WE czy HE

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
komi
Plewa

WE czy HE

Post autor: komi »

Chciałbym zacząć przygodę z Warhammerem i zastanawiam się, którą armię wybrać. Mam dylemat: czy wziąć Wood Elfy czy High Elfy. Którą z pomiędzy tych dwóch armii byście wy mi polecili ? Dlaczego akurat tą?

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

HE, bo ja bym nimi wolał grać niż WE (no co, pytałeś się którą bym ci polecił)

żyraFFa
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: żyraFFa »

Ja radzę WE bo to ładnie prezentująca się armia, dosyć silna, i trzeba trochę myśleć a nie lecieć na przypał. HE odradzam bo to pedały i mają brzydkie figsy wg. mnie :)
Jest moc :D

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

WE bo maja fajne "drzewka" ;) Wybierz to co bedzie sprawiac Ci przyjemnosc w kolekcjonowaniu figurek :oops:
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Oczywiście że HE, bo ja nimi gram i zawszę się cieszę jak nowy elf zasila nasze szeregi. Poza tym mamy ładniejsze modele, fajniejsze zasady, lepszy fluff i armybook 7ed. A WE nie :D
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

żyraFFa pisze:Ja radzę WE bo to ładnie prezentująca się armia, dosyć silna, i trzeba trochę myśleć a nie lecieć na przypał. HE odradzam bo to pedały i mają brzydkie figsy wg. mnie :)
Zgodzę się w kwestii pedalstwa ale HE na przypał też nie polecisz.

komi:
Zacznij zbierać to co Ci się podoba wizualnie i fluffowo. Jeśli nastawiasz się na grę w turniejach to zerknij sobie na dział rozpisek lub poczytaj wypowiedzi doświadczonych graczy bo niekiedy praktyka pokazuje, że to co pojawia się na stole nie jest tym co wyobrażałeś sobie przeglądając księgę armii (patrz Empire)
Ja sam zbieram HE i bardzo tą armię sobie chwalę; dobre przedmioty magiczne, fajna piechota, wiele możliwości składania rozp (w ramach dwóch buildów ofc: smoka i BoH).
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

Ja sam gram HE. Uważam, że to bardzo fajna i w życiu bym nie powiedział, że są "pedalskie"... nie wiem skąd ten niezbyt wyszukany argument - ani WE ani HE ani żadna inna armia Warhammera nie jest pedalska... a jezeli trzeba było by wybrać to jednak WE latają w rajtuzach po lesie ;D. Osobiście poleciłbym HE ale jedynym argumentem za jest fakt, że mają booka do 7ed czyli nowy wyjdzie w przeciwieństwie do WE za około 4? lata - nie będziesz musiał nagle zmieniać całej armii. Z WE army book wyjdzie pewnie niedługo, a to oznacza, że nagle cała zebrana dotąd armia może wymagać drastycznych zmian... Jednak najważniejszym wyznacznikiem powinno być dla Ciebie to co sam sądzisz o tych armiach - o ich historii... i o sposobie grania. Mogę przybliżyć trochę obie te rzeczy. Historia (w dużym przybliżeniu) - HE to jedna ze starszych (nie najstarsza) sił na świecie są niezwykle uzdolnione magicznie, walczą przede wszystkim ze swoimi mrocznymi kuzynami - dark elfami i siłami chaosu. Są "bardzo dobre", pomagają ludziom. WE to byli high elficcy koloniści, którzy nie odpowiedzieli na wezwanie do domu, zostali w magicznym lesie Athel Loren, nauczyli się żyć w zgodzie z naturą i są raczej neutralne - atakują każdego kto atakuje ich las. Co do gry - gra WE jest bardzo taktyczna, prawie wszystkie modele w armii mogą swobodnie chodzić po lesie - armia ma dużo strzelania, można grać na magii, ale jest to raczej rzadkie, armia nie ma jakiegoś super przywalenia oprócz pary jednostek, więc gra często opiera się na chowaniu się w lesie, strzelaniu z daleka i zwabiania przeciwnika w pułapki. Łucznicy WE to chyba najlepsi łucznicy w grze. HE natomiast to armia o raczej małej liczbie modeli w rozpisce. Jednostki HE są często mało liczne, ale za to elitarne. Każdy HE ma zasadę ASF - always strikes first - nawet jeśli przeciwnik szarżuje ty walisz pierwszy co jest bardzo dużym bonusem. HE można grać skutecznie na magii ale granie na yyy nie-magii? też dobrze się sprawdza.

Wszystko co napisałem jest raczej w przybliżeniu, ale tak ja to widzę z mojego punktu widzenia. Mam nadzieję, że mogłem pomóc.
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

Awatar użytkownika
ANtY
Kretozord
Kontakt:

Post autor: ANtY »

HE mają kozackiego smoka, a WE nie :wink:

Awatar użytkownika
Niglafar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Niglafar »

ANtY pisze:HE mają kozackiego smoka, a WE nie :wink:
naprawdę uważasz że jest to ostateczny argument przemawiający za tym by grać HE? Bo smok HE ma S7 a WE tylko 6? ...
Korhil pisze:Ja sam gram HE. Uważam, że to bardzo fajna i w życiu bym nie powiedział, że są "pedalskie"... nie wiem skąd ten niezbyt wyszukany argument - ani WE ani HE ani żadna inna armia Warhammera nie jest pedalska...
.
ale tylko w armii HE elfy mają serduszka na mieczach/tarczach/karwaszach. O jakieś księżyce i kwiatki nie będę się czepiał bo nocniki też są z gatunku księżycowych romantyków :wink:
myślę też że nie bez znaczenia jest sposób malowania armii. "standardowa" armia HE jest pokazywana jako dziewiczo biała z elementami w kolorze akwamaryna :D
komi pisze:Chciałbym zacząć przygodę z Warhammerem i zastanawiam się, którą armię wybrać. Mam dylemat: czy wziąć Wood Elfy czy High Elfy. Którą z pomiędzy tych dwóch armii byście wy mi polecili ? Dlaczego akurat tą?
Najważniejsze - zbieraj armię która Ci się podoba wizualnie. To będzie główna siła napędowa Twojego hobby. Na dłuższą metę jeśli zaczniesz zbierać armię która Ci się nie podoba rzucisz ją w kąt.
Druga sprawa - taktyka. Nie opłaca się zaczynać grać HE bo akurat w tej edycji mają smoka z S7 albo jakąś inną giętą jednostkę. Natomiast musisz wiedzieć że WE opierają się głównie na lekkich jednostkach jak łucznicy, lekka jazda, zwiadowcy + ewentualnie ciężkie przebicie w postaci drzewców. Dużo strzelania, ukrywania się, mobilności i taktyki. HE mają klocki piechoty prawie nie do zdarcia w walce wręcz (swordmasters) więc są raczej bardziej nastawione na walkę. Oczywiście da się nimi też czarować/strzelać.
"Proch to nic innego jak zmielony spaczeń" - król Bretonni.

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Akurat kwesti figurek to moim zdaniem kwestia drugorzędna - na bo pod względem figurek to mógłbym grać każdą armią. Wszystko oceniem pod wzgledem tego czy pasuje mi flufowo :P Pozatym jeśli nie jesteś wytrwały i lubisz sie szybko poddawać ( niczego nie sugeruje) to nie wybieraj WE bo bardzo łatwo się na początku zrazić - WE trzeba nauczyć sie grać - wykombinować rozpiske która przejdzie itp. ja np. zanim zacząłem wyciagać remisy czy zwycięstwa to dużo bitew przegrałem :P Pozatym w WE jest dużo figurek kiedyś trzeba pomalować :mrgreen: Jak w kwesti HE to się nie wypowiadam bo miałem z tą armią doczynienia tylko jeden raz.
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

komi
Plewa

Czyli Woode Elfy mają jeszcze stary army book? A jeśli tak to czy jak wejdzie nowy to będą potrzebne aż takie zmiany w armii? Bo bardziej podobają mi się WE

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

komi pisze:Czyli Woode Elfy mają jeszcze stary army book? A jeśli tak to czy jak wejdzie nowy to będą potrzebne aż takie zmiany w armii? Bo bardziej podobają mi się WE
Jesli chodzi Ci o figurki to nie stracisz , conajwyzej bedziesz musial przekonfigurowac rozpiske zaleznie jakie zmiany beda ,wiec mozesz kupowac spokojnie ;)
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

mają stary.. ale nie wiadomo jak i kiedy wyjdzie nowy... zmiany to zmiany... ja bym się rewolucji nie spodziewał... ale to zawsze jakieś ryzyko... jednak na Twoim miejscu bym się nie martwił... i brał WE jeśli Ci się podobają...
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jeżeli Tobie się podobają, to się nie zastanawiam, bierz.

komi
Plewa

A czy WE mają jakiś magów?

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

mają mają
Mają też swoja domene - czyli domenę Ather Loren
są tam czary głównie wspierajace od czasu do czasu atakujace
1. przesuwanie lasków
2.k6s4 hitów
3 strach na jedna jednostkę
4. Ochrona przed niemagicznym ostrzałem
5. Regenka
6. popychaczka

A mag lord może zamiast tej domeny wybrać domene życia lub bestii
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

niemożesz wybarać pomiędzy HE czy We to zacznij gre bretką :D :D :D
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

ODPOWIEDZ