Pytania - 5 edycja

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Remo
Falubaz

Pytania - 5 edycja

Post autor: Remo »

Witam. Wątek raczej dla prawdziwych Długobrodych. Jako, że z kumplami postanowiliśmy powrócić do starej dobrej 5 edycji WFB, w która grało nam się niestety najprzyjemniej i jako, że ja wtedy grałem Bretonnią i o Dwarfach nie miałem pojęcia to mam kilka pytań dotyczących zasad:

1. Pamiętam jak zawsze na turniejach maszyny z rune of disguise "pojawiały" się nagle na stołach a przeciwnik pokazywał na kartce gdzie ołóweczkiem zapisał, że będę one stały. Czytam teraz opis tej runy i nic takiego tam nie potrafię doczytać. Maszynę stawia sie na stole ale nie można do niej celować/szarżować dopóki nie wystrzeli. Co sprawiało, że ludzie tak grali? Jakiś faq w WD był może do tego? Gdyby tak było to dawanie tej runy na żyrokopter (a tak zamierzam :twisted: ) byłoby bez sensu.

2. Rune of immolation - po odpaleniu tej runy obrywają wszyscy w 3 calach - w 3 calach od czego? Od środka maszyny? Od jej krawędzi?

3. Throne of Power - jest napisane, że tylko High King może na nim siadać. Czy to znaczy, że tylko SPecial Character Thorgrim to może zrobić czy każdy (czyli cały 1) Generał/Lord w armii?

4. Rune of forging - można wykuć tylko na "cannonie". Tylko, że organki są opisywane jako "organ cannon" i w opisie ich działania sa takie zdania jak: "turn the cannon...". Czy to znaczy że mam organki traktować jak cannon i mogę dać Rune of Forging?

Będę wdzięczny za odpowiedzi albo linki do starych Q&A i FAQ.

Remo - definitywnie zniechęcony graniem ciągle z Demonami, Mengilami i innym badziewiem. 8)

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

AD 1 ruch też ujawnia, nie wystawiasz modelu na stole (w przeciwieństwie do nowszej runy)
Ad 2 od maszyny
AD 3 każdy Lord (ale nie runlord). Wydaje mi się że było ograniczenie 1 na armie.
Ad 4 nie można na organach

napisałem na podstawie praktyki turniejowej

pzdr
Ż

P.S.zrób runlorda na kowadle za 2000 tys. pkt - da się :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

starego r.of niewidzialność nie wystawiałeś na stole bo nie było takiej potrzeby- tak mówiłą zasada do tego runu.
Służył on do tego, żeby można było zniewidzialnić organki. a to była potęga...
Przykładowy Runelord?
bardzo proszę:
Runelord 306pts
dwurak, cieżka zbroja, tarcza-kosztów nie pamiętam a nie mam w robocie podręcznika
ws bs s t w i a ld
8 ? 5 6 4 5 4 10

kowadło: 200 pts
kosała: zawsze rani 75 pts
d6 woundów 75 pts
d6 woundów 75 pts
zbroja: Master r. of gromril czyli T=10 150 pts
albo zbroja "3 Wardy" 150 pts
talizman: master r. of spite 50 pts
2x r.of luck 30 pts
razem: 961 pts
koleś był ubreakable, jeżdził z kowadłem na 6 cali, dzięki r. of passage mógł traktować trudny i bardzo trudny teren jako teren czysty...
ehhh to były czasy...
co do Tronu: mogłeś generała mianowac na High Kinga i wrzucić go na tron.
i tron i kowadło dawało w shootingu "warda na 4+" każdy shooting był rozlosowywany: na 1 trafiałeś w gostka, na 2-3 w obsługę, na 4+ kowadło/tron. i tego trafienia się nie liczyło.bo kowadła ani tronu nie można było uszkodzić :D

Awatar użytkownika
Grunaldi
Mudżahedin

Post autor: Grunaldi »

TO można było wystrzelać krasi co nosili tron ? Co potem się działo High King zostawał uziemiony , czy sam targał tron na plecach ?

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

zostawał uziemiony...

Remo
Falubaz

Dzięki Grazbird - ale mam książkę i znam te wszystkie rzeczy :wink: Jednocześnie chcę powiedzieć, że nie po to przerzucam się zpowrotem na 5 ed. żeby tworzyć bohaterów za 1000 punktów i jeszcze większe przegięcia niż teraz. Będę grał z normalnymi (bez kompleksów) graczami z wyobraźnią, którzy będą sami umieli wymyśleć roster i grać tym czym chcą (a 5 ed. daje takie możliwości) więc sam nie będę raczej musiał brać 2 wardów i T10 :twisted: .

Co do runy niewidzialności - nie mam AB pod ręką ale pamiętam, że jest tam napisane, że maszyna traktowana jest jako niewidzialna i przez to nie można do niej strzelać/szarżować ale pozatym jest normalnie wystawiana na stole. Rzucę cytatem jak tylko znajdę.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

żyrek bijący z siłą 4 bez sejwa...walący bombami,..co byście za to dali ?
w sumie w 5 edycji można też było wystawiać fajne, normalne rzeczy...np krasnoludzkich włóczników.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Grazbird pisze:żyrek bijący z siłą 4 bez sejwa...walący bombami,..co byście za to dali ?
nerke ;)
wydaje mi sie, ze w tym momencie organki nie byly by juz takim oczywistym wyborem.

a co do krasnoludzkich wlocznikow.
jakos tak fluffowo mi to nie pasuje i pewnie dla tego teraz nie ma takiej opcji.
a tak swoja droga to tylko warriorzy mogli miec wlocznie czy jeszcze jakies inne jednostki?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Remo
Falubaz

Morsereg pisze:
Grazbird pisze:żyrek bijący z siłą 4 bez sejwa...walący bombami,..co byście za to dali ?
nerke ;)
wydaje mi sie, ze w tym momencie organki nie byly by juz takim oczywistym wyborem.
Tu akurat sie troszke pomyliłeś. :wink: Ja żeby grać fair będe brał jedne, góra dwie organki...

Grazbird - jesli dużo byś dał za takie zasady to poprostu zacznij grac w 5 edycję. :D Jeśli nikt za to nie karze, jeśli inni grają na wymyślone przez siebie zasady, modyfikacje i przedmioty i nazywaja to Warhammerem a tutaj masz kompletne, oryginalne zasady by GW to co stoi na przeszkodzie? Jak tylko pomaluję armię do 1000 punktów i zrobię pierwszą bitwę to wkleję jakis raport. :wink:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

do 5 edycji raczej nie wrócę..zbyt dobrze pamiętam wartych po 80 pts rycerzy chaosu uciekających przed moim żyrkiem walącym z siłą 6 bez sejwa :D
tak tak, można było wrzucać runki na żyrka :D

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

To nie chodzi o przegięcia jakie mozna było wtedy wykręcic - po prostu 5 edycja daje najwieksze mozliwosci budowy armii.
Zresztą po wywaleniu magic itemów okazywała się bardziej zbalansowana od obecnej :)

Remo - z niecierpliwoscią czekam na raport :)

Pozdrawiam
[CENTER]Obrazek[/CENTER]

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Ha, pochwalę się.

Po kilku potyczkach przypomnielismy sobie z kumplem pełne zasady 5 edycji. Prawdopodobnie w okolicach weekendu pojawi się raport okraszony fotkami Dwarfs vs Chaos :D
Na razie w rozpisce Dwarfów pojawia się regularnie kowadło (diametralnie rożne działanie od obecnego), High King na tronie (bo śliczny model ale jeszcze niepopaciany), slayerzy, skromny park maszynowy - żyros, organki, katapulta, flame cannon. Dla okrasy dwa oddzialy warriorsów.
Wrażenia? 5 ed. jest o wiele ciekawsza jeżeli chodzi o możliwosci złożenia armii. Krasnoludy moga kowadłem czarowac (ligtening bolty latają po calym stole), jednostki mają mase fajnych zasad specjalnych (żyrokopter rozbił mi sie podczas rzucania bombką przez pilota - upuścił ją we własnym kokpicie :mrgreen: ) a przedmioty oferują bardzo fajne możliwosci (np Golden Sceptre of Norgrim - oddział krasnoludów wybiera, czy chce miec w danej turze +1 Mv, +1 S lub +1 Save) czy Run za 10 pkt dający krasnoludzkiemu unitowi bezkarny ruch po dowolnym terenie poza niemożliwym. Co ciekawe - Master Rune of Smiting nie był w 5 edycji masterskim runem.. Ostatnio na polu bitwy latał więc na 12'' topór zadajacy d6 ran i dublujacy siłę przeciwko T5+ :mrgreen:
Oczywiscie nie przeginamy jednak z itemami/runami, w/w Lord nie miał żadnego sejwa poza zwykłym armourem 3+. Na tą edycję to odpowiednik samych majtek.
Jeszcze jedna sprawa - po dokładnej lekturze runów: Forginga nie dało się wykuc na organkach - co najwyzej rune of Fortune, ale to i tak średni deal. Na żyrosie się nie wygłupiałem z Penetratingiem, breath S4 no save starcza :) Acha, wzornik ziania 5 ed jest około dwukrotnie wiekszy od obecnego :mrgreen:

To tak na syzbko. Wkrótce ilustrowany raport z krrrrrwawej bitewki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ma ktos moze RB do 5 edycji na kompie? (i by mi mogl podeslac na maila) albo moze wiecie, gdzie mozna taki znalezc na necie.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

polecam emule project,

a na 5ed generalnie gralo sie z limitem 50 pkt na przedmiot, oraz kilka bylo zbanowanych, (mi ten co dawal total power na kazdym czarze bo undeady rozwalaly kazda armie)
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Na 5 ed mozna było wymyslic sobie limity jakie dusza zapragneła, 50 pkt to bylo ograniczenie tylko turniejowe :) Wiadomo ze w domowych rozgrywkach takie ograniczenie potrzebne nie jest, ale tez nikt nie wyskoczy z pogiętymi kombami w stylu 128 ataków Bloodthristera (autentyk) :)
Jeżeli chodzi o zasady na necie nie widziałem (a sam szukałem) - 5 ed to czasy kiedy Internet nie był jeszcze tak popularny. Na szczęscie na Allegro pojawiła sie podstawka z wszystkimi skiążkami i wzornikami. Czasami bywa, nie są to drogie rzeczy, trzeba patrzec :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aves
Chuck Norris

Post autor: Aves »

emule project
Shaman says:

-There is no evil spirits, but some just not like you.

-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

do 5 ed wszystkie podręczniki i kodeksy skolekcjonowałem, niestety tylko wersja książkowa.5ed podobała mi się ale tylko jeśli bywały ograniczenia inaczej herosi stawali się zbyt wygięci i zajmowali nawet połowę punktów w armii. Restrykcja max 50% prócz bretonii która mogła więcej. Czy to nie chore?
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Na turniej tak. W domowym zaciszu i tak nikt nie przegina. Po co? Chcemy sie tylko bawic w Battla a nie jakies heroic fantasy. W tym drugim przypadku gramy po prostuw Descenta :wink:

Pan Bajora
Plankton

Post autor: Pan Bajora »

Czy ktoś wie gdzie mogę zobaczyć armybook do karsnoludów?
Bardzo proszę o radę.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Hmm... W sklepie w sklepie z artykułami games worhshop...? :-k
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

ODPOWIEDZ