Bo w ich przypadku nie próbują udowodnić jak bardzo są przegięte, tylko że wcale nie są przegięteCrane pisze:Scaveny podobnieakurat w ostatnim WD nowo wydana armia (tyranidzi) przegrywa...
Codex 7 edycji dla besti?
Moderator: Dibo
Re: Codex 7 edycji dla besti?
Hejka Philu!Phil Kelly pisze:Cześć. Tu wasz ulubiony twórca codexów. Co sądzicie o mojej nowej produkcji? Co prawda jej nie testowałem nawet z kumplami, ale jestem genialnym strategiem i napisałem już tyle zajebistych armybooków (WoCh, Ogre Kingoms), że na pewno będzie super.
Dziekuje ci za napisanie nowej ksiegi do Bestii. Dzieki tobie znowu ciesze sie swoimi Warriorami!
A do graczy bestii: na waszym miejscu cieszyłbym sie, ze blizej im do wochu niz ogrow.
rozumiem że do demonów następny podręcznik piszesz ty?Cześć. Tu wasz ulubiony twórca codexów. Co sądzicie o mojej nowej produkcji? Co prawda jej nie testowałem nawet z kumplami, ale jestem genialnym strategiem i napisałem już tyle zajebistych armybooków (WoCh, Ogre Kingoms), że na pewno będzie super.
If we ever meet in person I will crush your little meaningless life into nothing and then I start teaching you that hell is only a definition far less worse than the nightmares I can image doing to you. You will beg me to end your life, but I won't stop destroying your poor mind, the one yo so lack...Phil Kelly pisze:Cześć. Tu wasz ulubiony twórca codexów. Co sądzicie o mojej nowej produkcji? Co prawda jej nie testowałem nawet z kumplami, ale jestem genialnym strategiem i napisałem już tyle zajebistych armybooków (WoCh, Ogre Kingoms), że na pewno będzie super.
Czcij wilka i jego watahe, bo jak nie to wp*****!!!
udalo mi sie tego czlowieka poznac i pogadac z nim, to mily gosc, ktory wie o zasadach sporo, ma spoko podejscie do zycia i na prawde wydaje sie miec poukladane w glowie, gorzej, ze ksiazki wychodzą mu ... srednie, przynajmniej w wfb.
Jako człowiek napewno Phil Kelly zły nie jest. Jako autor army booków tak naprawdę rownież zły nie jest. A to dlatego, że nie mając żadnych wymagań oraz pisząc te AB tylko i wyłącznie dla kolekcjonerów i modelarzy nie można narzekać, że nowy AB do bestii wychodzi słabo, a dla demonów przegięty. Poprostu nie ten target. Nie ta strategia marketingowa.
Póki nie zmieni się w GW podejście do WFB jako gry turniejowej żadna edycja nie będzie posiadała zbalansowanych army booków. I raczej nie zapowiada się, aby te podejście miało się zmienić. Dlatego równie dobrze nigdy możemy nie uświadczyć takich AB jakich oczekujemy.
Oczywiście wraz z rozwojem środowiska graczy i gry turniejowej "niezadowolenie" będzie rosło. W końcu miarka się przebierze, żyłka na czole pęknie, kurwica strzeli, a z ust wydobędzie się się okrzyk "DOŚYĆ!!!" i być może wtedy środowisko graczy powierzy odpowiednim ludziom, z głowami na karku, dużym doświadczeniem turniejowym, napisanie Army Listów do gry turniejowej wykorzystujących obowiązujące zasady z Rulebooka WFB, zaś army booki made in GW pozostawi się w końcu tam gdzie ich miejsce - czyli w rękach zapalonych modelarzy i kolekcjonerów. Wtedy i tylko wtedy będziecie mogli się cieszyć takim WFB jakiego oczekujecie i uzależnicie się od Phil'a Kellego oraz jemu podobnych ;P.
Ale jak narazie wciągacie to co wam zaserwuje Phil Kelly jak koke. Niby chcielibyście przestać ten szajs brać, ale jednak wciąż wciągacie. Niby byście go pogryźli, zjedli, wysrali i wysadzili, jak pisaliście wyżej, ale wielu będzie mimo tego grało na Wochu, Ograch czy bestiach, tak jak Phil Kelly Wam karze ;P.
Dlatego może zróbcie coś konstruktywnego i wybierzcie LS, która przepchnie projekt nowych army listów i będziecie mogli się w końcu cieszyć pięknie napisanymi army listami, zbalansowanymi, grywalnymi i bogatymi w wiele opcji gry napisanych przez ludzi którzy na samej grze znają się bardzo dobrze, sami są graczami i piszą AB dla graczy. Wtedy conajwyżej będzięcie mogli już narzekać tylko na figurki GW. Ale to nie problem, bo oferta konkurencyjnych firm jest spora, i z roku na rok jest ich więcej. No i można byłoby się w końcu cięszyć WFB "od graczy dla graczy" ;P.
Zatem póki tego nie zrobicie będziecie musieli jeść to co Wam dadzą, nawet jeśli to będzie kupa. Pozostaje mi tylko życzyć - Smacznego ! ;P
P.S. To tylko taka mała dygresja ;P.
P.S. Co na to Phil Kelly? Czy wyobrażasz sobie, że Polacy śmieliby odrzucić Twój AB i grać na swoim? ;P Już byś tak ludzi nie denerwował - całą radochę by ci odebrano z pracy ;P. Życie by wtedy straciło sens - co nie? ;P
Póki nie zmieni się w GW podejście do WFB jako gry turniejowej żadna edycja nie będzie posiadała zbalansowanych army booków. I raczej nie zapowiada się, aby te podejście miało się zmienić. Dlatego równie dobrze nigdy możemy nie uświadczyć takich AB jakich oczekujemy.
Oczywiście wraz z rozwojem środowiska graczy i gry turniejowej "niezadowolenie" będzie rosło. W końcu miarka się przebierze, żyłka na czole pęknie, kurwica strzeli, a z ust wydobędzie się się okrzyk "DOŚYĆ!!!" i być może wtedy środowisko graczy powierzy odpowiednim ludziom, z głowami na karku, dużym doświadczeniem turniejowym, napisanie Army Listów do gry turniejowej wykorzystujących obowiązujące zasady z Rulebooka WFB, zaś army booki made in GW pozostawi się w końcu tam gdzie ich miejsce - czyli w rękach zapalonych modelarzy i kolekcjonerów. Wtedy i tylko wtedy będziecie mogli się cieszyć takim WFB jakiego oczekujecie i uzależnicie się od Phil'a Kellego oraz jemu podobnych ;P.
Ale jak narazie wciągacie to co wam zaserwuje Phil Kelly jak koke. Niby chcielibyście przestać ten szajs brać, ale jednak wciąż wciągacie. Niby byście go pogryźli, zjedli, wysrali i wysadzili, jak pisaliście wyżej, ale wielu będzie mimo tego grało na Wochu, Ograch czy bestiach, tak jak Phil Kelly Wam karze ;P.
Dlatego może zróbcie coś konstruktywnego i wybierzcie LS, która przepchnie projekt nowych army listów i będziecie mogli się w końcu cieszyć pięknie napisanymi army listami, zbalansowanymi, grywalnymi i bogatymi w wiele opcji gry napisanych przez ludzi którzy na samej grze znają się bardzo dobrze, sami są graczami i piszą AB dla graczy. Wtedy conajwyżej będzięcie mogli już narzekać tylko na figurki GW. Ale to nie problem, bo oferta konkurencyjnych firm jest spora, i z roku na rok jest ich więcej. No i można byłoby się w końcu cięszyć WFB "od graczy dla graczy" ;P.
Zatem póki tego nie zrobicie będziecie musieli jeść to co Wam dadzą, nawet jeśli to będzie kupa. Pozostaje mi tylko życzyć - Smacznego ! ;P
P.S. To tylko taka mała dygresja ;P.
P.S. Co na to Phil Kelly? Czy wyobrażasz sobie, że Polacy śmieliby odrzucić Twój AB i grać na swoim? ;P Już byś tak ludzi nie denerwował - całą radochę by ci odebrano z pracy ;P. Życie by wtedy straciło sens - co nie? ;P
Grałem dzisiaj 4 bitwy na 1350, 3 w plecy i jeden remis, niby to o niczym nie świadczy ale niesmak w ustach pozostaje.
Armia się zmieniła ale nie jest dużo lepsza od swojej poprzedniej inkarnacji, niestety
Brak normalnego cywilizowanego warda boli, możliwość zrobienia tylko jednego minotaura/wargora z savem na 1+ tragedia, obniżone liderki na minosach ale za to light armour żal.pl, braystaff to tylko hand weapon tragedia, najsłabszy czar w nowym lorze na 7+ pomyłka . Zaraz zaraz, ja tu marudzę a nie napisałem o żadnych fajnych nowych rzeczach, chwila, może dlatego że ich nie ma.
Nie grałem jeszcze z użyciem żadnego grubaska z rarów, ale nic, w niedziele zobaczymy czy dają rade czy ssą pałe, jak tak to bestie chyba wrócą do pudełka/walizki/na pólkę albo pofruną na allegro.pl a szkoda, bo tak je uwielbiałem
Armia się zmieniła ale nie jest dużo lepsza od swojej poprzedniej inkarnacji, niestety
Brak normalnego cywilizowanego warda boli, możliwość zrobienia tylko jednego minotaura/wargora z savem na 1+ tragedia, obniżone liderki na minosach ale za to light armour żal.pl, braystaff to tylko hand weapon tragedia, najsłabszy czar w nowym lorze na 7+ pomyłka . Zaraz zaraz, ja tu marudzę a nie napisałem o żadnych fajnych nowych rzeczach, chwila, może dlatego że ich nie ma.
Nie grałem jeszcze z użyciem żadnego grubaska z rarów, ale nic, w niedziele zobaczymy czy dają rade czy ssą pałe, jak tak to bestie chyba wrócą do pudełka/walizki/na pólkę albo pofruną na allegro.pl a szkoda, bo tak je uwielbiałem
+1, gadałem z nim w Polsce na DMP-kach i to dość długo i byłem dość mile zaskoczony jak w zeszłym roku na GD w Anglii z nim rozmawiałem i mnie pamiętał.Gajowy pisze:udalo mi sie tego czlowieka poznac i pogadac z nim, to mily gosc, ktory wie o zasadach sporo, ma spoko podejscie do zycia i na prawde wydaje sie miec poukladane w glowie, gorzej, ze ksiazki wychodzą mu ... srednie, przynajmniej w wfb.
Czy ja wiem, 6 edycja była fajna i zbalansowana dość porządnie, a mówię to jako 6 edycyjny gracz Dark Elfów. Co najlepsze gdy im Dark Elfy nie wyszły to starali się je balansować dorzucając im nowe Hydry i nowe magiczne przedmioty w zasadach. To w 7 edycji im coś odpierd****ło.Kal_Torak pisze: Póki nie zmieni się w GW podejście do WFB jako gry turniejowej żadna edycja nie będzie posiadała zbalansowanych army booków. I raczej nie zapowiada się, aby te podejście miało się zmienić. Dlatego równie dobrze nigdy możemy nie uświadczyć takich AB jakich oczekujemy.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
to nie tak. To 6ed Mroczne elfy były dobre tylko potem inni dostawali zabaweczki takie że ślinka ciekła a "pokrzywdzone dzieci warhammera" razem z krasnoludami "innymi pokrzywdzonymi dziećmi warhammera" zazdrościły.
Moim zdaniem to jest zajebisty kodeks, problem w tym, ze do dej pory wyszło na tyle dużo przegiętego gówna, że trochę zapomnieliśmy jak powinno to wyglądać. Obok O&G dopiero drugi normalny, fajny, gdzie jednostki nie prześcigają się coraz to lepszymi zasadami specjalnymi.
Bestigory są złe i do dupy, tylko dlatego, że komuś kto pisał zasady np. do blackguardów ktoś powiedział, iż mają być albo ITP albo stubborn albo elite warriors, a on pomylił słowo "albo" ze słowem "i". Potem jeszcze w kosztach punktowych hydry dwójka "zamieniła się" na jedynkę.
Szkoda, że dopiero na etapie bestii koszty dużych monsterów znów zaczęły mieć ręce i nogi.
Zgodzę się, że nie przemyślany jest za bardzo lore of wild (głównie levele czarów i czar nr 6 - WTF !!!), ale szamani mają jeszcze 3 inne grywalne lory, więc nie są do końca skazani na te czary. Poza tym podobnie jak w orkach boli brak warda na 4+ żeby dać go chociaż generałowi.
Reasumując w mojej ocenie, świetna armia, szkoda tylko, ze tak późno bo ten poziom należało konsekwentnie utrzymywać od czasu wydania O&G.
Nie bawilibyśmy się w jakieś BP+R i zycie było by dużo prostrze.
Bestigory są złe i do dupy, tylko dlatego, że komuś kto pisał zasady np. do blackguardów ktoś powiedział, iż mają być albo ITP albo stubborn albo elite warriors, a on pomylił słowo "albo" ze słowem "i". Potem jeszcze w kosztach punktowych hydry dwójka "zamieniła się" na jedynkę.
Szkoda, że dopiero na etapie bestii koszty dużych monsterów znów zaczęły mieć ręce i nogi.
Zgodzę się, że nie przemyślany jest za bardzo lore of wild (głównie levele czarów i czar nr 6 - WTF !!!), ale szamani mają jeszcze 3 inne grywalne lory, więc nie są do końca skazani na te czary. Poza tym podobnie jak w orkach boli brak warda na 4+ żeby dać go chociaż generałowi.
Reasumując w mojej ocenie, świetna armia, szkoda tylko, ze tak późno bo ten poziom należało konsekwentnie utrzymywać od czasu wydania O&G.
Nie bawilibyśmy się w jakieś BP+R i zycie było by dużo prostrze.
@Dębek
Jestem totalnie tego samego zdania. Wyścig zbrojeń w innych armiach sprawił że zachwiany został balans gry ponieważ aby być na topie armia musi po prostu posiadać serię przegięć za niski koszt punktowy. Podręczniki powinny być pisane tak aby WoCh to było by przegięcie.
Jestem totalnie tego samego zdania. Wyścig zbrojeń w innych armiach sprawił że zachwiany został balans gry ponieważ aby być na topie armia musi po prostu posiadać serię przegięć za niski koszt punktowy. Podręczniki powinny być pisane tak aby WoCh to było by przegięcie.
zgadzam sie z Wami ale co z tego... jestesmy poszkodowani bo dostajemy "normalny" book...
Jak wydali Skaveny to też przegrały. WD publikuje raport jak lansowana armia wygrywa albo gdy walka jest wyrównana i w miare ciekawa.Havelock pisze:akurat w ostatnim WD nowo wydana armia (tyranidzi) przegrywa...Lazur pisze:Ja już widze raport w WD z walki beastmenów z jakąś armią, której rozpiske robili losując oddziały przy użyciu rzutów kostką i te podniety jakie to bestie są gięte:P
śmiechowi jesteście z tym pdfem...
Rakso może być ciekawie ale jak wylosujesz dużo gorzej od przeciwnika to jesteś skazany na pożarcie. Inna sprawa, że jest to ucieczka od standardowych rozpisek
Generalnie... Gdyby się zeszło 6 chłopa którzy znają zasady przynajmniej 3/4 armii na blache i ok. 20 ludków którzy chcieli by to po testować to faktycznie dało by się zrobić normalny army list dla każdej z armii i wprowadzić balans...
Co do naszego booka bestii to fakt na 6 ed to jest dobry book ale na 7 jest słaby. Co prawda można nim coś ugrać ale Topowa armia to to nie jest...
Co do naszego booka bestii to fakt na 6 ed to jest dobry book ale na 7 jest słaby. Co prawda można nim coś ugrać ale Topowa armia to to nie jest...
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...
Phill Kelly powinien pisać wszystkie rulebooki
Chcecie zbalansowanego warhammera? Proszę bardzo:
1. Rozstawcie teren
2. Wybierzcie strony
3. Rzućcie za rozstawienie i wystawcię figurki
4. Rzućcie kto zaczyna
5. Osoba zaczynająca rzuca kostką
6. Drugi gracz wykonuje rzut kostką
7. Gracz który wyrzucił więcej wygrywa
8. Podziękuj przeciwnikowi za grę
9. Rozejdzcie się do domów albo jak macie jeszcze 10-15 min zagrajcie rewanż
Chcecie zbalansowanego warhammera? Proszę bardzo:
1. Rozstawcie teren
2. Wybierzcie strony
3. Rzućcie za rozstawienie i wystawcię figurki
4. Rzućcie kto zaczyna
5. Osoba zaczynająca rzuca kostką
6. Drugi gracz wykonuje rzut kostką
7. Gracz który wyrzucił więcej wygrywa
8. Podziękuj przeciwnikowi za grę
9. Rozejdzcie się do domów albo jak macie jeszcze 10-15 min zagrajcie rewanż
Narzekacie, gracze skavów też się burzyli że mają słąbego nowego booka, a teraz gra nimi MANFRED. Besty zapowiadają się nieźle bynajmniej lepiej niż WoCh.
A propos Kellego w swym bolgu napisałe że w najbliższej przyszłości ma zamiar napisać booka do Doch, wbrew pogłoskom nie będzie pisał nowych orków i goblinów.
A propos Kellego w swym bolgu napisałe że w najbliższej przyszłości ma zamiar napisać booka do Doch, wbrew pogłoskom nie będzie pisał nowych orków i goblinów.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii