"Nowe" orki 2250 i 1350

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Re: "Nowe" orki 1350

Post autor: Szemkel »

Akurat do pilnowania maszyn nadaje się najmniej, bo będzie systematycznie odpełazał od nich albo na nie wpadnie. Z 4 Ld to ma 1/6 szans na zdanie Ld. Zakładając, że testuje Ld w każdej turze ma 33% szans, że nie zda Ld ani razu. A wiązanie do niego gienka jest bez sensu.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

To i ja przedstawię moją propozycję na 2250 pkt
GRUPA SZTURMOWA "TWARDZI"
GROUP LEADER:

Black Orc Warboss @ 275 Pts
General; Heavy Armour; Boar
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Enchanted Shield [15]
Warboss Um's Best Big Boss At [30]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]

2x Troll @ 80 Pts
2x Troll @ 80 Pts
2x Troll @ 80 Pts
2x Troll @ 80 Pts

GRUPA SZTURMOWA "SZYBCY"
GROUP LEADER:

Black Orc Big Boss @ 176 Pts
Battle Standard; Boar
Sword of Might [10]
Shinguards of Sneaky Shino [30]
Yellow Kidney Stone of Xet [10]

Wolf Chariot @ 66 Pts
+1 crew; +1 wolf

Wolf Chariot @ 66 Pts
+1 crew; +1 wolf

Wolf Chariot @ 66 Pts
+1 crew; +1 wolf

Wolf Chariot @ 66 Pts
+1 crew; +1 wolf

GRUPA SZTURMOWA "LICZNI"
GROUP LEADERS:

Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2
Yan Khel Mushroom [15]
Beard of Barbus [10]
Dispel Scroll [25]

Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Nibbla's Itty Ring [20]
Collar of Zorga [5]

28+1 Night Goblins @ 167 Pts
Netters; Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts

10 Orc Boar Boyz @ 266 Pts
Choppa; Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of Gholan [25]

23 Orc Big 'Uns @ 295 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician
Morks Spirit Totem [50]

WSPARCIE:

5 Goblin Spider Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician

1 Spear Chukka @ 35 Pts
1 Spear Chukka @ 35 Pts
1 Spear Chukka @ 35 Pts
1 Spear Chukka @ 35 Pts
Jak się podoba ?
martwi mnie panika u "szybkich"

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Ten oddział big'unsów z totemem to można wywalić na śmietnik. W nowym BP mozna złożyć bardzo przyzwoitą antymagie na 2 szamkach bez tego koszmarka. Dorzuciłbym jeszcze jeden faścik i koniecznie bullych na maszynkach.

Zastanawiam się jak masz zamiar rozwiązac w praktyce grę 4 oddziałami troli.

Gdzie masz zamiar poustawiac Black orki?
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Nie widze skutecznosci tych trolli, ani to ma pierdolniecie i przezywalnosc takie oddzialiki maja srednią. Juz lepiej 5+1+1 imo.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

na "niezmaszynowane" armie bez potężnego lekkiego ostrzału BO mogą latać solo (T5 i 1+ powinno kilka strzałów z S4 i kilkanaście z S3 wytrzymać) pozatym łatwo pojedyńczy model zasłonić innym przed jakimiś łucznikami, oboje mają "świtę" w postaci aż 4 jednostek więc przed 1-2 oddziałami strzelców można się schować.

Totem jest z powodu małej wytrzymałości i podatności na panikę rydwanów. Poza tym jak wrzuciłem wszystko co chciałem zostały punkty a nie miałem lepszego pomysłu, herd odpada bo jak mi wybuchnie w pobliżu armii może mi połowe uciąć, hopków nie chcę, od BO wolę już bigunsów a nic z kawaleriis ensownego nie przychodziło mi do głowy. Z corów również nie miałem pomysłów innych dlatego totem. Jeśli ktoś ma lepszy pomysł chętnie wysłucham i prawdopodobnie zastosuje.

Zawsze chciałem sprubować zagrać czymś z dużą ilością lekkich jednostek, które szarżując razem mają kopa. Pozatym wydajemi się, że gra przeciwko czemuś takiemu bez silnego ostrzału może być ciężka (rydwany od drugiej rundy tworzą sporą strefę zagrożenia). Trolle są wolniejsze ale myślę, że mogą się pokazać z dobrej strony.

Fasta drugiego nie ma bo u mnie pół armii to takie "fasty". Spider ridersi są ze względu na ignorowanie trudności terenowych
Nie widze skutecznosci tych trolli, ani to ma pierdolniecie i przezywalnosc takie oddzialiki maja srednią. Juz lepiej 5+1+1 imo.
Przezywalnosc nie najlepsza ale jednego oddzialu nie szkoda, a kopa mają jak szarżują 2 unity na raz

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
1. Masz az tyle rydwanow z trzema wilkami? Fajnie, ale moim zdaniem lepszy jest rydwan z dwoma. Mniej o jeden atak z sila 3, czyli nic, a mniejszy front, wiec latwiej bedzie Ci zmiescic rydwan i cos (chocby trolle)
2. Moze 'szefa' 'Szybkich tez dac na rydwan? Pasowalby. Nie jestem pewien sily ognia, mnie zawsze Ork w rydwanie zawodzil, ale moze to byl pech w kostkach.
3. Podoba mi sie koncepcja par trolli. Nie zgadzam sie, ze nie ma kopniecia. Maja sile 6 rycerzy imperium i mniej wiecej taka sama wytrzymalosc. Natomiast klopotem moze byc fakt, ze masz az cztery pary, do tego cztery rydwany, koordynacja bedzie trudna. Ale kiedy to opanujesz to masz fajna MSU armie.
4. Cztery Chukki to maly ostrzal, nie wiele mozesz poradzic, ale moze zmien jedna pare Chukk na Lobba. I moze jedna pare Trolli na Doom Divera. Moze to myslenie z przed '1.5', ale orkowie bez maszyn wydaja sie mi slabi. -_0
5. Nie mam przekonania do Big'Unsow z Totemem. Jedne Plomienie Feniksa i nagle jestes bez Antymagii, a przeciwnik ma juz 150 VP. Ale moze sie myle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

ad. 1 Dzięki! Bardzo cenna uwaga z szerokością frontu. Zmieni się na dwu-wilcze(i tak nie mam modeli :p chce ktoś może sprzedać?)
ad. 2 Też o tym myslałem, ale takiego dużo łatwiej screenować i chować za przeszkodami przed ostrzałem i jak mu działo odstrzeli limuzyne nie traci na mobilności (a za rydwanami nadażyć musi)
ad. 3 Myślimy tak samo
ad. 4 Scatter z klopy przy takiej liczbie dość lekkich jednostek(+ podatność na panike) byłby zbyt niebezpieczny. A z trolli nie chce rezygnować.
ad. 5 Cała armia jest bardzo wrażliwa na magię (fire dziesiątkuje trolle, wszysctkie pociski są groźne dla rydwanów, a i w większości następstwem jest kilka testów paniki) więc totem musi być.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Rozczarowany dwoma szamanami oraz postawą dwóch solo trolli postanowiłem zmodyfikować rozpiskę na 1350 pkt:
Orki 1350 v2 pisze:BOBB (generał na świni, ulag, broda i ench. shield) @ 151 pkt.
SOBB (BSB na piechote, słomka, shino i xet) @ 150 pkt.
NG szaman (2 lvl, DS, jankiel i grzybek) @ 135 pkt.

5x Spider riders (muzyk) @ 71 pkt.
26+1 NG (FCG, siatki, 2x fanol) @ 186 pkt.

1x Wolf chariot (extra crew) @ 63 pkt.
9x Boar Boyz (sztandar, muzyk, golan) @ 244 pkt.
1x chukka (bully) @ 40 pkt.
1x chukka (bully) @ 40 pkt.

1x DD @ 80 pkt.
Co byście zmienili ?

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Ja bym wolal wyslac dzikusa na kuracje, i jak znormalnieje wsadzic go na swiniaka. Magii na jednym szamanie zupelnie sobie nie wyobrazam, albo caddy albo 2 malych magów imo.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

jak już wystawiam szamana to niedużym kosztem moge ryzykować, że coś mu się kiedyś uda rzucić. Jeśli podczas gry zdołam wyeliminować czarujących bohaterów wroga to mu coś wejdzie. Przy szczęściu może przez jednego caddego uda mu się przebić (czar na 3 kostkach i 1/3 szansy, że jedynka wejdzie na jednej)

A dzikus jeśli chodzi o pieszych BSB w nocnikach jest najlepszym wyborem, bo poza tłumieniem animozji(jak nie zdadzą to trudno i tak zbyt mobilni nie są) wychodzi lepiej (ITP, +1 atak i ward save)

Awatar użytkownika
qlpin
Chuck Norris

Post autor: qlpin »

no fakt, to ITP w odziale NG tak CI się przyda, że HEJ!

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Widzę, że moda na czepianie się kwitnie więc postaram się napisać jasno:

jeśli chodzi o ten jeden konkretny przykład to:
IMHO (ITP, +1 atak i 6+ ward save) > (+1 WS i quell animosity)

ODPOWIEDZ