Jak rozjaśniać czarny kolor?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak rozjaśniać czarny kolor?
Pytanie jak w tytule. Poratujcie i poradźcie, bo nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Dobrze by było jakbyście również zapodali fotki figurek z rozjaśnianymi np. płaszczami.
- Drunken_Dwarf
- Wałkarz
witam
Czarny możesz rozjaśnić np. Codex Grey-iem. Pierwszą warstwe nakładasz w proporcjach 75% Chaos Black - 25% Codex Gray, a w kolejnych dodajesz coraz więciej szarego , aż ostatnią warstwą będzie czysty Codeź Grey. Fotek narazie nie mam ale postaram się zrobić jak to wygląda.
pozdrawiam
Czarny możesz rozjaśnić np. Codex Grey-iem. Pierwszą warstwe nakładasz w proporcjach 75% Chaos Black - 25% Codex Gray, a w kolejnych dodajesz coraz więciej szarego , aż ostatnią warstwą będzie czysty Codeź Grey. Fotek narazie nie mam ale postaram się zrobić jak to wygląda.
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.
kto pości ten kiepski.
-
- Kretozord
tylko z tym szarym nie przesadzac bo na takich np plaszczach jak sie czlowiek rozpedzi z rozjasnianiem to ma potem w kolorze CodexG a nie czarny, tak ze nawet bym nie dojeżdzał do tego koloru, albo skupil sie tylko na najbardziej wystajacych partiach. Ale np takie pancerze Sm to juz inna bajka
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
- Drunken_Dwarf
- Wałkarz
Dzięki za przypomnienie Kurko, zapomniełem dodać że przy tym rozjaśnianiu należy sie skupić na wystających fragmentach.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.
kto pości ten kiepski.
No właśnie to jest problem żeby nie wyszły mi szare powierzchnie, tylko lekko rozjaśnione czarne - żeby nabrały głębi.
@Drunken_Dwarf - Jeśli będziesz miał fotki tak malowanych powierzchni, to wrzuć je tutaj. Z góry dzięki.
@Drunken_Dwarf - Jeśli będziesz miał fotki tak malowanych powierzchni, to wrzuć je tutaj. Z góry dzięki.
Ciekawy efekt uzyskasz dodając do czarnego GRAVEYARD EARTH'A.
Tutaj daję link do pracy Antara, który właśnie tak rozjaśniał ciuszki:
http://www.forum.gildia.pl/viewtopic.ph ... start=4980
Pozdrawiam ,
młoda
Tutaj daję link do pracy Antara, który właśnie tak rozjaśniał ciuszki:
http://www.forum.gildia.pl/viewtopic.ph ... start=4980
Pozdrawiam ,
młoda
Fajny patent z graveyardem, ale efekt osiagnięty to taki trochę "wytarty zamsz".
A gdybym chciał osiagnąć efekt błyszczącego skórzanego płaszcza, albo żywej krótkiej sierści (np koniki) to co byście polecali? biel jest chyba za bardzo kontrastowa. szary kolor też daje kiepskie efekty...
ogólnie cieniowanie czerni to mój problem egzystencjalny
A gdybym chciał osiagnąć efekt błyszczącego skórzanego płaszcza, albo żywej krótkiej sierści (np koniki) to co byście polecali? biel jest chyba za bardzo kontrastowa. szary kolor też daje kiepskie efekty...
ogólnie cieniowanie czerni to mój problem egzystencjalny
-
- Kretozord
z obserwacji wiem ze jak czarna chabeta jest czysta to w sloncu blyszczy sie nawet na bialo, tak ze malowanie czarnych koni realistycznie wydaje sie nieco karkolomnym zadaniem
musze przetestowac ten patent z graveyardem
musze przetestowac ten patent z graveyardem
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Ja czerń rozjaśniam w następujący sposb:
Drajbrasz ciemnym granatem, bardzo delikatnie, później lekkie kreseczki na kantach jaśniejszym niebieskim. Oczywiscie wszystko przez kilka przejść "jasności" farbki. Wtedy taki ogier wygląda jak prawdziwy czarny koń. Tylko trzeba pamiętać żeby za dużo tego niebieskiego nie nawalić bo będziemy mieli konika z karuzeli z wesowłego miasteczka
Drajbrasz ciemnym granatem, bardzo delikatnie, później lekkie kreseczki na kantach jaśniejszym niebieskim. Oczywiscie wszystko przez kilka przejść "jasności" farbki. Wtedy taki ogier wygląda jak prawdziwy czarny koń. Tylko trzeba pamiętać żeby za dużo tego niebieskiego nie nawalić bo będziemy mieli konika z karuzeli z wesowłego miasteczka
Hmmm, widzę że każdy z was ma jakąś swoją metodę rozjaśniania czarnego. No nic, będę musiał spróbować każdej i wybrać najbardziej mi odpowiadającą. Jeżeli dysponujecie jeszcze jakimiś fotkami, to nie obrażę się jak je tu zamieścicie.