Jak skompletowac armie ??

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: Jak skompletowac armie ??

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ANtY pisze:Nieprawda, drogi kolego.
To tak jakbyś się spytał: kupić działo, czy warriorów
chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz... :|
Kroon pisze:Zadałem pytanie według moich myśli nie według Twoich ja zbieram WFB nie tylko żeby wygrywać na turniejach tylko po to żeby dobrze się bawić i żeby ładnie dla mojego oka armia wyglądała :P
i tak powinno byc =D>
Obrazek

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Post autor: Kroon »

Dziękuje Bardzo Rakso :)
Dwarfs - 3/0/2

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

Dobra widzę, że pomimo, że mówię o czymś innym i tak zbluzgają mnie klimaciarze.
Już nic nie mówię, ale pewnie slayersów wystawiasz z bsb albo innym hero/lordem na środku swojej armii?

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Już nic nie mówię, ale pewnie slayersów wystawiasz z bsb albo innym hero/lordem na środku swojej armii?
:roll:

Proponuje poczytac podręcznik, potem się mądrzyc..
Dobra widzę, że pomimo, że mówię o czymś innym i tak zbluzgają mnie klimaciarze.
... i spuscic z tonu, panie strategu z BSB w Slayerach.

Niemniej gratuluję. Pierwszy raz widze posta gdzie ktos w dwóch zdaniach potrafi zmiescic tyle bzdur :mrgreen:

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

ANtY pisze:Dobra widzę, że pomimo, że mówię o czymś innym i tak zbluzgają mnie klimaciarze.
slayerzy służą do tego samego co hammerersi z tym wyjątkiem, że aby mieć pewność, że będą dobrze działać nie trzeba wystawiać bsb... poza tym co jest dziwnego w wystawianiu slayerów z hero/lordem? :P demoniarz to kozak jakich mało, smoki zjada na śniadanie :P a slayer hero z ASF też fajnie kosi

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Niezła dyskusja :P A Lord Daemon Slayera mam chyba w pudełeczku grupy dowodzenia?
Dwarfs - 3/0/2

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Mimo że Anty napisał parę bzdur to jednak w jego zdaniach jest troszkę racji;
slayerzy jakby klimatyczni nie byli przegrywają najczęściej z hammerersami o miejsce w rozpie.
co z tego że utrzymają wszystko skoro utrzymają tylko na turę-dwie, a to i tak tylko w sytuacji gdy przeciwnik łaskawie w nich zaszarżuje (wycinając polowe oddzialu :roll: ) a o tym że im S rośnie przy twardych przeciwnikach możemy zapomnieć- nikt rozgarnięty nie podstawi się nam czymś twardym i kosztownym pod nos. Kolejną rzeczą jest to że są piekielnie drogą jednostką jak na t4 bez sv, po turze gry przeciw WE, DE, HE, Imperium czy inny krasią, a nawet TK możemy ściągnąć te nasze pomarańczowo czupryniaste 240pkt. ze stołu.
Podsumowując jest to klocek niezwykle klimatyczny, ale sprawdzający się w zbyt małej ilości sytuacji by dorównać uniwersalności Hamków czy nawet Ironów :(
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

na hammerersów w dzisiejszych czasach też musimy liczyć, że przeciwnik nam łaskawie zaszarżuje :) bo wszystko ma ItP... a jeśli nawet nie ma to tak samo łatwo można ściągnąć coś na oddział slayerów... a co do obrony przed strzelaniem to przecież mamy taki sztandar za 50 punktów z wardem 5+ przeciwko strzelaniu, tylko do tego i sciagania oddzialow na slayerow trzeba oddziału obok z herosem :) często jest to taka sama lub nawet lepsza obrona niż heavy armor+tarcza

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Sztandar z wardem jest, ale slayerzy (jak już sam zauważyleś) potrzebują obok klocek z tym sztandarem, a hamki mogą nieść tą rune na swojej szmatce. Poza tym wole 4+sv i 5+ warda niż tylko ward :)
Co do IMP to zgoda, coraz więcej tego jest, ale smoka, hydre, czy konnice chaosu już MRoC można spokojnie wychaczyć, a slayerzy nie mogą mieć herosa z tą runą.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Pytanie powinno brzmieć Hammerers, czy Ironbreakers, bo slayersi to zupełnie inny typ jednostek, znaczy do czego innego się ich wykorzystuje.
nie zbluzgam Cię, sponio, ale nie mogę się zgodzić. ok, są do czego innego, ale sleyerzy i hammki to dwie najbardziej grywalne elity slotów special, dlatego zostały podane jako dwie alternatywy kolejnego zakupu.
przegrywają najczęściej z hammerersami o miejsce w rozpie.
i tak i nie. rzadko widuję, ale widuję, rozpiski na dwóch oddziałach hamków. wtedy można powiedzieć że gwardia wygryzła zabójców. normalnie przegrywają walkę o slot z trzecią maszyną. (2xkatapa + 2x bolty)
co z tego że utrzymają wszystko skoro utrzymają tylko na turę-dwie, a to i tak tylko w sytuacji gdy przeciwnik łaskawie w nich zaszarżuje (wycinając polowe oddzialu :roll: )
czy grałeś kiedyś nimi? jeżeli tak musiałeś mieć turbo pecha. mi prawie nigdy nie schodzą w całości, zawsze się odgryzają. co do szarżowania to jest nas tak mało że i tak ktoś ich zaszarżuje
Kolejną rzeczą jest to że są piekielnie drogą jednostką jak na t4 bez sv, po turze gry przeciw WE, DE, HE, Imperium czy inny krasią, a nawet TK możemy ściągnąć te nasze pomarańczowo czupryniaste 240pkt. ze stołu.
optymalne złożenie to 210 pkt (15 + 3 giant slayerów), każda inna piechota doborowa kosztuje 100 punktów więcej, jeżeli chce coś zrobić.
Podsumowując jest to klocek niezwykle klimatyczny, ale sprawdzający się w zbyt małej ilości sytuacji by dorównać uniwersalności Hamków czy nawet Ironów
to akurat, z całym szacunkiem, bzdura. ze wszystkich 4 elitarnych oddziałów ironi są najgorsi, najmniej uniwersalni i w ogóle tacy sobie. za to slayerzy są dobrzy na wszystko. albo miażdżą, albo nie-uciekają, albo zbierają ostrzał... i co tylko chcesz. gniotą wory tak czy siak

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

siupal pisze:i tak i nie. rzadko widuję, ale widuję, rozpiski na dwóch oddziałach hamków. wtedy można powiedzieć że gwardia wygryzła zabójców. normalnie przegrywają walkę o slot z trzecią maszyną. (2xkatapa + 2x bolty)
tak czy siak ludzie wolą wystawić 3 sloty maszyn + hamków niż 3sloty maszyn + slayerów.
siupal pisze:co do szarżowania to jest nas tak mało że i tak ktoś ich zaszarżuje
Czyli zrobi nam kanapkę po czym wytnie w pień lub zaszarżuje tylko wtedy gdy mu się to będzie oplacać.
siupal pisze: optymalne złożenie to 210 pkt (15 + 3 giant slayerów), każda inna piechota doborowa kosztuje 100 punktów więcej, jeżeli chce coś zrobić.
Ale za to nie schodzi po jednej turze strzelania przeciwnika.
siupal pisze: za to slayerzy są dobrzy na wszystko. albo miażdżą, albo nie-uciekają, albo zbierają ostrzał... i co tylko chcesz. gniotą wory tak czy siak
Coś co jest teoretycznie stworzone do CC a zbiera ostrzal i kosztuje 210pkt to raczej kiepski deal. A co do tego że są dobrzy na wszystko, to ciekaw jestem czy walcząc przeciw np. DE lub WE masz poczucie że się splacają, ja osobiście sto razy bardziej wolalbym wtedy zamiast nich mieć "plewnych" ironów lub longów.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

tak czy siak ludzie wolą wystawić 3 sloty maszyn + hamków niż 3sloty maszyn + slayerów.
ja spotykam się z ustawieniem hamki, slayerzy, dwie maszyny.
Czyli zrobi nam kanapkę po czym wytnie w pień lub zaszarżuje tylko wtedy gdy mu się to będzie oplacać.
się zdarza, ale raczej rzadko. mnie baaardzo rzadko. na ogół stoją do odsieczy albo przepychają, chyba że sam sobie w nich trafię z katapulty.
Ale za to nie schodzi po jednej turze strzelania przeciwnika.
men, nie schodzą. nie wolno ich "tylko'' wystawiać pod ostrzał. jest to do zrobienia.
Coś co jest teoretycznie stworzone do CC a zbiera ostrzal i kosztuje 210pkt to raczej kiepski deal. A co do tego że są dobrzy na wszystko, to ciekaw jestem czy walcząc przeciw np. DE lub WE masz poczucie że się splacają, ja osobiście sto razy bardziej wolalbym wtedy zamiast nich mieć "plewnych" ironów lub longów.
w krasiach wszystko jest drogie. takie życie. ale mówiąc "zbierają ostrzał" miałem na myśli takie armie jak właśnie Strzelające Imperium, DE czy WE, bo tam za trzeba ostro kminić, jeżeli chce się nimi walczyć. ja staram się składać zawsze uniwersalne rozpy i dobieram te oddziały, które cisną z większością armii. a że 2-3 armie wystrzelają mi moich morderców, trudno. dadzą pożyć innym. zawsze znajdzie się jednostka lub przedmiot w armii, która nie spłaca się na jakiegoś konkretnego przeciwnika. slayerzy dają radę na większości frontów, ironi maja ładne modele.

a longi to akurat inna bajka

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Slayerów wystawiam od kilku lat i w domowych bitwach i na turniejach i chyba tylko raz mi ich wystrzelali (i zajęło to sporo więcej czasu przeciwnikowi niż jedną turę). Tak więc nie wiem skąd to Twoje przekonanie Arbiter. Zdarzyła Ci się taka sytuacja czy sobie tak czysto teoretyzujesz (bo jeśli tak to pleciesz głupoty)?

Wole Zabójców ponieważ:
- nie uciekają od panik, breaków, w ogóle nigdy. A Młotkowi kilka razy na 9-10 z przerzutem dali nogę :/
- są ok 100 punktów tańsi niż Gwardia
- za te 100 punktów mniej mam jednostkę, która lepiej walczy, ma kilku czempionów
- brak save'a nie boli tak bardzo. Tym bardziej, że często są sytuacje, że wpada coś z S6 (czy nawet7 czasem) i As hamków nagle z 3+ spada do 6+. Jak zdasz jeden, dwa to masz fart, ale ogólnie giną praktycznie tak samo a wtedy nie czuje że wyrzuciłem 100 punktów w błoto.

Podsumowując uważam, że obie jednostki są bardzo dobre i to co się wystawia to kwestia gustu. Jak gram na lordzie na tarczy wystawiam i slayerów i młotkowych. Jak nie to slayerów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Rakso_The_Slayer pisze: Tak więc nie wiem skąd to Twoje przekonanie Arbiter. Zdarzyła Ci się taka sytuacja czy sobie tak czysto teoretyzujesz (bo jeśli tak to pleciesz głupoty)
Mówię z własnego doświadczenia. Swojego czasu gralem sporo na slayerach, również kilka turniejów i po prostu mnie się nie sprawdzili. A od jakiegoś ponad roku na turnieje jeżdżę bez zabójców i rozpa bardziej mi się spisuje. Nie twierdze że są slabą jednostką, ale uważam że są mniej uniwersalni przy 3 slotach zajętych przez maszyny (na 2k+) niż hammererzy.

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Arbiter Elegancji pisze:slayerzy nie mogą mieć herosa z tą runą.
na to też jest patent :)

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

DawiZharr pisze:na to też jest patent :)
jaki? :D

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

@dawizharr
sadze, ze slowem klucz w wypowiedzi arbitra jest: NIE ;) :P

a tak do tematu.
kazdemu co innego sie podobal.
ja osobiscie jesli mam okazje to wystawiam hamkow/ibekow a nie slayerow.
z prostej przyczyny, u mnie zabojcy sie nie sprawdzili i mam do nich uraz. juz nawet nie mowie tu o strzelaniu czy magii (bo tu ani mlotkowych ani tez ironow AS nie uratuje) ale rozgarniety przeciwnik rozdzieli ladnie ataki i nawet 3 championow nic nam nie da (swoja droga mogli by oni miec chociaz 2W :D ) . niby utrzymaja przeciwnika przez jedna/dwie tury ale co dalej. czy ten czas nam wystarczy by wprowadzic do waliki czy chociaz w poblize inne nasze jednostki? raczej nie bo wiekszosc jest juz zaangazowana w walke.
raz mi 9 zabojcow gigantow (tak, 9 :P nie robcie takich oczu, pierwszy czy drugi raz nimi gralem) utrzymalo 3 jednostki przeciwnika a wtedy juz wiedzialem, ze bede szedl na remis. nie wiem, czy to wlasnie o to chodzi?

ale sa i plusy slayerow. jesli ustawic by warriorow czy nawet thundow/kusznikow przed nimi by ci odgieli szarze to bardzo fajnie mozna wejsc przeciwnikowi na flanke, i wtedy dodatkowe ataki dodatkowych championow robia calkiem ladna sieczke.

tak wiec panowie, kazdy gra tym co lubi i jak lubi.
ja osobiscie, jeszcze bardziej sie przekonalem do ibekow po dzisiejszej bitwie. a to dlatego, ze dwoch (champion i sztandarowy) pogonili klocek 20 gobosow i pieknie wbili sie w kolejny z ktorymi tez wygrali (oczywiscie obok stal bsb z wielka runa stromniego rudobrodego) a wszystko dzieki temu, ze mialem AS na 2+.

wydaje mi sie, ze w zaleznosci od tego na czym/kim gramy. bo jesli na lordzie na tarczy to tylko hammererzy, jesli na kowadle to zabojcy gdyz ich sila lezy w szarzy, a takie przeciwnik widzac czerwone wlosy biegajace na 12' czuje respekt ;)

--- edit nr.1 ---
poprawione slowo arbiter :oops:

--- edit nr.2 ---
dzieki gerald, juz poprawilem :)
ale tbh 40 nic bym nie zmienilo bo trzy szeregi i przewage mial :)
ale co racja to racja, bylo ich tam 20 a nie 40.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, o 03:15 przez Morsereg, łącznie zmieniany 2 razy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Morsereg pisze:@dawizharr
sadze, ze slowem klucz w wypowiedzi arbitera jest: NIE ;) :P
ja rozumiem, ale jest patent, dzięki któremu da się ściągać wrogie oddziały na slayerów...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Kilka nawet.

Awatar użytkownika
Kroon
Mudżahedin

Hej jeszcze raz ! Was pomęczę co do armii :) Bo jakoś nie mogę

2x 20 Warriors- Tutaj się zastanawiam czy zostawić sobie jeden klocek a drugi przerobić na Longbeard ?
1X 20 Thunderers- Chyba będę wystawiał 2x po 10 Więc chyba mi się nie opłaca składać 2 muzyków itd?
1x 8 Miners- to bez zmian
1x Runelord
1x Than
1x Cannon plus Master Engineer
1x Oragan Gun
I niedługo przybędzie mi 10 Slayers

Taka prośba co mi radzicie jakieś zmiany w odziałach lub coś jeszcze dokupić tak żeby mieć armię na 2k ptk. Którą sobie pogram :) Dzięki za pomoc!
Dwarfs - 3/0/2

ODPOWIEDZ