Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
To wszystko zależy od armii z którą gramy. Na turniej to tak średnio. Moim zdaniem.
Co do cyrku - daje radę, ale to juz nie to co kiedys 
Ogólnie zastanow się czy nie lepiej wsadzić duzej magiczki zamiast lorda.
ja gram na lordzie z herosim zi 2x4 pegazy , sprawdza się. btw, zawsze Brakuje mi zawsze jeszcze tej 3ki pegazow z muzykiem

Ogólnie zastanow się czy nie lepiej wsadzić duzej magiczki zamiast lorda.
ja gram na lordzie z herosim zi 2x4 pegazy , sprawdza się. btw, zawsze Brakuje mi zawsze jeszcze tej 3ki pegazow z muzykiem

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

BsB nie może mieć lancy ani tarczy?
Sprzedam Styrodur!!!Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
Ja na duże punkty prawie zawsze gram cyrkiem. Granie na 7 lancach jakos mi sie przejadło. 3x5 pegazów FCG. Teraz gra mi sie cieżej od kiedy wiem ze pegazy od boku czy tyłu nie kasują szeregów (zawsze grałem ze kasują). Pegazy dają rade na klasyczne Imperium (i to bardzo), WoCh, Dwarfami - ale to róznie bywa i hyhy Ogrami. Słabo mi tym idzie z OnG , Demonami, DE z full shade i eteryczne VC. Jeszcze nie grąłem na duże punkty przeciwko nowym Lizakom i Skavenom. Dużo zależy od terenow na stole, jak nie ma za bardzo za czym sie skitrać to bywa nie fajnie. A tak pozatym jak chodzi o granie normalne nie cyrkowe to też używam 5 pegazów FCG 

Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
Ja uważam, że 3 pegazy z muzykiem starczają w zupełności, one są przystosowane do zjadania małych klocków kawalerii, załogantów maszyn, strzelców na górkach itp. 305 punktów za oddział 5 pegazów to dużo, dla mnie za dużo
. Dibo a na ile punktów ty miałeś 7 lanc? ja na 2000 mam gdzieś 4ry

Największa maruda na Border Princes 

- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
czy opłąca się wystawiać małe jednostki rycerzy 5 dajmy na to lecz nie w lancy tylko jak inne armie wystawiają kawalerie?
Erranci, Realmi czy Quesci?
Może jedyne co mi się nasuwa to tanie knights of the realm jako quasi fasty biegające po flankach i dające flee w razie potrzeby(nawet jak leją na utratę warda) z muzykiem to jedyne 128 pkt
Może jedyne co mi się nasuwa to tanie knights of the realm jako quasi fasty biegające po flankach i dające flee w razie potrzeby(nawet jak leją na utratę warda) z muzykiem to jedyne 128 pkt
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
chyba raczej relmi bo kotory są impetous i mogą być nieco eee niesubordynowanie.
Nie mam takiego bogatego doswiadczenia jak Dębek ale z kilku rozegranych turniejow wynika ze sie oplaca. Zreszta duza lanca musi miec jakiegos immuna-za czesto na 8 oblewam paniki.Murmandamus pisze:czy opłąca się wystawiać małe jednostki rycerzy 5 dajmy na to lecz nie w lancy tylko jak inne armie wystawiają kawalerie?
Trudno powiedzieć co lepsze. Z jednej strony Impetus z drugiej jednak ITP w szarży.
Z jednaj 8 ld i 4 WS z drugiej oszczędność 21 pkt, które w bretce są nie do pogardzenia.
Nie jestem w stanie napisać co lepsze. Może dlatego wystawiam po jednym unicie kotrów i errantów
Z jednaj 8 ld i 4 WS z drugiej oszczędność 21 pkt, które w bretce są nie do pogardzenia.
Nie jestem w stanie napisać co lepsze. Może dlatego wystawiam po jednym unicie kotrów i errantów

@ theudulf - 2350 - 2550 takie zazwyczaj graliśmy bitewki . 4x duze lance kotrów 2x questów 1 mała lanca grali, lord bsb 2x damselki + jakieś fasty łuki itp. jak sie popieści to sie zmieści. Wychodziłem z założenia "Najważniejsze jest pierwsze pier#$$cie...wchodzimy na takiej Q$%$e..." Oczywiscie rózne były tego efekty aaale co taam
Było - mineło . Nauczyłęm sie że lance maja bardzo długie boki i jak jest tłok to bretce niewygodnie - moze dlatego teraz odreagowywuje pegzami 
p/s
ja jednak preferuje 5 kotrów
pewniejsze to to jest.

p/s
ja jednak preferuje 5 kotrów

Czcij Koze !!
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
czy ktoś używa Virtue of Ideal? Pakuje nam bohatera ale odbija się to niekorzystnie na naszych wojskach w pobliżu. No i analogicznie czy virtue of penitent na coś się zdaje w ogóle?
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Dębek: możesz przybliżyć jakie doświadczenia z penitentem?
ja myślałem o lordzie z idealem z questing vow i sword of quest z idealem na hippogryfie lub grail vow z idealem i blessed lanca też ew na gryfie. (5 autohitów komuś?)
ja myślałem o lordzie z idealem z questing vow i sword of quest z idealem na hippogryfie lub grail vow z idealem i blessed lanca też ew na gryfie. (5 autohitów komuś?)
Jak juz dajesz ten Ideal to bym nie dawal takiej lancy bo:
i tak masz WS 8(7?) wiec wypadaloby go wykorzystać, a poza tym strasznie kolo miękki się robi. Lepiej juz Lance of Artois a reszte w jakąś ochrone IMO.
Penitent daje możliwość kolejnego solisty. Wiadomo, że to duże wsparcie, ale IMO wtedy powinien latac obok BSB bo mi tego stubborna strasznie często nie zdawal
Na paladynie z GV i savem na 2+ może być, ale u mnie szału nie zrobił ( 5 bitew mialem go)
i tak masz WS 8(7?) wiec wypadaloby go wykorzystać, a poza tym strasznie kolo miękki się robi. Lepiej juz Lance of Artois a reszte w jakąś ochrone IMO.
Penitent daje możliwość kolejnego solisty. Wiadomo, że to duże wsparcie, ale IMO wtedy powinien latac obok BSB bo mi tego stubborna strasznie często nie zdawal

Na paladynie z GV i savem na 2+ może być, ale u mnie szału nie zrobił ( 5 bitew mialem go)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
a duże lance opłaca się brać? tak 10-15 rycerzy? Kosztowne toto i nieruchawe ale z uderzeniem. Myślałem o 15 errantach lub realmach w regimencie. ew 14 z paladynem.
Jest taka taktyka, nazywa się "storm of lances" i zakłada punktowe uderzenia potężnymi oddziałami rycerzy. Jak panowie w coś wjadą, to w zasadzie nic nie jest w stanie przeżyć, ale wad taka taktyka ma dużo - ciężko te oddziały schować przed ostrzałem lub bocznymi uderzeniami, ciężko nimi manewrować w ograniczonej przestrzeni, skupiają w sobie masę punktów, więc jakiś nieudany rzut potrafi zrujnować całą flankę albo i sytuację na całym stole. Zalecam pobawić się tym w domowych grach, bez stresu i ciśnienia, a jak się nabierze wprawy (i dość bretońskiej bezczelności) zabrać wybraną konfigurację na turniej.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.