Czyżby na samym gołym generale (kapitanie)? Toś mnie zaciekawił. Czekam na jakiś raporcik z turnieju.Fisch pisze: Na kohortex w tę sobotę biorę DoW bez żadnego maga i magicznej broni.
Rozpiski
Moderator: esgaroth
Re: Rozpiski
Więc co myślicie o tym?
Unnamed1850 Pts - Dogs of War Army
1 * Mercenary Captain @ 106 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Pike of Remas [25]
Ring of Hotek [25]
1 Mercenary Captain @ 118 Pts
Lance; Heavy Armour
Enchanted Shield [10]
1 Pegasus @ [50] Pts
1 Hireling Wizard @ 105 Pts
Magic Level 1
Estalian Cloak [20]
Dispel Scroll [25]
8 Duellists @ 72 Pts
Pistol
8 Duellists @ 72 Pts
Pistol
5 Light Cavalry @ 55 Pts
5 Heavy Cavalry @ 105 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield
6 Voland's Venators @ 243 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Voland @ [0] Pts
14 Lumpin Croop's Fighting Cocks @ 160 Pts
Normal Bow; Musician
1 Lumpin Croop @ [0] Pts
Normal Bow; Light Armour; Shield
1 Ned Hamfist @ [0] Pts
Normal Bow; Standard
14 Mengil Manhide's Manflayers @ 458 Pts
Great Weapon; Repeater Crossbow; Heavy Armour; Standard; Musician
#Banner Of Kalad [0]
1 Mengil Manhide @ [192] Pts
Great Weapon; Heavy Armour
1 Maneater (heavy armour) @ 270 Pts
Ogre Club; Brace of Handguns; Heavy Armour
1 Maneater #1 @ [90] Pts
1 Maneater #2 @ [90] Pts
1 Cannon @ 85 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 75
Total Army Cost: 1849
Zastanawiam się nad wywaleniem jednego Volanda i kupnem za niego zwykłego kawalerzystę, albo magiczną broń kapitanowi na Pegazie, ale nie mam pojęcia jaką.
Unnamed1850 Pts - Dogs of War Army
1 * Mercenary Captain @ 106 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Pike of Remas [25]
Ring of Hotek [25]
1 Mercenary Captain @ 118 Pts
Lance; Heavy Armour
Enchanted Shield [10]
1 Pegasus @ [50] Pts
1 Hireling Wizard @ 105 Pts
Magic Level 1
Estalian Cloak [20]
Dispel Scroll [25]
8 Duellists @ 72 Pts
Pistol
8 Duellists @ 72 Pts
Pistol
5 Light Cavalry @ 55 Pts
5 Heavy Cavalry @ 105 Pts
6 Voland's Venators @ 243 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Voland @ [0] Pts
14 Lumpin Croop's Fighting Cocks @ 160 Pts
Normal Bow; Musician
1 Lumpin Croop @ [0] Pts
Normal Bow; Light Armour; Shield
1 Ned Hamfist @ [0] Pts
Normal Bow; Standard
14 Mengil Manhide's Manflayers @ 458 Pts
Great Weapon; Repeater Crossbow; Heavy Armour; Standard; Musician
#Banner Of Kalad [0]
1 Mengil Manhide @ [192] Pts
Great Weapon; Heavy Armour
1 Maneater (heavy armour) @ 270 Pts
1 Maneater #1 @ [90] Pts
1 Maneater #2 @ [90] Pts
1 Cannon @ 85 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 75
Total Army Cost: 1849
Zastanawiam się nad wywaleniem jednego Volanda i kupnem za niego zwykłego kawalerzystę, albo magiczną broń kapitanowi na Pegazie, ale nie mam pojęcia jaką.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 14#p480314Kokesz pisze:Czyżby na samym gołym generale (kapitanie)? Toś mnie zaciekawił. Czekam na jakiś raporcik z turnieju.Fisch pisze: Na kohortex w tę sobotę biorę DoW bez żadnego maga i magicznej broni.
rozpa:
Mag generał 1 level z wardem 2+ od magii = 100
Smok = 460
15 Mengile = 458
Maneater z handgunami = 90
5 Kawy z bardingiem = 105
8 Duelistów z dwiema brońmi = 56
10 kusz = 80
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Fisch nie za wielu ich ale smok robi swoje
Widzę Wszystko
Po kilku niezdanych panikach i terrorach na Manflayerach postanowiłem odłożyć ich na półkę !
Ich miejsce zajęły gogry, czyli Maneaterzy. Mam teraz w rozpie 4 oddziały Maneaterów. Trzech pojedyńczych (2 x hand guny, 1 x dwurak) i oddział pięciu kozaków (3 x dwurak, 2 x hand guny). Raz, ze armia prezentuje się fajnie wizulanie, dwa, ze nie mam w rozpie żadnych panik i czuje się z tym wyśmienicie.
Do ogrów dodaje oczywiście smoka, pegazistę z piką i helmem i lorda maga na pegazie z book of hoeth. Reszta to 3 x dueliści, kusze, dwie kawy, fast i działko. Oczywiscie punkty bazylowe, czyli 2350.
Gra się tym bardzo przyjemnie, można powalczyć z każdą armią. Demony czy Wampiry są spokojnie do pojechania.
Dzis grałem tą rozpą na lokalu w Warszawie. Trafiłem na:
- HE na smoku Kielona. Tu szybko straciłem maga lorda, maneaterzy niestety nie dali rady star dragonowi ale mój smok i pegazista zebrali opór punktów i wyszedł remis. Kapitan na pegazie z piką jest dużo lepszym wyborem niż kolejny mag czy ogólnie pika w mengilach. Daje ogromne możliwości taktyczne przy zastawianiu kawalerii a do tego zdejmuje maszynki, łuki itp. Asarnil jest świetny na high elfy na smoku i nawet nie dochodząc do walki można nim nabić sporo punktów. Miałem szarzę piątki Maneaterów na dupę Star Dragona (12 ataków z siła 7) ale niestety splewiłem rzuty i szybko mnie poskładał. 10:10
- Dwarfs of Chaos Marka Golana. Pierwszy raz z ta armią i nie wiedziałem czego się spodziewać. Mnóstwo bound spelli, silne strzelanie i kontra centaurów. Na szczęście wylosowałem popychaczkę i już w pierwszej turze nabiłem smokiem z 1000 punktów. Później co turę powtarzałem myk z popychaczką i Marek się poddał w czwartej turze. 20:0
- Bestie Crusa. Znowu nowa dla mnie armia. W wersji opór naporowej: dwie Gorgony, 2 x 3 Razogory, Minosy, Doombull rzeźnik. Gdybym miał mengili to by była szybka bitwa
Niestety nie wylosowałme popychackzi ani pitki przez co musiałem grać bardzo zachowawczo bo nie miałem jak zabić w combacie niektórych oddziałów Crusa (razogory, gorgony i szefa).
Musiałem więc wykończyć bestie 10 kuszami, działkiem i obszarówką z shadowa
Po kilku ciekawych akcjach wyszedł remisik ze sporymi stratami po obu stronach, mimo, iż nie mieliśmy żadnych spektakularnych combatów. Obszarówka z shadowa rulez. 10:10
Naprawde obecne Dow są super ciekawą armią. Można złozyć wiele rodzajów rozpisek. Nie ma żadnej "jedynej słusznej opcji". Da się grać takze bez Manflayerów. Tylko trzeba umieć
Pozdrawiam i zachecam do grania tą armią a nie narzekać, jak cieżko jest najemnikom i pisać nowy podręcznik.
Ich miejsce zajęły gogry, czyli Maneaterzy. Mam teraz w rozpie 4 oddziały Maneaterów. Trzech pojedyńczych (2 x hand guny, 1 x dwurak) i oddział pięciu kozaków (3 x dwurak, 2 x hand guny). Raz, ze armia prezentuje się fajnie wizulanie, dwa, ze nie mam w rozpie żadnych panik i czuje się z tym wyśmienicie.
Do ogrów dodaje oczywiście smoka, pegazistę z piką i helmem i lorda maga na pegazie z book of hoeth. Reszta to 3 x dueliści, kusze, dwie kawy, fast i działko. Oczywiscie punkty bazylowe, czyli 2350.
Gra się tym bardzo przyjemnie, można powalczyć z każdą armią. Demony czy Wampiry są spokojnie do pojechania.
Dzis grałem tą rozpą na lokalu w Warszawie. Trafiłem na:
- HE na smoku Kielona. Tu szybko straciłem maga lorda, maneaterzy niestety nie dali rady star dragonowi ale mój smok i pegazista zebrali opór punktów i wyszedł remis. Kapitan na pegazie z piką jest dużo lepszym wyborem niż kolejny mag czy ogólnie pika w mengilach. Daje ogromne możliwości taktyczne przy zastawianiu kawalerii a do tego zdejmuje maszynki, łuki itp. Asarnil jest świetny na high elfy na smoku i nawet nie dochodząc do walki można nim nabić sporo punktów. Miałem szarzę piątki Maneaterów na dupę Star Dragona (12 ataków z siła 7) ale niestety splewiłem rzuty i szybko mnie poskładał. 10:10
- Dwarfs of Chaos Marka Golana. Pierwszy raz z ta armią i nie wiedziałem czego się spodziewać. Mnóstwo bound spelli, silne strzelanie i kontra centaurów. Na szczęście wylosowałem popychaczkę i już w pierwszej turze nabiłem smokiem z 1000 punktów. Później co turę powtarzałem myk z popychaczką i Marek się poddał w czwartej turze. 20:0
- Bestie Crusa. Znowu nowa dla mnie armia. W wersji opór naporowej: dwie Gorgony, 2 x 3 Razogory, Minosy, Doombull rzeźnik. Gdybym miał mengili to by była szybka bitwa
Niestety nie wylosowałme popychackzi ani pitki przez co musiałem grać bardzo zachowawczo bo nie miałem jak zabić w combacie niektórych oddziałów Crusa (razogory, gorgony i szefa).
Musiałem więc wykończyć bestie 10 kuszami, działkiem i obszarówką z shadowa
Po kilku ciekawych akcjach wyszedł remisik ze sporymi stratami po obu stronach, mimo, iż nie mieliśmy żadnych spektakularnych combatów. Obszarówka z shadowa rulez. 10:10
Naprawde obecne Dow są super ciekawą armią. Można złozyć wiele rodzajów rozpisek. Nie ma żadnej "jedynej słusznej opcji". Da się grać takze bez Manflayerów. Tylko trzeba umieć
Pozdrawiam i zachecam do grania tą armią a nie narzekać, jak cieżko jest najemnikom i pisać nowy podręcznik.
Nie wiedziałem co napisać w odpowiedzi, więc tylko zacytuję.Kokesz pisze:Gratuluję wyników. Jednak wymiana MMM na meneaterów to nie taka wielka innowacja.
Edyta:
A Wy?
Jaką armią jedziecie na Bazyliszka?
Ktoś jeszcze oprócz mnie i Fischa bawi się tymi ludkami na turniejach?
czy maneaterom mozna dac na raz dwuraka i bron palna? Przeciez w ich opisie w AB ogrow jest wyraznie napisane ze moga zastapic to co maja na starcie jedna z podanych opcji. A info o mixie broni oznacza ze rozne modele moga miec rozna bron.
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
nie.Aves pisze:czy maneaterom mozna dac na raz dwuraka i bron palna?
??Kal_Torak pisze:Również gratuluję ale też ta zmiana nie wydaje mi się rewolucyjną.
No to już sam nie wiem. Najpierw wszyscy powtarzali, ze moje DoW to tylko Mengile i full magia. Teraz jak gram naporem, mam w armii 8 Maneaterów, Smoka, ktory przez lata był uwazany za ultra plewnego, maga na pegazie z book of hoeth i tylko 10 kusz i działko do strzelania, mówicie, że zmiany nie są rewolucyjne?
Furion kombinuje z halfingami, które niektórzy na tym forum chciali obtanić do 4 punktów za model .
Może rzeczywiście, niektórzy z Was, lepiej jakby zaczęli grać a nie gadać.
Proszę uwierz mi, że gdybym miał zbędne fundusze, to bym też się bawił nimi na turniejach. Może nie z takimi sukcesami jak Ty, ale bym się bawił. Nie które rzeczy po prostu ciężko przeskoczyć.Furion pisze:Ktoś jeszcze oprócz mnie i Fischa bawi się tymi ludkami na turniejach?
Ja jeżdziłem na turnieje jakis czas temu. Niestety od około dwóch lat nie jeżdzę juz na-prawie-każdego-mastera-w-roku, po prostu brak czasu, i iinne obowiązki. Zresztą podejscie do hobby mam juz całkiem inne, nie zalezy mi na wyciśnięciu z armylistu dwarfów rozpiski na full kawalerii - raczej sugeruję się ładnym wyglądem figurek które wystawiam i klimacie
Tym niemniej uważam, że do zrobienia dobrego podręcznika nie trzeba się legitymowac wygraną X masterów, bo inaczej wyjdą szkielety w cenie halflingów..
BTW, gratuluję wygranej, Fish. Może uda się powalczyc przy okazji - wybieram się jednak na Bazyla. Challenge? Będziesz miec odskocznie punktową na początek
Tym niemniej uważam, że do zrobienia dobrego podręcznika nie trzeba się legitymowac wygraną X masterów, bo inaczej wyjdą szkielety w cenie halflingów..
BTW, gratuluję wygranej, Fish. Może uda się powalczyc przy okazji - wybieram się jednak na Bazyla. Challenge? Będziesz miec odskocznie punktową na początek
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Moim zdaniem Fisch zrobił coś co niewielu graczy jest w stanie zrobić , czyli wywalił oddział który zajmował dużo punktów oraz dodatkowo jest formacją masakrującą wrogie formacje.
Zamienił ich na kilka innych formacji i tym samym zmodyfikował rozpiskę w sposób znaczący co teraz wpłynie na jego styl gry niewielu graczy potrafi trzeźwym okiem spojrzeć na rozpę i dokonać zmian i oczywiście zrezygnować z pewnych przyzwyczajeń i naleciałości powstałych przez lata grania.
Brawo Fisch
Zamienił ich na kilka innych formacji i tym samym zmodyfikował rozpiskę w sposób znaczący co teraz wpłynie na jego styl gry niewielu graczy potrafi trzeźwym okiem spojrzeć na rozpę i dokonać zmian i oczywiście zrezygnować z pewnych przyzwyczajeń i naleciałości powstałych przez lata grania.
Brawo Fisch
Widzę Wszystko
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Fisch pisze:??Kal_Torak pisze:Również gratuluję ale też ta zmiana nie wydaje mi się rewolucyjną.
No to już sam nie wiem. Najpierw wszyscy powtarzali, ze moje DoW to tylko Mengile i full magia. Teraz jak gram naporem, mam w armii 8 Maneaterów, Smoka, ktory przez lata był uwazany za ultra plewnego, maga na pegazie z book of hoeth i tylko 10 kusz i działko do strzelania, mówicie, że zmiany nie są rewolucyjne?
Furion kombinuje z halfingami, które niektórzy na tym forum chciali obtanić do 4 punktów za model .
może zacznij grywać na klotzach pikmenów wspartych kuszami i kawalerią lekko/cięzką z czasami dodatkiem maruderów lub krasnali prócz ogrów to się uciszą.
lol
To teraz wmawiasz mi co powinno być standardem w tak różnorodnej armii jak DoW? Przecież orgy od zawsze były obecne w DoW. Czym są Twoim zdaniem gorsze od jakichs pikinierow czy maruderów? Bo kawalerię mam zawsze w rozpisce (nawet Volandami próbuję grać).
Tak już w życiu jest, ze niektóre jedostki są lipne a inne mocne. Nikt nie wystawia wlóczników HE/DE, mimo, iż biją nasze piki na głowe, nikt nie gra Executionerami jak ma dostep do Black Gwardii itp itd.
Bierze się to, co fabryka ma najlepsze.
To teraz wmawiasz mi co powinno być standardem w tak różnorodnej armii jak DoW? Przecież orgy od zawsze były obecne w DoW. Czym są Twoim zdaniem gorsze od jakichs pikinierow czy maruderów? Bo kawalerię mam zawsze w rozpisce (nawet Volandami próbuję grać).
Tak już w życiu jest, ze niektóre jedostki są lipne a inne mocne. Nikt nie wystawia wlóczników HE/DE, mimo, iż biją nasze piki na głowe, nikt nie gra Executionerami jak ma dostep do Black Gwardii itp itd.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Jak to nikt?Nikt nie wystawia wlóczników HE/DE, mimo, iż biją nasze piki na głowe, nikt nie gra Executionerami jak ma dostep do Black Gwardii itp itd.
Ja bardzo często miewam włóczników w armii, bez gwardii obywałem się na kohortexie, od executorów też się nie stronię. JA nie mówię żeby rezygnować z ogrów jest wiele rzeczy w armii i można próbować wszystkiego.
Fish z całym szacunkiem, ale zmiana jednego oddziału to nie jest rewolucja. To, że przy okazji zmienił się charakter armii to fakt i nikt tego nie podważa. Jednakże jeden oddział wiosny nie czynni. To tak jakby gracz Imperium twierdził, że kombo magia, działa i tanki to nie wszystko, bo za jednego tanka wystawiła coś innego.Fisch pisze:
I żebyś mnie źle nie zrozumiał... Tak, zdaje sobie sprawę z tego, że w DoW grywalne są nie tylko MMM, meneterzy i magia. Problem polega na tym, że w całej armii mamy aż 44 oddziały (no, może coś pominąłem). Grywalne są jedynie 17 (oczywiście to moja subiektywna ocena) - jedne na prawdę grywalne inne słabiej. To jedyne 38,6% armii. Projekt nowego AL DoW ma wg mnie zwiększyć tą liczbę dwukrotnie. Po prostu nie którzy chcieliby mieć jeszcze większy wybór niż Ty i Furion. I kolejny raz, żebyś nie musiał pisać, napiszę że nie zależy nam na tym by wasze rozpiski stały się niegrywalne. Chcemy by konkurencja w tej armii była jeszcze większa. No i oczywiście sam Fan AL DoW może nigdy w życie nie wejść, bo to nie do końca ode mnie, Kal Toraka czy Fluffy`iego zależy.
Na koniec jako mod chciałbym napomnieć siebie i innych, że to nie temat na dyskusje o zasadności tworzenia nowego AL DoW. Tego typu dyskusję proszę prowadzić najlepiej w podforum BP - tam jest temat, od którego wszystko się zaczęło i myślę, że tam można z powodzeniem kontynuować te "dywagacje"
W każdej mojej rozpie HE na 2k+ jest oddział 25 spearmenów - byłem tym na 2 masterach i to działa.Fisch pisze:Tak już w życiu jest, ze niektóre jedostki są lipne a inne mocne. Nikt nie wystawia wlóczników HE/DE
===============================
ale wracając do meritum: Kokesz, wywalenie MMM to jest zmiana rewolucyjna - to nie jest kwestia opinii tylko fakt. Przepraszam że tak brutalnie to formułuję, ale moją opinię bazuję na tym że Fisch się ze mną zgadza a razem stanowimy 100% graczy masterowych
Super, tylko że oprócz mnie i Fischa nikt tym nie graKokesz pisze:Po prostu nie którzy chcieliby mieć jeszcze większy wybór niż Ty i Furion
Abstrahując od produktu który stworzycie, szanse że on wejdzie do BP oceniam na znikome. Przykład: AB NG.Kokesz pisze:Chcemy by konkurencja w tej armii była jeszcze większa. No i oczywiście sam Fan AL DoW może nigdy w życie nie wejść, bo to nie do końca ode mnie, Kal Toraka czy Fluffy`iego zależy.
Są jednak niektóre rzeczy, które w tej armii naprawdę można by zmienić i mają one realną szansę wejść (np. koszty command groupów, obniżenie kosztów RoR'ów, poszerzenie Spoils of War)
Wyrażam dużą obawę, że Wasz produkt, oprócz tych wyżej wymienionych konstruktywnych zmian, będzie zawierał dużą liczbę złych / niepotrzebnych zmian, przez co zostanie odrzucony. Tej góry lodowej nie przesuniecie.
Dlatego cały ten projekt uważam za - z całym szacunkiem - szkodliwy dla armii DoW.
Fajnie by było jakby się skupić np. na lobbowaniu obniżenia kosztów FCG - jestem pewien, że to by przeszło.
A w ogóle najlepiej by było, jakby:
Bo już teraz armia jest grywalna.Fisch pisze:Pozdrawiam i zachecam do grania tą armią a nie narzekać, jak cieżko jest najemnikom i pisać nowy podręcznik.
pozdrawiam
Furion