Jak radzić sobie z metalicznymi farbami?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Jak radzić sobie z metalicznymi farbami?

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Chciałem się zapytać Was o sposoby cieniowania i rozjaśniania farb metalicznych. Przede mną pomalowanie 20 eternal guardsów i w niedalekiej przyszłości armia wysokich elfów. Szukam zatem jakiś ciekawych sposobów na ładne malownaie zbroi i broni w kolorze srebra, złota, miedzi i innych. Jednym z najbliższych zakupów będzie jazda z cofrontacji, która będzie stanowiła trzon kawalerii czyli silver helmsi. Poniżej podaje do tej jazdy link:

http://www.rackham-store.com/boutique_u ... ag=1&num=8

Oprócz tego piechota z gamezona ( http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz0343&sid=23090a27 oraz http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz0351&sid=23090a27 jak i http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz0630&sid=23090a27) czy wcześniej wspomniani eternal guardsi, których w chwilowym zamysle zostana skonwertowani na lothern sea guards :).

Stąd szukam jakiś ciekawych sposobów na pomalowanie zbroi zwłaszcza w w przedstawionej wyżej jeździe. Prosiłbym bardzo o rady, gdyż chociaż już trochę maluję to czuję, że muszę jescze popracować nad metalicami. Proszę zatem o sugestie, rady i sposoby malowania.

Z góry bardzo dziękuję :).

Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Post autor: syrius »

W przypadku kazdego mataliku musisz rozjasniac tym samym sposobem.
Kolorem trzonowym jest dowolny metalik + ciemny braz + czarny

Stosunek pierwszej warstwy jest ok. 40%+35%+25%
Musi byc odcien ciemny.

Stopniowo rozjasniamy do otrzymania kolory metaliku. Mozemy ewentualnie rozjasnic koncowki mithrilem + metalem by wszystko bylo wyrazniejsze.

Osobiscie np. do zelaza preferuje
Mithril silver+scorched brown+chaos black w proporcjach wspomnianych

Efekt imo jest zadowalajacy

Pzdr.

Przemas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Przemas »

mam nieco inne podejscie. najpierw nakladam bazowy metalik (np. boltgun metal), potem cieniuje go tuszem (np. czarnym dla srebra, chestnutem dla zlota), na koniec rozjasniam jasniejszym metalikiem.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Ja robiłem Black Ink + metalic a potem stopniowo więcej metaliku ale IMO nie daje to idealnych efektów, może kapka brązu na trzon jest dobrym pomyslem, sam musze spróbować ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Kal_Torak
Masakrator

Dzięki wielkie za wskazówki :)

Przy zabawie z metalicami koncentrujecie się na washowaniu, mokrym pedzlu czy drybrushu albo przy mieszaniu technik w jakich proporcjach i kiedy stosujecie każdą z nich?

P.S Cześć Syrius :). Nie poznałeś nicku? To ja Dawid ;)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ja metaliki robię tak, że najpierw nakładam bazowy metalik, a potem washuję. Następnie rozjaśniam, aż efekt jest zadowalający. Z reguł już mi się niechce więcej washować, ale czasem się mogę pobawić w kilka washy i glazów ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Chłopaki z Leprechauna raz mi pokazali sposób na metaliki, którego Przemas nie raczył wspomnieć, a który jest mistrzostwem świata ;) :
- baza z boltgun metal
- lawunek/laserunek black ink*
- laserunek scorched brown*
- rozjaśnianie chainmail i/lub mithril silver na krawędziach
Metoda jest świetna, kto ją opanuje, ten macha ładne metaliki w krótkim czasie :)

* - bardzo rozwodniona farba; żeby złamać napięcie powierzchniowe wody, można dodać odrobinkę ludwika (albo dowolnego innego detergentu)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Przemas

alez o tym pisalem drogi Tomashu ;) , tyle ze w telegraficznym skrocie :lol: . fakt jednak ze zapomnialem wspomniec o zmatawianiu tuszu przez nalozenie laserunku zwykla farba (np. scorched brown)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Przemas pisze:alez o tym pisalem drogi Tomashu ;) (...) fakt jednak ze zapomnialem wspomniec o zmatawianiu tuszu przez nalozenie laserunku zwykla farba (np. scorched brown)
A jest to dość kluczowe dla całego procesu, drogi Przemku ;)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Przemas

a cio ty ;) ... jak dla mnie kluczowe jest to chamskie rozsmarowanie bazowego matalika, bez zbytniego cackania sie :)

Kal_Torak
Masakrator

Tomash bardzo ciekawa metoda :)

W związku z Twoją metodą mam kilka pytań :)

Nakładając bazowy boltgun metal pokrywasz nim całą powierzchnię czy raczej drybrushujesz bolt gunem na czarnym podkładzie?

Lawerunek black inkiem i scroched brownem nakładasz równomiernie na całą powerzchnię czy też raczej na poszczególne części?

Jakich farbek i sposobów lubicie używać do złota?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Chciałbym, żeby ta metoda była moja :) Nauczyli mnie tego w Leprechaunie (to to studio cwaniaka Przemasa), a metodę przypisuje się Lenarowi (Michał Lenarczyk, malował m.in. gang do Necromundy z Punisherem w ekipie - jest tutaj w temacie Leprikonowy Blog).

Co do pokrycia boltgunem, to już Przemas napisał - całą powierzchnię bez cackania się, żadnych drajbraszy.

Lawunki czy laserunki (to tak naprawdę coś pomiędzy, trzeba znaleźć swoje ulubione rozwodnienie) na całą powierzchnię. Jeśli będzie odpowiednio rozwodniony i "złamany" detergentem, powinien elegancko wejść tam, gdzie chciałeś go mieć. Czyli równo na całej powierzchni, z większymi zbiorami w zakamarkach.

Przemas

to moze jeszcze ciut podpowiem co do tego nakladania czarnego tuszu. z zalozenia powinien on znalezc sie tam gdzie na powierzchni metalicznej pada cien. co zrobic gdy nie czujecie ktore to miejsca? po nalozeniu boltguna podsuncie figurke pod zrodlo swiatla. z racji tego ze boltgun ladnie odbija swiatlo bardzo dobrze bedzie widac miejsca zacienione. to wlasnie w kierunku tych miejsc trzeba "zaciagac" tusz.

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Tomash pisze:Chłopaki z Leprechauna raz mi pokazali sposób na metaliki, którego Przemas nie raczył wspomnieć, a który jest mistrzostwem świata ;) :
- baza z boltgun metal
Metoda jest świetna, kto ją opanuje, ten macha ładne metaliki w krótkim czasie :)

* - bardzo rozwodniona farba; żeby złamać napięcie powierzchniowe wody, można dodać odrobinkę ludwika (albo dowolnego innego detergentu)

Może przyda się to i nie tylko mi. Ale mógłbyś wytłumaczyć to dziwne nazewnictwo ? :)
Nie jestem malarzem światowej sławy i maluje . jak to się mówi *po swojemu* i może używam tych technik nawet o tym nie wiedząc :)

Serwus.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Po prostu, zainspirowany przez Przemasa, promuję polską nomenklaturę technik malarskich :)
http://wiki.tomash.webd.pl/index.php/Laserunek
http://wiki.tomash.webd.pl/index.php/Lawowanie

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Tomash pisze:Chłopaki z Leprechauna raz mi pokazali sposób na metaliki, którego Przemas nie raczył wspomnieć, a który jest mistrzostwem świata ;) :
- baza z boltgun metal

Stosujecie tą metodę również do złotych metalików? Czy tylko do srebrnych?
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Przemas

metoda ta sama tylko farby inne (np. zamiast czarnego tuszu do zlotego uzywamy chestnuta)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Tfu, miałem właśnie zapytać o kolory nie o metodę. Ale na szczęście odpowiedź dostałem. :)
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

ODPOWIEDZ