Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Re: Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)

Post autor: gerald_tarrant »

mam takie pytania:
1.czy ward z demonów działa na ich sypanie się?
2.czy ward z demonów jest negowany przez magiczną broń przeciwnika?
3.czy demonami można uciekać w odpowiedzi na szarżę?

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Post autor: Arbaal »

3x Nie

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Mam następujące pytania;

1. Czy przy oblanym Instability oddział będący w zasięgu BSB może czy musi przerzucać test? Na turniejach spotkałem się z oboma werdyktami sędziów.
2. Odział kawalerii z S3 z lancami szarżuje nurglowca na którym jest Miasta of Pestilence. Czy kawalerzyści będą bili z siłą 1 czy 3?
3. Czy woundy zadane przez Pestilent Mucus wliczają się do wyniku walki?
4. Tyran Ld 9 i oddział byków Ld 7 są w zasięgu Great Icon of Despair. Odział Byków musi wykonać test Ld i jest w zasięg u „generalskiej”, na jakiej liderce będą się testować?
a) 7 Ld biorą od generała 9 i sztandar obniża im do 7
b) 5 Ld generał ma obniżoną do 7 więc nie ma co przekazać, sztandar obniża Bykom ich własną liderkę do 5

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

1. Wybierasz czy chcesz przerzucić.
2. z siłą 3
3. Wliczają.
4. Biorą generalską która jest w tej sytuacji wyższa i wynosi 7.
7 > 5

Kamil.Sz
Falubaz

Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze takie pytanie czy jeżeli GUO z Pestilent Mucus nie zda Instability i dostanie woundy to czy przeciwnik musi testować T ?

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Szczerze mówiąc nie wiedziałem dokładnie jak to jest. Miałem Ci tu dać prostą odpowiedz ale dam taką w której musisz się wysilić :D
Wejdź w pierwszą stronę i w pierwszy post tego tematu. Tam odszukaj ten gift i odnośnik do tematu z nim związanego. W samym zaś temacie będzie tkwiła odpowiedz :D
Jeśli ją znajdziesz to możesz ją napisać pod moim postem =D>

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Przepraszam za podwójny post. Chce żeby wszyscy go świeżo widzieli :D (Krzysztof możesz to skleić)
Chodzi o ten sam gift Pestilent Mucus. Jeśli guo jest w CC z wrogą jednostką i przypadkiem dostanie z armaty. To czy ludki przeciwnika robią test z tego powodu że GUO dostał kulkę? imho Tak.

Awatar użytkownika
Gregory980
Warzywo

Post autor: Gregory980 »

Moim zdaniem dostają i testują T. Fluffowo, po prostu się rozlewa trucizna i dosięga wszsytkie jednostki w btb.

Ale pytanie odnośnie czarów - są czary które pozwalają celować w model w CC, czy w wypadku gdy GUO dostaje ranę od takiego czaru, to Pestilent Mucus też działa w btb i testuje sie T?
gg351028
Obrazek

Kamil.Sz
Falubaz

Kamil.Sz pisze:Szczerze mówiąc nie wiedziałem dokładnie jak to jest. Miałem Ci tu dać prostą odpowiedz ale dam taką w której musisz się wysilić :D
Wejdź w pierwszą stronę i w pierwszy post tego tematu. Tam odszukaj ten gift i odnośnik do tematu z nim związanego. W samym zaś temacie będzie tkwiła odpowiedz
Wiem, czytałem wskazany przez Ciebie post ale nie wiem czy stanowisko Jankiela tam prezentowane jest obowiązującym? Wiem, że w innych krajach grają na testowanie T jeżeli GUO nie zda Instability. Z drugiej strony to ten gift byłby strasznie gięty i czasem opłacałoby się oblewać Instability
Arbaal pisze:Jeśli guo jest w CC z wrogą jednostką i przypadkiem dostanie z armaty. To czy ludki przeciwnika robią test z tego powodu że GUO dostał kulkę? imho Tak.
Tak

Arbaal
Oszukista
Kontakt:

Nigdzie nie znalazłem uściśleń do tego. Ani na stronie LS ani w faq też nic nie było. Trzeba by po innych forach poszukać czy ktoś nad tym myślał ale mi się nie chce :D
Zawsze się możesz kłócić że po przegranym instability są testy bo masz taki opis w książce i nikt Ci nie powie że jest inaczej bo nie ma tego wyjaśnionego.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

AB demonow to tylko potwierdza. W opisie PM jest "suffers a wound" i w opisie IT jest "suffers additional wound". Stoi i smierdzi, czasami przycupnie jak sie zmeczy :)

Awatar użytkownika
Gregory980
Warzywo

Post autor: Gregory980 »

Czyli, nie inaczej, jak przy każdej otrzymanej ranie, po prostu każdy stykający się z nim model musi testować T bez sejwa. Woundy z Instability również w to wchodzą.
gg351028
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak to jest z tym sztandarem na horrorach który daje +1 do casta? Zabiera 1 PD z limitu, czy nie?

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Daj to pytanie w dziale o Patchu, tam prędzej będzie odpowiedź.
Ale na moje oko, po lekturze BP v 1.5 (zgiń, przepadnij ;) ) wygląda, że nie zabiera.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Nie zabiera. W BP jest zapisek tylko "+1 to dispel => -1DD" o +1 do cast nic nie ma

Andrzej
Pan Spamu

Dzięki. Tak mi się wydawała, ale chciałem się upewnić.

A co do BP, to nie jest on taki zły. Chociaż od kiedy mniej ścina VC, zaczyna mi się nie podobać :)

Paulus
Pseudoklimaciarz

Post autor: Paulus »

Jaki save ma Herald of khorne posiadajacy armour of khorne i jadacy na chariocie? Spotykalem sie z roznymi odpowiedziami np. 0+, 1+, 4+.

Andrzej
Pan Spamu

Chariot daje AS na 5+. W połączeniu z armourem daje AS na 1+

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Chariot daje AS jezdzcowi tylko na strzelanie (swoj albo +2 do AS jezdzca). Jak znajde strone w RB to posle. Herald ma wiec 3+ a na strzelanie 1+

Edit: RB strona 64. Daje +2 do AS, nie ma nic o tym ze daje go tez w CC.

Andrzej
Pan Spamu

Faktycznie. Sprawdziłem i jest jasno napisane, że w combacie traktuje się go jak monstera. Czyli do tej pory byłem perfidnie wałowany. Ale cóż, człowiek uczy się przez całe życie :)

ODPOWIEDZ