Skavy na 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Trubas
Falubaz

Skavy na 1500

Post autor: Trubas »

Wiec tak przygotowalem taka wstepna rozpe bardzo prosze o rady. Moim przeciwnikiem maja byc Lizaki. Po raz pierwszy bede mial okazje konfrontacji i jaszczurkami :D. Głównie zastanawiam sie czy warto dac tyle clan ratow z doom-flayerem i czy nie warto jezzaili alby strzelac do stekow. Gramy bez BP wiec nie czepiajcie sie niezgodnosci DD. Pozdrawiam

Unnamed1500 Pts - Skaven Army

1 Plague Priest @ 586.0 Pts
General; Magic Lvl2; Frenzy; Censer; Plague Furnace
Shadow Magnet Trinket [30.0]
Scrying Stone [15.0]

1 Plague Furnace @ [390.0] Pts

25 Plague Monks @ [240.0] Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]

1 Warlock Engineer @ 125.0 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25.0]

1 Warlock Engineer @ 150.0 Pts
Magic Level 2
Warp-Energy Condenser [20.0]
Doom Rocket [30.0]

5 Giant Rats @ 23.0 Pts

1 Packmasters @ [8.0] Pts
Whip; Light Armour

5 Giant Rats @ 23.0 Pts

1 Packmasters @ [8.0] Pts
Whip; Light Armour

24 Clanrats @ 175.0 Pts
Light Armour; Shields; Standard; Musician

1 Weapon Team @ [55.0] Pts
Doom-flayer

26 Skavenslaves @ 54.0 Pts
Slave Musician

8 Plague Censer Bearers @ 128.0 Pts
Frenzy; Censer

1 Hellpit Abomination @ 235.0 Pts

Casting Pool: 8

Dispel Pool: 5

Total Army Cost: 1499
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

ja bym zamienił klanraty na slejwy i koniecznie 21 bo 26 za dużo to i tak śmieci, dał bym za to jeszcze censerów i najlepiej w siódemkach :mrgreen:
i konieczne spikesy na abominacji
i priestowi daj flaila zamiast censera :mrgreen:

Trubas
Falubaz

Czyli klantraty wymienic bo to fail? A co z doomflayerem? i czy jazzile sie nadadza?

Obrazek

Marcins
Masakrator

jeśli lubisz clanraty to zostaw ale według mnie to strata punktów za to masz miażdżących system censerów i slejwów pewnie jeszcze się coś zmieści a jezzaile w porównaniu z censerami to nieporozumienie nawet gdyby miały ten skirmisz to i tak censerzy w specjalach ich przerastają to moja ulubiona jednostka w skavenach jest[zaraz po slejwach :mrgreen: ]

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Marcinie, ale co Ty chcesz porównywac, jezzaile do censerów? Censeró byle gówniane psy za 30 punktów mogą wywiesc w las, a jezzaile straszą LT, zabijają kawalerie i inne takie. Imho w każdej rozpisce powinno byc takich 5-6 panów. Censerzy max. jeden unit, przecież to ma frenzy. Zresztą byle fire bol, taki 2k6 i połowy jak nie wszystkich z nich nie ma.
Co do rozpy, wywal klocek clanów, wywal 8 censera, wywal jedne raty, daj spiki na abomke, daj jeden kloc slejwów, i z 5-6 jezzaili. Powinno się zmiescic.

Marcins
Masakrator

nie! po pierwsze najwyżej będzie jeden large target
po drugie wystarczy byle guwniane k6 z s4 by przeciwnik zdobył 120 pts.
po trzecie weź się ogarnij na jezzailach nie da się już grać censerzy lepsi
po czwarte nie grałeś skavenami w 7ed. więc jakby to ci delikatnie powiedzieć nie znasz się!
po piąte w lizakach nie ma psów

Janiszek
Masakrator

Marcins pisze:nie! po pierwsze najwyżej będzie jeden large target
po drugie wystarczy byle guwniane k6 z s4 by przeciwnik zdobył 120 pts.
po trzecie weź się ogarnij na jezzailach nie da się już grać censerzy lepsi
po czwarte nie grałeś skavenami w 7ed. więc jakby to ci delikatnie powiedzieć nie znasz się!
po piąte w lizakach nie ma psów
Po pierwsze ten jeden LT może ci rozdupczyc całą armię.
po drugie z tego co wiem jezzaile mają sejwa 4 + a canserzy nie.
po trzecie nie da się grac? a moze to ty po prostu nie potrafisz na nich grac ?
po czwarte bretonnią też nie grałem na 2350 punktów a na turnieju zająłem lepsze miejsce niż Ty swoimi skavenami którymi grasz b.długo
po piąte w lizakach są skinki i terradony.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

jakby nie było racja, lizaki maja to do siebie że w skład ich armi wchodzi kilka skinków.
IMO:
Abomce powaznie lepiej dac tego resista;
doom rocket, nie bardzo wiem na co;
doom flayer - tez go nie kumam (grasz z lizakami, chcesz w skinki nimszarżóowac czy może w skinki w lecie?) tu akurat kilka (dosłownie) gier doświadczeń podpowiada mi jednak warpfire
głównymi pun ktami u przeciwnika bedzie raczej engine, wiec jego powinna wśorbac abominacja, reszta to smieci. no iterki, ale na wszystkie te trzy cele warpfire wydaje sie wydatniejszy. pozdro i miłej bitwy
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Marcins
Masakrator

[-X #-o
skinki 12 cali ruchu za bardzo censerów nie zblokują a teradony blokowane będą przez storm banner i censerzy mają 4T i są skirmiszem inie panikują bo są frenzy i nie porównuj proszę bitew na sobotnim turnieju bo nie graliśmy ze sobą a osobę która nas łączyła w bitwach była tylko jedna z którą my obaj dostaliśmy maski i wisisz mi 20żł więc jak oddasz to możesz sobie ripostować co chcesz bo głupoty piszesz mogę ci pożyczyć figsy i na najbliższym turnieju na 2kafle zagrasz sobie proszę na 40jezzailach,canonach,ratlingach chłopie ogarnij się 6ed była i nie wróci więcej teraz po męsku skaveny idą się bić a nie jak ostatnie tchórze siedzą se na górce i strzelają do wroga jak starczy punktów to na 2k można i nawet wsadzić 6 ale na 1500 to zła opcja a sejw na 4+ g*wno daje :mrgreen: i proszę pogódź się z tym że censerzy są lepsi bo inaczej zablokuję ci kanalizację!!!

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

Te jednostki całkowicie się od siebie różnią, ale juz widziałem w tej edycji przeciwników, którzy kitrali LT, bo jazzy trafiają ich na 4+ i ranią też przynajmniej na 4+, a przy dwóch piątkach panów ze strzelbami można się szybciusieńko pożegnać z na ogół generałem.

Armii nie wolno opierać na cenzerach (jeszcze do tego 2 oddziały po 7). Nie masz za bardzo czym tego eskortować - niańczyć, żeby nie zaszarżowały zbyt wcześnie (musisz przecież prowadzić już monków z piecem). Nie przeczę, że cenzery są zajebiaszcze, ale z doświadczenia wiem, że za dużo frenzy na stole, to szukanie kłopotów (no chyba, że walczysz z przeciwnikiem, który nie da ci flee - umarlaki, demony).

To samo się tyczy Wynaturzenia z Piekielnej Odchłani, przecież tym się nie da w żaden sposób kierować. Rzucasz 3d6 i heja prosto pod szarżę z dwóch stron i ostrzał z wszystkiego co oponent posiada. Dużo mądrzejszy i tańszy jest Doomwheel, IMO.
Obrazek

Trubas
Falubaz

Po pierwsze nie mialem zamiaru nikogo sklucic kazde moze miec swoj styl gry. Po drugie panowie lizaki na 1500 maja przynajmniej 2 LT poniewaz biara 2 skink pristow na stegadonach z maszyneria boga czy jakos tak. Dlatego musze miec jezzile zeby go postraszyc bo tak on stanie w miejscu i swoja <moim zdaniem kozacka> magia mnie bedzie lal a tak musi isc do przodu nie moze stac. Wtedy do walki idze aboma i fonance. No i oczywiscie power gamerskie slavy. W rospie zmienilem troche dlaem 2 DS wywalilem clanraty dalem jaziile i 2 slavy. Powiedzie sami czy nie na lepiej.

Unnamed1500 Pts - Skaven Army

1 Plague Priest @ 586.0 Pts
General; Magic Lvl2; Frenzy; Censer; Plague Furnace
Scrying Stone [15.0]
Shadow Magnet Trinket [30.0]

1 Plague Furnace @ [390.0] Pts

25 Plague Monks @ [240.0] Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Storm Banner [50.0]

Magic Level 2
Doom Rocket [30.0]
Warp-Energy Condenser [20.0]

Magic Level 2
Dispel Scroll [25.0]
Dispel Scroll [25.0]

21 Skavenslaves @ 44.0 Pts
Slave Musician

20 Skavenslaves @ 42.0 Pts
Slave Musician

5 Giant Rats @ 23.0 Pts

5 Giant Rats @ 23.0 Pts

7 Plague Censer Bearers @ 112.0 Pts
Frenzy; Censer

6 Warplock Jezzail Teams @ 120.0 Pts
Jezzail

1 Hellpit Abomination @ 250.0 Pts
Warpstone Spikes

Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5

Total Army Cost: 1500.0

Prosze o rady czy dobrze zrobilem.

Obrazek

Marcins
Masakrator

lepiej ale priest nie może mieć censera na furmance to samobójstwo
bo zdajesz test 15modelami lepiej daj mu flail
a i napisz jak ci poszło tymi jezzailami tj. w której turze spieprzyły :mrgreen:

Janiszek
Masakrator

O, teraz rozpiska jest bardzo fajna. Fajnie, że dałeś jezzaile, bo naprawdę są fajne, a byle gówno je nie zabije, bo nawet furię się od nich odbijają, nie mówiąc o innych tego typu lataczach. Elektrycy też fajnie złożeni, i na pewno zostaw rakiete, jak ci się uda to możesz ściągnąć nią oddział, których na te punkty za dużo wróg nie będzie miał. I myślę, ze spokojnie na turniej rozpa, bo i nawet mengile ci nie straszne, przecież masz -1 do trafienia w trzonowy klocek, a na dodatek magia i rakieta do straszenia. ;]
Jedyne co bym zmienił to wywalił giant raty, a w zamian dał kolejny klocek niewolników.Zauważ , że ktoś ci ich zabije odrazu i masz panikę w 6", i zawsze może ci abomke spierdzielic (pozdrawiam Marcina :lol2: ). A slejwów nigdy za dużo ;]

Marcins
Masakrator

nie przypominaj mi to było nie fer abominacja realnie w praktyce w życiu by się nie przestraszyła kilku małych kurdupli :evil:
a lizardmeny nie mają harpii :mrgreen:

Janiszek
Masakrator

Fakt nie mają, bo maja terradony.

Trubas
Falubaz

Wiec tak nie zagralem na tej rszpisce poniewaz kolega namowil mnie zebysmy zagrali na 2k. Nie majac za duzo czasu dalem poprosu grey seera i doom wheela. Ogolnie nie bylo az tak zle gralem przciwko HE. Walka zakonczyla sie malym zwyciestwem <bylo by lepiej gdyby nie to ze kolo wybuchlo #-o zanim dojechalo a grey seer zucil 2 razy dwie jedynczeki i pochlonela go szczelina w czasoprzestrzeni xD :D . Mimo wszystko fajna rozpa jazzile sie splacily jak najbardziej zarobily ponad 300 punktow =D> . Niestety ta rozpa byla poprawiana na fasta dlatego tak sobie moglo byc lepiej

Obrazek

ODPOWIEDZ