vc 2333
vc 2333
Zdecydowałem sie na lorda, bo pamietam jak z rok temu gralem to zalkiem dobrze mi sie sprawdzał.
1 * Blood Dragon Vampire Lord @ 619 Pts
Blood Dragon; General; Level 3 Wizard; Great Weapon; Full Plate Armour;
Shield
Crown of the Damned [35]
Heart Piercing [25]
Strength of Steel [15]
Master Strike [25]
1 Winged Nightmare @ [175] Pts
1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Book of Arkhan [25]
Dispel Scroll [25]
5 Dire Wolves - champion @ 60 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts
15 Black Knights @ 440 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; champion
War Banner [25]
6 Black Knights @ 219 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of the Barrows [45]
6 Black Knights @ 158 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Musician
5 Fell Bats @ 100 Pts
1 Banshee @ 90 Pts
1 Cannon @ 85 Pts
Ogólnie nie wiem czy taka kombinacja bohaterów sie sprawdzi, bo chcem miec i silna magie, antymagie i bsb z cursed bookiem ale wszystkiego nie zmieszcze. Ew. zmieniam tego lorda na counta i daje jeszcze bsb.
Ogólnie w tej edycji jakos trudno złożyć mocnego wampira bo na mountach tylko za GW jest 1S. Ja moge tego wampira jeszcze złożyć tak:
SOM - 20
enchanted shield - 10
przerzuty - 25
3+ ward na strzelanie - 30
+1 S przy szarży.
tylko wtedy koleś jest mietki jak dostanie szarże na klate bo nie ma żadnego warda a 4 ataki to troche kiepsko jak na counta, a lordowi nie boje sie dac korony bo ma te 10 ld no i 5 ataków. Dałem mu dwuraka, bo SOM sie nie mieści o głupie 5 punktów, a przy szarzy i tak mam 7S a na takich kolesi na smokach to mam KB i te 4+ ward.
Dwurak jest troche wadliwy bo atakuje ostatni wiec moze jeszcze na lance zamienie ale jak dostane szarze to z S5 mało wtedy zrobie no ale w sumie to mam tego KB wiec zobacze.
Aha nie gadajcie ze nie mam gdzie magów schowac, bo se zrobie kloc zombie na poczatku bitwy albo w lesie ich schowam a w ostatecznosci ida do BK.
Jak to widzicie?
1 * Blood Dragon Vampire Lord @ 619 Pts
Blood Dragon; General; Level 3 Wizard; Great Weapon; Full Plate Armour;
Shield
Crown of the Damned [35]
Heart Piercing [25]
Strength of Steel [15]
Master Strike [25]
1 Winged Nightmare @ [175] Pts
1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Necromancer @ 150 Pts
Magic Level 2
Book of Arkhan [25]
Dispel Scroll [25]
5 Dire Wolves - champion @ 60 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts
War Banner [25]
6 Black Knights @ 219 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
5 Fell Bats @ 100 Pts
1 Banshee @ 90 Pts
1 Cannon @ 85 Pts
Ogólnie nie wiem czy taka kombinacja bohaterów sie sprawdzi, bo chcem miec i silna magie, antymagie i bsb z cursed bookiem ale wszystkiego nie zmieszcze. Ew. zmieniam tego lorda na counta i daje jeszcze bsb.
Ogólnie w tej edycji jakos trudno złożyć mocnego wampira bo na mountach tylko za GW jest 1S. Ja moge tego wampira jeszcze złożyć tak:
SOM - 20
enchanted shield - 10
przerzuty - 25
3+ ward na strzelanie - 30
+1 S przy szarży.
tylko wtedy koleś jest mietki jak dostanie szarże na klate bo nie ma żadnego warda a 4 ataki to troche kiepsko jak na counta, a lordowi nie boje sie dac korony bo ma te 10 ld no i 5 ataków. Dałem mu dwuraka, bo SOM sie nie mieści o głupie 5 punktów, a przy szarzy i tak mam 7S a na takich kolesi na smokach to mam KB i te 4+ ward.
Dwurak jest troche wadliwy bo atakuje ostatni wiec moze jeszcze na lance zamienie ale jak dostane szarze to z S5 mało wtedy zrobie no ale w sumie to mam tego KB wiec zobacze.
Aha nie gadajcie ze nie mam gdzie magów schowac, bo se zrobie kloc zombie na poczatku bitwy albo w lesie ich schowam a w ostatecznosci ida do BK.
Jak to widzicie?
Ogólnie rozpa mi się podoba ale nie ma w niej nawet ttych 10 zasranych zombie do trzymania magów... No i druga rzecz to dałbym na wampirku Red Fury moze zamiast master strika? No i dałbym lance lordowi ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Blood Dragon z lancą to tak dla klimatu - S7 będzie. Na Wingedzie lepszy Count - wtedy można pokminić nad BSB z hauberkiem i słomką.
Generalnie rozpa złożona poprawnie, choć może te mniejsze oddziały BK dałbym bez bardinga - zwiększy to ich szybkość, co się opłaci (a mają wspierać główny kloc (2x 6 bez bardinga, ze sztandarkiem i muzykiem myślę, że gites).
---
Oczywiście WE to nie przeraża, ale rozpa prezentuje się fajnie (BTW - jeśli na MB, czy na Wejherowo, to działo DoW nielegalne).
Generalnie rozpa złożona poprawnie, choć może te mniejsze oddziały BK dałbym bez bardinga - zwiększy to ich szybkość, co się opłaci (a mają wspierać główny kloc (2x 6 bez bardinga, ze sztandarkiem i muzykiem myślę, że gites).
---
Oczywiście WE to nie przeraża, ale rozpa prezentuje się fajnie (BTW - jeśli na MB, czy na Wejherowo, to działo DoW nielegalne).
red fury za master strike nie wejdzie właśnie bo MS kosztuje 25, a RF 30;/Jagal pisze:Ogólnie rozpa mi się podoba ale nie ma w niej nawet ttych 10 zasranych zombie do trzymania magów... No i druga rzecz to dałbym na wampirku Red Fury moze zamiast master strika? No i dałbym lance lordowi
aha podaje tutaj kilka zestawień przedmiotów dla bohatera, powiedzcie które wg was najlepsze:
1- SOM, przerzuty, enchanted shield, ward 3+ na strzelanie, +1S przy szarży
2 - 4+ ward z głupotą, przeżuty, KB, +1 S przy szarży
3 - 3+ na strzelanie, przeżuty, +1 atak, +1 S przy szarży
4 - 4+ ward z głupotą, enchanted shield, atak, przeżuty
5 - 1+ save, 3+ ward, przeżuty, +1 S przy szarży.
To są wg mnie sensowne zestawienia przedmiotów. Podstawą wg mnie są przeżuty, atak też jest ważny, ale jak mam przeżuty i atak to wtedy jakos średnio sie wszystko mieści.
chcem sie poradzić jakie zestwienie najlepiej wziąć. Mi się podoba osobiście najlepoiej "2" bo mam tym szansę zabić lorda chaosu na smoku, ale z kolei sprawdza sie ono tylko na lorda bo count moze tej głupoty nie zdać i ma tylko 4 ataki.
fajne jest też 3 zestawienie o ile to ja bede szarżował, ale jak ja dostaje szarże to nie mam praktycznie żadnej obrony (wiem że i tak wiekszosc wali w stworka)
1- SOM, przerzuty, enchanted shield, ward 3+ na strzelanie, +1S przy szarży
2 - 4+ ward z głupotą, przeżuty, KB, +1 S przy szarży
3 - 3+ na strzelanie, przeżuty, +1 atak, +1 S przy szarży
4 - 4+ ward z głupotą, enchanted shield, atak, przeżuty
5 - 1+ save, 3+ ward, przeżuty, +1 S przy szarży.
To są wg mnie sensowne zestawienia przedmiotów. Podstawą wg mnie są przeżuty, atak też jest ważny, ale jak mam przeżuty i atak to wtedy jakos średnio sie wszystko mieści.
chcem sie poradzić jakie zestwienie najlepiej wziąć. Mi się podoba osobiście najlepoiej "2" bo mam tym szansę zabić lorda chaosu na smoku, ale z kolei sprawdza sie ono tylko na lorda bo count moze tej głupoty nie zdać i ma tylko 4 ataki.
fajne jest też 3 zestawienie o ile to ja bede szarżował, ale jak ja dostaje szarże to nie mam praktycznie żadnej obrony (wiem że i tak wiekszosc wali w stworka)
Ward z głupotą broń boże. Jeśli masz mieć herosa za tyle punktów to bez głupoty. Paru wampirów już próbowało i jakoś dobrze na tym nie wyszło - jedna oblana głupota i smok czy winged czy klocek czegoś tam zbiera szarżę i jest pozamiatane.
- swieta_barbara
- habydysz
Ja z kolei nie moge doczekac sie wampira w lesie z glupoty w pierwszej turze. Na ladnych pare tur go to uziemia ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ja osobiscie dalbym opcje full klimat:
na piechote, kb, +1a, reroll nietrafionych, enchanted shield. Zarowno dla lorda jak i counta mordercze kombo, fajnie by sie spisywalo z bsb z cursed book gdzies w poblizu ^^ Wtedy taki wampir wciaga wszystko a sam jest praktycznie nie do ruszenia, o ile sie nie wypusci jakos idiotycznie z regimentu.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ja osobiscie dalbym opcje full klimat:
na piechote, kb, +1a, reroll nietrafionych, enchanted shield. Zarowno dla lorda jak i counta mordercze kombo, fajnie by sie spisywalo z bsb z cursed book gdzies w poblizu ^^ Wtedy taki wampir wciaga wszystko a sam jest praktycznie nie do ruszenia, o ile sie nie wypusci jakos idiotycznie z regimentu.
chcem koniecznie mieć kolesia na stworku, a może jak już lord to sie pokusze na smoka. Zobacze zresztą.
Scimi głupote to na 10+ jest na prawdę ciężko nie zdać. a ward na 5+ to za mało, więc zostaje 3+ na strzelanie i tak chyba wezme. Jak koles dojdzie do walki to raczej nie daje oddać nikomu bo wszystko zabija, ale gorzej jak to on dostaje ta szarzę. wiem ze z ws 4 lub mniej trafia go na 5+, ale nie mam praktycznie wtedy sejwa.
chodzi o to żeby koles mógł coś przetrzymać i sam kosić.
Scimi głupote to na 10+ jest na prawdę ciężko nie zdać. a ward na 5+ to za mało, więc zostaje 3+ na strzelanie i tak chyba wezme. Jak koles dojdzie do walki to raczej nie daje oddać nikomu bo wszystko zabija, ale gorzej jak to on dostaje ta szarzę. wiem ze z ws 4 lub mniej trafia go na 5+, ale nie mam praktycznie wtedy sejwa.
chodzi o to żeby koles mógł coś przetrzymać i sam kosić.
W teorii tak, a w praktyce jedną bitwę na masterze ma się szansę przez to przegrać.Drwal pisze:Scimi głupote to na 10+ jest na prawdę ciężko nie zdać.
Grałem kiedyś z Mikiem i jego Sylvannią - też mówił to samo, po czym w 4ej turze jego smok z Lordem na full wypasie polał test i wystawił się tyłeczkiem na treemana i driady. Nie było co zbierać.
Innym razem widziałem klocka BKsów w kluczowej turze wystawiającego się na szarżę wagonu bretonni od boczku - bitwa się w tej turze skończyła.
Mi chodzi o to by mieć tą pewność, że jak ty masz coś zrobić, to żeby to zrobić, a nie że cały plan się zj...bie, bo nagle polejesz głupotę.
A Lord na Smoku jest gites, ale problemem są te 2 sloty hero, które łyka.
ok tutaj zamieszczam wersję na smoku. Co teraz sądzicie o tym?
1 Blood Dragon Vampire Lord @ 744 Pts
Blood Dragon; General; Level 3 Wizard; Lance; Full Plate Armour; Shield
Wristbands of Black Gold [30]
Heart Piercing [25]
Red Fury [30]
Strength of Steel [15]
1 Zombie Dragon @ [300] Pts
1 Necromancer @ 115 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
War Banner [25]
10 Black Knights @ 335 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
5 Dire Wolves - doom wolf @ 60 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
6 Heavy Cavalry @ 141 Pts
5 Light Cavalry @ 90 Pts
Spear; Normal Bow; Shield
Casting Pool: 5
Dispel Pool: 5
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2333
1 Blood Dragon Vampire Lord @ 744 Pts
Blood Dragon; General; Level 3 Wizard; Lance; Full Plate Armour; Shield
Wristbands of Black Gold [30]
Heart Piercing [25]
Red Fury [30]
Strength of Steel [15]
1 Zombie Dragon @ [300] Pts
1 Necromancer @ 115 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
War Banner [25]
10 Black Knights @ 335 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
5 Dire Wolves - doom wolf @ 60 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
6 Heavy Cavalry @ 141 Pts
5 Light Cavalry @ 90 Pts
Spear; Normal Bow; Shield
Casting Pool: 5
Dispel Pool: 5
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2333
hehehe czy przpadkiem wszystko tego lorda nie hituje na 5+ a typy z WS 4 na 6+
Armia jest ok, ale ja też bym smoka nie użył (ja bym zreszta lorda nie użył). Pozostań przy Nightmarze jeżeli chcesz mieć monstera końiecznie, jak bierzesz lorda to ten - 1 heros robi różnicę.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)