Ocena malowania na Masterach

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Re: Dyskusja o ocenie malowania JH

Post autor: Ziemko »

WFB to nietylko gra bitewna, a takze hobbystyczna. WD promuje wfb jako tylko gre bitewna.
Kazdy ma swoje zdanie Furion, Ty swojego nie zmienisz - ja swojego tez nie. Skonczmy.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

byla chwila ze juz zlozylem bron widzac ze jestem w opozycji sam ale widze ze ziemko tez nie odpuscil wiec i ja nie odpuszcze w takim razie :P
Ocena ziemka bardzo fajna gdyz premiuje ladnie pomalowane armie i wymusza na innych podciaganie swoich na takowy poziom, i nie myslcie ze robie to ze wzgledu na swoje elfy bo wedlug listy JH i moje lizzi i TK dostawaly by maxa nie tylko elfy ale jak patrze na DE a na bejcowane lzzi czy TK to uwazam ze jest to niesprawiedliwe (chociazby ze wzgledu na poswiecony czas)

Podsumowujac jestem za pomyslem ziemka
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ziemko pisze:Barbara wracam do tematu przymusowej oceny malowania na danym masterze. Zrobmy moze jeszcze raz to glosowanie co?
Pisalem juz o tym Ziemas.

Jak bedziemy kleic glosowanie, bedzie mialo ono mniej wiecej taka forme:

1. Czy chcesz, aby na masterach była albo ujednolicona ocena malowania, albo żadna?
a). TAK
b). NIE

2. Za którym systemem oceny malowania jesteś (przechodzi system, ktory zdobedzie najwiecej glosow):
a).by Ziemko
Ziemko pisze:Jakość pomalowania 0-5
1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
5 - bardzo ładna armia (cieniowanie kilkuwarstwowe, wysoka starannosc pomalowanych modeli , bardziej zaawansowany techniki malarskie)

Podstawki modeli i oddziałów 0-4
1 - modele mają modelowane podstawki
2 - modele mają ładnie wymodelowane i pomalowane podstawki
+1 - jeden schemat modelowania i malowania podstawek
+1 - oddziały mają traye , traye są modelowane

WYSYWIG 0-3
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
1 - pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach
2 - full wysywig na oddziałach
+1full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, magiczne przedmioty nie licza sie do wysiwygu)

Przygotowanie do gry 0-2
0 - brak jednego lub więcej z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
2 - pełne przygotowanie do gry

WOW 0-4
+1 spójność armii, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię
+1 delikatne pojedyncze konwersje (konwulsje nie dostają punktów , zmienienie tarcz oddziałowi to nie konwersja)
+2 kilka bardzo ładnych konwersji
+1 zachwyt sędziego (sędziowi opada koparka na widok tej armii , docelowo dostaje ten punkty tylko kilka armii na turnieju)

max: 18
b).by thurion
thurion pisze:Jakość pomalowania 0-4
0 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
1 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
2 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
3 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
4 - bardzo ładna armia (wysoka starannosc pomalowanych modeli)

Podstawki modeli i oddziałów 0-4
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - modele mają ładnie wymodelowane i pomalowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - ładne traye, sa modelowane i malowane

WYSIWYG 0-3
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
1 - pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach
3 - full wysywig na oddziałach

Przygotowanie do gry 0-3
0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
3 - pełne przygotowanie do gry

WOW 0-2
+1 - spójność armii, jeden styl malowania, takie same podstawki, oddziały tworzą jedną armię
+1 - zachwyt sędziego

max: 16
c). by swieta_barbara
swieta_barbara pisze:Jakość pomalowania
0 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
1 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
2 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)

Spójność armii
0 - zbieranina modeli z różnych armii, brak spójności
1 - raczej spójna, choć są pojedyncze modele odstające stylem od reszty armii
3 - armia spójna, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię

Podstawki modeli i oddziałów
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - traye są modelowane

WYSYWIG
+1 - wysywig na większości oddziałów (pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach, pełne grupy dowodzenia)
+1 - pełen wysywig na oddziałach

Przygotowanie do gry
0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
3 - pełne przygotowanie do gry

max: 15

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No wlasnie i oto chodzi. Ja chce zeby byla ale niekonkretnie ujednolicona. Moja wersja nie rozni sie duzo od wersji tej, ktora raczej wygra (Jh) , wiec chcialbym miec prawo wyboru. Piszczalka jako organizator MB tez nie chcial narzucania to samo Morrok.

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

ja jestem za pierwszą zaproponowaną oceną JH.
Twoja wersja Ziemko niczym się nie różni od aktualnych standardów.
dla przykladu u was na kohortexie moja w miare tabletopowa armia traci potencjalnie do mitycznego poziomu Darka Polita 7 punktow (3 za konwersje i 4 z WOW). to stanowczo za dużo, nawet przy szesciu bitwach.

za to w Twojej aktualnie proponowanej wersji ładnie pomalowana armia bez zadnych konwersji traci do liderow 3 punkty.
to tez jest nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

3 pkty mega duzo na 155 do zdobycia. Mega sprawiedliwym jest jak ktos siedzi dlugo nad swoja armia, odpicowuje ja , a potem jest niedoceniony przez wlasnie taka zajebista ocene malowania. Moze ocene taka jaka proponuje bedzie juz na tym Kohortexie.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ziemko, pamietaj, ze szukamy oceny malowania na wszystkie Mastery, nie tylko na Twoj. A na innych masterach jest zazwyczaj 100 do zdobycia z bitew (albo 80 jak w przypadku macek wojny i wielkiej inkwizycji). Tam 3 punkty to juz jest mega roznica. I jeszcze chcialem sie do jednego Twojego posta odniesc (sorry, ze w zlym temacie, ale i tak sie juz ta dyskusja na 3 tematy rozpieprza):
Ziemko pisze:No wlasnie i oto chodzi. Ja chce zeby byla ale niekonkretnie ujednolicona. Moja wersja nie rozni sie duzo od wersji tej, ktora raczej wygra (Jh) , wiec chcialbym miec prawo wyboru. Piszczalka jako organizator MB tez nie chcial narzucania to samo Morrok.
W moim rozumieniu przeglosowywana bedzie juz teraz obowiazkowa ocena malowania, ktora bedzie stosowana na wszystkich imprezach masterowych, bez mozliwosci modyfikowania jej (poza mozliwoscia nie przeprowadzenia oceny malowania w ogole).
Temu sluzy moim zdaniem cala ta rozmowa, nie staralbym sie tego wykminic od tak, dla siebie. Bo dyskusja tyczy sie tych wlasnie paru punktow, ktorymi ocena malowania Twoja czy thuriona rozni sie od mojej (WOW + konwersje).
I jesli ktorakolwiek z ocen malowania przejdzie, zastosuje ja na Bazyliszku i bede sie spodziewal, ze bedzie stosowana tez na innych turniejach Master. Bo jesli ktos sobie tego nie zyczy, to zawsze moze przeciez powiedziec, ze nie chce oceny malowania ujednliconej w ogole. W moim odczuciu potrzeba ujednolicenia tego istnieje, niezaleznie od tego ktora z opcji ostatecznie mialaby wygrac.
Chyba jeszcze musze dokladniej okreslic pytanie w glosowaniu, zeby kazdy kto oddaje glos zdawal sobie sprawe na co glosuje.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Zdecydowanie z dupy , bo odpisuje tez w 3 tematach i sie to wszystko rozlazi.
Te pytanie, ktore proponowales nie jest klarowne do konca, moja propozycja jest taka.

Czy chcesz, aby ocena malowania byla:
a.) ujednolicona i obligatoryjna (malowanie na kazdym masterze musi byc oceniane, w ten sam sposob co na innych) oraz organizator ma prawo w ogole nie przeprowadzic oceny malowania
b.) fakultatywna (organizator traktuje stworzony przez LL konsepkt odnosnie oceny malowania jako poradnik, pomoc przy ocenie malowania, ale ma prawo dokonac w nim zmiany) oraz organizator ma prawo w ogole nie przeprowadzic oceny

W Twojej propozycji, albo nie robie oceny , albo robie jak LL kaze - a tak jak pisalem, ja traktuje ta ocene jak BP - organizator moze ale nie musi go uzyc.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ziemko pisze:Zdecydowanie z dupy , bo odpisuje tez w 3 tematach i sie to wszystko rozlazi.
No to juz.
Te pytanie, ktore proponowales nie jest klarowne do konca, moja propozycja jest taka.

Czy chcesz, aby ocena malowania byla:
a.) ujednolicona i obligatoryjna (malowanie na kazdym masterze musi byc oceniane, w ten sam sposob co na innych) oraz organizator ma prawo w ogole nie przeprowadzic oceny malowania
b.) fakultatywna (organizator traktuje stworzony przez LL konsepkt odnosnie oceny malowania jako poradnik, pomoc przy ocenie malowania, ale ma prawo dokonac w nim zmiany) oraz organizator ma prawo w ogole nie przeprowadzic oceny

W Twojej propozycji, albo nie robie oceny , albo robie jak LL kaze - a tak jak pisalem, ja traktuje ta ocene jak BP - organizator moze ale nie musi go uzyc.
Z grubsza to tak naprawde to samo, bo glosujac u mnie na 1B uzyskujesz ten sam efekt.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Ziemko pisze:3 pkty mega duzo na 155 do zdobycia. Mega sprawiedliwym jest jak ktos siedzi dlugo nad swoja armia, odpicowuje ja , a potem jest niedoceniony przez wlasnie taka zajebista ocene malowania.
3 punkty moga zadecydowac o zwyciestwie :)
nie chodzi o to, zeby dokopac hobbystom typu Pasiak - chodzi o to, zeby powstrzymac przed konwertowaniem tych ktorzy tego nie potrafia.
np. chcialbym wystawic sobie w DE gwardie. moge kupic ladne oryginalne figurki, ale przy twoim systemie oceniania bardziej oplaca kupic np. phoenix guard i podoklejac im rozne pierdolki. o to ci chodzi?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Rece mi opadaja. Nie, Gobos. Zeby dostac 2 pkty za konwersje nie trzeba nie wiadomo jak duzo ich robic. W moim systemie nie o to chodzi. Konwersje na sile NIE DOSTAJA punktow.
Z tego co pamietam masz popularna konwersje DR z glade riderow - wow 1 punkt juz masz. Robiles ta konwersje na sile zeby dostac punkty czy po to zeby nie miec ataku klonow jakim sa obecni DR?
Masz jeszcze skonwertowanego fajnie herosa - fajnie , gratuluje masz juz maksymalne 2 punkty.

NIE TRZEBA MIEC DUZO RZECZY SKONWERTOWANYCH ABY DOSTAC 2 PUNKTY , ALE NACIAGANE KONWERSJE , KONWULSJE, JAKIES DROBNE ZMIANY W STYLU INNE TARCZE NIE DOSTANA PUNKTOW.

PO RAZ KOLEJNY POWTARZAM - TO MA BYC NAGRODA DLA TYCH CO FAJNIE KONWERTUJA I NIE ROBIA TEGO NA SILE.

Totalnie nie rozumie toku rozumowania - wielki zal dla ucisnionych srednich/slabych malarzy, musi byc wzgledem nim spawiedliwosc , a modelarzy tym samym totalnie olewamy , BO NIE MA W JHOWE CZY THURIONOWEJ ocenie malowania, zadnego podpunktu, ktory tych wlasnie gloryfikuje.

Dobra przestaje pisac i tak to gowno da.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

niestety ziemko hobbysci w tym sporcie sa w mniejszosci...
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

cytuje Kotleta : "Popieramy ocene JH jak Ja pier**le" :D
od Siebie dodam tylko że przydadzą się mimo wszystko ze 2 punkty za konwersje

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tak wlasnie widze. Teraz bedzie jeszcze wiecej armii z dupy , bo juz nikomu sie nie bedzie chcialo malowac - mam armie mega srednie i co z tego prawie maxa dostalem. Echhh no nie moge odpuscic echhhhh.......

Piszczala moze na bwinie zaklady niedlugo beda przyjmowac na bitwy na masterach :D

Manfred - czyli popieracie moja opcje ;)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Kształt pytania założony przez Ziemka jest ok. Ten przez Barbarę zbyt skrótowy, i znów nie każdy może zrozumieć nad czym głosuje - bo co to oznacza "albo taka ocena malowania albo żadna" ? Dla mnie oznacza, że albo bierzesz tą opracowaną przez LL albo w ogóle nie oceniasz malowania, a nie tego chyba chcemy...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

thurion pisze:zakladajcie glosowanie, pamietajac ze moj system jest najlepszy :mrgreen:
nie daje pkt za konwersje, a jednoczesnie daje 1 pkt za WOW dla kilku najzajebistszych armii na turnieju, 1 punkt jest w sam raz
Gobos pisze:jedziemy z tym koksem.
Klient nasz pan.
karlee pisze:Kształt pytania założony przez Ziemka jest ok. Ten przez Barbarę zbyt skrótowy, i znów nie każdy może zrozumieć nad czym głosuje - bo co to oznacza "albo taka ocena malowania albo żadna" ? Dla mnie oznacza, że albo bierzesz tą opracowaną przez LL albo w ogóle nie oceniasz malowania, a nie tego chyba chcemy...
Spoko, zaciągnąłem z klasyka.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Ziemko pisze:Rece mi opadaja. Nie, Gobos. Zeby dostac 2 pkty za konwersje nie trzeba nie wiadomo jak duzo ich robic. W moim systemie nie o to chodzi. Konwersje na sile NIE DOSTAJA punktow.
Z tego co pamietam masz popularna konwersje DR z glade riderow - wow 1 punkt juz masz. Robiles ta konwersje na sile zeby dostac punkty czy po to zeby nie miec ataku klonow jakim sa obecni DR?
Masz jeszcze skonwertowanego fajnie herosa - fajnie , gratuluje masz juz maksymalne 2 punkty.
w armii ktora jade na kohortex zupelnie niezmienione sa tylko RBTy. i tak, w wiekszosci przypadkow robilem konwersje zeby dostawac punkty na turniejach, w niektoych przypadkach zeby oszczedzic kase :wink:
Ziemko pisze: NIE TRZEBA MIEC DUZO RZECZY SKONWERTOWANYCH ABY DOSTAC 2 PUNKTY , ALE NACIAGANE KONWERSJE , KONWULSJE, JAKIES DROBNE ZMIANY W STYLU INNE TARCZE NIE DOSTANA PUNKTOW.

PO RAZ KOLEJNY POWTARZAM - TO MA BYC NAGRODA DLA TYCH CO FAJNIE KONWERTUJA I NIE ROBIA TEGO NA SILE.
ja nie rozumiem tylko jednego, dlaczego granie oryginalnymi figurkami jest be i zasluguje na obciecie punktow?
dla ludzi ktorzy lubia konwertowac, wazniejszy jest - jak sadze - fakt posiadania wyjatkowych figurek, niz pare punktow.
ale pewnie i tak sie nie przekonamy, wiec nie ma sensu dalej bic piany :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

swieta_barbara pisze:1.Czy chcesz, aby ocena malowania była:
a.) ujednolicona i obowiązkowa (malowanie na wszystkich masterach musi być oceniane w ten sam sposób) albo organizator ma prawo w ogole nie przeprowadzać oceny malowania.
b.) fakultatywna (organizator traktuje projekt LL jako poradnik przy ocenie malowania, ale ma prawo dokonać w nim zmian) albo organizator ma prawo w ogóle nie przeprowadzać oceny malowania.
Panowie powyższe głosowanie jest nielegalne - głosując na to czy LL bierze się w ogóle za ujednolicanie oceny malowania (głosowanie które wrzucił Ziemko 2 grudnia) było podkreślane wszem i wobec że będzie to OPCJONALNE. To jest manipulacja i wprowadzenie ludzi w błąd. Możemy sobie głosować na tym czy innym regulaminem malowania ale wprowadzać coś że to być MUSI [-X

Zresztą nie wyobrażam sobie, że ktoś narzuca oragnizatorowi Mastera coś tak ważnego jak cześć regulaminu, który może np: wpłynąć na frekwecję. Organiztor Mastera bierze odpowiedzialność za swój turniej pod każdym względem (także finansowym), czyli rozumiem że jeśli jakiś turniniej będzie z tego powodu stratny na frekwecji to LL odda mu cześć $$ którą dołożył :? . To tak jakby w fullbollu Ligowym wszyscy mieli grać na boiskach bez trawy albo w spodekach na kolana - co z tego że jakiś klub będzie miał przez to mniej kibiców i $$ z biletów :?

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Thrue! polac mu!
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Dalmar pisze:Panowie powyższe głosowanie jest nielegalne - głosując na to czy LL bierze się w ogóle za ujednolicanie oceny malowania (głosowanie które wrzucił Ziemko 2 grudnia) było podkreślane wszem i wobec że będzie to OPCJONALNE. To jest manipulacja i wprowadzenie ludzi w błąd. Możemy sobie głosować na tym czy innym regulaminem malowania ale wprowadzać coś że to być MUSI [-X
Glosowanie jest w pelni legalne. I o ile pytania w pierwszym glosowaniu mogly byc uznane za niejasne, to zarzucanie manipulacji przy czyms rownie klarownym jak pytania w obecnym glosowaniu jest potwarza.
Poza tym wciaz mozna glosowac 1B i jesli ta opcja wygra, traktowac te ocene wylacznie jako wytyczne przy tworzeniu wlasnej oceny malowania.
Dalmar pisze:Zresztą nie wyobrażam sobie, że ktoś narzuca oragnizatorowi Mastera coś tak ważnego jak cześć regulaminu, który może np: wpłynąć na frekwecję. Organiztor Mastera bierze odpowiedzialność za swój turniej pod każdym względem (także finansowym), czyli rozumiem że jeśli jakiś turniniej będzie z tego powodu stratny na frekwecji to LL odda mu cześć $$ którą dołożył :? . To tak jakby w fullbollu Ligowym wszyscy mieli grać na boiskach bez trawy albo w spodekach na kolana - co z tego że jakiś klub będzie miał przez to mniej kibiców i $$ z biletów :?
To tak jakby druzyna w kolorowych spodenkach dostawala gola na start za ladniejsze ciuszki - Liga jest organizacja sportowa i zasady dotyczace turniejow organizowanych w jej ramach powinny byc identyczne dla wszystkich imprez. Pojawila sie potrzeba ujednolicenia tych zasad, a LL na nia odpowiedziala. Na podobnych zasadach dzialaja US - byloby przykre, gdyby na ktoryms masterze organizator zabronil uzywania IoR do tworzenia kreski.
I jeszcze odnosnie narzucania przez LL roznych zasad organizatorom - to juz sie dzieje, ale jakos nikomu to nie przeszkadzalo:
Regulamin pisze:4.4 Warunkiem zaliczenia turnieju jest zgłoszenie go z określonym wyprzedzeniem Koordynatorowi Ligi pod adresem http://www.adeon.livenet.pl/n_turnieje_add.php.
- dla turnieju lokalnego jest to 7 dni
- dla turnieju klasy master jest to 30 dni
4.5 Dodatkowo, warunkiem zaliczenia turnieju klasy master do ligi jest:
- rozegranie przynajmniej czterech bitew w turnieju
- przynajmniej dwa dni trwania turnieju
- opłacenie do końca sezonu u Skarbnika Ligi zryczałtowanej sumy na konto nagród ligowych, dyplomów, itd. Nie wywiązanie się z tego warunku skutkuje odebraniem danemu ośrodkowi szansy na zorganizowanie turnieju klasy master w następnym sezonie ligowym.
Rozne apokaliptyczne wizje snute odnosnie spadku frekwencji na masterach wskutek ujednolicania zasad zweryfikuje czas, ale wydaja mi sie mzonka. Organizacja Mastera to przywilej, a nie obowiazek.
Dalmar pisze:1.) To głosowanie jest nie legalne.
2.) a
Sex Rocket pisze:1. sobie kur... jaja robicie , to nielegal jest jak darek napisal...
2. a
Jak rozumiem mam te glosy traktowac jako 1B przy zliczaniu glosow?

ODPOWIEDZ