Pomoc przy wyborze.

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Pu$hek
Powergamer Rozpiskowy

Pomoc przy wyborze.

Post autor: Pu$hek »

Siema. Chciałem zacząć grać w battla, lecz nie jestem pewien co do wyboru armii.
1. Która armia jest najtańsza do zbierania?
2. Która armia ma największe możliwości taktyczne?
3. Czy jest armia łącząca obie powyższe cechy?

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

hm...
armia to już jak sobie wybierzesz to ma być twój wybór ale najbardziej przegięte są lizaki,DE,demony,VC
jeśli chodzi o pieniądze to od ciebie zależy co kupisz i czym będziesz grał jeśli twój wybór padnie na dwarfy lub o&g to dobry jest zestaw ''bitwa o przełęcz czaszki'' :mrgreen:

Pu$hek
Powergamer Rozpiskowy

marcinmysz pisze:hm...
armia to już jak sobie wybierzesz to ma być twój wybór ale najbardziej przegięte są lizaki,DE,demony,VC
jeśli chodzi o pieniądze to od ciebie zależy co kupisz i czym będziesz grał jeśli twój wybór padnie na dwarfy lub o&g to dobry jest zestaw ''bitwa o przełęcz czaszki'' :mrgreen:
niekoniecznie chcę grać przegiętą armią, bardziej czymś, co może robić dobre zagrania taktyczne, czyli najprawdopodobniej jakaś szybka armia. Czy jest jakiś ogólny, skrótowy opis każdej armii słowami gracza? czyli jak się tym gra, co jest przegięte, a co słabe?

Marcins
Masakrator

skaveny[gram nimi] w tej edycji bardziej do walki wręcz szybka ale nie posiada kawalerii
bretonia-właściwie sama kawaleria ze wsparciem chłopów szybka i zwrotna
demony-przegięta armia ma wszystko od piechoty po kawalerje wszystkie ludziki z wyjątkiem 2oddziałów są metalowe co czyni to drogą armią w zł.
DE-posiada wszystko piechote,kawalerie,ładne modele,bardzo dobre strzelanie
HE-gorsze strzelanie niż u DE ale lepsza magia nad piechotą i kawalerią można by podyskutować
WE-mobilna armia dobre strzelanie ciekawe stworki i klimacik :mrgreen:
dwarfs-strzelająca armia najbardziej mało mobilna ze wszystkich armii
empire-strzelanie na mniejszym poziomie niż dwarfy ale też ciekawe,piechota przeciętna ot tacy zwykli ludzie :mrgreen:
lizardmen-mobilna armia,strzelanie na krótki zasięg ale bywa skuteczne magia w miarę dobra walka wręcz też :mrgreen:
ogry-pozornie najgorsza armia w wfb ale mam inne zdanie można z niej coś wycisnąć
VC-wampiry średnio mobilne mają fajną kawalerie silną magię i walkę zero strzelania :lol2:
TK-umarlaki,walka wręcz przeciętna(słaba właściwie)strzelanie jako tako uciążliwe ale nie jest takie mocne magia dość fajna
bestie-jak ogry ale niedługo w lutym wychodzi świeżutka edycja więc niewiele można o nich powiedzieć
O&G-klimatyczna armia zielonych ludzików bardziej dla zabawy niż do grania na turniejach aczkolwiek mogą coś ugrać
WOCH-mało strzelania,nastawiona na walkę wręcz armia

to chyba wszystko moim zdaniem tak to właśnie wygląda :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Grasz tylko dwoma (nie wiem z iloma z wymienionych grales) a wypowiadasz się o wszystkich

Ja gram DE i HE ( mroczne elfy[DE] i Elfy wysokiego rodu[HE])
DE - Jak nie bedziesz grał obrzydłym standardem z harpiami (bierz przyklad ze mnie :mrgreen: ) to armia wcale nie jest przegięta. A w skrócie to ma wszystko na wszystko + jedną z lepszej magii . Warto wspomniec że posiada równiez niesamowity klimat :wink:
HE - Armia tez wcale nie pozbawiona klimatu ( aczkolwiek ja ja zbieram tylko ze wzgledu na Elthariona - patrz avatar) . Dzieki dużej ilosci slotow na specjale i rare mozesz grac do woli i wielkich ilosciach swoja ulubiona jednostka z wcale nie takim zlym skutkiem . Magia moim zdaniem jest gorsza od DE ale wielu niezgodzi sie ze mną
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Codranger
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Codranger »

marcinmysz pisze: bretonia-właściwie sama kawaleria ze wsparciem chłopów szybka i zwrotna
Dodam że jest jeszcze oddział latającej kawalerii oraz trebuchet. A co do wsparcia chłopów, to mamy ich 3 rodzaje + chłopi na koniach czyli lekka kawaleria...
Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
Sprzedam Styrodur!!!

Awatar użytkownika
rebeliant
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: rebeliant »

marcinmysz pisze:dwarfs-strzelająca armia najbardziej mało mobilna ze wszystkich armii
Forma zapisu przekozacka ;p

Ogólnie mogę się wypowiedzieć jako gracz o stosunkowo małym stażu.Marcin opisał z grubsza wszystkie armie i to dosyć trafnie , ale nie da się jednoznacznie określić co będzie akurat dla Ciebie dobre.Najlepszym sposobem wyboru jest oczywiście wygląd figurek i fluff , który prawdopodobnie znasz juz częściowo z jakiejś książki.Gdy masz już zarys ogólny rasy możesz posiłkować się statystykami.Oczywiście najgrywalniejsze z nich są także najpopularniejsze przez co staja się nudne.Teoretycznie słaba bretonia w rekach dobrego gracza potrafi działać cuda.Jeżeli wybór ogranicza kwestia finansowa spróbuj rozbić sobie zakupy w czasie.Nikt nie musi za jednym wypadem kupić całej armii.
A good beginning makes a good ending

Pu$hek
Powergamer Rozpiskowy

Jeżeli brać pod uwagę fluff, to podobają mi się Chaos Dwarfy oraz demony chaosu na różowo[ach te demonetki :D].

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

VC 0 strzelania ?? A banshee :P

Marcins
Masakrator

baśka nie strzela!!!
owszem w fazie strzelania ale ona zabija krzykiem!!!
gdybym ja krzyczał tak głośno że ktoś by umarł na pewno nie powiedziałby aniołkom w niebie że został zastrzelony :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Ooo przepraszam... Według kochanej GW to ona strzela... Słowa zabijają jak kule...

Pu$hek
Powergamer Rozpiskowy

Ok zdecydowałem się, zagram na próbę Demonami Slaanesha i zobaczymy co będzie. Okazuje się, że większość ich jednostek jest bardzo mobilna czego wymagam od armii. Czy herosi tacy jak The Masque of Slaanesh są special hero? Czy można ich normalnie brać?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Pu$hek pisze:Siema. Chciałem zacząć grać w battla, lecz nie jestem pewien co do wyboru armii.
1. Która armia jest najtańsza do zbierania?
2. Która armia ma największe możliwości taktyczne?
3. Czy jest armia łącząca obie powyższe cechy?
Pu$hek pisze:Ok zdecydowałem się, zagram na próbę Demonami Slaanesha i zobaczymy co będzie. Okazuje się, że większość ich jednostek jest bardzo mobilna czego wymagam od armii. Czy herosi tacy jak The Masque of Slaanesh są special hero? Czy można ich normalnie brać?
1. Demony Slaanesha nie sa najtansze do zbierania. Rzeklbym ze jesli chce sie zebrac ladna armie sa jedna z drozszych.
2. Demony Slaanesha nie maja za duzych mozliwosci taktycznych, brak strzelania, brak ucieczki na szarze, brak jednostek uderzeniowych.
3. Demony Slaanesha zdecydowanie nie lacza tych cech.

Pu$hek
Powergamer Rozpiskowy

Hmm... No to trochę kiepsko. W takim razie co? Bo myślałem że Slaanesh, ale jak widać może się to trochę zmienić...

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Ja ci powiem ze jeśli chcesz dosyć mobilną armię to zawsze ci zostają WE do wyboru. Masz tam prawie wszędzie skirmish i fast kawalery. tylko nie jest aż taka tania dozbierania ( no co tu dużo mówić jest u nas tendencja do grania masówką :D ) choć jeżeli znajdziesz gdzieś tanie modele np. na Allegro czy w jakichś sklepach z alternatywnymi figurkami to nie musi byc tak drogo.Więc jeżeli masz trochę szczęścia w znajdywaniu okazji to możesz połączyć taniość z mobilnością :D Jednym z minusów tej armii (moim zdaniem największym) jest praktycznie brak pancerza, no mamy niby wardy ale jednak trudno wybronić więcej hitów na 5+.
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

jezeli ja bym sie kierowal 3 zapostowanymi przez ciebie czynnikami poszeblbym w kierunku:
Dark Elves
albo
Wood Elves
obie armie bazuja na plastikowych boxach
- w DE masz kusznikow/piechociarzy + cold one knightow, niedlugo beda dark riderzy prawdopodobnie, do tego mozesz przy odrobinie fantazji skonwertowac shadow z korsarzy, black guardow z piechoty czy dark riderow z piechoty i WE glade riderow
- w WE w plastiku Driady, lucznicy, glade riderzy, z tych drugich mozesz przy odrobinie fantazji zrobic Wild Riderow, z lucznikow waywatcherow
w obu tych armiach plastikowa baza jest bardzo rozbudowana i w obu sa modele ktorych sie raczej inaczej niz w metalu kupic nie da, Hydra, Treeman
jesli chodzi o rozgrywke to w chwili obecnej mocniejsze sa DE, ale WE do najslabszych armii rowniez nie naleza

jezeli mialbym wybierac ktoras z tych dwoch armii wybralbym WE

pzdr

ODPOWIEDZ