Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
niestety nie ma ale miłoby było gdyby GW wpadło na supergenialny pomysl zrobienia plemion z różnymi armii listami i jednostkami
Drobne pytanie, jak zatłuc rycerzy Nurgla? Czy szarża Irongutów z Bruiserem (na małe punkty gram) z +1S ma szanse powodzenia?
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
- dziekanotr
- Wodzirej
super na kawalerie spisuje sie przeciez ten czar w polaczeniu z halfing cookbook
Tak, zasady książki kucharskiej niziołka są świetne . Ujawnia sie jedna z bolączek ogrów, tyle świetnych arcane items, że nie wiadomo co brać .
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
ta prawdziwym zbawieniem jakby ksążek można było mieć więcej niż jedną ale standardowo ja na dwóch butcherach (na mniej niż 2 k) biore kijek 2xDS i coś jeszcze (ale w większości PS) bo to jest chyba najbardziej opłacalna opcja (niestety nie mozemy miec 3 magów na mniej niż 2K więc 2 skrolle muszą być na turniejach a i kijek się przydaje aby mieć większą szanse że wejdą jakieś nasze bustujące czary albo ofensywne
a ja ciagle tego gorgera nie moge przezyc... od 2 giej tury dopiero.. bez szarzy.. i nawet overuna nie moze robic bo jakoby sie nażreć musi na tym co zlapal... to jak on juz musi jesc to niech chociaz in + nam to jego jedzenie wyjdzie ?? odzyskiwanie hp? dodatkowe ataki albo wieksza sila w nastepnej walce?no cokolwiek. a mialem piekne wizje gorga przeskakujacego z maszynki na maszynke w 3 turze..
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Kolejne pytanie. Po zagraniu bitwy przeciw WoCh, mam drobne pytanie.
załóżmy że mamy dwóch Butcherów, jeden ze Skull Mantle, obydwu ładujemy do tego samego oddziału. Czy efekty paniki wywołane przez czary drugiego Butchera przeciwnik również zdaje z -1 do Ld? Czy jeśli jeden rzeźnik ma Mantle, a drugi brahmin statue i obydwaj są w jednym oddziale to gracze chaosu i skavenów zdają testy z -4 do Ld? Tak sobie nad tym kminię, i wydaje się niezła opcją .
Pytanie drugie, wyczytałem na forum że Hellheart zadaje obrażenia wszystkim naszym magom (nie mówię o hicie z siłą 3 dla używającego). Moglibyście mi to wyjaśnić? Bo nie znalazłem stosownego zapisu w księdze armii .
Pytanie trzecie, jak zabić wypasionego Lorda Chaosu na smoku? Złapać takiego paskudnika Irongutami/maneaterami z Tyrantem nie jest wcale takie proste, a szanse za szybkie zabicie brzydala nieduże (ach, krasnoludy miały tu łatwiej ).
Pytanie czwarte (i póki co ostatnie), Czy maneaterom nie lepiej dać Cathayan longsword/GW zamiast znacznie popularniejszych muszkietów? Te sześć-osiem strzałów nie robi dużo, a bonusy z miecza, czy +2S z GW robią swoje (przynajmniej teoretycznie).
I adnotacja do mojego pytania o konnicę: Salwa leadów + wkurzony Bruiser zabiły klocek sześciu . (choć przyznaję, ilość trafień/zranień przerosła moje oczekiwania ).
załóżmy że mamy dwóch Butcherów, jeden ze Skull Mantle, obydwu ładujemy do tego samego oddziału. Czy efekty paniki wywołane przez czary drugiego Butchera przeciwnik również zdaje z -1 do Ld? Czy jeśli jeden rzeźnik ma Mantle, a drugi brahmin statue i obydwaj są w jednym oddziale to gracze chaosu i skavenów zdają testy z -4 do Ld? Tak sobie nad tym kminię, i wydaje się niezła opcją .
Pytanie drugie, wyczytałem na forum że Hellheart zadaje obrażenia wszystkim naszym magom (nie mówię o hicie z siłą 3 dla używającego). Moglibyście mi to wyjaśnić? Bo nie znalazłem stosownego zapisu w księdze armii .
Pytanie trzecie, jak zabić wypasionego Lorda Chaosu na smoku? Złapać takiego paskudnika Irongutami/maneaterami z Tyrantem nie jest wcale takie proste, a szanse za szybkie zabicie brzydala nieduże (ach, krasnoludy miały tu łatwiej ).
Pytanie czwarte (i póki co ostatnie), Czy maneaterom nie lepiej dać Cathayan longsword/GW zamiast znacznie popularniejszych muszkietów? Te sześć-osiem strzałów nie robi dużo, a bonusy z miecza, czy +2S z GW robią swoje (przynajmniej teoretycznie).
I adnotacja do mojego pytania o konnicę: Salwa leadów + wkurzony Bruiser zabiły klocek sześciu . (choć przyznaję, ilość trafień/zranień przerosła moje oczekiwania ).
- dziekanotr
- Wodzirej
Majestic pisze:załóżmy że mamy dwóch Butcherów, jeden ze Skull Mantle, obydwu ładujemy do tego samego oddziału. Czy efekty paniki wywołane przez czary drugiego Butchera przeciwnik również zdaje z -1 do Ld? Czy jeśli jeden rzeźnik ma Mantle, a drugi brahmin statue i obydwaj są w jednym oddziale to gracze chaosu i skavenów zdają testy z -4 do Ld? Tak sobie nad tym kminię, i wydaje się niezła opcją .
-1ld od skull manle jest tylko od tego co ma ten przedmiot, nie mam przy sobie teraz booka ale jesli jeden ma jeden przedmiot a drugi ta statuetke to sie nie kumuluje
hellheart tylko dziala na wrogich magow,nie na naszych, jest to wyjasnione w uscisleniach czy tam w jakims bpMajestic pisze:Pytanie drugie, wyczytałem na forum że Hellheart zadaje obrażenia wszystkim naszym magom (nie mówię o hicie z siłą 3 dla używającego). Moglibyście mi to wyjaśnić? Bo nie znalazłem stosownego zapisu w księdze armii .
Majestic pisze:Pytanie trzecie, jak zabić wypasionego Lorda Chaosu na smoku? Złapać takiego paskudnika Irongutami/maneaterami z Tyrantem nie jest wcale takie proste, a szanse za szybkie zabicie brzydala nieduże (ach, krasnoludy miały tu łatwiej ).
no tu jest niestety problem ze smokami tak jak juz mowil Jacek w innym temacie ze smokami jest beznadziejnie, praktycznie nie da rady zlapac takiego latacza;/
jedynym sposobem sa armaty dow, no albo kombinowac lordem z gw zadajaca D3rany za kazdego wounda
cathayan sworda nie uzywalem, moim zdaniem jest kiepski niestety;/, gw jest spoko opcja 4 ataki z S7 robia swoje, ale najlepsza opcja sa muszkiety, duzy zasieg bez kar za ruch i daleki zasieg, przewaznie trafiasz na 4+, takie 6-8 s3alow jak mowisz + jeszcze 2 z lorda i -2do armor save u przeciwnika niszczy fasty jak sie masz. w cc masz 5 atakow z s 5 no i impact, rewolwery moim zdaniem oraz wielu graczy sa najlepsze z tych broni ktore maja do wyboru ludozercyMajestic pisze:Pytanie czwarte (i póki co ostatnie), Czy maneaterom nie lepiej dać Cathayan longsword/GW zamiast znacznie popularniejszych muszkietów? Te sześć-osiem strzałów nie robi dużo, a bonusy z miecza, czy +2S z GW robią swoje (przynajmniej teoretycznie).
mam przed sobą booka i wypowiem się co do pierwszego pytania
więc skullmantle ma zapis (mam booka po angielsku ale napisze po polsku) że :
wszystkie testy LD spowodowane przez właściciela przedmiotu (i uwaga w nawiasie jest LUB ODDZIAŁ W KTÓRYM SIĘ ZNAJDUJE) są z karą -1
statuetka ma że:
wszystkie testy dla skavenów i chaosu spowodowane przez własciciela przedmiotu (i tu taki sam nawias LUB ODDZIAŁ W KTÓRYM SIE ZNAJDUJE) są z karą -3
więc skoro wsadzić obu butcherów z tymi przedmiotami do jednego oddziału to powinni sami się nawzajem boostować przedmiotami jak i oddział i miec łącznie -4 do LD dla chaosu i skawenów gdyż są JEDNYM ODDZIAŁEM więc dzięki dopiskom w nawiasach powinno sie kumulowac ale moze lepiej niech ktoś z LS potwierdzi
aha uwaga jest dopisek że skullmantle działa też na BREAK TESTS a statuetka tego zapisku nie ma więc w przypadku złamania jest tylko bonus -1 a nie -4
więc skullmantle ma zapis (mam booka po angielsku ale napisze po polsku) że :
wszystkie testy LD spowodowane przez właściciela przedmiotu (i uwaga w nawiasie jest LUB ODDZIAŁ W KTÓRYM SIĘ ZNAJDUJE) są z karą -1
statuetka ma że:
wszystkie testy dla skavenów i chaosu spowodowane przez własciciela przedmiotu (i tu taki sam nawias LUB ODDZIAŁ W KTÓRYM SIE ZNAJDUJE) są z karą -3
więc skoro wsadzić obu butcherów z tymi przedmiotami do jednego oddziału to powinni sami się nawzajem boostować przedmiotami jak i oddział i miec łącznie -4 do LD dla chaosu i skawenów gdyż są JEDNYM ODDZIAŁEM więc dzięki dopiskom w nawiasach powinno sie kumulowac ale moze lepiej niech ktoś z LS potwierdzi
aha uwaga jest dopisek że skullmantle działa też na BREAK TESTS a statuetka tego zapisku nie ma więc w przypadku złamania jest tylko bonus -1 a nie -4
jak zaszarzowac czolg i nie dostac rany od impact hitow? nasze hity "z brzucha " to jest may czy must?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
- dziekanotr
- Wodzirej
masz racje symek co do pierwszego, pomylilo mi sie cos, a jesli chodzi o czolg to szarzujac w niego mozna zadeklarowac ze nie wykonujesz impactow, walisz wtedy normalnie bez tych impactow i nie dostajesz ich od czolgu
sprawdziłem w booku i w zasadzie bull charge jest zapisek (...)kiedy szarżują z 6 cali lub więcej (i tu po angielsku żeby była jasność) MAY inflict one impact hit per ogre in base contact ... i tak dalej
słówko may o ile znam angielski oznacza "mozesz" więc impact nie jest przymusowy ale oczywiście najlepiej by było jakby LS potwierdziło
słówko may o ile znam angielski oznacza "mozesz" więc impact nie jest przymusowy ale oczywiście najlepiej by było jakby LS potwierdziło
- dziekanotr
- Wodzirej
zawsze jak na turnieju gralem i szarzowalem na czolg niekt sie nie spieral o te impacty