pierwsza bitwa, tlumienie animozji, propozycje?
Moderator: Kołata
pierwsza bitwa, tlumienie animozji, propozycje?
Witam.
Jutro czekaja mnie moje pierwsze bitwy z Bretonia i Wysokimi elfami.
Fakt jest taki ze bede sie uczyl na zywo zasad ale nie o tym.
Tlumienie animozji.
czarne orki posiadaja zdolnosc tlumienie animozji, moje pytania:
- czy do jednostki nocnych goblinow moge dac czarnego orka jako szefa co by tlumil w oddziale animozje.
..jesli nie to jaki zasieg jest tlumienia animozji na stole? wsensie czy jedna jednostka czarnych orkow wystarczy na stole czy musi byc w poblizu jednostki podlegajacej animozji?
gram na 1500 punktow, chce zagrac dla zabawy i klimatu orko.
moja unwersalna rozpiska na te bitwy to:
duza szef czarnych orkow
szaman orkow
szaman goblinow
70 goblinow 25+1 fanatyk / 25+2fanatykow / 20 z lukami
orczy rydwan
19 orkow z wloczniami i tarcza pelny comand group
20 black orkow
2 druzyny squigow
10 pajakow(chce z lukami)
troll
dodatkowo mam w zapasie jeszcze jeden rydwan i orkow na dzikach, arrer boysow, i najemnikow ogrow.
jakies propozycje?
prosze starajcie sie uzywac noobistycznych okreslen, gdyz niektorych rodzajowych nazw nie kojarze jeszcze:)
Jutro czekaja mnie moje pierwsze bitwy z Bretonia i Wysokimi elfami.
Fakt jest taki ze bede sie uczyl na zywo zasad ale nie o tym.
Tlumienie animozji.
czarne orki posiadaja zdolnosc tlumienie animozji, moje pytania:
- czy do jednostki nocnych goblinow moge dac czarnego orka jako szefa co by tlumil w oddziale animozje.
..jesli nie to jaki zasieg jest tlumienia animozji na stole? wsensie czy jedna jednostka czarnych orkow wystarczy na stole czy musi byc w poblizu jednostki podlegajacej animozji?
gram na 1500 punktow, chce zagrac dla zabawy i klimatu orko.
moja unwersalna rozpiska na te bitwy to:
duza szef czarnych orkow
szaman orkow
szaman goblinow
70 goblinow 25+1 fanatyk / 25+2fanatykow / 20 z lukami
orczy rydwan
19 orkow z wloczniami i tarcza pelny comand group
20 black orkow
2 druzyny squigow
10 pajakow(chce z lukami)
troll
dodatkowo mam w zapasie jeszcze jeden rydwan i orkow na dzikach, arrer boysow, i najemnikow ogrow.
jakies propozycje?
prosze starajcie sie uzywac noobistycznych okreslen, gdyz niektorych rodzajowych nazw nie kojarze jeszcze:)
Możesz dołączyć czarnego orka do goblinów. Zasięg tłumienia anizmozji wynosi 6" na zasadach Balancing Patchu i daje przerzut 1. Tylko nie wiem, czy grasz na zasadach BP. Jeśli tak będziesz miał łatwiej, bo daje to dodatkowe sloty, przedmioty itp. (normalnie orki ssą).
Mi rydwan się sprawdza, więc wystawiłbym oba, przydadzą się w szczególności na elfy, które atakują zawsze pierwsze( nawet jeśli są szarzowane) wyjątkiem są ciosy od taranowania rydwanu. Orkom włócznie raczej się nie przydadzą, dopłacasz 1 pkt, aby stracić bonus +1 do Siły(w 1 rundzie walki) i obrony od rębaków, i dostajesz atak dodatkowym szeregiem, o ile nie szarzujesz. Wiekszość poradzi pewnie abyś wystawił park maszynowy(znaczy jak najwięcej dzidomiotów i wyrzutni goblinów), hmm... twoja decyzja, mi taka gra nie pasi.
Mi rydwan się sprawdza, więc wystawiłbym oba, przydadzą się w szczególności na elfy, które atakują zawsze pierwsze( nawet jeśli są szarzowane) wyjątkiem są ciosy od taranowania rydwanu. Orkom włócznie raczej się nie przydadzą, dopłacasz 1 pkt, aby stracić bonus +1 do Siły(w 1 rundzie walki) i obrony od rębaków, i dostajesz atak dodatkowym szeregiem, o ile nie szarzujesz. Wiekszość poradzi pewnie abyś wystawił park maszynowy(znaczy jak najwięcej dzidomiotów i wyrzutni goblinów), hmm... twoja decyzja, mi taka gra nie pasi.
gdzie znajde balancing patch? niewiem jak sie do niego ustosunkowac, gdyz niejest wydany prze gw tylko polska lige, wiec... zalzy czy moi wspolgracze byy to uznali.
wybralem wlocznie i tarcze do orkow tylko dlatego ze takie figsy mam, i chcialbym jednak zeby na stole to wygladalo tak jak w rozpisce.
bez balancig patcha zasieg tlumienia animozji jest gdzies podany? w podreczniku niemoege sie tego doszukac do orkow, a operuje tylko polska wersja.
Maszyn nie posiadam fizycznie wiec jeszcze ich nie wystawiam, ale powiem szczerze wole miec morze zielonego okrucienstwa niz taktyczna armie do wygrywania. W koncu orki to niezbyt inteligentne stworzenia:) Ma byc fun i odgrywanie realiow, a nie turniejowy PG.
wybralem wlocznie i tarcze do orkow tylko dlatego ze takie figsy mam, i chcialbym jednak zeby na stole to wygladalo tak jak w rozpisce.
bez balancig patcha zasieg tlumienia animozji jest gdzies podany? w podreczniku niemoege sie tego doszukac do orkow, a operuje tylko polska wersja.
Maszyn nie posiadam fizycznie wiec jeszcze ich nie wystawiam, ale powiem szczerze wole miec morze zielonego okrucienstwa niz taktyczna armie do wygrywania. W koncu orki to niezbyt inteligentne stworzenia:) Ma byc fun i odgrywanie realiow, a nie turniejowy PG.
No powinni się zgodzić, na turniejach obowiazuje to czemu nie w domu? Zasada tłumienia animozji w podreczniku brzmi mniej wiecej tak: Jeśli oddział w którym siedzi postać czarnego orka nie zda animozji to otrzymuje k6(czyli d6) trafień z siłą 5 i wynik zmienia sie na "plan być dobra". Jest to na stronie 20 w podręczniku. "Nowa zasada" tłumienia działa tak jak znolność Azgada rzeźnika "Dali jazda!" ze strony 34. Jeśli się zgodzą na BP warto zajrzeć do nowych przedmiotów, każdy jest świetny i najlepiej wszystkie umieścić w rozpiscę, to powinno dać Ci względnie równe szanse.
zwieszak pisze: wybralem wlocznie i tarcze do orkow tylko dlatego ze takie figsy mam, i chcialbym jednak zeby na stole to wygladalo tak jak w rozpisce.
Tak jest!!! klimat ponad wszystko! To się nazywa orkowy gracz
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"
moje sugestie- proponuje wywalenie 20 ng z lukami i przemianowanie orkow zwyklaskow na dzikie orki. grajac z breta to ona pewnie w ciebie wleci jako pierwsza wiec beda hity z sila 5 wiec twoje hlopaki beda mialy save na 6 zakladajac ze oddawac beda z czopy. zginie 5 nikt nie odda. jesli bijesz dzidami to ochrony pancerza juz nie masz i moze oddasz 5 razy. a dzikusy zawsze maja warda na 6 i dzieki zasadzie frenzy oddadzą nie 5 a 10 atakami z drugiego szaregu przy zalozeniu ze caly pierwszy pada. nie widze tez siatek w nocnyh goblinach a siaty to podstawa. majac 2 odzialy ng i 2 odzialy orkow idziesz sobie nimi tak zeby kloc orkow stykal sie z klocem ng i juz na starcie twoj przciwnik ma -1 do sily. to bardzo zwieksza przezywalnosc. z reszta same gobliny "na wypasie" poradza sobie z lancami. ale siaty to podstawa. mówilem juz o siatkach? i nie polegaj na fanatykach. wystarczy jeden nie zatrzymany fast , ba! jak przeciwnik mysli to jedna goła lanca za 100 pkt wyjmie ci wszystkie fany i jestes w doopie.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Piszczalki zaglady.
Moje pytanie dotyczy tego przedmiotu, mianowicie czy oddzial jest w nie wyposarzony czy tylko ohater szaman nocnych goblinow moze go miec, gdyz tu sie pojawily kontrowersje, w opisze pisze ze jest to sespol piszczalek z kosci paszczaka, i ze tylko nocne gobliny, a ztego co wiem talizmany i takie tam moga nosic bohaterowie tylko..
Co do stykajacych sie klocow ng i orkow, to zadam noobistycznie pytanie, czmeu przeciwnik bedzie mial -1 do sily? jakos te dwa oddzialy wspolgraja ze soba?
bede pamietal o sieciach:)
Moje pytanie dotyczy tego przedmiotu, mianowicie czy oddzial jest w nie wyposarzony czy tylko ohater szaman nocnych goblinow moze go miec, gdyz tu sie pojawily kontrowersje, w opisze pisze ze jest to sespol piszczalek z kosci paszczaka, i ze tylko nocne gobliny, a ztego co wiem talizmany i takie tam moga nosic bohaterowie tylko..
Co do stykajacych sie klocow ng i orkow, to zadam noobistycznie pytanie, czmeu przeciwnik bedzie mial -1 do sily? jakos te dwa oddzialy wspolgraja ze soba?
bede pamietal o sieciach:)
to ze jak sie do ciebie dostawi to moze sie zdazyc ze bedzie sie stykal róg w róg z twoimi ng a wtedy rzucasz siaty. z 1 lancą na raz to raczej nie przejdzie ale z 2 bez probelmu.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Obiekt testowy: czarny ork [1 atak, siła 4]
W1: Chopa= 1 atak z siłą 5/4
W2: 2xChopa= 2 ataki z siłą 5/4
W3: chopa+tarcza= 1 atak z siłą 5/4 i dodatkowy punkt sejwa, a w walce wręcz z przeciwnikiem znajdującym się z przodu modelu orka, jeszcze jeden punkt sejwa [na gołym orku odpowiednio 6+/5+]
W4: 2x chopa + tarcza = w walce wybierasz wariant 2 lub 3, gdy nie jesteś w walce tarcza deje ci jeden as, jak w wariancie 3.
W1: Chopa= 1 atak z siłą 5/4
W2: 2xChopa= 2 ataki z siłą 5/4
W3: chopa+tarcza= 1 atak z siłą 5/4 i dodatkowy punkt sejwa, a w walce wręcz z przeciwnikiem znajdującym się z przodu modelu orka, jeszcze jeden punkt sejwa [na gołym orku odpowiednio 6+/5+]
W4: 2x chopa + tarcza = w walce wybierasz wariant 2 lub 3, gdy nie jesteś w walce tarcza deje ci jeden as, jak w wariancie 3.