Partia Politczna, poglądy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Re: Partia Politczna, poglądy

Post autor: Smh »

kubon pisze:Jak by te nasze składki na służbę zdrowia zamiast do ZUS-u szy by na jakieś swoje prywatne konto to nie było by problemu - za wizyte u lekarza płacił byś ileś tam a jak bys miał jakąś poważną chorobę to nie czekał byś aż łaskawie ZUS przyzna ci odszkodowanie albo pokryje leczenie tylko mówił bys oczyśćcie mi to katą w 50 % a moje w 50 % i był by luz. A tak teraz wszyscy płacą składki 80 % ludzi chodzi do lekarza 2-3 razy do roku a jednak te 20 % łudzi którzy są naprawdę chorzy nagle nie mają kasy na leczenie - ale za to w ZUS-sie są giantyczne pensje, wielkie premie odpicowany w chuj budynek i nieprzyjemni pracownicy którzy nie są nawet łaskawi wypłacić rent naprawde poszkodowanym ludzią którzy właśnie przez całe życie płacą te bezsensowne składki...

ponoc jakby sprzedac na licytacjach (to cos innego niz przetarg!) te ich palace to zalatalibysmy polowe dziury budzetowej ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

no tak a w razie jakby zabrakło ci pieniążków to sobie umieraj

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Smh pisze:ani ubezpieczenia, ani sluzba zdrowia NIE MUSZA byc publiczne, ba nawet nie musza byc obowiazkowe, czlowiek powinien decydowac sam o sobie, jesli nie chce byc ubezpieczony - jego sprawa, tylko i wylacznie.
No i tu się mylisz. Tak samo jak publiczne (choć przecież niedochodowe) muszą być sądy, administracja, policja czy straż pożarna, tak samo musi istnieć publiczna służba zdrowia. Po prostu po to, żeby państwo mogło zachować standardy cywilizacyjne. Jednym z fundamentów cywilizacji jest to, że silniejsi opiekują się słabszymi.
selekcja naturalna, jak w przyrodzie
Broń Boże nie wzywaj policji jeśli ktoś cię napadnie! Zaburzasz tym samym selekcję naturalną, przecież skoro jesteś mniej zaradny od bandziora z nożem, to nie powinieneś dalej swoich genów przekazywać!
ponoc jakby sprzedac na licytacjach (to cos innego niz przetarg!) te ich palace to zalatalibysmy polowe dziury budzetowej
Naturalnie, przecież każdy z nich jest wart po ok pół dużej bańki.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

jachu_ka pisze:
Smh pisze:ani ubezpieczenia, ani sluzba zdrowia NIE MUSZA byc publiczne, ba nawet nie musza byc obowiazkowe, czlowiek powinien decydowac sam o sobie, jesli nie chce byc ubezpieczony - jego sprawa, tylko i wylacznie.
No i tu się mylisz. Tak samo jak publiczne (choć przecież niedochodowe) muszą być sądy, administracja, policja czy straż pożarna, tak samo musi istnieć publiczna służba zdrowia. Po prostu po to, żeby państwo mogło zachować standardy cywilizacyjne. Jednym z fundamentów cywilizacji jest to, że silniejsi opiekują się słabszymi.
niech mnie ktos poprawi, ale dbanie przez panstwo o obywateli rozpoczal rzym w takim stopniu jak mamy to obecnie, wczesniej tez byly wielki cywilizacje i dawaly sobie bez tego doskonale rade (tylko bez wyjazdow mi tutaj, ze wyginely... raczej nie wyginely od niepublicznej opieki medycznej!)

edit:
sądy, administracja, policja czy straż pożarna
sądy - tak, zgadzam sie
administracja - tak, lecz tylko i wylacznie w niezbednym MINIMUM
policja - tak
straz pozarna - nie, moze byc prywatna, i sadze, ze sporo osob by duuuzo kasy zarobilo gdyby otworzyli prywatne jednostki i dzialaly na zasadzie dzisiejszych agencji ochrony...

edit off:
jachu_ka pisze:
selekcja naturalna, jak w przyrodzie
Broń Boże nie wzywaj policji jeśli ktoś cię napadnie! Zaburzasz tym samym selekcję naturalną, przecież skoro jesteś mniej zaradny od bandziora z nożem, to nie powinieneś dalej swoich genów przekazywać!
wtedy to juz jest za pozno by wzywac policje, ale czlowiek jest czlowieka najwiekszym wrogiem i tak masz racje, zabity wg ewolucjonistow okazuje sie slaby i 'niegodny' przekazania genow dalej

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Smh pisze: selekcja naturalna, jak w przyrodzie, jak mamy sie stac silnym panstwem skoro ciagle leczymy i pseudo uzdrawiamy kaleki i niedorajdow? nie mowie ze na to zasluzyli lub sa temu winni, ot poprostu tak jest... nie mamy naturalnego wroga jak inne zwierzeta... za duzo ludzi na swiecie, wiec chociaz natura powinna jakos regulowac ten stan... jakos sie jej udaje (AIDS i inne podobne)... od razu by nie bylo, nie jestem za zabijaniem! kazdy jednak odpowiada za siebie... za malo zarabiasz? zyjemy w UE, skoro masz dowod osobisty to mozesz pojechac gdziekolwiek... nawet poza granice UE i odszukac idealny kraj dla siebie
Tak się składa, że m.in. po poziomie opieki zdrowotnej poznaje się siłę państwa, a te nie zapewniające jej swoim obywatelom to właśnie państwa słabe, dziadowskie (wyjątkiem są Stany Zjednoczone).

Poza tym, właśnie wzajemne wspieranie się i opieka nad słabszymi umożliwiły naszemu gatunkowi opanowanie Ziemi. Wielu ludzi też, z różnych opcji politycznych, uważa także takie zachowania za miarę naszego człowieczeństwa. Ludzie chorzy nadal są wartościowymi członkami społeczeństwa i również pracują na jego rozwój. Ja na przykład w żaden sposób nie czuje się gorszy od Ciebie, mimo, że moje życie zależy od przyjmowania lekarstw. Historia pokazuje też, że nawet ludobójstwa, inspirowane eugeniką, prowadzone na wielką skalę (jak programy III Rzeszy) w żaden sposób nie wpłynęły na pulę genetyczną danej grupy pod względem m.in. występowania wad wrodzonych czy chorób dziedzicznych.

P.S. Ziemia jest duża. Pomieścimy się.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Smh pisze:niech mnie ktos poprawi, ale dbanie przez panstwo o obywateli rozpoczal rzym w takim stopniu jak mamy to obecnie, wczesniej tez byly wielki cywilizacje i dawaly sobie bez tego doskonale rade (tylko bez wyjazdow mi tutaj, ze wyginely... raczej nie wyginely od niepublicznej opieki medycznej!)
Ale co w związku z tym? Grypę też leczysz pijawkami, bo tak się kiedyś robiło?
wtedy to juz jest za pozno by wzywac policje, ale czlowiek jest czlowieka najwiekszym wrogiem i tak masz racje, zabity wg ewolucjonistow okazuje sie slaby i 'niegodny' przekazania genow dalej
Nie tylko człowiek, nie wzywaj też hycla jeśli wataha zdziczałych psów będzie ci chciała dziecko zagryźć - tobie nie wolno!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Matis99 pisze:Tak się składa, że m.in. po poziomie opieki zdrowotnej poznaje się siłę państwa, a te nie zapewniające jej swoim obywatelom to właśnie państwa słabe, dziadowskie (wyjątkiem są Stany Zjednoczone).
dlaczego usa wymieniasz jako wyjatek?
Matis99 pisze: Ludzie chorzy nadal są wartościowymi członkami społeczeństwa i również pracują na jego rozwój.
nie neguje tego, niemniej jednak jesli jest sie kims wartosciowym i pracuje = zarabia = stac go na leczenie!

Matis99 pisze: Ja na przykład w żaden sposób nie czuje się gorszy od Ciebie, mimo, że moje życie zależy od przyjmowania lekarstw.

nigdzie nie napisalem, ze ludzie, ktorych na cos nie stac, lub sa chorzy sa gorsi odemnie, a ja od nich lepszy! jestem daleki od takiego stwierdzenia - jestem swiadom, ze w zyciu nie wszystkim sie uklada, i wtedy sa dwie drogi, albo sie taka osoba podnosi i daje rade, albo nie daje rady i... liczy na pomoc panstwa w wiekszosci przypadkow.

Skoro piszesz na forum, tzn ze posiadasz dostep do internetu, skoro go posiadasz tzn ze jestes w posiadaniu dobr wyzszego poziomu, wiec stac Ciebie na to (jesli stac Twoich rodzicow to jeszcze jestes w okresie opieki ich nad Toba), jesli Ciebie na to stac tzn ze zarabiasz, jesli zarabiasz i posiadasz dobra zbedne do przezycia oznacza to (wg mnie) ze leki takze kupujesz (tak powinno byc w normalnym kraju wg mnie). Ci, ktorzy chca to potrafia i stac ich na to co potrzebuja i co chca.
Matis99 pisze:Historia pokazuje też, że nawet ludobójstwa, inspirowane eugeniką, prowadzone na wielką skalę (jak programy III Rzeszy) w żaden sposób nie wpłynęły na pulę genetyczną danej grupy pod względem m.in. występowania wad wrodzonych czy chorób dziedzicznych.
akurat program ostatecznego rozwiazania jest przykladem jak naturalna selekcja dziala, sprytne jednostki uniknely zaglady, czy to opowiadajac sie po stronie niemiec lub tez zwiewajac... zdaje sobie sprawe ze duzo osob nie mialo okazji bo byli w zlym miejscu i w zlym czasie...

i taki zarcik odnosnie rasowych wybrykow niemcow w IIws... 'kara' za ich selekcje w czasie wojny odbieraja teraz... jeden z niewielu krajow gdzie bydlo jest ladniejsze od kobiet :lol2: (no offence by zaraz nie bylo, ze wszystkim podpadlem, od chorych przyjmujacych leki za m.in. moja kase po niemieckich graczy, ktorzy wlasnie znalezli swoja pierwsza milosc w bloku obok :lol2: )
Matis99 pisze:P.S. Ziemia jest duża. Pomieścimy się.
wiem, lecz kiedys moze przyjsc taki czas, ze miejsca wystarczy, ale zarcia juz niekoniecznie... i wtedy bedzie wybor, zabic sasiada lopata dla tej marchewki co ma w doniczce? ja wiem ze to nie sa dylematy nasze, ani naszych pra,pra wnukow, jednak ktos kiedys przed takim dylematem u nas stanie

jachu_ka pisze:Ale co w związku z tym? Grypę też leczysz pijawkami, bo tak się kiedyś robiło?
tylko tyle, ze jest to jakis dowod na to ze publiczna sluzba zdrowia nie jest wymagana do rozwoju imperium... sadze, ze dawne cywilizacje grubo przewyzszaly taki skrawek mapy jak dzis jest PL
jachu_ka pisze:
Nie tylko człowiek, nie wzywaj też hycla jeśli wataha zdziczałych psów będzie ci chciała dziecko zagryźć - tobie nie wolno!
do poki place, moge!

edit: literowki

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Smh pisze:wiem, lecz kiedys moze przyjsc taki czas, ze miejsca wystarczy, ale zarcia juz niekoniecznie... i wtedy bedzie wybor, zabic sasiada lopata dla tej marchewki co ma w doniczce? ja wiem ze to nie sa dylematy nasze, ani naszych pra,pra wnukow, jednak ktos kiedys przed takim dylematem u nas stanie
I uważasz, że wnuki zabezpieczy przed tym odgórne przyzwolenie, czy wręcz nakaz, żeby ludzie biedni umierali na ulicy, bo bogatsi nie będą płacić za ich leczenie.
Zażywasz w tej chwili jakieś mocne leki albo środki odurzające?
tylko tyle, ze jest to jakis dowod na to ze publiczna sluzba zdrowia nie jest wymagana do rozwoju imperium... sadze, ze dawne cywilizacje grubo przewyzszaly taki skrawek mapy jak dzis jest PL
Lotniskowce, przewaga technologiczna w Internecie i nadwyżka w handlu też kiedyś nie były wymagane. Czy to znaczy, że dziś możesz zbudować silne państwo produkując lepsze miecze niż sąsiedzi i walcząc w formacji żółwia? Daruj...
do poki place, moge!
Typowa przypadłość wszystkich ewolucjonistów, anarchistów i innych utopistów - wzniosłe hasła z jednej strony, przyziemna, skrzecząca rzeczywistość z drugiej. W swoich marzeniach jesteś silny i dzięki temu możesz pogardzać słabymi i pozwalać im zdychać, ale w starciu z rzeczywistością chowasz ogon między nogi i lecisz się schować pod państwową spódnicę. Bo "możesz!".
Kogo chcesz takimi poglądami przekonać, skoro nawet sam siebie nie przekonujesz?

MeanGreen
Wałkarz

Post autor: MeanGreen »

Fanatyk pisze: Kobiety rodzące na ulicy przed szpitalem "bo nie mają ubezpieczenia bo nie stać" albo ludzie zapożyczający się na operacje żeby żyć - to nie teoria - to Stany Zjednoczone.
Byłem w stanach i jakoś nie widziałem kobiet rodzących na ulicy, biednych i starych konających z głodu, ludzi strzelających do siebie dla sportu - no sorry ale takie argumenty to jest po prostu śmieszne, nie wiem co chcesz powiedzieć, że w stanach jest znacznie gorzej niż u nas? Co do pożyczek to wiesz jednak fajniej jest móc nawet pożyczyć i żyć - niż tak jak to u nas, nie móc i czekać w szpitalu na dawce, który z reguły przychodzi za późno bo ktoś kto ma więcej pieniędzy po prostu opłaca pana X i trafia przed tobą w kolejce oczekujących na organ. Fakty są takie, że tego typu publiczne instytucje działają tylko na korzyść tych którzy mają pieniądze na łapówki. W przypadku prywatnych ubezpieczeń wszyscy płacą i po prostu łapówki już dawać nie trzeba.

Tutaj zresztą poruszasz problem totalnego nie zrozumienia na jakiej zasadzie działają ubezpieczenia. Ubezpieczasz się płacąc jakąś stawkę X, która wcale taka wielka nie jest, aby później jak przytrafi Ci się coś złego nie musieć wywalać fortuny na np. przeszczep nerki. Tak jak z ubezpieczeniami od samochodów, jak Ci ukradną auto to niekoniecznie cię stać by kupić sobie nowe, więc ludzie się ubezpieczają się na tą okoliczność.

U nas ubezpieczenie zdrowotne nie działa bo jest obowiązkowe, czyli po prostu nie muszą starać się dostarczyć usługi na najwyższym poziomie - bo co im zrobisz? Przestaniesz płacić? Nie możesz. Jedyne co możesz zrobić to jak jesteś bogaty dokupić sobie jeszcze prywatnie dodatkowe ubezpieczenie. Biednych nie stać na to bo już płacą to obowiązkowe. Gdyby je znieść spokojnie mogliby opłacić sobie prywatne i jeszcze by im zostało.

Tak czy owak warto zdać sobie sprawę z tego, że te wszystkie socjalno-utopijne idee najbardziej uderzają w biednych, którzy zmuszeni opłacać setki dziwnych podatków nie mają już pieniędzy na nic innego. Bogaty to sobie zawsze poradzi.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

jachu_ka pisze:
Smh pisze:wiem, lecz kiedys moze przyjsc taki czas, ze miejsca wystarczy, ale zarcia juz niekoniecznie... i wtedy bedzie wybor, zabic sasiada lopata dla tej marchewki co ma w doniczce? ja wiem ze to nie sa dylematy nasze, ani naszych pra,pra wnukow, jednak ktos kiedys przed takim dylematem u nas stanie
I uważasz, że wnuki zabezpieczy przed tym odgórne przyzwolenie, czy wręcz nakaz, żeby ludzie biedni umierali na ulicy, bo bogatsi nie będą płacić za ich leczenie.
Ty wogole czytasz co piszesz? spojz post nademna... i kilka postow wyzej moj wpis takze... biedni beda bogatsi o kase ktora teraz marnuja publiczne instytucje... nakaz? jaki nakaz... nikt nic nikomu nie nakazuje!

jachu_ka pisze:Zażywasz w tej chwili jakieś mocne leki albo środki odurzające?
znaczy nie wiesz co piszesz i brak argumentow, ze chwytasz sie takich?

jachu_ka pisze:Lotniskowce, przewaga technologiczna w Internecie i nadwyżka w handlu też kiedyś nie były wymagane. Czy to znaczy, że dziś możesz zbudować silne państwo produkując lepsze miecze niż sąsiedzi i walcząc w formacji żółwia? Daruj...
nom, super... zyjemy w genialnym panstwie, nasi 'sojusznicy' sprzedaja nam samoloty, ktore u nich trafiaja na zlom bo sa tak stare ze na zyletki ich szkoda... to tylko przyklad - mamy 'nowoczesne lotnictwo' poniewaz jest wymagane, kompletnie nie czytasz ze zrozumieniem tego co pisze, przejzyj jeszcze raz caly temat, moze zrozumiesz, jesli nie... odstaw leki, napij sie zimnej wody, odpocznij, przeczytaj caly temat... itd

jachu_ka pisze:

do poki place, moge!
Typowa przypadłość wszystkich ewolucjonistów, anarchistów i innych utopistów - wzniosłe hasła z jednej strony, przyziemna, skrzecząca rzeczywistość z drugiej. W swoich marzeniach jesteś silny i dzięki temu możesz pogardzać słabymi i pozwalać im zdychać, ale w starciu z rzeczywistością chowasz ogon między nogi i lecisz się schować pod państwową spódnicę. Bo "możesz!".
Kogo chcesz takimi poglądami przekonać, skoro nawet sam siebie nie przekonujesz?
wyroslem z rewolucji i utopii, dawno temu, za co moge place z wlasnej kieszeni, utrzymuje sie od ponad 10lat samemu i nie bylo latwo, ale daje rade, stac mnie na to co lubie i chce. Nie latam pod spodnice panstewka jak to nazwales, lecz niestety nie zawsze sie da zrobic wszystko bez niego.. wiec ide poniewaz place i moge wymagac, niewiele bo nie wiele sie da w tym kraju, ale jednak cos MOGE...

a przekonac nikogo nie chce, nie jestem krzykaczem na beczce probojacym nagonic frajerow na cokolwiek, wiec daj sobie spokoj z takimi tekstami bo nic nie daje

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

no to zacznijmy liczyć... kiedy Piłsudski 'wstąpił na tron' (jakos tak chyba 1918) ? i policz do teraz minus 6 lat na wojnę
To jest właśnie efekt niedokształcenia społeczenstwa...egh...20 lecie - brak rządów lewicy czy socjalizmu : za każdym razem faktycznie rządzi prawica zarowno za sanacji jak i przed nią. Panstwo nie jest socjalistyczne bo socjal ograniczany był do minimum poczakowo przez stan gospodarki później przez autorytaryzm i militaryzm a głównym celem kraju była odbudowa oraz propaganda a nie panstwo opiekuncze. Po Wojnie nie rządzi żadna lewica tylko socjalizm komunistyczny gdzie panstwo jest opiekuńcze i wiele daje swoim obywatelom(np 90% z was dzieki temu rozdawnictwu ma gdzie mieszkac) ale system jest przeżarty korupcją ze względu na upaństwowienie środków produkcji i brak rywalizacji rynkowej. Nie ma rządów liberalnych tylko jest jednowładztwo partyjne a system nie ma lewicy i prawicy. Po 1989 rządzi prawica i mamy np grubą kreskę i inne paranoje rządów solidarności, później SLD czyli powtorka z rozrywki PRL ale już nie taka swawola, następnie PIS czyli znow jak Sanacja i autorytaryzm i typowy idiotyzm prawicy która zamiast skupic sie na gospodarce rządzi przeszłością. Obecnie rozluźnienie gospodarcze nastaje ale za wolno i zbyt niezdecydowanie : w polsce de facto nigdy nie było rządów prawdziwej lewicy słonko;) To jest efekt właśnie mediów które postkomune nazywają lewicą. W USA jak rządzi lewica jest wzrost gospodarczy ale potem społeczenstwo sie nudzi i zaczynają się wojny które wydają kasę zarobioną przez lewicę i kraj wpada w recesję (jak za Nixon'a, Reagana czy Bushów) I Radzę powtórkę z historii bo napisałeś ze piłsudski wstąpił na tron w 1918 i już tak sobie rządził ponadto na terenie polski wojna trwała de facto 5,5 roku a tak na prawdę 3;) Ah te upaństwowione środki edukacji :twisted:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Rzymek pisze:
no to zacznijmy liczyć... kiedy Piłsudski 'wstąpił na tron' (jakos tak chyba 1918) ? i policz do teraz minus 6 lat na wojnę
To jest właśnie efekt niedokształcenia społeczenstwa...egh...20 lecie - brak rządów lewicy czy socjalizmu : za każdym razem faktycznie rządzi prawica zarowno za sanacji jak i przed nią. Panstwo nie jest socjalistyczne bo socjal ograniczany był do minimum poczakowo przez stan gospodarki później przez autorytaryzm i militaryzm a głównym celem kraju była odbudowa oraz propaganda a nie panstwo opiekuncze. Po Wojnie nie rządzi żadna lewica tylko socjalizm komunistyczny gdzie panstwo jest opiekuńcze i wiele daje swoim obywatelom(np 90% z was dzieki temu rozdawnictwu ma gdzie mieszkac) ale system jest przeżarty korupcją ze względu na upaństwowienie środków produkcji i brak rywalizacji rynkowej. Nie ma rządów liberalnych tylko jest jednowładztwo partyjne a system nie ma lewicy i prawicy. Po 1989 rządzi prawica i mamy np grubą kreskę i inne paranoje rządów solidarności, później SLD czyli powtorka z rozrywki PRL ale już nie taka swawola, następnie PIS czyli znow jak Sanacja i autorytaryzm i typowy idiotyzm prawicy która zamiast skupic sie na gospodarce rządzi przeszłością. Obecnie rozluźnienie gospodarcze nastaje ale za wolno i zbyt niezdecydowanie : w polsce de facto nigdy nie było rządów prawdziwej lewicy słonko;) To jest efekt właśnie mediów które postkomune nazywają lewicą. W USA jak rządzi lewica jest wzrost gospodarczy ale potem społeczenstwo sie nudzi i zaczynają się wojny które wydają kasę zarobioną przez lewicę i kraj wpada w recesję (jak za Nixon'a, Reagana czy Bushów) I Radzę powtórkę z historii bo napisałeś ze piłsudski wstąpił na tron w 1918 i już tak sobie rządził ponadto na terenie polski wojna trwała de facto 5,5 roku a tak na prawdę 3;) Ah te upaństwowione środki edukacji :twisted:
dziękujęsłonko za wyszczególnienie... any way, nie jestesmy rzadzeni przez ludzi, ktorzy pragna by ludzie byli wolni i decydowali sami o sobie...

3 lata? o ktorej wojnie mowisz? mniejsza o drobne, fakt faktem ze od poczatku zeszlego stulecia nadal nie mamy wolnosci jaka bym chcial kiedys widziec w tym kraju (tak, wiem, jak mi zle to wyjedz ;) )

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

To znaczy jakiej szczególnie wolności Ci brakuje? Jakaż strefa Twojego życia jest tak represjonowana? Poza ciśnieniem katolickiego syfu w tym kraju to generalnie na brak wolności narzekać nie można. Za to w anarchistycznych komunach, paradoksalnie, wolność byłaby wyjatkowo względna. Ponadto jak zależy Ci na wolności to ciesz się gdyż praktyka pokazuje że im bardziej postepuje globalizacja tym jednostki cieszą się większymi prawami osobistymi i świadomością społeczną państwa prawa:)

Mam na myśli II wojne w trakcie której tak na prawdę wojna toczyła się w 1939 i 1944 i 1945 , pozostale lata to lata okupacji więc nie działań wojennych:) partyzantka to sie w Irlandii odbywała i w milionie miejsc na świecie więc wojna to to nie była na terenie polski;) Wielka Brytania toczyła wojne 6 lat a Japonia de facto8;) Aha - następnym razem niech argumentacja będzie poparta jakimis prawdziwymi przykładami z przeszlości lub teraźniejszości:)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Rzymek pisze:To jest właśnie efekt niedokształcenia społeczenstwa...egh...20 lecie - brak rządów lewicy czy socjalizmu : za każdym razem faktycznie rządzi prawica zarowno za sanacji jak i przed nią.
A zdajesz sobie sprawę, że Piłsudski był socjalistą? Zauważ również, że Mościcki był marionetką w rękach Piłsudskiego ( w okresie późniejszym).
Rzymek pisze:Japonia de facto8;)
Japonia formalnie toczy wojnę z Rosją do dziś. :wink:
Rzymek pisze:Mam na myśli II wojne w trakcie której tak na prawdę wojna toczyła się w 1939 i 1944 i 1945 , pozostale lata to lata okupacji więc nie działań wojennych:)
#-o
Co to za farmazony?!
A 1940: bitwa o Anglię, podbój Francji i walki w Norwegii?
1941: Wojna kontynuacyjna (Finlandia i ZSRR), atak Niemiec na ZSRR, rozpoczęcie walk na Pacyfiku.
1942 i 1943 to przykładowo walki w Afryce płn. i Płw. Apenińskim.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Co do ewolucji i doboru naturalnego to polecam obejrzeć film Richarda Dawkinsa (btw. mój kolega w ateizmie) "The Genius of Charles Darwin" - naprawdę bardzo ciekawy! Wyjaśnia on tam wiele powszechnych błędnych opinii o ewolucji (np. Eugenika). Jedną z nich właśnie poruszył tutaj jeden z was... Otóż dlaczego człowiek ma altruistyczne odruchy ? Teoretycznie jeśli dbamy o swoje geny to powinniśmy chcieć eliminacji (albo w najlepszym wypadku w ogóle by nas nie obchodzili inni ludzie) genów innych osobników. Ale tak się nie dzieje... dlaczego? Dlaczego ludzie (i zwierzęta też!) okazują współczucie, dbają o słabszych ?

Polecam obejrzeć :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

A zdajesz sobie sprawę, że Piłsudski był socjalistą? Zauważ również, że Mościcki był marionetką w rękach Piłsudskiego ( w okresie późniejszym).
gdyby był socjalistą to nie pakowalby każdego komucha do paki i nie rozwiązywałby każdej organizacji socjalistycznej jaką mogł oraz nie przeznaczałby większych funduszy na propagandę kosztem zapomóg i stymulacji gospodarczej.
Japonia formalnie toczy wojnę z Rosją do dziś. :wink:
Ale nie prowadzi działań zbrojnych a prowadziła je nieprzerwanie od 1937 roku.
#-o
Co to za farmazony?!
A 1940: bitwa o Anglię, podbój Francji i walki w Norwegii?
1941: Wojna kontynuacyjna (Finlandia i ZSRR), atak Niemiec na ZSRR, rozpoczęcie walk na Pacyfiku.
1942 i 1943 to przykładowo walki w Afryce płn. i Płw. Apenińskim.
wiem że posiadanie wyższego wykształcenia historycznego gowno mi daje ale tak się składa ze wielka brytania prowadziła jednocześnie wojnę na morzach (1939-45) - powietrzną (1939-45) w Afryce północnej i włoszech (1939-45) na pacyfiku 1939-45)
Nie wiem czego przykładem zatem są Twoje powyższe;)

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

zdaje się że polscy komuniści za rządów piłsuckiego wysadzili prochownie

komunizm to nie socjalizm

ps.a ja dalej uparcie z małej litery-moja wolność

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Rzymek pisze:To znaczy jakiej szczególnie wolności Ci brakuje? Jakaż strefa Twojego życia jest tak represjonowana? Poza ciśnieniem katolickiego syfu w tym kraju to generalnie na brak wolności narzekać nie można. Za to w anarchistycznych komunach, paradoksalnie, wolność byłaby wyjatkowo względna. Ponadto jak zależy Ci na wolności to ciesz się gdyż praktyka pokazuje że im bardziej postepuje globalizacja tym jednostki cieszą się większymi prawami osobistymi i świadomością społeczną państwa prawa:)
czyja praktyka? to ze dostajesz ochlapy wolnosci w postaci mozliwosci wplywania na malo znaczace rzeczy ?

czego mi brakuje? no to po kolei i krotko z dlugiej listy...

- wolnych wyborow (najlepiej jawnych);
- wplywu na decyzje rzadzacych (referenda) - wolnosc wyboru;
- wplywu gdzie i jak lokowane sa moje podatki;
- wplywu na decyzje gdzie chce i czy byc ubezpieczony;
- wplywu gdzie i czy kiedykolwiek posle moje dzieci do szkoly;
- wolnosci wyboru odnosnie ewentualnej mojej eutanazji...

i tak mozna dluuuuuugo...

- Ulegasz stereotypom.

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

jachu_ka pisze:
Zażywasz w tej chwili jakieś mocne leki albo środki odurzające?
Lotniskowce, przewaga technologiczna w Internecie i nadwyżka w handlu też kiedyś nie były wymagane. Czy to znaczy, że dziś możesz zbudować silne państwo produkując lepsze miecze niż sąsiedzi i walcząc w formacji żółwia? Daruj...
do poki place, moge!

Janek, daj sobie spokój. To taki typ mentalny, i póki życie go nie nauczy, to nie zrozumie. A i nawet wtedy czasami nie rozumieją. W swoim czasie na Gildii ja i Iber z takimi dyskutowaliśmy, póki nam ręce nie opadły. Szkoda wysiłku.

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

grabz pisze:zdaje się że polscy komuniści za rządów piłsuckiego wysadzili prochownie

komunizm to nie socjalizm

ps.a ja dalej uparcie z małej litery-moja wolność

Przecież Komunizm to inne określenie Socjalizmu Rewolucyjnego :D

ODPOWIEDZ