Partia Politczna, poglądy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Re: Partia Politczna, poglądy

Post autor: Rzymek »

NIe nie , chcieli sie przedostać z gospodarki niekapitalistyczne do kapitalistycznej. Komunizmowi JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE jest dużo bliżej do Anarchizmu. Jak pokazują także wypadki 1871 roku w Paryżu;)

Do Propagandy sięga każdy ale to nie zmienia faktu że to kłamstwo i propaganda siega do słabych i niewybrednych umysłow i służy do manipulowania, uważasz się za taki czy poszukujesz takich ze dajesz taki filmik?

Kapitalizm=Korporacje ponieważ następstwem rządów pieniądza jest budowa coraz większych firm i tworzenia konkurencji i łączenia się firm dla lepszego efektu - czyli korporacjonizm i Trusty. Co ciekawesze obalenie korporacji to nie obalenie kapitalizmu, ale odwrotnie już tak;)

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

Filmik dałem tak po prostu - bez żadnego celu :)

Bądźmy szczerzy Komunizm teoretycznie miał być internacjonalnym systemem, Stalin jednak nadał mu formę nacjonalistycznego. Może nie tak bardzo jak pewien Austriak w Niemczech ale jednak ;)

Słyszałeś może o takich osobach jak Michaił Bakunin czy Nestor Machno? ;) Pierwszy wspierał Powstanie Styczniowe :P Drugi utworzył kolektywy na terenie Ukrainy gdzie poziom życia był tak Wysoki jak wcześniej dopiero przy Unii Polski z Litwą... To chyba o czymś świadczy?

Weźmy następny przykład Hiszpania 1936 - Tryumf Anarchizmu - wszystko było dobrze dopóki nie gen.Franco a do tego wsparcie III rzeszy i Włoch...

PS.Jak byś określił swoje poglądy społeczno-polityczne?

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Chaos_Warrior pisze:Weźmy następny przykład Hiszpania 1936 - Tryumf Anarchizmu - wszystko było dobrze dopóki nie gen.Franco a do tego wsparcie III rzeszy i Włoch...
Niczego tym nie dowodzisz - z każdą próbą wcielania anarchizmu w życie wszystko było dobrze, dopóki [wstaw odpowiednie wydarzenie].

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

To dowodzi tego, że wprowadzenie Anarchizmu powinno mieć miejsce na całym świecie w niewielkich odstępach czasu. Inaczej jakieś państwo szybko zajęło by zbrojnie owe tereny...

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ojoj, ale dyskusja :D Jak tu się teraz dołączyć? :P

Co do praw kobiet, to dawanie im przywilejów w stylu 'parytety do sejmu' to jest właśnie ich dyskryminacja! Przecież jeśli kobiety są równe mężczyznom, to nie potrzebują handicapów, żeby z nimi wygrywać. Jest to absolutnie logiczne, a feministki to banda idiotek - jak można tego nie rozumieć? Chcąc parytetów feministki same przyznają, że kobiety są słabsze, mniej inteligentne, mniej charyzmatyczne itd.
Kto normalny chce być rządzony przez osoby o takich cechach?

Jednocześnie w tym samym czasie upada tradycyjny szacunek dla kobiet i ogólnie pojęty savoir vivre. Lansowane wzorce każą kobietą rywalizować z mężczyznami, przez co Ci drudzy muszą się bronić jak przed facetami. Jednocześnie można zaobserwować niewieścienie mężczyzn. Wystarczy się rozejrzeć...
Kobiety zapierdzielają w robocie od rana do nocy, przez co nie mają wystarczająco czasu na wychowanie dzieci co jest katastrofalne dla rodziny. Do tego ciągły stres powoduje nadmierne nadużywanie różnych środków 'uspokajających'. Jak nieraz słyszę jak kobiety się zachowują, klną.. makabra.
Z facetami jeszcze gorzej. Na mieście widać gości poubieranych i wylansowanych jak cioty. Kobietom mało kto ustąpi miejsca, mało kto okaże szacunek.

Zamiast normalnych wzorców czyli silny mężczyzna i wrażliwa kobieta, lansuje się w mediach wzorce zupełnie odwrotne. Z tego wychodzą babochłopy i cioty..
Do tego jeszcze non stop nawijanie o homoseksualiźmie i tolerancji poprzewracało ludziom w łbach.

Zacierają się różnice między płciami i jest to przerażające i obrzydliwe :?

A co najgorsze społeczeństwo jest na tyle ogłupione, że taki stan rzeczy pochwala i akceptuje, albo zobojętniałe i nie widzi dalej niż czubek własnego nosa..

Za parę lat pewnie będę musiał posłać dzieci do szkoły. Jeśli nic się drastycznie nie zmieni, to pewnie obowiązkowe będzie wychowanie seksualne od 5 roku życia (bo czemu by przy okazji ponownie nie obniżyć wieku obowiązku szkolnego? :? ). A nauczać będzie pedał, tak w ramach tolerancji. Przecież skoro będą mogli adoptować dzieci, to i moich mogą nauczać. W socjaliźmie 'wszytskie dzieci nasze są'..

EDIT: Zanim kliknąłem wyślij pojawiło się sporo postów o anarchiźmie, wiec moja wypowiedź 'lekko' wyrwana z kontekstu ;)
Osobiście uważam, że państwo musi być, ale w minimalnej formie (wojsko, policja, sądy etc) i out z gospodarki.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Chaos_Warrior pisze:To dowodzi tego, że wprowadzenie Anarchizmu powinno mieć miejsce na całym świecie w niewielkich odstępach czasu. Inaczej jakieś państwo szybko zajęło by zbrojnie owe tereny...
Jasssne, to te złe obce kraje nie pozwalają, żeby anarchizm z dużej litery gdzieś zapanował :mrgreen:
Franco nie wziął się z obcych krajów.
Kołata pisze:Co do praw kobiet, to dawanie im przywilejów w stylu 'parytety do sejmu' to jest właśnie ich dyskryminacja! Przecież jeśli kobiety są równe mężczyznom, to nie potrzebują handicapów, żeby z nimi wygrywać. Jest to absolutnie logiczne, a feministki to banda idiotek - jak można tego nie rozumieć? Chcąc parytetów feministki same przyznają, że kobiety są słabsze, mniej inteligentne, mniej charyzmatyczne itd.
W Szwecji się tak ostatnio idiotki na minę wjebały - parytet przyjęć na uczelnie ma być 50:50, część kobiet się nie dostała mimo teoretycznie lepszych wyników niż faceci, bo facetom miejsca dał właśnie parytet gwarantujący miejsca kobietom =D> :mrgreen:

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Franco nie ale jego główne wsparcie tak :P Złe kraje? No ja bym raczej określił to aparatem państwowym kierowanym przez złych ludzi ;)

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Bądźmy szczerzy Komunizm teoretycznie miał być internacjonalnym systemem, Stalin jednak nadał mu formę nacjonalistycznego. Może nie tak bardzo jak pewien Austriak w Niemczech ale jednak ;)
Komunizm jak sama nazwa wskazuje polegał na wspólności i wyrodził się z podejścia o upańśtwowieniu. Anarchizm szedł dalej i zakładał rozbicie na KOMUNY czyli organizacje małe które produkują na swoje potrzeby w pojedynczych zakładach i zakłądał idiotyczny sposob tej produkcji np rotację ludzi co 2/4/5/6 miesicy do każdego zawodu żeby każdy popracował w każdym a zatem zeby nikt w nicyzm nie był dobry.
;)
Jakbyś przeczytał wcześniej pisałem Ci już o Bakuninie i przypomnij mi jakim jest Bakunin anarchistą skoro pomaga walczyć o odrodzenie się innego państwa? Poza tym w Powstaniu Wielkopolskim ;) Ale blisko;) Nestora w ogole nie poruszaj zanim o nim nie przeczytasz a potem dojdź do wniosku jaki to był system i zauważ że Twoje porównanie "tak wysoki jak za Unii Polski z Litwą" na ukrainie? Zdajesz sobie sprawe co sie działo za Unii Lubelskiej na Ukrainie pod rządami Rzeczypospolitej??

Triumf Hiszpanskiego Anarchizmu? Mordowanie wszystkich wrogów politycznych bo tylko tym zajmował się anarchizm w Hiszpanii który stanowił ok 5% obozu socjalistycznego? To nie Triumf Anarchizmu tylko dobre i krótkie rządy socjalistow do których anarchiści się podczepili a następnie swoimi mordami wywołali wojnę domową. Co to za argumenty fabrykowanych faktów?

Moje poglądy polityczne zakładają totalny liberalizm społeczno-kulturowy odcięcia całkowitego panstwa od wiary jakiejkolwiek i natychmiastowe upaństwowienie własności kościelnej która nie została nabyta za zarobione pieniądze. Wolność do wiary i słowa wszelaką : każdy ma prawo zrobic z siebie publicznie idiote czy też innego...
Gospodraczo należy rozwijać Socjo-Kapitalizm. Czyli należy prowadzić rywalizację rynkową z silnym opodatkowaniem i kontrolą największych korporacji przy jednoczesnym stalym wsparciu dla określonej grupy ugrupować społecznych - partia polityczna w liczbie max 6 szt. moze byc subsydiowana jedynie przez panstwo na tym samym poziomie i nie może przyjmować pieniędzy od firm aby nie dochodziło do manipulacji. Należy utrzymać edukację przymusową do 18 roku zycia a bezrobotnym fundować z urzędu pracy określoną liczbę kursow i szukać dla nich jakichkolwiek miejsc pracy. Jeśli zachleją i zostaną wylani albo wykorzystają swoje kursy i nic nie mogą znaleźć to jest to ich problem że nie starają się zaistnieć. Pańśtwo powinno prowadzić szeroki program robót publicznych dla stymulacji gospodarki i w tym progrmamie powinny być miejsca pracy dla takich właśnie osób przedewszystkim.
Państwo powinno mieć kontrolę nad armią i służbami policyjnymi oraz służbą zdrowia(nawet osoby nie płacące ZUSu powinny moc liczyć na podstawową ochronę zycia jak np pomoc w przypadku pobicia, zlamania nogi itp ) a Płacącyc ZUS i NFZ powinni moc liczyc na szerokie refundowania. Jednostka powinna miec prawo do eutanazjii i aborcji ale nie tak żeby to drugie było super powszechnym zjawiskiem i np jednosktka powina miec prawo do aborcji w przeciągu 8 tygodni od poczęcia ew. do 12. Niechciane dzieci powinny być oddane do rodzin zastępczych lub pańśtwowych domów dziecka silnie subsydiowanych.

A teraz poprosze nazwiska waszych niedouczonych nauczycielek historii :roll:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, o 12:47 przez Rzymek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

=D> Pan Kołakowski ;)

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Odnośnie nazwisk Nauczycielek :D ja tego nie miałem WCALE na historii... Wszystko wyszukiwałem sobie sam ;)

Odnośnie morderstw politycznych, historię tworzą ludzie którzy zrobią naprawdę wiele by żyć godnie w zgodzie z sobą.
Nie usprawiedliwiam zabójstw, lecz spójrz na to przez pryzmat prostego przykładu że ktoś przyparty do muru może już tylko radykalnie zaatakować w przeciwnym razie sam zginie...

PS. Najbardziej mnie rozwala to że Naziści uważają swoją ideologię skrajnie przeciwną do Komunizmu państwowego :D

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Ponieważ ich ideologia jest skrajnie przeciwna i nie tyle nazistowska co faszystowska :
Faszyzm : zdobycie rządów przez niewielką grupę popieraną przez włascicieli fabryk i korporacje oraz rządy jednowładztwa i terroru za pośrednictwem kultu wodza
Komunizm : zdobycie władzy przez powszechną rewolucję zlikwidowanie prywatnej własności produkcyjnej i upańśtwowienie jej poprzez superkorporację państwową sterowaną centralnie. Rządy Mas bez przygotowania i tłamszenie specjalistów na rzecz koneksjowiczów

Twoje argumenty jak widać nic nie znacza bo anarchiści nie byli przyparci do muru, Anarchizm nigdzie nie triumfował a każde działania grup anarchistycznych oznaczały walkę brutalnymi morderstwami i terroryzmem a nie zdobyciem poparcia społeczenstwa. Wyciagasz z nikąd fakty których nie było jak Twoje triumfy anarchizmu gdzie w historii jedyną organizacją Anarchistyczną była komuna paryska.
Jak Ty chcesz prowadzic dyskusje o swoich pogladach jak nie masz pojęcia o ich przedstawicielach czy o historii swojego ruchu?

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Pierwsza sprawa chodziło mi o Nazizm a nie Faszyzm...

Naziści (dawniej jak i dziś) uważają, że są czymś zupełnie przeciwnym co do Komunizmu. Co jest totalną bzdurą, ponieważ u podstaw tych obu systemów jest SOCJALIZM.

Faszyzm wg mnie to czysto prawicowy ruch. Bez żadnego mieszania prawicy z lewicą jak to zrobił Hitler. Mussolini od początku podkreślał antysocjalistyczną postawę.

@Rzymek: mam pojęcie o historii ruchu Anarchistycznego i jego przedstawicielach...

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Naziści (dawniej jak i dziś) uważają, że są czymś zupełnie przeciwnym co do Komunizmu. Co jest totalną bzdurą, ponieważ u podstaw tych obu systemów jest SOCJALIZM.
Kolego. Nazizm to Faszyzm o zabarwieniu nacjonalistycznym, dlatego nazywa się nazizmem. Naziści do faszyzmu wplatają element predestynacji rasowej. Hitlerowski NARODOWY SOCJALIZM oznacza państwo obywateli z przedkładaniem jednego narodu nad pozostałe, Znane jako Faszyzm nacjonalistyczny. Nazizm.

Jakbyś miał pojęcie o historii Anarchizmu to nie wypisywałbyś bzdur jak "triumf anarchizmu w Hiszpanii" czy Bakunin, Wielki Anarchista który pomóc chciał polakom odbudować PAŃSTWO. Anarchistyczne ruchy to ruchy terrorystyczne mordujące zarówno działaczy politycznych jak i tych ktorzy akurat siedzieli z nimi w restauracji. Ruch który odrzuca wszelkie prawa pańśtwowe i wierzy bezwzględnie w Cel uświęca środki. Ponadto operowanie takim filmikiem jak ten wcześniejszy jest żenujące : co , popierwasz kłamstwo przez media czy manipulację głupimi masami?

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Odnośnie filmiku to już pisałem, że dałem go tak po prostu - jest to po prostu wizja upadku świata kapitalistycznego w nadchodzącej dekadzie.

Ja nie pisałem, żeby w Hiszpanii Rewolucję zrobili sami Anarchiści...

Bakunin pomagał polskim powstańcom ze względu na wizję powstania kolektywów na wywalczonych ziemiach a nie odnowy państwa.
Popieram idee wolności dla każdego człowieka. Odnośnie powstania - miałem rację że chodziło o styczniowe.

Coś się tak tego filmiku czepił? :?

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Ja nie pisałem, żeby w Hiszpanii Rewolucję zrobili sami Anarchiści...
Nie było żadnej rewolucji w Hiszpanii tylko wybory i wojna domowa wywołana radykalizmem obu stron a toczyła się miedzy socjalistami i faszystami. O dziwo tam byli prawdziwsci socjaliści czyli zwolennicy państwa opiekuńczego i demokratyzacji rządów. Tam anarchiści stanowili minimalny odsetek i jedyne co robili to mordowali a Ty nazwałeś to Triumfem Anarchizmu. Ja wiem ze wygodnie jest podczepić sie pod cudze osiagnięcia co nie zmienia faktu że to kłamstwo;) A tego filmiku czepiam się bo jest kretyński a dajesz go tak jakbyś okazywał wyznacznik swoich poglądow antykapitalistycznych, bronisz go a juz chyba wystarczająco zaznaczyłem ile w nim bzdur hipokryzji i iście komunistycznej propagandy;)

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Anarchizm to nie Komunizm :wink: Jak nie widzisz różnic to współczuję...

Chciałbym coś napisać odnośnie wątku wałkowanego kilka postów wcześniej, a mianowicie tego że napisałeś że Piłsudski nie był socjalistą...
Należał do PPS (Polska Partia Socjalistyczna), rozumiem że dla zabawy? :lol2:

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Anarchizm to nie Komunizm :wink: Jak nie widzisz różnic to współczuję...
A gdzie napisałem ze to to samo? Komunizm i Anarchizm mają bardzo wiele wspólnego gdyż anarchizm jest mutacją komunizmu.

Stary, jak dzieki tobie poczuwam misje dziejową mojego zawodu bo widze ze polskie społeczenstwo gówno wie o swojej przeszlości a logiczne myslenie zostawiło w latach młodości.
PPS tak się nazywa ale nie jest partią Socjalistyczną tak samo jak PIS nie jest partią prawicową a Republikanie nie forsują w USA zniesienia Unii. Piłsudski był faszystą i autokratów i członkiem PPS o ile pamietam był przed wojną. Nienawidził komunistów i nie będę Ci robił wykładu, mam dośc tego na uniwersytecie : Weź tę oto pozycję w łapkę Czesław Brzoza i Andrzej Leon Sowa : Historia Polski 1918-1945. a następnie wystartuj do tej dyskusji jeszcze raz. Ponadto ujmij takie pozycje : Koranyi : Historia Państwa i Prawa Tom II, Bazylow, Historia XIX wieku, wesprzeć się możesz Żywczyńskim i Pajewskim z tegoż samego działu.

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Odnośnie porównania Anarchizmu do Komunizmu to nazwałeś filmik jako przesiąknięty czerwoną propagandą, a czemu akurat komunistyczną?
Wątpię czy znajdę czas :P Ponieważ akurat od jutra zaczynam intensywnie szukać roboty.
Mam poglądy Anarchistyczne i wątpię czy to się kiedyś zmieni. Lecz jak to mówią NIGDY niemów NIGDY ;)
Także bez odbioru.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Odnośnie porównania Anarchizmu do Komunizmu to nazwałeś filmik jako przesiąknięty czerwoną propagandą, a czemu akurat komunistyczną?
Miałem na myśli styl propagandy a nie jej poglądy. Choć jest toż bliskie do Fox News.

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

@Chaos_Warior
Polec sobie na Haiti i pomieszkaj tam miesiac ( o ile Ci sie uda) to odrazu zmienisz poglady ;]

ODPOWIEDZ