Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Awatar użytkownika
Drakkainen
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pare noobowskich pytań.

Post autor: Drakkainen »

Orki dostały i to dużo to prawda zobaczymy co dadzą Ogrom a jeszcze 7ed może w najblizszym czasie(pomażyć można:))
No o dodatkowe pkt można prosić ale potem gdybym wygrał to by byłó:
-Bo Ci sdałem dodatkowe pkt...
Ogry mają potencjał ale trzebo go umieć wykorzystac u mnie w całym mieście jest 1 ogrowy gracz który przeszedł na Bretkę właśnie, i jego Ogry leża w szafce jak wyjde ze szpitala to z nim pogadam jak mu sie grało

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Dlatego trzeba mieć odpowiedniego towarzysza, który zrozumię przewagę sił. Wygrana nie jest najważniejsza, ale potyczka powinna być wyrównana.

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

jak mam być szczery to akurat ogry mają w miare dobrze z bretą

breta ma mało strzelania

bulle ataki z siłą 4 i AP czyli jazda bretońska ma seva na 4+ i warda na 6+

ironi siła 6 mowi sama za siebie (to samo maneaterzy z GW lub pistoletami)

leadzi siła 4 i AP tez ładnie ściąga save'a

munter z bolcem też ciekawa opcja

no i najważniejsze mamy jeden z najleprzych czarów na wszelką jazdę (2k6 S2 no armour save)
a do tego paniki z -1 do LD też robi swoje

traperów którzy od pierwszej tury mogą przyciąć marsz albo gorger który wyjdzie na plecach

w dodatku mamy przewage nad bretą bo pomimo że jesteśmy wolniejsi (ale i tak jesteśmy najszybszą piechotą w grze) to jesteśmy bardziej manewrowni no i mamy gnoblary kótre mozeny podstawiać pod szarże (i dać flee bo gnoby nie spanikują niczego)

z breta wystarczy odrobina taktyki i pułapek aby z nią wygrać

Tandor92
Chuck Norris

Ale my nie piszemy o bretce, a wogóle, pozatym większośc tych zalet można stosowac przeciwko innym armią.

Awatar użytkownika
Drakkainen

Coraz bardzije przekonuje sie do Ogrów jako inną armię zawsze jeszcze posiadam Krasie też nie najlepsze ale lepsze od Ogrów wieć jak będe dostawał ciągle masakry to Ogry na półkę a Krasie w ruch Ogry mają taki klimat że warto je kupić chocby po to, żeby stały na półce i robiły dobre wrażenie i czekały na czasy swojej świetności ;)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

jeśli użyję Hellheart i przeciwnikowi wejdzie na miscascie jedynka (butcher wyparowuje i pozostali butcherzy dostają woundy) to te woundy dostają jego magowie, czy moi butcherzy? Dokładnie chodzi mi o to, czy magowie przeciwnika na potrzeby rozpatrzenia miscasta są butcherami.

edit:
jeszcze dorzucę do pytania, warto kupić batalion ogrów? Jest w nim coś całkowicie nieopłacalnego?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

hellheart działa na wszytkich butherów według opisu (a o ile pamietam że podczas jego urzycia magowie przeciwnika są rozpatrywani jako butherzy na potrzeby miscasta) więc obrywają wszyscy łącznie z twoimi (i tu pomaga BP czy uściślenie sędziowskie bo tego nie pamiętam że hellheart działa tylko na magów przeciwnika a na twoich nie)

Tandor92
Chuck Norris

Warto kupić, kiedyś był najopłacalniejszy ze wszystkich po względem ceny, jednostki napewno się przydardzą, byki obowiązkowe, gnoblary tanie mięsko potrafiące ściągnąć gianta salwą(serio, 30 gnoblarów wpłaca statystycznie 5 ran) rozwalać fasty staticem i dawać ranki ogrom, irony podstawa wiekszości rozpisek, leady też mocni. Nad 2 można się zastanawiać, bo niekażdy potrzebuje tyle byków i leadów, ale 1 jest podstawą.

Awatar użytkownika
Drakkainen

Ja moje Ogry też zacznę zbierać od Batalionu (no tak serio to od Army Booka) potem jacyś Herosi a następnie Ironi Goger
itd.

Moje Ogry zacznę zbierać od Batalionu, Butchera, Boxa Ironów, dam mi to :
Brusier (z 2 bullsów )
Butcher
8 Ironguts
4 Bulls
4 Leadbelchers
24 Gnoblars
Po małych obliczeniach wyszło mi na 1250pkt czy dam rade coś tym ugrać na takie pkt ?

Tandor92
Chuck Norris

Gnoblarów będzie jakoś 40/50. No powinno dać radę. Tylko 1 rzecz mnie zastanawia, jak masz zamiar zrobić Bruisera z 2 byków? Braci syjamskich? :lol2:

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

rozumiem, że gnoblary są dorzucane do każdej z wyprasek? (coś jak małe szczurki u skavenów)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Drakkainen

No dam mu do 1 reki 1 broń a do 2 druga i jakieś zmianki porobię to że zużyję 2 to tylko takie przypuszczenie nie wiem jak to wyjdzie ale pobawię się jeszcze przy tym GS'em

Tandor92
Chuck Norris

Tak na podobnej zasadzie, do każdego doxa są dodatkowe gnoblary na podstawki it. ale większość się nadaję jako samodzielne tylko trzeba kupić podstawki dla nich. Co do bochcia, broni jest aż natto i napewno Ci zostaną dodatkowę, więc licz, ze masz 5 byków.

Awatar użytkownika
Drakkainen

Liczyć mogę ale raczej 5 się nie wystawia raczej 6 w formacji 2x3 albo 1x4

Tandor92
Chuck Norris

No można 5, 4 z przodu i 1 z tyłu, panikujesz dopiero po stracie 2 byków i zawsze ma mocniejszego inpackta oraz większą liczebność, co prawda nigdy tego nie widziałem w przypadku ogrów, ale w orkach trolle właśnie tak się wystawia.

Awatar użytkownika
Drakkainen

trzeba to będzie sprawdzić ;d
To co wypisałem będzie mnie kosztować ok 450zł wiec jak na 1250pkt nie jest chyba tak źle?
Za resztę kupuje farbki (dokładam rodzicom te 50zł i kupuje starter foundation)

Tandor92
Chuck Norris

No nie jest, ogry mają pod tym względem fajnie batalion+ dodatki i armia gotowa.

Awatar użytkownika
Drakkainen

Potem to jeszcze moze ze 2x4 Ironguts, Gorger, Maneaters, Scrapa, i inne pierdoły Batalion to podstawa u ogrów na początek.

Tandor92
Chuck Norris

Ja osobiścię zamiast 8 ironów kupiłbym 2 batalion, po co Ci aż 16 ironów? Jak stwierdzisz, że masz nadmiar byków, to najwyzej przerobisz kilku na ludorzerców.

Awatar użytkownika
Drakkainen

ten 2 batalion trochę mnie razi. No tak 16 to trochę dużo dobije do 12 ironów skombinuje 2 byki żeby mieć 1x3 i 1x4 jak gnobków będzie 40 to starczy mi w zupełności a potem Maneaters, Gorger, i więcej herosów 1 tyranta kupię na 100% bo chce mieć oryginalny model no i jeszcze 1 albo 2 butcherów bo nie wiem czy 2 czy 3 będę potrzebował

Zablokowany