Rozpiski
Re: Rozpiski
Moja rozpiska na 2350..
1 Prophetess of the Lady @ 320 Pts
General; Magic Level 4
Potion Sacre [10]
Falcon Horn of Fredemund [45]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse
1 Damsel of the Lady @ 165 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse
1 Paladin Battle Standard Bearer @ 140 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Virtue of Discipline (1st) [15]
Gromril Great Helm [30]
1 Warhorse
1 Paladin @ 139 Pts
Lance; Heavy Armour; Grail Vow
Virtue of Duty [30]
Enchanted Shield [10]
1 Warhorse
8 Grail Knights @ 364 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Grail Vow
Banner of Defense [30]
1 Field Trebuchet @ 90 Pts
8 Knights of the Realm @ 241 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow
War Banner [25]
5 Knights of the Realm @ 120 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; Knightly Vow
10 Peasant Bowmen Skirmishers @ 70 Pts
10 Peasant Bowmen @ 60 Pts
8 Knights Errant @ 201 Pts
Errantry Banner [20]
4 Pegasus Knights @ 250 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Knightly Vow
1 Prophetess of the Lady @ 320 Pts
General; Magic Level 4
Potion Sacre [10]
Falcon Horn of Fredemund [45]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse
1 Damsel of the Lady @ 165 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Warhorse
1 Paladin Battle Standard Bearer @ 140 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow
Virtue of Discipline (1st) [15]
Gromril Great Helm [30]
1 Warhorse
1 Paladin @ 139 Pts
Lance; Heavy Armour; Grail Vow
Virtue of Duty [30]
Enchanted Shield [10]
1 Warhorse
8 Grail Knights @ 364 Pts
Banner of Defense [30]
1 Field Trebuchet @ 90 Pts
8 Knights of the Realm @ 241 Pts
War Banner [25]
10 Peasant Bowmen @ 60 Pts
8 Knights Errant @ 201 Pts
Errantry Banner [20]
4 Pegasus Knights @ 250 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Knightly Vow
Ja bym po prostu dał 20 łuczników w skirmishu, i jakoś wykombinował 5 pkt na ogień na nich... Przydatne na wszelkie stwory z regeneracją.
Sprzedam Styrodur!!!Kervyn pisze:gobbosy na godzinie drugiej, o Pani!
uhumkamelot pisze:I do dupy na HE
w stardragona i princesse sobie nie strzele.
ale w trolle/pit hella/czy inne cialatajstwo z regeneracja juz tak.
ja nie jestem fanem "duzego oddzialu skirmisha". wole to podzielic na 2 oddzialy-wiecej wystawien,wiecej mozliwosci...i kazdy z tych oddzialow jest warty psinco wiec strata juz nie boli (20 chlopow to juz takie punkty ze warto sie po to pofatygowac)
co do rozpiski->
chba wymienilbym 5realmow na fasta...za to sa punkty na wymiane duzych realmow na questow. quesci sa czasami calkiem ok + sa stabilniejsi pod wzgledem pschologii. Realmi bija sie naprawde tak samo + maja tendencje do spieprzania od psychologii. ufam im dopiero z paladynem dajacym odp na panike ze strzelania.
Nie można mieć 2 oddziałów w skirmiszu, jak już ktoś napisał.quas pisze: ja nie jestem fanem "duzego oddzialu skirmisha". wole to podzielic na 2 oddzialy-wiecej wystawien,wiecej mozliwosci...i kazdy z tych oddzialow jest warty psinco wiec strata juz nie boli (20 chlopow to juz takie punkty ze warto sie po to pofatygowac)
Quasowi chodziło o to by wystawić 3 dziesiątki łuczników, z tego jedna w skirmishu...
dokladnieCodranger pisze:Quasowi chodziło o to by wystawić 3 dziesiątki łuczników, z tego jedna w skirmishu...
jak wychodzi w praniu-30" to spory zasieg wiec z polem ostrzalu nie ma dramatycznie. dopiero 13osobowy oddzial ma wiekszy sens (paniki)...wiec "dziesiątki" dla mnie to podstawa, dokladam nadmiar przy domykaniu rozpiski.
a koksiak-pierwsza klasa. Ogladasz podrecznik skavenow...i dla mnie wniosek byl jasny-> "zmotywowac plebs do skutecznego dzialania. Koksiak dla kazdego! Niech poznaja gest rycerstwa"
Już po turnieju, pierwsza w sumie turniejowa bitwa Bretonnią, zaliczam ją do niezłych, ale mogło byc lepiej.
I bitwa Marek Bąk Demony Chaosu
No cóż, pierwsza bitwa a mi się trafiły demony, rozpiska raczej standardowa czyli Wrona z przerzutem kości, Herald Tzeentcha, Herald BsB Khorna, 2x10 horrorów, 12 blodków, 6 psów, 7 psów, 2 fiendy i 6 flamerów. Stół wyglądał fajnie, na środku obelis, więc siły Marka musiały sie podzielic, moje nie. Na prawej flance dałem 5 realmów, 8 Errantów, a an środku za obeliskiem gralowców. Na lewą flanke wrzuciłem reszte. Pierwsza tura Marka, oczywiście podszedł, ale ostrożnie, nie chciał szarże tych siejących groze nawet w demonach, lanc. Faza magii okazała się odziwo bardzo miła, Bolt of Change zdispelowałem, po mojej stronie nie zginoł nikt. Moja tura, oczywiście 5 realmów pod pyszczek 7 psów z BsB podstawiłem, za nimi Erranci a na boczek psów(jakby wyszły ) Gralle. Fazi mazii, cos tam poczarowałem. Strzelanie. Trebek zabił psa, a 20 łuczników zadało dwie rany Wronie . Tura Marka, coś tam się poruszył, nic szczególnego, w fazie magii zabił mi 5 realmów. Moja tura też coś zrobiłem ale w sumie nic takiego. Tylko 7 realmów z Bsb zjadłem 6 psów + 6 furii. Tura Marka, podstawia sie psami pod Errantów, i zasłania gralom szarże furiami. Oczywiście jakbym zaszarżował gralami na furie to bym po overanie sie wbił w obelisk wiec lipa. Ale Marek coś przeoczył, a mianowicie to, że niedaleko tych że furii stali łucznicy wraz z pegazami. Pamiętając, że chłopi nie zdaja zbytnio LD, zaszarzowałem Pegazami na furie, oczywiście one sie musialy dostawic, a wtedy ładnie grale miały miejsce żeby wbic się w pieski. No i wiadomo, szarża grali + errantów zakończyła się tym, że pieski przegrały cc o 9 i poszły do piekła . A , ze na przeciwko staął wrona z horrorami z heraldem , to grale wbiły sie we Wronę, a erranci w horrory. Pech chciał, ze horrory tylko społowiłem wraz z HoT, a wronie nie wbiłem nic, bo chelenge mnie udupił troszkę. Jeszcze Marek ratując punkty zaszarżował 6 flamerami w bok gralii, i ja je społowiłem, ale on mnie równiez. Koniec końców 13:7 dla Bretonni, więc nie jest źle.
Druga bitwa z Bałaganem i jego Tk.
Rozpa również standard, król z kosiarą, gwardia, 3 liczki, 2 katapcie, lucznicy (50 xD), rydwany, skorpiony, swarmy, carriony.
Nie ukrywajmy, TK mają z nami ciężko. Troche macania, ale koniec końców 20 :0 straciłem tylko chłopków + katapcie.
Trzecia bitwa z Pawłem Koszowskim i jego Lizakami.
Ciężki orzech do zgryzienia powiem szczerze. 2 cannony, straszna magia, niezniszczalny klocek gwardii, mega turbo engine, i odginające wszystko skinki. Czuje niedosyt po tej bitwie, naprawdę, nie wiem jak można z lizakami wygrac, musze troche pograc z nimi, ale mamy ciężko i to bardzooo. Terradony nie robiły mi nic, bo sejw na 3 + i ward 6 + to dużo, ale magia jest ostra. Przegrałem 20:0 , ale jeszcze się odegram ;]
Koniec końców, 32 punkty, nie jest źle. Zmiany w rozpisce są nastepujące:
Musze zrobic jeden klocek 20 łuczników z skirmishem z FCG + 20 normalnych łuczników po dwie dziesiatki, do tego chyba wchodzi Lord na koniu, czarodziejka wcale nie jest taka fajna, wiadomo 4 levelowy mag, ale ma za słabe lore, beast jest fajny, ale tylko raz miałem popychaczkę, na dodatek 2 k6" to nie dużo, a taki lord daje kopa w cc, no i chyba na tyle zmian, fajnie się gra na 3 dużych lancach i dwóch małych. Jeszcze musze potestowac questingów czy jak oni się zwą, wydają się fajni. Pozdrawiam wszystkich.
I bitwa Marek Bąk Demony Chaosu
No cóż, pierwsza bitwa a mi się trafiły demony, rozpiska raczej standardowa czyli Wrona z przerzutem kości, Herald Tzeentcha, Herald BsB Khorna, 2x10 horrorów, 12 blodków, 6 psów, 7 psów, 2 fiendy i 6 flamerów. Stół wyglądał fajnie, na środku obelis, więc siły Marka musiały sie podzielic, moje nie. Na prawej flance dałem 5 realmów, 8 Errantów, a an środku za obeliskiem gralowców. Na lewą flanke wrzuciłem reszte. Pierwsza tura Marka, oczywiście podszedł, ale ostrożnie, nie chciał szarże tych siejących groze nawet w demonach, lanc. Faza magii okazała się odziwo bardzo miła, Bolt of Change zdispelowałem, po mojej stronie nie zginoł nikt. Moja tura, oczywiście 5 realmów pod pyszczek 7 psów z BsB podstawiłem, za nimi Erranci a na boczek psów(jakby wyszły ) Gralle. Fazi mazii, cos tam poczarowałem. Strzelanie. Trebek zabił psa, a 20 łuczników zadało dwie rany Wronie . Tura Marka, coś tam się poruszył, nic szczególnego, w fazie magii zabił mi 5 realmów. Moja tura też coś zrobiłem ale w sumie nic takiego. Tylko 7 realmów z Bsb zjadłem 6 psów + 6 furii. Tura Marka, podstawia sie psami pod Errantów, i zasłania gralom szarże furiami. Oczywiście jakbym zaszarżował gralami na furie to bym po overanie sie wbił w obelisk wiec lipa. Ale Marek coś przeoczył, a mianowicie to, że niedaleko tych że furii stali łucznicy wraz z pegazami. Pamiętając, że chłopi nie zdaja zbytnio LD, zaszarzowałem Pegazami na furie, oczywiście one sie musialy dostawic, a wtedy ładnie grale miały miejsce żeby wbic się w pieski. No i wiadomo, szarża grali + errantów zakończyła się tym, że pieski przegrały cc o 9 i poszły do piekła . A , ze na przeciwko staął wrona z horrorami z heraldem , to grale wbiły sie we Wronę, a erranci w horrory. Pech chciał, ze horrory tylko społowiłem wraz z HoT, a wronie nie wbiłem nic, bo chelenge mnie udupił troszkę. Jeszcze Marek ratując punkty zaszarżował 6 flamerami w bok gralii, i ja je społowiłem, ale on mnie równiez. Koniec końców 13:7 dla Bretonni, więc nie jest źle.
Druga bitwa z Bałaganem i jego Tk.
Rozpa również standard, król z kosiarą, gwardia, 3 liczki, 2 katapcie, lucznicy (50 xD), rydwany, skorpiony, swarmy, carriony.
Nie ukrywajmy, TK mają z nami ciężko. Troche macania, ale koniec końców 20 :0 straciłem tylko chłopków + katapcie.
Trzecia bitwa z Pawłem Koszowskim i jego Lizakami.
Ciężki orzech do zgryzienia powiem szczerze. 2 cannony, straszna magia, niezniszczalny klocek gwardii, mega turbo engine, i odginające wszystko skinki. Czuje niedosyt po tej bitwie, naprawdę, nie wiem jak można z lizakami wygrac, musze troche pograc z nimi, ale mamy ciężko i to bardzooo. Terradony nie robiły mi nic, bo sejw na 3 + i ward 6 + to dużo, ale magia jest ostra. Przegrałem 20:0 , ale jeszcze się odegram ;]
Koniec końców, 32 punkty, nie jest źle. Zmiany w rozpisce są nastepujące:
Musze zrobic jeden klocek 20 łuczników z skirmishem z FCG + 20 normalnych łuczników po dwie dziesiatki, do tego chyba wchodzi Lord na koniu, czarodziejka wcale nie jest taka fajna, wiadomo 4 levelowy mag, ale ma za słabe lore, beast jest fajny, ale tylko raz miałem popychaczkę, na dodatek 2 k6" to nie dużo, a taki lord daje kopa w cc, no i chyba na tyle zmian, fajnie się gra na 3 dużych lancach i dwóch małych. Jeszcze musze potestowac questingów czy jak oni się zwą, wydają się fajni. Pozdrawiam wszystkich.
Pierwsza moja rozpiska bretonni. Chcę zagrać bo mi sie figsy podobają
1 * Paladin @ 149 Pts
General; Lance; Grail Vow; Warhorse
Armour of Agilulf [25]
Lance of Artois [25]
1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1; Warhorse
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Paladin Battle Standard Bearer @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow; Warhorse
Sword of Might [20]
Gromril Great Helm [30]
10 Peasant Bowmen @ 65 Pts
Longbow; Musician
20 Peasant Bowmen Skirmishers @ 145 Pts
Longbow; Musician
8 Knights of the Realm @ 216 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow; Champion
6 Knights of the Realm @ 152 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Barding; Knightly Vow; Champion
6 Knights Errant @ 127 Pts
4 Pegasus Knights @ 230 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow; Champion; Musician
8 Grail Knights @ 359 Pts
Conquerors Tapestry [25]
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 71
Total Army Cost: 1845
Kolega mi potłumaczył niektóre rzeczy i wskazał build dla BsB ale generała to już sam wymyśliłem , ale chciałbym wiedzieć jak Wam sie podoba.
BsB idzie do gralli, generała chciałem dać do realmów, a caddy pewnie do któregoś z pozostałych klocków
Zapraszam do komentowania i proszę o jak największą krytykę. Wskazówki także mile widziane.
1 * Paladin @ 149 Pts
General; Lance; Grail Vow; Warhorse
Armour of Agilulf [25]
Lance of Artois [25]
1 Damsel of the Lady @ 130 Pts
Magic Level 1; Warhorse
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Paladin Battle Standard Bearer @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Grail Vow; Warhorse
Sword of Might [20]
Gromril Great Helm [30]
10 Peasant Bowmen @ 65 Pts
Longbow; Musician
20 Peasant Bowmen Skirmishers @ 145 Pts
Longbow; Musician
8 Knights of the Realm @ 216 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow; Champion
6 Knights of the Realm @ 152 Pts
4 Pegasus Knights @ 230 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow; Champion; Musician
8 Grail Knights @ 359 Pts
Conquerors Tapestry [25]
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 71
Total Army Cost: 1845
Kolega mi potłumaczył niektóre rzeczy i wskazał build dla BsB ale generała to już sam wymyśliłem , ale chciałbym wiedzieć jak Wam sie podoba.
BsB idzie do gralli, generała chciałem dać do realmów, a caddy pewnie do któregoś z pozostałych klocków
Zapraszam do komentowania i proszę o jak największą krytykę. Wskazówki także mile widziane.
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix
"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein
"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt
"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein
"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt
Conqueror's Tapestry to dość zabawny przedmiot, bo tyle z niego może być szkody co pożytku. Ale jeśli ma to być gra funowa w domu, to bawić można się absolutnie wszystkim. Poza tym rozpiska wcale przyzwoita, będzie dało się nią zagrać.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Różnie, kwadratowo i podłużnie A generalnie to mniej więcej coś takiego:
1: Grail shield, vitrue of knightly temper, Mantle of damsel elena, hipogryf;
2. Grail shield, Silver lance of the blessed, hipogryf lub pegaz;
3. Grail shield, virtue of aduacity, birth sword of carcassone, hipogryf lub pegaz;
4. Grail shield, virtue of heroism, tress of isoulde, hipogryf;
Ja ostatnio testu lorda na hipogryfie, wkurza mnie to ostatnio, bo dwa razy jak grałem przeciw imperium to standard cannony w niego i gość idzie papa. Wczoraj mi na bitwie ciśnienie tak skoczyło, że gralowcy uczyli się latać. Z bitwy na bitwę ta gra jest coraz bardzie wkur.. denerwująca.
1: Grail shield, vitrue of knightly temper, Mantle of damsel elena, hipogryf;
2. Grail shield, Silver lance of the blessed, hipogryf lub pegaz;
3. Grail shield, virtue of aduacity, birth sword of carcassone, hipogryf lub pegaz;
4. Grail shield, virtue of heroism, tress of isoulde, hipogryf;
Ja ostatnio testu lorda na hipogryfie, wkurza mnie to ostatnio, bo dwa razy jak grałem przeciw imperium to standard cannony w niego i gość idzie papa. Wczoraj mi na bitwie ciśnienie tak skoczyło, że gralowcy uczyli się latać. Z bitwy na bitwę ta gra jest coraz bardzie wkur.. denerwująca.
Największa maruda na Border Princes
Podałeś przykłady lorda generała, a Warlockowi (chyba) chodziło o paladyna...
Ja, na podobne punkty najczęściej robię podobnego generała, Dębkowego bsb, i pieszą czarodziejkę na drugim poziomie ;]
Ja, na podobne punkty najczęściej robię podobnego generała, Dębkowego bsb, i pieszą czarodziejkę na drugim poziomie ;]
Kawał chłopa i do tego przystojniak.
Wymiary 90/60/90 na 40cm we wzwodzie
Serio to ma grail vow, virtue of discypline i gromril great helm.
- magiczne ataki
- ITP
- świetnie znosi skomasowane lekkie strzelanie
- +2 do CR
- trudny do zabicia w CC
ogólnie jednoosobowy, mobilny unit.
Dużo może przyjąć na klatę.
Wymiary 90/60/90 na 40cm we wzwodzie
Serio to ma grail vow, virtue of discypline i gromril great helm.
- magiczne ataki
- ITP
- świetnie znosi skomasowane lekkie strzelanie
- +2 do CR
- trudny do zabicia w CC
ogólnie jednoosobowy, mobilny unit.
Dużo może przyjąć na klatę.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, o 16:06 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.