Zbroja a magowie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inkwizytor
"Nie jestem powergamerem"

Zbroja a magowie

Post autor: Inkwizytor »

Empire Army Book, p. 67 pisze:Wizards can wear this armour and cast a spells(opis Armour of Tarnus)
No i tu pojawia się pytanie-czy zasada ogólna ma przewagę nad zasada szczególną? W tym wypadku czy zasada mówiąca o tym, że aby móc wziąć magiczny odpowiednik trzeba mieć w ekwipunku jego niemagiczny odpowiednik? Czy też zapis przy przedmiocie w tym wypadku bierze górę? A jeżeli prawdziwa jest pierwsza opcja to po kiego grzyba ten zapis który przytoczyłem?
Niedługo zaatakuje nas kosmiczna lejąca się galaretka.

A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce ;)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

W rulebooku po zapisie mówiącym o tym, że bohater może wziąć magiczny przedmiot danego rodzaju tylko w przypadku, gdy może wziąć jego niemagiczną wersję jest taki ładny zapis w nawiasie: unless differently specified in the army book. Więc w tym wypadku zasada z army booka wyłącza zasadę z rulebooka.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Inkwizytor

No i o to mi chodziło :) Dzięki wielkie :)

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

A w życiu, tekst który został podany to dopisek "w nawiasie", mówiący tylko i jedynie o tym iż nosząc daną zbroję można rzucać czary - co w świetle zasad tej edycji jest kompletnie bez sensu. Mag który nie ma możliwości zakupu zbroi nie może nosić jej magicznego odpowiednika - temat już wałkowany.

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

ale nowy armybook do imperium jest 7edycyjny, więc przedmioty magiczne powinny zostać dostowane do nowej edycji

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

przedmiot ten pozwala (wedle opisu) rzucać czary magikowi który go posiada.

Ale nie zmienia sie zasada dawania zbroi - to znaczy jesli magik nie ma w opcjach light ani heavy armoura, to nadal nie może nosic tej zbroi. Mógłby rzucać czary gbydy ja miał, ale nie może jej miec.

W ogole z jakiej armi to przedmiot?

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Imperium

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

po co więc taki dopisek przy tym przedmiocie, jeżeli mag i tak nie ma mozliwosci wzięcia jakiegolwiek pancerza? przypominam, ze imperium jest jak najbardziej 7 edycyjne...

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Wizards can wear this armour and cast a spells(opis Armour of Tarnus)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Z tego co mi wiadomo (choć dobrze nie znam podręcznika do imperium), to chyba żaden mag imperialny nie może nosić zbroi. Więc GW ot tak zrobiło sobie bezużyteczny przedmiot? Jakoś mi się nie wydaje i dla mnie szczerze mówiąc jasny jest zapisek, który wytłuścił lith.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

podobne adnotacje można znaleźć min przy Bone Armour - VC, była również podobna jeśli nie taka sama o ile się nie mylę zbroja w 6ed. podręczniku imperium, od tamtej edycji nic się nie zmieniło w kwesti możliwości noszenia magic itemów jeśli się nie ma ich odpowiedników w podstawowym equipmencie. Zapisek mówi wyraźnie o tym iż noszący tą zbroję mag może rzucać czary a nie o tym iż może ją posiadać mimo tego iż nie może na siebie ubrać ani Heavy, ani Light armoura. Wybieranie fragmetów zdań do niczego nie prowadzi, trzeba czytać i rozumieć całe.

GW niestety zaskakuje nas wieloma bezsensownymi zasadami i niedopatrzeniami. Nie debatujemy co autor miał na myśli lecz trzymamy się zasad.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Dla mnie wszystko jest jasne. Rulebook dopuszcza wyjątki podane w Army Bookach. Imperialny podręcznik zawiera taki wyjątek, w którym napisano to tak, że wyraźniej nie można: "Wizards CAN wear this armour..." Wyjątki od zasad mają to do siebie, że z definicji się ze sobą nie zgadzają.

Jak dla mnie EOT.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Oczywiście że mogą magowie nosić tę zbroję.

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

ale chyba nie wbrew zasadą z RB ???? Skoro mag imperialny zwykłej zbroi nie założy to wg. RB nie założy i tej. Cały cytat z opisu tego itemu brzmi: "wizards can wear this armour and casts a spell". Szafa napisał jak to wygląda.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

czym jest wyjatek?
wyjatek jest to cos co odstepuje od normalnych zasad, czyli jest z glownymi zasadami sprzeczny. zazwyczaj jest specjalnie opisany by bylo wiadomo ze stoi w sprzecznosci z zasadami glownymi.

w WFB wystepuja wyjatki i traktuje sie je jako zasady.

ta magiczna zbroja ma jasno napisane ze mag moze ja nosic - jest to wyjatek i sie od niego nalezy stosowac :)

zasada szczegolowa (opis przedmiotu) przeslania zasade ogolna w RB w tym wypadku.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, o 12:30 przez Asassello, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Inkwizytor

Tylko że niektórym jest trudno to pojąć :roll: Jest czarno na białym "CAN WEAR THIS ARMOUR" więc to nie pozostawia miejsca na jakiekolwiek wątpliwości, jakiekolwiek domysły, zasada jest jasna i oczywista.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

tez sie zastanawiam w czym tkwi problem
w opisie przedmiotu pisze ze moze nosic ja mag...wiec czego chciec wiecej?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wesza podstep... bo przeciez to warhammer... ;)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ