie wyrywac jak filip z konopii) to zaloze glosowanie , bo mam wrazenie , ze wyszlo lekkie nieporozumienie.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

zle mnie rozumiesz barbara, ja nie jestem przeciwnikiem jednolitej oceny tylko marginelizowania hobby w tym waszym sporcie.
Pamietajcie ze na turniej batla przyjezdza min 60 osob a ok 10 z nich walczy o konkretne miejsca i to wlasnie te osoby walcza aby zminimalizowac malowanie. co z pozostala 50? olac? czemu akurat ty i furion tak bardzo naciskacie na przyciecie malowania, czyzby dla tego ze zawsze wam brak kilku pkt do 1 miejsca ktore gubicie na hobby? (bez urazy)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

SexRocket pisze:zle mnie rozumiesz barbara, ja nie jestem przeciwnikiem jednolitej oceny tylko marginelizowania hobby w tym waszym sporcie.
Pamietajcie ze na turniej batla przyjezdza min 60 osob a ok 10 z nich walczy o konkretne miejsca i to wlasnie te osoby walcza aby zminimalizowac malowanie. co z pozostala 50? olac? czemu akurat ty i furion tak bardzo naciskacie na przyciecie malowania, czyzby dla tego ze zawsze wam brak kilku pkt do 1 miejsca ktore gubicie na hobby? (bez urazy)
+1, mocne słowa ale trafne

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ziemko pisze:No to tymbardziej jestem za powtorzeniem glosowania.
Ziemko, zeby to nie bylo tak, ze jak nam wyniki nie podpasuja, to powtarzamy glosowanie do skutku >;-)
SexRocket pisze:zle mnie rozumiesz barbara, ja nie jestem przeciwnikiem jednolitej oceny tylko marginelizowania hobby w tym waszym sporcie.
Nie trzeba marginalizowac - obecne glosowanie potwierdzilo, ze mozna zrobic 50% wplyw na wyniki malowaniem. A jesli chodzi o wow i klimat, to osobiscie jestem wlasciwie calym sercem z blessem, ktory ma z pewnoscia jedne z najlepszych trupow w Polsce. Ale robi to dla siebie (i dla swoich przeciwnikow). Moje orki rowniez sa zrobione z mnostwem konwersji, zas DE to full GZ wlasciwie. Ale nie uwazam, ze powinienem z tego powodu dostawac wiecej punktow niz np Stasiu, ktory ma 100% GW i bez konwersji. Od tego jest kategoria 'jakosc malowania' w naszej skali, w ktorej dostaje druga lokate, a Darek i ty lykacie pierwsza. Ile bys chcial na hobby zarabiac wzgledem graczy sportowych?
Powtarzam, ze nie chodzi nam o marginalizowanie hobbystyki, ale bardziej o ujednolicenie.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tzn. Barbara ja nie mam parcia , tak tylko rzucilem haslo , bo jesli mamy zrobic cos co ma byc obligatoryjne, to chcialbym miec pewnosc, ze wszyscy sa swiadomi tego, na co oddaja glos.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ja nie chcialem aby bylo to obligatoryjne, a glosowalem za. Wydawało mi się że to będzie coś na zasadzie BP...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No wlasnie o to mi chodzi , a mam wrazenie , ze wiecej ludzi tez tak zrozumialo.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

nie chce Was pouczac, ale mialem wrazenie ze glosowanie zostalo zalozone troche za szybko. Barbara myslal, ze rzecz ma byc obowiazkowa, Ziemko wielokrotnie zapewnial ludzi, ze opcjonalna. Gdyby dyskusja potrwala troche dluzej, to nie byloby tego nieporozumienia.

ja bym zalozyl glosowanie, czy ujednolicona ocena ma byc obowiazkowa, ale to moja prywatna opinia IMO to co Kacper wklejal (ocena z Bazyla) jest na tyle dobre, ze ma szanse sie przyjac bez odgornej dyrektywy.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

a jak nie przyjmę tego "ujednoliconego systemu oceniania malowania" na Strategikonie, to co? Mastera odbierzecie Wrocławiowi wtedy?

Proszę Was... Głosowałem na nie- najrozsądniejsze chyba jest stworzenie takiego systamu aby każdemu się on podobał, a organizatorzy sam zdecydowali czy będąsię na nim opierać czy nie...

Jeżeli chcecie zeby to było obowiązkowe to czemu na niektórych masterach nie ma opcji noclegu i prysznicy (jak juz o obowiązkowych rzeczach mowa)? I nikt przez pewien czas tego nie egzekwował, to myślicie, że ludzie przyjmą od razu nowy system?

Zróbmy to jako rzecz opcjonalną i przestańmy narzucać kolejne niepotrzebne wymogi

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

czarny pisze: IMO to co Kacper wklejal (ocena z Bazyla) jest na tyle dobre, ze ma szanse sie przyjac bez odgornej dyrektywy.
Zgadzam się. To jest zdecydowanie jedna z lepszych ocen malowania, jakie miałem okazję oglądać.
Morrok pisze:a jak nie przyjmę tego "ujednoliconego systemu oceniania malowania" na Strategikonie, to co? Mastera odbierzecie Wrocławiowi wtedy?
Gadanie dla gadania.
Morrok pisze:Jeżeli chcecie zeby to było obowiązkowe to czemu na niektórych masterach nie ma opcji noclegu i prysznicy (jak juz o obowiązkowych rzeczach mowa)?
Słuszna uwaga, można się tym zająć.

=====================================================================================

Nie wiem czemu co niektórzy boją się wprowadzić ujednoliconą ocenę malowania w postaci tej JH, a jednocześnie nie podają żadnej konstruktywnej krytyki przeciwko takiej ocenie. Przecież rozmawiamy tu o konkretnych rzeczach, a nie o jakiejś "z dupy ocenie malowania którą LL dopiero będzie wymyślać i chuj wie co z tego wyniknie".

pozdrawiam
Furion

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Ujednolicenie oceny malowania jako takiej ma swój sens, tego chyba nie zamierzamy negować. Natomiast i tak musimy to zrobić na zasadzie BP, przecież i tak nikt nie będzie wyciągał konsekwencji za niestosowanie tego, co najwyżej gracze w corocznym głosowaniu na mastery.

Co do samego WoW, konwersji i innych fajerwerków to jesteśmy na etapie gdzie ludzie krzywdzą to hobby tylko dlatego że robiąc kilkadziesiąt fatalnych konwersji na modelach które tego absolutnie nie potrzebują otrzymują za to dodatkowe 1-2pt. O ile kategoria WoW zawierająca się w jednym maks dwóch punktach ma jakiś sens, to paranoje typu "co najmniej połowa modeli skonwertowana" nie powinny mieć miejsca. W tej chwili nie mamy jeszcze problemu pt. "ludzie mają solidne armie ale nic więcej" tylko częściej "ludzie przynoszą gówno dopasowane do wymogów malarskich". I ten problem powinniśmy zwalczać oceną malarską w tym sezonie/najbliższych sezonach, a za kilka z nich miejmy nadzieje dorośniemy i oddamy racje Ziemkowi i pójdziemy bardziej jego drogą, niestety teraz lepszy kierunek wyznaczył Jurek.

ODPOWIEDZ