2350 Bretonia na Bazyliszek

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

2350 Bretonia na Bazyliszek

Post autor: Murmandamus »

Moje wymysły bretońskie.

Bretonian Lord General
Grail Vow
Virtue of Knightly Temper
Falcon Horn of Fredemund
Enchanted Shield

Paladin BSB
Grail Vow
Gromrill Great Helm+Virtue of Discipline

Damsel of The Lady 1lv
2x Dispell Croll

Damsel of The Ladey 1lv
Holy Icon
steed

8 Knights of The Realm (generalski)
War Banner, fcg

8 Knights of the Realm ( regiment BSB)
fcg

12 Knight Errant fcg
Errantry Banner

15 Pesant Archer Skirmishers
braizers

5 Mounted Yeomen
shield, mounted

5 Mounted Yeoman
shield, mounted

4 Pegasus Knights , mus, champ

8 Grail Knights mus,stand
Banner of Defence

Field Trebuchet

BAZYLISZEK: Yasiu albo słąwny rycerz

komentarz: Mogę zrezygnować z Holy icon i przerzucić Fredemunda na damselkę a jemu dać armour of fortune dla przerzutów jedynek. Z drugiej strony MR3 w gralach jest wielce kusząca. Teraz Drugi Dylemat. Fajny jest odział 15 errantów jednak mogę sobie pozwolić na 12 z errantry banner. Mam kilka wolnych punktów więc mogę wyrzucić z generalskiego unitu war banner i dzięki temu dobić do 15 errantów. Z drugiej strony dodatkowy cr się przydaje bo tym sposobem jeden odział relmów ma bonus z bsb a drugi by miał z war bannera. Trzeci dylemat to banner of defence na gralach, zastanawiałem sięczy nie zamienić na valorous standard w nich. Chcę mieć przy tym te dwa odziałki Yeomenów.

Teraz kwestia bazyliszka. Yasiowe sianko dam realmom ale np z bretońskim rycerzem miałbym przedmioty o tym działąniu czyli na dwie tury wyłączanie latania. Albo dzięki temu mógłbym mieć holy icon na damselce i cuirass of fortune na lordzie i jednocześnie wyłączeie latania.

Wiem że poradzicie bym wywalił yeomenów ale ja chciałbym ich mieć.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Murmi: akurat fasty są podstawą, raczej sugeruję wywalić banner of defence z grali - ostatnio za duzo rzeczy ma lekkie strzelanie od ktorego grale i tak plyna... Ogólnie to chyba troszkę za dużo lanc - ciężko się dobrze ustawić, często się okazuje, że właściwie to nie ma w co szarżować, 2-3 duże lance w zupełności wystarczają. Grail Vow po to, żeby mieć magiczne ataki - to troszkę mało, gralowi bohaterowie świetnie dają sobie radę jako soliści, a w pojedynkę łatwiej złapać wraciaki i przytrzymać do czasu nadejscia odsieczy. Tak samo driady - spokojnie pojedzie je sam bohater, nie potrzebuje dużej lancy za plecami. A taki Bsb z GGH boi się właściwie tylko bolców - silnych wrogów uniknie, słabych zje... I troszkę dziwny ten lord - właściwie jest uniwersalny, ale przez to cierpisz na braki kadrowe jeśli idzie o kasowanie LT. Masz tylko trebkę, bo kazdy smok uniknie zarówno grali jak i lorda. W dodatku oddział z lordem jest podatny na psyche, więc może spłynąć od jednej głupiej paniki/terroru. Ale ogólnie rozpa dość zrównoważona, miałeś już okazję ją przetestowac?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Nie zakladaj, ze BSB bedzie latał w regimencie, on jest solistą.

Ja wolałbym lusterko na damselce zamiast icon IMO.

Koniecznie sztandar na pegazach, z nim maja ten mały static, ktory nie raz dupe ratuje. oraz muzycy na jołmenach.

i wcisnc, tak zeby bylo 2x10 lucznikow.

Pkt na to znalazłbym w zmniejszeniu regimentu bsb do 5ciu z muzykiem.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Szczególnie, że damselka i tak daje MR:1 na swoim oddziale...

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Fajną koncepcję miał Murmandamus. Ja jednak wprowadziłbym pewne zmiany, które doprowadziłyby do zwiekszenia liczby łuczników. Oto co mi wyszło:

Lord Gralowy
- wyrmlance
- ench schield
- v. of the joust
- falcon horn
Mag 1 lev na koniu
- 2x DS
Mag 1 lev na koniu
- Silver Mirror
BsB Gralowy
- Gromril great helm
- v. of discipling

7 Kotrów FCG (tu lord, magiczka i bułgarskie siano)
9 Errantów FCG
9 Errantów FCG
8 Grali FCG war banner (tu magiczka)
4 Pegazy FCG

5 Yeomanów tarcze, muzyk
5 Yeomanów tarcze
14 skirmiszerów braziers
10 łuczników braziers
10 łuczników braziers
Trebek
Yaś jako bazyl

IMO jebnięcie zostało na zbliżonym poziomie, a weszło 34 łuczników, którzy są po prostu niezbędni. Kto choć raz zabił nimi abominację, albo tracił czas na uganianie się za śmieciami wie o czym mówię. Dodatkowy atut to 12 wystawień.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 12:17 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Bardzo mocna rozpa - duzo oddzialow z uderzeniem , plus b.duzo smiecia.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

@ Dębek dlaczego (podobnie jak ja) nie dajesz 2 lv na magicach - przeciwż Blessowi nie raz uskutecznili ccccccccombo-brejker-a :mrgreen:
druga sprawa lord - przy minimum erosów, rozumiem falcona - ale wyrmlanca mnie nie przekonuje, osobiście dałbym somkę (ew. birth sworda) ew. KB na duże cele - w ramach straszaka

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Żaba, wyrmlanca jest o niebo lepsza.

1 - zionięcie na elfy i inne takie
2 - ogniste ataki na dobijanie abomek i hyder

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

można sobie pozwolić na taki luksus za 14 punktów więcej niz zwykła lanca.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Żaba pisze:@ Dębek dlaczego (podobnie jak ja) nie dajesz 2 lv na magicach - przeciwż Blessowi nie raz uskutecznili ccccccccombo-brejker-a :mrgreen:
druga sprawa lord - przy minimum erosów, rozumiem falcona - ale wyrmlanca mnie nie przekonuje, osobiście dałbym somkę (ew. birth sworda) ew. KB na duże cele - w ramach straszaka

pozdro,
Ż.
1) co do lev na magach to Twój emotek jest odpowiedzią sam w sobie. :wink: U blessa łatwiej znaleźć wolne 70 pkt. U mnie to zazwyczaj dylemat w stylu levele, czy dodatkowy unit łuczników.
2) co do zestawu na lordzie, to zestaw jak zestaw. Obok obowiązkowego falcona coś trzeba było dać. 1+ save i pewny straszak na regenerujące gówno daje parę możliwości i jest bardzo przydatne na kilka upierdliwych rzeczy: Król, Brokół, Hydra, Abomka, ostatnio częste trole w O&G :wink:

P.S. Mam nadzieję, że pochylając się nad tą rozpą wykonałeś pierwszy krok w stronę powrotu z drogi zakazanej miłości i wrócisz na szlak, którym podąża bretoński walec konny.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ