Chaos Slaanesha na 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Lord MC
Wałkarz

Chaos Slaanesha na 2250

Post autor: Lord MC »

Rozpa teoretycznie uniwersalna:

1 Chaos Lord 210
Enchanted shield 10
Armour of damnation 30
Gaze of gods 30
Chaos dragon 360

2x Chaos sorcerer 85
2 level 35
Chaos steed 16
Dispel scroll 25
Dispel scroll 25

5 Chosen knights of Slaanesh 245
Command g. 50
Rapturous standard 50

3x 5 Marauder horseman 65
Shields 10
Spears 5

3x 5 Warhounds of chaos 30

Herd
9 Gors 63
9 Ungors w shields 45
Foe-render 20

4x Fiend of Slaanesh 75

2249 pts. total

Uprzejmie proszę o komentarze.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Na moje to za mała siła uderzeniowa jak na chaos. Udupić jednych rycerzyków nie jest znowóż tak trudno, a smok bitwy nie wygra.
Ja bym sobie dał spokój z magią, wywalił jednego czarymara, drugiemu zredukował ten lvl, wcisnął jakąś czwórkę albo dwie khorniaczy.
I jak na moje to trochę za dużo śmieciuchów. Jednych marauderów konnych bym wykopał.
I na jaką cholerę tarcze na ugnorach?
Uerph.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Lord z S5 to jakas pomylka, on tym niczego nie rozlozy
Lvl 2 na sorcererze mocno średni, na 4 kosciach raczej nie poczarujesz
Oprócz Lorda i 5 knightów nie masz czym przylozyc, reszta schodzi od magic missile...
4 spawny są średnie, bo służą do trzymania, a te nie za bardzo maja po co trzymac, skoro nie ma odsieczy.

Jak zrobisz tym coś bretce to będę pod wrażeniem...

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Nie no ma 2 sorcererów 6 PD, 4 DD i 4 Scrolle, ale faktycznie brak siły uderzeniowej, lord i knighci to za mało, chaos od tego jest żeby hard hitował, bo raczej nie pobreakujesz nikogo tym. Wrzuć jakieś bestyje.

Lord MC
Wałkarz

Zapomniałem o paru rzeczach. Lord ma jeszcze dwuraka, a herdy są dwa.
Może i mała siła uderzeniowa, ale jak grałem dużą to było beznadziejnie, bo brakowało spawnów, herdów...i wszystkich rzeczy, które są w tej rozpie.

Dawid
Chuck Norris

Post autor: Dawid »

Dwurak na lordzie to chyba najgorszy wybór po co mu S6 do tego niemagiczne ataki i zawsze wali ostatni, lepiej dać mu SoM ma siłę jak z GW i magiczne ataki, a wiele nie kosztuje.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Poza tym jak masz już zamiar czarować coś (jak rozumiem ten 2 lvl magów to nie przypadkiem) to wrzuć book of secrets dla lorda (1 lvl maga) a dostaniesz kość dispella, powera (nie bedziesz potrzebował tylu dispel scrolli) i może rzucisz nim jakieś d6 s4. Żeby lord wyglądał tak: Sword of might, gaze, enchanted shield, book of secrets. Zamiast 2 fiendów wrzuć minosy z marka... A dalej to nie wiem bo nie chce psuć ci koncepcji.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

dwurak na smoku...
ok wywalilbym "armorek" i dal Sword of Might

jesli ktos jest na tyle silny, zeby walczyc to uderza na 90% w smoka
(10% to albo pewniak, albo smoka juz nie ma)

Armia slanesha z 1dna konnica i spawnami :lol:
to amia undevided z laska boga slanesha

(btw zwykla konnica chosenow jest 3x lepsza
1) 2x za mozliwosc dawania flee
2) 1x za to ze jest tansza
(za 6 z warbannerem i fcg jest tylu co u Ciebie 5 z raptusem - oczywiscie bralbym 5 za 300p ;) )

Lord MC
Wałkarz

Każdy mówi co innego... a tak w ogóle to (choć jestem raczej nowicjuszem) wiem co jest dobre, a co nie, bo doświadczeni gracze grają podobnie (w każdym razie ja widziałem takiego mastera rozwalającego HE podobną rozpą). Lord na smoku bez potężnej broni to porażka.
Żeby lord wyglądał tak: Sword of might, gaze, enchanted shield, book of secrets.
Grałem też tak.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

No pewnie tak robił ale w 6 edycji bo teraz dwurak na mouncie daje tylko +1S... Też każdemu exaltedowi dwuraka wtedy dawałem i było f pytke :) Lepiej zastanów się nad SoM - +1S i do tego magic weapon (a pełno wood elfów teraz z tymi wardami przeciw niemagicznej broni i innych takich) a 8 inicjatywy u lorda naprawdę warto wykorzystać

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Armia nie dosc, ze slabo hitujaca (co w wypadku Chaosu nie jest porzadane) to dodatkowo ma bardzo malo wspolnego ze Slaaneshem. 4 Fiendy i maly regiment Chosenow?

ODPOWIEDZ