OMG! (2250) v2.0

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

OMG! (2250) v2.0

Post autor: Deather »

Po grze poprzednią rozpiską doszedłem do kilku wniosków:
- kowboje fajni, ale jestem za słabym graczem by ich wykorzystać
- potrzebuje oddziału-masakratora
- giganty są fajne, ale 2 to chyba za dużo
- nie mam szczęścia do impaktów, więc 4 rydwany to za dużo
- chcę więcej maszyn i więcej magii

Oto co wymyśliłem:

Kod: Zaznacz cały

HERO:

1 Orc Great Shaman @ 315 Pts
     General; Magic Level 4
     Staff of Baduumm [40]
     Beard of Barbus [10]
     Dispel Scroll [25]
     Dispel Scroll [25]

1 Black Orc Big Boss @ 176 Pts
     Battle Standard; Boar
     Shinguards of Sneaky Shino [30]
     Yellow Kidney Stone of Xet [10]
     Sword of Might [10]

1 Night Goblin Shaman @ 125 Pts
     Magic Level 2
     Horn of Ugrok [40]

1 Night Goblin Shaman @ 120 Pts
     Magic Level 2
     Yan Khel Mushroom [15]
     Nibbla's Itty Ring [20]

ŚMIETNIK:

5 Goblin Spider Riders @ 65 Pts

5 Goblin Spider Riders @ 65 Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
     Short Bow

19+1 Night Goblins @ 105 Pts
     Shield; Standard; Musician
     1 Fanatic @ [25] Pts

1 Trolls @ 40 Pts

MASZYNKI:

1 Spear Chukka @ 35 Pts

1 Spear Chukka @ 35 Pts

1 Spear Chukka @ 35 Pts

1 Spear Chukka @ 35 Pts

1 Rock Lobber @ 70 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

KONTRA:

1 Giant @ 205 Pts

14 Orc Boar Boyz @ 354 Pts
     Spear; Shield; Standard; Musician
     Banner of Gholan [25]

1 Wolf Chariot @ 60 Pts

1 Wolf Chariot @ 60 Pts

5 Savage Boar Boyz @ 125 Pts
     Spear; Shield

Casting Pool: 10 + horn + ring

Dispel Pool: 7 + 2xDS

Models in Army: 91

Total Army Cost: 2250
BSB do wagonu z golanem, gienio do NG, reszty można się domyślić. Co byście zmienili ?

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Naprawde fajne. Ja bym tylko zrezygnowal z rogu na rzecz 3ciego dsa i kilku ng, bo 20stka to zdecydowanie za malo. Poza tym nie bardzo masz gdzie trzymac magow. Savage by sie przydali. moze vs jeden fast? + cos tam? jakas gola 10 nawet.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Zeby ten oddział BoarBoyz miał sens, BSB musi miec brodę. Bez tego masz oddział warty 700 pkt (oddział, heros, 2sztandary), ktory operuje w sferze psychologii na swojej zabojczej LD8. Laduje koło Ciebie smok - bach! Milon punktów rozbija sie na obelisku.
Albo dajesz temu oddziałowi brode, albo go sobie odpusc. Serio.
Reszta spoko. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

szaman też potrzebuje brody, nie wiem czy nie bardziej, a z psychologii boar boyzom zagraża tylko terror(przy szarży i tak raczej będzie flee) i ewentualnie panika, w tym asystujące rydwany nie będą jej źródłem, więc broda chyba jednak zostanie na lordzie. przeżut animozji jest i tak.

EDIT: nie wiem czy jakiś terrorysta zaryzykuje i podleci pod 4 chukki na bliskim, żeby sterroryzować dziki, jak podleci to może i te dziki uciekną(przy ostrożnym ich wystawieniu powinny przeżyć ucieczkę) ale bydlak zgarnie ostrzał

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Ja bym jednak sie trochę bardziej przejął tym terrorystą. Niby to trafiasz (najprawdopodobniej) na 3+, ale ranisz (tez najprawdopodobniej) na 4+, a potem jeszcze trzeba pokulac woundy.

Zresztą. Jak nawet zastrzelisz terrorystę, który rozbił Ci świnki o coś nieprzekraczalnego jesteś podwójnie w dupe na punktach i na oddziale uderzeniowym. Na 8 ld masz 5/18 w przyblizeniu 1/3, że nie zdasz. Barbus powstał własnie po to żeby mieć jeden niezawodny psychologicznie oddział i trzeba to wykorzystać.

A co do szamana to na moje oko tak czy siak trzeba wymysleć mu lepsza kryjówkę.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Deather pisze:EDIT: nie wiem czy jakiś terrorysta zaryzykuje i podleci pod 4 chukki na bliskim, żeby sterroryzować dziki, jak podleci to może i te dziki uciekną(przy ostrożnym ich wystawieniu powinny przeżyć ucieczkę) ale bydlak zgarnie ostrzał
Przy takiej akcji zazwyczaj z drugiej strony podlatują harpie, furie albo jakiś inny śmieć i jak oblejesz Ld masz uber oddział w doopie i paniki w 6"

W tej rozpisce chyba lepeij zamiast pojedynczego Troll'a dac snoty żeby szaman ze stopą mół sie w nich za lasem schować. # magów w 20 night goblinów jakoś nie widze. W maszynie też bo to łatwy cel dla harpii i innego ścierwa.

ODPOWIEDZ