System liczenia punktów w lidze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

System liczenia punktów w lidze

Post autor: Gobos »

Robson pisze: Wawa nie ma szans na top2-3 ze względu na obecną konstrukcję ligi, więc u nas nie ma wokól tego tematu zbyt dużych emocji ;) żaba was podpuszcza :P
biedna, pokrzywdzona warszawa, chlip chlip.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Wawa nie ma szans na top2-3 ze względu na obecną konstrukcję ligi
Trzeba poprawić regulamin, żeby za lokala w Wawie było o 10 pts więcej
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Dobry pomysł ;D

Jankiel u was podobno jest za mało ludzi, u nas za dużo, oba fakty świadcza o tym, że system nie jest doskonały ;) promuje średnie ośrodki, reszta dostaje po tyłku :P

oczywiście zawsze można powiedzieć " ta zła mafijna Warszawa :D "

A prawda jest jaka jest ;) w wawie jeszcze tylko Fish i Darek mają ciśnienie - skill wrodzony :P, reszta cieszy się z jednego wygranego lotto-lokala.
Wawa ma taką samą szansę na top 2-3 jak każdy inny
co ty miales z matmy na tej swojej polibudzie? :P

Dlatego napisałem, że liga jest "dwuosobowa" :) i jedyne czym się mozna emocjonować ( w kontekście etc2010 ) to kto sposród ( darka, żaby, xeta ) zajmie miejsca 3-4 . Od tego będzie zalezał kształt reprezentacji :)

jak ktoś sie nie zgadza to czekam ;) aczkolwiek to by znaczyło, że ktoś jest mało spostrzegawczy albo takiego udaje :D
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Myślę, że Robsonowi bardziej chodzilo o inne punktowanie lokali, na ktorych gra np. 40 i więcej graczy. W Warszawie to jest poprostu norma i siłą rzeczy najbardziej by na tym skożystała.
O ile mnie pamięć nie myli jak ostatnio rozmawiałem z Robertem to wspominał coś o punktowaniu 40 osobowych lokali w następijący sposob:
1,2 miejsce 100
3,4 miejsce tyle ile teraz jest za drugie
itd.
Nie wchodząc w to czy taki pomysł jest dobry to napewno nie można powiedzieć, że jest nie fair, bo przecież każdy lokal ma potencjalnie szansę na dużą frekwencję.
Co do obsady Warszawskich turniejów to przykro mi ale:
top 20 poprzedniej ligi 12/20 to gracze z Warszawy
top 20 dwa lata temu 11/20 to gracze z Warszawy
więc obsada raczej słaba nie jest.
Faktem jest jednak również to, że w promieniu do 100-120 km od Warszawy jest kilka osrodków gdzie w mniejszym gronie mozna sobie te lokale "wymaksować".
Generalnie mnie to wszystko ani grzeje ani ziębi więc mam nadzieję, że byłem wystarczająco obiektywny.
jak ktoś sie nie zgadza to czekam aczkolwiek to by znaczyło, że ktoś jest mało spostrzegawczy albo takiego udaje
Spójź na mastery Furiona. :wink:
Niech się chlopak skupi na zagraniu 6 dobrych lokali i ...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Dębek pisze:...
Punktacja jest tak skonstruowana, ze przy 40 osobach za lokala dostaje się 97 punktów, a przy 20 za 2 miejsce jest 94 punkty. Program sam sie liczy dlatego jest balans i tak naprawdę w Warszawie 4 osoby dostają w przedziale 90-100 pts za lokal, a w innych miejscach tylko 2 oboy mogą na to liczyć

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Robson pisze:
Wawa ma taką samą szansę na top 2-3 jak każdy inny
co ty miales z matmy na tej swojej polibudzie? :P
zazwyczaj 3,5 matma ssie :)

a co do tematu wygrywania lokali, wiadomo ze u was na kazdym lokalu jest z 10-15 osob na poziomie, ale ludzi jest w sumie 40-60... u nas na kazdym lokalu jest 5-10 osob na poziomie a ludzi 20-30, wychodzi mniej wiecej na to samo - zreszta widac to po moich, Mlodego czy Xeta lokalach... ostatnie 2 np wygral bezapelacyjnie Rzymek, zapewniam cie ze turnieje na Pomorzu to nie sa lokale w sklepie
jedyne co skutecznie przyniosloby balans lokalom to 4-5 bitew, bo jak kazdy wie 3 bitwy sortuja 8 graczy... a to wypacza lokale wszedzie

@Morrok, dokladnie

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

W wawie lub bliskiej okolicy lokale są niemal co 2 tygodnie, więc jest gdzie wygrać te turniejowe lotto ;-) Zresztą jak widać gracze warszawscy doskonale sobie radzą w lidze i bez boostów skoro 11-12 osób z top20 jest z wawy :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Jankiel u was podobno jest za mało ludzi, u nas za dużo
:lol2:

Nie jesteście wyjątkowi, mamy identyczną frekwencję, ale prawie nikomu to nie przeszkadza, bo:
przy 40 osobach za lokala dostaje się 97 punktów, a przy 20 za 2 miejsce jest 94 punkty
O ile mnie pamięć nie myli jak ostatnio rozmawiałem z Robertem to wspominał coś o punktowaniu 40 osobowych lokali w następijący sposob:
1,2 miejsce 100
3,4 miejsce tyle ile teraz jest za drugie
A to trochę śmieszne - zmieniać regulamin, żeby 2 osoby mogły dostawać 100, bo reszta wychodzi dokładnie tak samo
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Jankiel pisze:
Wawa nie ma szans na top2-3 ze względu na obecną konstrukcję ligi
Trzeba poprawić regulamin, żeby za lokala w Wawie było o 10 pts więcej
Jak za starych dobrych czasów. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

A to trochę śmieszne - zmieniać regulamin, żeby 2 osoby mogły dostawać 100, bo reszta wychodzi dokładnie tak samo
Nie wiem, nie przyjżałem sie temu dokładnie, ale z tego co mówisz pewnie tak jest. Sprawa więc rozbija się o "maksowanie" lokali w czystym tego słowa znaczeniu czyli chodzi o zwiekszenie szansy na setkę.
Nie należy też zapominać, że dyskusja nie dotyczy lokali "warszawskich" tylko lokali 40 osobowych. Takie zdefiniowanie zagadnienia IMO pozwoli odnosic się do problemu bez zbędnego zacietrzewienia.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Temat wiekszego pktowania za lokale 40 osobowe byl na LL ostatnio i raczej nie ma zwolennikow, aby wieksza pktacje dla takowych przyznac.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dębek pisze:Spójź na mastery Furiona. Niech się chlopak skupi na zagraniu 6 dobrych lokali i ...
Tja...

Tu w Poznaniu, z racji dużej ilości organizatorów i nienajlepszej konstrukcji ligi lokalnej, turnieje mają tak po 12-16 graczy. Ciężko trafić coś 20+.
Generalnie już wolałbym bawić się w Wawie na 40 osobowych lokalach, niż na pseudoturniejach.

A co do masterów to jeszcze wygram Bazyliszka :P

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Ziemko pisze:Temat wiekszego pktowania za lokale 40 osobowe byl na LL ostatnio i raczej nie ma zwolennikow, aby wieksza pktacje dla takowych przyznac.
A było jakieś głosowanie w tej kwestii? Tak tylko pytam, bo to chyba najlepiej pokazuje ilu dany pomysł ma zwolenników. Czy tylko była dyskusja? Przepraszam, że zawracam głowę ale jak był jakis oddzielny topic to z samej ciekawości chętnie zajżę.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Senkju Furion.
BTW to mówiąc o Bazyliszku miałeś chyba na mysli side event w chokokości. Jak Zielony sie nawali to sory ale nie masz szans :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Ziemko pisze:Temat wiekszego pktowania za lokale 40 osobowe byl na LL ostatnio i raczej nie ma zwolennikow, aby wieksza pktacje dla takowych przyznac.
Przeczytałem.
Ziemko zlituj się. Z jednej strony merytoryczne argumenty, a z drugiej:
1) Jest dobrze jak jest - argument z cyklu tak bo tak, czyli nie do zbicia
2) Zwycięzca moze być tylko jeden, argument trafnie skomentowany przez kudłatego
3) no i jeszcze Pasiak z tekstem, ze łatwiej wygrac dużego lokala niż małego, wiec ja pójde dalej i stwierdze, ze od lokala na 40 osób zdecydowanie łatwiej wygrać mastera. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dębek pisze:Senkju Furion.
BTW to mówiąc o Bazyliszku miałeś chyba na mysli side event w chokokości. Jak Zielony sie nawali to sory ale nie masz szans :wink:
Na początku myślałem, że "tego mastera wygram jeszcze zanim pojadę" to syndrom Fischa.
Teraz wiem, że to syndrom Dogs of War :D

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nie należy też zapominać, że dyskusja nie dotyczy lokali "warszawskich" tylko lokali 40 osobowych. Takie zdefiniowanie zagadnienia IMO pozwoli odnosic się do problemu
Jedyny "problem" to taki, że zamiast po 100 pts, top 3 dostaje po 100, 97, 95.
Zresztą, nie ma co gadać, jak ktoś jest zainteresowany, to niech sobie zobaczy, jaki jest rozkład punktów dla lokala na 20 i na 60 osób.

U nas też cholernie ciężko wymaksować (czyli w Waszym slangu zrobić 6x100) lokale, bo frekwencja to zazwyczaj około 40 osób, a free fraga można trafić jedynie przy losowaniu. Ale za to przyzwoite punkty są za miejsca 1-5
1) Jest dobrze jak jest - argument z cyklu tak bo tak, czyli nie do zbicia
To akurat jest jeden z najlepszych argumentów - nie zmienia się czegoś, co dobrze działa.

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Furion pisze:Tu w Poznaniu, z racji dużej ilości organizatorów i nienajlepszej konstrukcji ligi lokalnej, turnieje mają tak po 12-16 graczy. Ciężko trafić coś 20+.
Generalnie już wolałbym bawić się w Wawie na 40 osobowych lokalach, niż na pseudoturniejach.

A co do masterów to jeszcze wygram Bazyliszka :P
przeciez jezdzisz do szczecina na lokale a tam frekwencja jest duza... ile z nich wygrales a w ilu grales w tym sezonie? :twisted:
ObrazekObrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

mało wygrał, widocznie poziom jest wyrównany, czyli mają ten sam ból co u nas ;)

teoretycznie jest możliwe aby przy 40 zgłoszonych przeprowadzać 2 równoległe lokale :)

jakie jest wasze zdanie na ten temat? czy to uczciwe, sprawiedliwsze czy nie?
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

ODPOWIEDZ