Partia Politczna, poglądy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Re: Partia Politczna, poglądy

Post autor: kubon »

Nie no chodziło mi o Rzymka
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

I jak sie okazało wszyscy Anarchiści w historii byli wielkimi hipokrytami, jak Proudhon czy Bakunin.
możesz rozszerzyć te zdanie

Bo o ile mogę zgodzić się że Bakunin był bardziej człowiekiem czynu niż myślicielem i zwolennikiem teorii tego pierwszego, o publikacjach w wielu przypadkach sprzecznych ze sobą, to jednak nie zawierających znamion hipokryzji, prędzej braku możliwości przełożenia własnych poniekąd sprzecznych idei na grunt ówczesnego życia społecznego.

Prodhon, który miał już bardziej znaczny wkład w doktrynę Anarchistyczną, także nie potrafił przetworzyć własnych teorii w stronę funkcjonalności (coś mu się udało ale nie pamietam). Jak dla mnie byli krytykami ówczesnego porządku a nie hipokrytami.

Przy okazji wydaje mi się ze bycie anarchistą nie jest równoznaczne z byciem zwolennikiem chaosu.
Każda doktryna w czystej postaci nie ma przełożenia w normalnym życiu społecznym. To raczej wyznacznik w która stronę powinien zwolennik dążyć a nie dojść.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Nie nie jest oficjalne bycie zwolennikiem chaosu ale nadmierny optymizm w to że bez praw i państwa nie zajdzie chaos. Oczywistym następstwem zlikwidowania porządku prawnego , zwłaszcza przy obecnym poziomie edukacji społecznej, natychmiast wywoła olbrzymi chaos i brutalność na niewyobrażalną skalę. Widac to zawsze w strefach wojennych gdzie np miasto chwilowo nie jest kontrolowane przez żadną ze stron. , Obaj byli hipokrytami bo wykorzystywali zarowno formy jak i instytucje państwa prawa żeby starać się inicjować ruchy anarchistyczne. Faktem jest że ideałem do którego dąży świat jest Państwo Prawa o ustroju socjalistycznym z wysokim stopniem cybernetyzacji środków produkcji, innymi słowy system w którym 90% pracy odwalają maszyny a ludzie zajmują się samodoskonaleniem i rozwojem bo nie są zmuszeni do ciągłej pracy i rywalizacji na rynku etatów. Znane szerzej jako dojrzała wersja Socjalizmu utopijnego - ale nie w wersji Saint Simone;) Co nie zmienia faktu ze jak widać po całym świecie - kapitalizm = dobrobyt. Przykład? Poziom zycia w USA/Francji/UK/Niemczech/Włoszech/Hiszpanii/Szwecji/Norwegii/Danii/Brazylii itp - dowód procesu rozwoju? Chiny : Kraj Komunistyczny który w latach 80 w zasadzie przeszedł do gospodarki w pełni rynkowej i w zasadzie jest obecnie krajem kapitalistycznym o systemie monopartyjnym i kontroli strategiczncyh gałęzi gospodarczych - w efekcie panuje tam faszyzm bez kultu wodza. Kiedy świat osiągnie taki lub podobny poziom na 90% globu to albo przejdzie na globalny socjalizm albo na faktyczne rządy superkorporacji : time will tell;)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Rzymek pisze:Nie nie jest oficjalne bycie zwolennikiem chaosu ale nadmierny optymizm w to że bez praw i państwa nie zajdzie chaos. Oczywistym następstwem zlikwidowania porządku prawnego , zwłaszcza przy obecnym poziomie edukacji społecznej, natychmiast wywoła olbrzymi chaos i brutalność na niewyobrażalną skalę. Widac to zawsze w strefach wojennych gdzie np miasto chwilowo nie jest kontrolowane przez żadną ze stron. , Obaj byli hipokrytami bo wykorzystywali zarowno formy jak i instytucje państwa prawa żeby starać się inicjować ruchy anarchistyczne.
Wojna/kataklizm lub inna masowa tragedia nie może być poletkiem doświadczalnym do przeprowadzenia badania na społecznosci, poza tym nie mamy wszystkich przesłanek czy brak kataklizmów (do których zaliczmy i wojnę) w momencie przemian zaowocuje brutalnością oraz chaosem. Ludzka psychika w sensie jednostkowym czy grupowym jest bardziej złożona, a alternatyw dla owego wydarzenia jest nieskończenie wiele.

Faktem jest że ideałem do którego dąży świat jest Państwo Prawa o ustroju socjalistycznym z wysokim stopniem cybernetyzacji środków produkcji, innymi słowy system w którym 90% pracy odwalają maszyny a ludzie zajmują się samodoskonaleniem i rozwojem bo nie są zmuszeni do ciągłej pracy i rywalizacji na rynku etatów. Znane szerzej jako dojrzała wersja Socjalizmu utopijnego - ale nie w wersji Saint Simone;)
hmm poczytam o tym panu bo nie znałem :)
Federacją Państw Prawa o ustroju bardzo zbliżonym do socjalistycznego bym powiedział

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Wojna/kataklizm lub inna masowa tragedia nie może być poletkiem doświadczalnym do przeprowadzenia badania na społecznosci, poza tym nie mamy wszystkich przesłanek czy brak kataklizmów (do których zaliczmy i wojnę) w momencie przemian zaowocuje brutalnością oraz chaosem. Ludzka psychika w sensie jednostkowym czy grupowym jest bardziej złożona, a alternatyw dla owego wydarzenia jest nieskończenie wiele.
Oczywiscie ze nie ale jest dobrym przykładem na to co sie dzieje gdy zanika odgórna władza i organy forsowania prawa.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

kubon pisze:
,, Państwo bez przemocy jest uporządkowana anarchią"
Anarchia nie zawsze musi oznaczać chaos, wiem że w słowniku pisze ze to oznacza chaos ale jeśli chodzi o praktykę to anarchiści nie chcą chaosu - wręcz przeciwnie nie chcą instytucji rządzących które taki chaos stwarzają ( policja - która zamiast zajmować się prawdziwymi bandytami - niepokoją spokojnych ludzi, Wojsko które nęka niewinnych mieszkańców bo się im nudzi, i na koniec Tych którzy tym wszystkim władają i tych którzy podejmują decyzje które owy chaos czynią).
A kto wymyślił władzę?

Przy okazji, daj przykłady wojska które nęka cywili. I jaki to chaos władza stworzyła niby? Jak masz bubu to karetka przyjedzie? W ogromnej ilości przypadków tak. Jak pali Ci się dom, to straż pożarna przyjedzie? Tak. Jak będzie Ci się do domu dobijał psychopata z siekierą to policja przyjedzie? Tak. Jak masz 18 lat to masz prawo głosu które jest szanowane przez system? Tak. Masz prawo brać czynny udział w procesie decyzyjnym na WSZYSTKICH szczeblach państwa? Tak, bo możesz kandydować w wyborach samorządowych, parlamentarnych i do parlamentu europejskiego. Masz prawo, jak osiągniesz wymagany wiek, kandydować na prezydenta. Masz prawo protestować, masz prawo wyrażać niezadowolenie albo wziąć sprawy we własne ręce i założyć tzw pressure group, grupę która będzie zajmowała się danym problemem i naciskała na władzę bo coś z tym zrobiła (taką jest np. Greenpeace). Więc chaosu i braku wolności to nie ma, nie jest wspaniale, ale na razie nikt niczego lepszego nie wymyślił.

,, Nazwali nasz Anarchistami, bo odrzuciliśmy ucisk państwa. Odrzuciliśmy metody jakie oni stosują, przeciwko naszej ziemi i jej mieszkańcom. Powstał RUCH anty polityczny bez przywódców, systemów i praw. Używający naturalnych ludzkich uczuć na drodze do wolności.
Good luck.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Ty jesteś ślepy czy po prostu udajesz że tego nie widzisz ?? W Iraku czy Awganistanie cywile są ciągle nękani przez wojsko, nie tylko polski ale też innych krajów bo komuś się umyślało żeby sobie napaść na Irak czy Awganistan. A co do policji to chyba nigdy nie miałeś z nimi kontaktu osobiście - od razu jesteś traktowany jako przestępca i podejrzewany o wszystko. W więzieniach ludzie są torturowani psychicznie i fizycznie - twoim zdanie to jest mało ??

A ta nasza świetna służba zdrowia co niby taka wspaniała jest - szpitale są zadłużone, lekarze i pielęgniarki dostają tak małe pensje że muszą pracować ciągle po nocach aby wyżywić rodzinę a te karetki przyjeżdżają do ciebie po 30 min. jak dobrze pójdzie. A przez co to ?? Przez nieudolność tych wszystkich posłów i polityków, na których zresztą nie będę głosował ponieważ widzę co robią z naszym krajem.

Sorry miałem się już z wami nie kłócić ale musiałem
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

kubon pisze:A co do policji to chyba nigdy nie miałeś z nimi kontaktu osobiście - od razu jesteś traktowany jako przestępca i podejrzewany o wszystko.
Pff. Miałem nie raz i nie dwa i ani razu nie skuli mnie ani nic z tych rzeczy. Nawet jak z kolegami na dołku na noc wylądowalismy bo nas oskarżyli o kradzież zgrzewki piwa to wszystko przebiegło bezboleśnie. Zasada jest prosta: ty się zachowujesz, panowie policjanci też się zachowują. A że czasem jakiś pijany gówniarz z załączonym agresorem dostanie lolą po nerach? Jakby mi tak fikał to dostałby dwa razy mocniej.
Oczywiście mowa o polskiej policji, bo to, że nie masz pojęcia jak działa policja na Zachodzie to jest oczywiste.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Co ty za bzdury pieprzysz kubon?
A co do policji to chyba nigdy nie miałeś z nimi kontaktu osobiście - od razu jesteś traktowany jako przestępca i podejrzewany o wszystko.
Miałem dużo do czynienia z policją i jakoś nigdy nie traktowano mnie jak podejrzanego na starcie. Oni tak traktują zachowujących się jak "Mądralińskie chłystki" więc sądze ze Twój problem leży gdzie indziej.
Wojsko nęka ludnośc cywilną i jako przykład podajesz irak a nie Czeczenię? To że dużo rozgoryczonych dzieci i fanów star treka wrzeszczy ze w Iraku wszyscy nękają cywilów to nie znaczy ze tam strzela się do dzieci bo międzynarodowe media patrzą im na ręce non stop. Jedynie te wielkie afery są takie głośne że ktos kogoś zastrzelił czy że Blackwater otworzył ogień do cywli raz(swoją drogą ta egzotyczna organizacja jest ciekawa i co w ogole tam robi?)

Karetka nie przyjedzie? Zawsze jak moja babcia czuła się słabo i trzeba było jechac do szpitala to karetka zjawiała się w 5 minut albo mniej. Zapewne chodzi Ci o przypadki z pierwszych stron gazet ze przyjeżdżają po 30 minutach RAZ NA KILKA MIESIĘCY a Ty rozciągasz te przypadki na zawsze....Jak przwdziwy anarchista jesteś niewolnikiem mediów :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: Lekarze zarabiają mało? zarabiają dość żeby wyżywić rodzine co okazuje Twoją nieznajomość sytuacji : lekarze zarabiają mało jak na poziom swojego zawodu i ekspertyzy oraz odpowiedzialności z nim związanej a nie zarabiają 1000zł na rękę.
To że politycy są nieudolni jest też Twoją winą słonko, bo nie głosujesz na tych co są ekspertami i lepszymi politykami. W każdym kraju powinna być obowiązkowa partycypacja w wyborach : mieszkasz tu to idziesz głosować.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Pokaż lekarzu co masz w garażu...

... mnie nikt z policji lub wojska nigdy nie nękał :P
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Karli pisze:Pokaż lekarzu co masz w garażu...
ale co zlego w zarabianiu pieniedzy i dobrym samochodzie w garazu? zwlaszcza, jesli mowa o tak wymagajacym pod wzgledem nauki zawodzie jak lekarz..
Karli pisze:... mnie nikt z policji lub wojska nigdy nie nękał :P
koledze sie zdarzylo doslownie za niewinnosc trafic do najdrozszego hotelu w miescie ;). ale wiadomo, ze nie ma instytucji dzialajacych idealnie, niestety takie wypadki trzeba wliczyc w koszta.

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

z policją i ja miałem do czynienia i to zarówno jako podejrzany[niesłusznie !]
jak i poszkodowany,
za łepka dostałem też pałką po plecach co nie zmienia faktu że siły porządkowe są potrzebne,
wojsko nękające cywili-zdecydowany sprzeciw,
to nie wojsko ale zli ludzie torturują i znęcają się nad innymi,
słabe jednostki lubujące się w cierpieniu innych,
w sprawie iraku to jak rozumiem terroryści to ci dobrzy i poszkodowani,
ścięcie polskiego geologa miało zapewne na celu zwrócenie uwagi
na trudną sytuacje gospodarczą na terenie afganistanu
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 18:54 przez Grabz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

kubon pisze:Ty jesteś ślepy czy po prostu udajesz że tego nie widzisz ?? W Iraku czy Awganistanie cywile są ciągle nękani przez wojsko, nie tylko polski ale też innych krajów bo komuś się umyślało żeby sobie napaść na Irak czy Awganistan. A co do policji to chyba nigdy nie miałeś z nimi kontaktu osobiście - od razu jesteś traktowany jako przestępca i podejrzewany o wszystko. W więzieniach ludzie są torturowani psychicznie i fizycznie - twoim zdanie to jest mało ??

Mówimy o miejscu gdzie jest WOJNA. Podczas wojny różne rzeczy się dzieją - jestem przeciwny tym dwóm interwencjom, ale z innych niż ty przyczyn. Na policji byłem raz w życiu, jak dziabnął mnie pies podczas joggingu w lesie bez okularów i właściciel kazał mi spierdalać i uciekł. Policja zgłoszenie przyjęła, akurat udało mi się znaleźć właściciela na drugi dzień, ale ani w przychodni, ani w szpitalu ani na posterunku policji nie spotkałem się z chamstwem albo chaosem, wręcz przeciwnie - kultura i porządek. W więzieniach jest tak jest - ale wątpię w torturowanie ludzi. Złe warunki, zła atmosfera - zgoda. Ale Rakowiecka to nie Łubianka a Białołęka to nie Lefortowo. Nie te czasy, nie te zasady.

kubon pisze:A ta nasza świetna służba zdrowia co niby taka wspaniała jest - szpitale są zadłużone, lekarze i pielęgniarki dostają tak małe pensje że muszą pracować ciągle po nocach aby wyżywić rodzinę a te karetki przyjeżdżają do ciebie po 30 min. jak dobrze pójdzie. A przez co to ?? Przez nieudolność tych wszystkich posłów i polityków, na których zresztą nie będę głosował ponieważ widzę co robią z naszym krajem.
Prawo prawem, życie życiem. Służba zdrowia publiczna być musi, nie każdego stać na prywatnego lekarza. Poza tym, jak już inni pisali, lekarzom wbrew pozorom nie jest źle - są, jak wszędzie, wypadki gdzie lekarz zarabia mało. Ale pójdź do któregokolwiek z lekarzy - zakład że pracuje dodatkowo w jednym, dwóch miejscach i ma z tego dobrą kasę? A pielęgniarki powinny więcej zarabiać - ale czasami też trzeba iść na ugodę i nie obstawać non stop przy swoim. Z pustego to i Salomon nie naleje. Co do karetek - jak już inni pisali - zdarzy się raz na parę miesięcy i media rozbuchają sprawę - nie życzę Ci żebyś musiał tego doświadczać - ale wiem z doświadczenia rodziny że nawet w miejscu które nie jest częścią dużego miasta (jak Sulejówek pod Warszawą), więcej niż 5-10 minut im to raczej nie zajmie, a to i też zależy od problemu.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Fanatyk pisze:Prawo prawem, życie życiem. Służba zdrowia publiczna być musi, nie każdego stać na prywatnego lekarza.
no i kolejny co gada to czego się nauczył od starszego pokolenia... jak się nie widzi, ani nie zna alternatywy to tak jest: "każdy mówi, ze się nie da czegoś zrobić, aż przyjdzie taki, że nie będzie wiedział, że się nie da zrobić i to po prostu zrobi"

NIC NIE MUSI! Policz ile pieniędzy zabiera miesięcznie ZUS (m.in. na NFZ), jakby ZUS zlikwidowac to bys mial tyle kasy, ze wystarczyloby na lekarza, leki i dobra vodke by oblac wyzdrowienie. Oczywiscie mowimy o wiekszosci, ktora 'musi' isc do lekarza powiedzmy 2x, 3x w roku. Jesli ktos jest chory na cos pwoaznego to tych pieniedzy wydaje na to wiecej... ale to jego choroba, jego zycie i jego to byc powinny pieniadze, a nie tak jak teraz, moje i kazdego pracujacego w PL.

RedAndLeft - Lewicowy punkt widzenia
- no wiec droga lewico*, bawilas sie nami juz prawie 100lat - daj spokoj i odejdz razem z zima...

* uzyte w sensie socjalistycznego podejscia do kraju
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

no wiec droga lewico*, bawilas sie nami juz prawie 100lat - daj spokoj i odejdz razem z zima...
intryguje mnie jak TY to policzyłes. Mógłbyś to rozpisać?

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

tak mi się zdaje że co miesiąc odprowadzane są trzy rodzaje składek:
ZUS,kasa chorych i coś tam na bezrobotnych,
poza tym czy państwo dotowało by prywatne ośrodki zdrowia?

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Smh pisze:NIC NIE MUSI! Policz ile pieniędzy zabiera miesięcznie ZUS (m.in. na NFZ), jakby ZUS zlikwidowac to bys mial tyle kasy, ze wystarczyloby na lekarza, leki i dobra vodke by oblac wyzdrowienie. Oczywiscie mowimy o wiekszosci, ktora 'musi' isc do lekarza powiedzmy 2x, 3x w roku. Jesli ktos jest chory na cos pwoaznego to tych pieniedzy wydaje na to wiecej... ale to jego choroba, jego zycie i jego to byc powinny pieniadze, a nie tak jak teraz, moje i kazdego pracujacego w PL.
Zajebisty punkt widzenia, naprawdę. Rozumiesz w ogóle na czym polega idea ubezpieczenia?
Poza tym mylisz dwie sprawy - to jak ZUS gospodaruje pieniędzmi to jedno, sama idea publicznej służby zdrowia to drugie. Napij się wody, usiądź w cieniu, ochłoń to powinieneś różnicę zobaczyć.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Smh pisze:
NIC NIE MUSI! Policz ile pieniędzy zabiera miesięcznie ZUS (m.in. na NFZ), jakby ZUS zlikwidowac to bys mial tyle kasy, ze wystarczyloby na lekarza, leki i dobra vodke by oblac wyzdrowienie. Oczywiscie mowimy o wiekszosci, ktora 'musi' isc do lekarza powiedzmy 2x, 3x w roku. Jesli ktos jest chory na cos pwoaznego to tych pieniedzy wydaje na to wiecej... ale to jego choroba, jego zycie i jego to byc powinny pieniadze, a nie tak jak teraz, moje i kazdego pracujacego w PL.
Kobiety rodzące na ulicy przed szpitalem "bo nie mają ubezpieczenia bo nie stać" albo ludzie zapożyczający się na operacje żeby żyć - to nie teoria - to Stany Zjednoczone. Są ludzie którzy mają np. bardzo chore dziecko i nie zarabiają dużo - to co? "Spadaj obywatelu, zarób, to wyzdrowiejesz"? Jak ty byś zachorował w takim systemie (czego Ci nie życzę) i nie miał na leki, lekarzy i operacje, co byś zrobił? Powiedziałbyś "no ale przynajmniej jest sprawiedliwie"? http://msp.money.pl/kalkulatory_i_wskaz ... tory/plac/
Pensja brutto 2500 złotych. Bez rodziny, bez dojazdów - miesięczna wpłata na NFZ to 200 złotych. Bez NFZ, czyli też szpitali państwowych i państwowej bazy dawców, szpitale prywatne zapewniają dawce. 10 kafli spokojnie na przeszczep nerki: http://www.przeszczep.pl/?a=tekst&id=177 Na taką operację trzeba by było te 200 złotych odkładać przez dwa lata i dwa miesiące. Jego choroba, jego życie, obywatelu, zdychaj na własny koszt?
Smh pisze:
RedAndLeft - Lewicowy punkt widzenia
- no wiec droga lewico*, bawilas sie nami juz prawie 100lat - daj spokoj i odejdz razem z zima...

* uzyte w sensie socjalistycznego podejscia do kraju
W Polsce to lewica była w dwudziestoleciu międzywojennym i po 1989 - komunizm ma tyle wspólnego z socjalizmem i socjaldemokracją co nazizm z konserwatyzmem. Poczytaj sobie Marxa a potem popatrz na to co mówią socjaliści i socjaldemokraci, np. niemiecka SPD. Ciekawe jakie różnice ujrzysz. (Zresztą, jeżeli patrzymy na ideologie i filozofie wedle politologii, to tworzą one koło, gdzie komunizm i nazizm są dosyć blisko siebie, wbrew pozorom).

Z mojej strony EoT, wystarczy mi, że mam na co dzień politologię.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Rzymek pisze: intryguje mnie jak TY to policzyłes. Mógłbyś to rozpisać?
no to zacznijmy liczyć... kiedy Piłsudski 'wstąpił na tron' (jakos tak chyba 1918) ? i policz do teraz minus 6 lat na wojnę
jachu_ka pisze:Zajebisty punkt widzenia, naprawdę. Rozumiesz w ogóle na czym polega idea ubezpieczenia?
Poza tym mylisz dwie sprawy - to jak ZUS gospodaruje pieniędzmi to jedno, sama idea publicznej służby zdrowia to drugie.
jednak jest to powiązane, przyznac musisz... ubezpieczenia w panstwowej firmie, ktora ma przekazywac kase dalej - to nie dziala i dzialac nie bedzie...

zadna forma ukladu na zasadzie: ludzie daja firmom panstwa, ktore biora % bo musza jakos dzialac, a pozniej oddaja innym firmom panstwa, ktore beda swiadczyc uslugi dla tych ludzi, ktorzy na poczatku wplacili kase... za duzo % jest 'zjadanych' po drodze

ani ubezpieczenia, ani sluzba zdrowia NIE MUSZA byc publiczne, ba nawet nie musza byc obowiazkowe, czlowiek powinien decydowac sam o sobie, jesli nie chce byc ubezpieczony - jego sprawa, tylko i wylacznie.

edit:
Fanatyk pisze:Kobiety rodzące na ulicy przed szpitalem "bo nie mają ubezpieczenia bo nie stać" albo ludzie zapożyczający się na operacje żeby żyć - to nie teoria - to Stany Zjednoczone. Są ludzie którzy mają np. bardzo chore dziecko i nie zarabiają dużo - to co? "Spadaj obywatelu, zarób, to wyzdrowiejesz"? Jak ty byś zachorował w takim systemie (czego Ci nie życzę) i nie miał na leki, lekarzy i operacje, co byś zrobił? Powiedziałbyś "no ale przynajmniej jest sprawiedliwie"? http://msp.money.pl/kalkulatory_i_wskaz ... tory/plac/
Pensja brutto 2500 złotych. Bez rodziny, bez dojazdów - miesięczna wpłata na NFZ to 200 złotych. Bez NFZ, czyli też szpitali państwowych i państwowej bazy dawców, szpitale prywatne zapewniają dawce. 10 kafli spokojnie na przeszczep nerki: http://www.przeszczep.pl/?a=tekst&id=177 Na taką operację trzeba by było te 200 złotych odkładać przez dwa lata i dwa miesiące. Jego choroba, jego życie, obywatelu, zdychaj na własny koszt?
nikt nikomu chyba nie zyczy zlego, ale wracajac do tematu:

selekcja naturalna, jak w przyrodzie, jak mamy sie stac silnym panstwem skoro ciagle leczymy i pseudo uzdrawiamy kaleki i niedorajdow? nie mowie ze na to zasluzyli lub sa temu winni, ot poprostu tak jest... nie mamy naturalnego wroga jak inne zwierzeta... za duzo ludzi na swiecie, wiec chociaz natura powinna jakos regulowac ten stan... jakos sie jej udaje (AIDS i inne podobne)... od razu by nie bylo, nie jestem za zabijaniem! kazdy jednak odpowiada za siebie... za malo zarabiasz? zyjemy w UE, skoro masz dowod osobisty to mozesz pojechac gdziekolwiek... nawet poza granice UE i odszukac idealny kraj dla siebie

co do porownania plac i 200pln na operacje - to stan na dzien dzisiejszy, dla mnie przy obecnym stanie wieksza masowa prywatyzacja jest nie do przeprowadzenia poniewaz zalamaloby to wszystko w tym kraju... dopiero by byly waly, jeszcze wieksze niz w 89

Fanatyk pisze: W Polsce to lewica była w dwudziestoleciu międzywojennym i po 1989 - komunizm ma tyle wspólnego z socjalizmem i socjaldemokracją co nazizm z konserwatyzmem. Poczytaj sobie Marxa a potem popatrz na to co mówią socjaliści i socjaldemokraci, np. niemiecka SPD. Ciekawe jakie różnice ujrzysz. (Zresztą, jeżeli patrzymy na ideologie i filozofie wedle politologii, to tworzą one koło, gdzie komunizm i nazizm są dosyć blisko siebie, wbrew pozorom).
zdaje sobie sprawe z roznic, nazi (narodowy socjalizm ? chyba jest poprawniej) i comu sa zbyt blisko siebie by wychwalac jakikolwiek z tych ustrojow, niemniej jednak w PL nie meilismy w historii nigdy rzadow liberalnych wiec sie nie dowiemy jakby bylo gdyby...

Fanatyk pisze:Z mojej strony EoT, wystarczy mi, że mam na co dzień politologię.
szkoda, zaczelo robic sie ciekawie :)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 16:34 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Jak by te nasze składki na służbę zdrowia zamiast do ZUS-u szy by na jakieś swoje prywatne konto to nie było by problemu - za wizyte u lekarza płacił byś ileś tam a jak bys miał jakąś poważną chorobę to nie czekał byś aż łaskawie ZUS przyzna ci odszkodowanie albo pokryje leczenie tylko mówił bys oczyśćcie mi to katą w 50 % a moje w 50 % i był by luz. A tak teraz wszyscy płacą składki 80 % ludzi chodzi do lekarza 2-3 razy do roku a jednak te 20 % łudzi którzy są naprawdę chorzy nagle nie mają kasy na leczenie - ale za to w ZUS-sie są giantyczne pensje, wielkie premie odpicowany w chuj budynek i nieprzyjemni pracownicy którzy nie są nawet łaskawi wypłacić rent naprawde poszkodowanym ludzią którzy właśnie przez całe życie płacą te bezsensowne składki...

ODPOWIEDZ