Banner of Rage

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Banner of Rage

Post autor: Mac »

Ja tu widzę, że chyba dzielicie sztucznie fazę deklaracji szarż. To że są deklaracje szarż zwykłych oddziałów i oddziałów zfrenzowanych, nie oznacza, że to już jest kolejna faza. Jeśli szarża oddziału niesfrenzowanego i oddziału zfrenzowanego wykonywana jest na ten sam oddział to mamy sytuacje multiple chargers i nie ma możliwości zablokowania się, jeśli każda z tych szarż mogłaby zostać wykonana osobno.

- Mamy oddział zfrenzowany, a w nim niesfrenzowanego bohatera.
- Bohater i oddział mają zasięg i możliwość szarży, razem bądź osobno.
- Bohater będąc niesfrenzowany, deklaruje jako pierwszy pojedynczą szarżę (jeśli jej nie zadeklaruje, będzie uczestniczył w szarży z oddziałem frenzy jako jeden oddział). Tym samym odłącza się od oddziału, stając się sam osobnym oddziałem. Nie wykonujemy jeszcze żadnych ruchów. To jest tylko deklaracja.
- Teraz sprawdzamy oddziały zfrenzowane. Nasz oddział ma zasięg i możliwość szarży, a więc też musi deklarować szarżę.
- W fazie wykonywania szarży, wykonujemy szarżę obu oddziałów (bohatera i oddziału sfrenzowanego) tak by wykonać maksymalizację dla nich obu, gdyż jest to sytuacja "multiple chargers".

W przypadku gdy bohater i oddział są sfrenzowani - muszą szarżować razem (deklarując szarżę, w czasie deklaracji szarż oddziałów frenzy), jeśli mają zasięgi, lub osobno jeśli tylko bohater ma zasięg.

W przypadku gdy oddział jest niesfrenzowany, a bohater jest - muszą szarżować razem jeśli oddział zadeklarował szarżę, lub osobno jeśli oddział nie zadeklarował szarży, a w czasie deklaracji szarż oddziałów frenzy wynika, że bohater ma zasięg i możliwość szarży (wtedy szarżuje tylko bohater).
Ostatnio zmieniony 2 lut 2010, o 16:30 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Mac pisze: Bla bla bla
Dokładnie, tak samo myślę. Innym przypadku to zupełnie bez sensu.
Paskudny uśmiech power gamera

Luk
Wałkarz

Post autor: Luk »

Dobrze załóżmy że mamy 2 niesfrenzowanych bohaterów w oddziale ( podstawki 50 na 50 ) i przed tym odziałem staje jakiś latacz żeby odgiąć szarże ( 40 x 40) obaj bohaterowie niesfrenzowani deklarują szarże na niego i jakby to ująć zabierają całą przestrzeń bo jak by ich nie ustawiać to odział i 2 bohaterów ( każdy traktowany jako osobny oddział ) się po prostu nie zmieszczą. Więc szarża może i musi być zadeklarowana ale nigdy niedojdzie do skutku. ( Kwestia tylko taka kogo pierwszego będziemy dostawiać)

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

A dlaczego właśnie frenzy unitu nie dostawisz pierwszego? Z racji tego że nie może palić szarży w przeciwieństwie do tych 2 bohaterów to dlaczego nie unit ma szarżować?

Luk
Wałkarz

Post autor: Luk »

No i to jest ta kwestia o ktorą się rozchodzi , bo z tego przykładu jasno wynika że można zablokować, więc pytanie jak roztrzygać pierwszeństwo a nie czy można. Jeżeli można bohaterami wyszarżowywać to można blokować i tyle jeżeli niemożna bohatera odkleić od oddziału to blokować się nie da.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Wg. Mnie bohater w ogóle nie powinien się odłączać od unitu, jeżeli bohater i unit szarżują na jedno i to samo. <Pamiętaj że liczą się ostateczne deklarację, dlatego uważam że problem jest nieco abstrakcyjny>. Niech ktoś z LS się wypowie, proszę. <Obawiam się że poprostu Ty nie zdołasz przekonać mnie a Ja Ciebie :wink: , a po co się kłócić :wink: >

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Luk pisze:Dobrze załóżmy że mamy 2 niesfrenzowanych bohaterów w oddziale ( podstawki 50 na 50 ) i przed tym odziałem staje jakiś latacz żeby odgiąć szarże ( 40 x 40) obaj bohaterowie niesfrenzowani deklarują szarże na niego i jakby to ująć zabierają całą przestrzeń bo jak by ich nie ustawiać to odział i 2 bohaterów ( każdy traktowany jako osobny oddział ) się po prostu nie zmieszczą. Więc szarża może i musi być zadeklarowana ale nigdy niedojdzie do skutku. ( Kwestia tylko taka kogo pierwszego będziemy dostawiać)
Jeżeli oddział z frenzy ma cel, to IMO nie możesz wyszarżować herosami, lecą z oddziałem.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

wolno zadeklarować wyszarżowanie niesfrenzowanym bohaterem z oddziału z frenzy, wtedy oddział nie może szarżować.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

no wlasnie nie.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Shino pisze:no wlasnie nie.
Rozwinąłbyś tą myśl? Co nie? <konkretnie>

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Dokładnie Shino, rozwiń myśl, a wtedy wszyscy będą szczęśliwsi :D

Bo jak patrzę na zasady to wyszarżowanie herosem z oddziału jest dla mnie OK. Co prawda naginane i w ogóle, ale OK. Jednakże stosowanie tego jest niezbyt OK, ponieważ równie dobrze ktoś mógłby stwierdzić, że mając oddział bez Frenzy z herosem w środku nie można zadeklarować szarży oddziałem (albowiem heros nie jest do tego zdolny) i w takim przypadku heros zawsze szarżuje sam w momencie sprawdzania Frenzy. Także o ile zgadzam się z Gajowym co do toku rozumowania (mocno stąpającego po linii graniczącej z naginaniem zasad), to nie zgadzam się co do możliwości stosowania tego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

No to chyba już się nie doczekamy jednoznacznej odpowiedzi w tym temacie... xD

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Jab pisze:No to chyba już się nie doczekamy jednoznacznej odpowiedzi w tym temacie... xD
Pewnie, że nie, albowiem takiej nie ma. Zasady można czasem różnie interpretować, często 2 zasady będące przeciwstawne względem siebie należy zaaplikować naraz i nie wiadomo, która jest ważniejsza. Jedyna jednoznaczne odpowiedzi w takiej sytuacji to FAQ (którego nie będzie), lub uściślenie (na które również się nie zanosi).
Obrazek

ODPOWIEDZ