TK 2500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

TK 2500

Post autor: Izo »

TOMB KINGS 2500

Tomb King - 260 pts
Flail of Skulls, Collar of Shapes, Cloak of Dunes,

Liche Priest - 165 pts
Hierophant, Jar, Dispel Scroll

Liche Priest - 165 pts
2xDispel Scroll

Liche Priest - 160 pts
Staff of Ravening,

25 Skeletons - 300 pts
Shield, Light armour, Spear, FCG (Banner of the Undying Legion)

15 Skeletons - 145 pts
Bow, FCG

15 Skeletons - 145 pts
Bow, FCG

2 Tomb Swarm - 90 pts

3 Chariots - 180 pts
Standard (Mirage)

3 Chariots - 120 pts

5 Carrion - 120 pts

4 Ushabti - 260 pts

Scorpion - 85 pts

Scorpion - 85 pts

SS Catapult - 110 pts
Skulls of the foe

SS Catapult - 110 pts
Skulls of the foe

Total Cost: 2500

Dispel Dice: 5, 3 DS

Stawiam na ilość czyli defens z kontrą :) A tak poważnie czy nie lepiej jeden oddział tylko 4 chariotów? Za resztę dorzuciłbym coś, albo zwiększył szkiele?

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

No wiec tak :

-Liczka z boundem najlepiej na konia i do lekkiej kawy (zasieg 18 cali ciezko wykorzystac ...:))

-15 lucznikow bez FCG (pelny comand tak od 20+)

-Te szkiele kosztuja 300 pkt. ,doplacajac niewiele wiecej masz TG z icona .

-charioty dawaj gole 3 (ze sztandarem to tylko jezeli jedzie tam jakis heros)

-3 skrole i 5 kostek na 2,5K ??? troche malo ;)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Liczkę bym rzucił z lataczką, łuczników bez FCG, szkielety ze spearem? Za charioty bym dał kloca szkieletów lub TG. Charioty są plewne:P

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Charioty są plewne:P
wnioskuje ,ze nie grasz Tk-ami :roll: :P :P
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

-Liczka z boundem najlepiej na konia i do lekkiej kawy (zasieg 18 cali ciezko wykorzystac ...Smile)
jako human cannon ball czy tylko kamikaze?

liczka na piechote jest rownie skuteczna a tansza wiec jest git ( przynajmniej mi ostatnio w lublinie nie przeszkadzalo to wszystko)

szkieletom zabierz speary, doloz troche (tak do 30 ;) ) i daj warbanner ;)

nie wiem tylko jak cie sie bedzie gralo na 3 scrollach... mnie tam wychodzilo jakis czas temu (nawet na 2 grywaem i bylo spoko) ale zmienili lory i moga troche bardziej zabolec...
zycie... cos musi byc jako tren fast... a lepsze tu plewne charioty niz plewniejsza kawaleria ;)

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Ushabti? Figurki bardzo fajne, backgroundowo jednostka arcyciekawa. Dla mnie jednak za drogie na cos, co tak ladnie schodzi od wiekszosci strzelania.
Tez uwazam, ze powinienes wywalic speary i zwiekszyc regiment, skoro masz tylko jednego klocka.
Poza tym bardzo mi sie podoba. Aha... Za punkty zebrane z Ushabti i spearow wzialbym drugi klocek Szkieli.
Jesli chodzi o defensywe magiczna... 5 DD i 3 DS to az nadto biorac pod uwage, ze King moze (i pewnie bedzie) robic za mage huntera.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

szczurek pisze:
wnioskuje ,ze nie grasz Tk-ami :roll: :P :P
Gram VC:P Ale kumpel gra TK i uważam, że to jedna z gorszych jednostek w jego armii.

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Fajna rozpa ale Shino ma rację -wywal speary, szkielety nie mają "bić", one maja "być" a to zawsze łatwiejsze z save 4+, no i tańsze. FCG na 15 łucznikach też nic nie da, za mało ich. Dodaj im luda albo puść goło.

Sam bym też Ushabti wywalił, imo za drogie i za wrażliwe toto by skorpiona zabierać. Niemniej jak lubisz- w końcu to jedne z naładniejszych figsów w WFB. :)

Heinrich- ja gram na haj liczce, więc u mnie troszkę inaczej sprawa wygląda niż w armii z kingiem, gdzie charioty są w corach.
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Ok zaraz poprawie, ale tak: liczka nie wsiada na konia, zasięgu nie potrzebuje - staff jest do wykorzystania w defensie. Charioty ok i szkiele zmienie. TG nie chcę, bo speciale zostawiam jak są - wiem że to zajebisty unit jak im dać icone ale nie mam speciali i wydaje mi się jakoś mało przydatny w tej armii. Nie mam giganta a jedyna hard hitujaca jednostka sa u mnie ushabti - poza kingiem - potrzebuje jakiegos wsparcia - wiadomo, że mogłaby być to lepsz jednostka (np 6 mova), no ale cóż...
Zaraz wstawię update armii.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

TOMB KINGS 2500

Tomb King - 260 pts
Flail of Skulls, Collar of Shapes, Cloak of Dunes,

Liche Priest - 165 pts
Hierophant, Jar, Dispel Scroll

Liche Priest - 165 pts
2xDispel Scroll

Liche Priest - 160 pts
Staff of Ravening,

25 Skeletons - 275 pts
Shield, Light armour, FCG (Banner of the Undying Legion)

25 Skeletons - 250 pts
Shield, Light armour, FCG

15 Skeletons - 120 pts
Bow,

10 Skeletons - 90 pts
bow, champion,

10 Skeletons - 90 pts
bow, champion

2 Tomb Swarm - 90 pts

3 Chariots - 120 pts

3 Chariots - 120 pts

5 Carrion - 120 pts

Scorpion - 85 pts

Scorpion - 85 pts

Scorpion - 85 pts

SS Catapult - 110 pts
Skulls of the foe

SS Catapult - 110 pts
Skulls of the foe

Total Cost: 2500

Dispel Dice: 5, 3 DS

Niestety, żeby wrzócić 2 kloc trzeba było wywalić ushabti, no ale jest scorpion (może i dobrze 4 wykopywacz). Champion w szkielach, żeby wyciągać na chellenge herosów. Muzyk w chariotach, bo nie było na co punktów wydać (mogłem dorzucić gdzieś 1 szkiela, ale to mało estetycznie by wyglądało).
EDIT - wyrzucony sztandar z szkieli i muzyk z chariotow z wolnych punktow dodalem do 15 5 szkieli i podzielilem na 2x10
EDIT - przerzut championa z 15 do 10 szkieli
Ostatnio zmieniony 6 maja 2007, o 21:27 przez Izo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

No i przyznam, ze teraz jest lepiej. 3 skorpiony, brrr.... Nienawidze ich :/
Moze nieco mniej interesujaca armia po wywaleniu Ushabti, ale napewno twardsza. No i masz wiecej pola do popisu z dwoma klockami szkieli :)

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Nom, lepij teraz to wygląda. Ushabti z M5 są ok, dla mnie i M4 mogą mieć- to T4 i save na 5+ są tym kiepskim elementem.

Niemniej, nie mając IB musisz wywalić jeden magic standard ze szkieli- tylko jeden unit może go mieć chyba, że źle rozumiem (cytat by nikt nie szukał)
If the General is a Tomb King, one unit may be equipped with a magic standard worth up to 25 pts.
Będzie na drugiego muzyka do chariotów. :P

BTW- LA dla Kinga! :)
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Dobra zedytowałem - faktycznie głupi błąd - tylko czy lepiej podzielić szkieli (tak jak teraz - wieksze możliwości taktyczne, ale sypną się w 3 sekundy) czy kloc 20? Light armor dla króla? Jak dla mnie strata punktów :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

daj 20 łuczników ze sztandarem i muzykiem, wtedy przyjmą sporo :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Sprawdzę najpierw te 2x10 w praktyce, bo 20 trudniej rozstawić (ja chcę, żeby sobie postrzelali trochę - nie ma nic bardziej wkurzającego niż tracić od tego siana np waywatcherów :)) no i zmniejszam liczbę regimentów, a tych 10 niezbyt mi będzie żal i mogą zastawiać jakieś fasty itp, (na dire wolfy, marauderów warhoundy itp będą bezcenne - 1 ranka, nawet jakiś stand and shoot 1 zdejmie i się rozbiją chłopcy), albo do szarży z boku z dodatkową ranką. Widzę dla nich duzo motywów do wykorzystania :) Wydaje mi się, że dwa kloce + wskrzeszanie starczy aby przytrzymać co nieco :)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

nawet jakiś stand and shoot 1 zdejmie
akurat szkielety nie moga .... :wink:
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Całkiem fajna armia. Jeżeli nie chcesz nic zmieniać, to jedynie bym championa z 15 łuczników na 10 przerzucił. 15 łuczników smoka zatrzymie, 10 bez championa już nie.

Jeżeli bierzesz pod uwagę lekkie zmiany, to bym ew. kosztem łuczników i skomasowania ich w dwa oddziały, podpakował lekko jeden oddział rydwanów (np. 4 chariot i sztandar). Co byś miał jedną jednostkę co se można do przodu puścić samopas jakiś niebronionych strzelców kosić itd.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Faktycznie myślałem nad tym, ale nie wiem czy jest sens - charioty są w sumie miętkie i taki wiekszy oddział będzie łatwym celem (sporo droższy i sztandar do tego). Co do archerów masz rację. W ogóle przydałby mi się po prostu 3 champion, ale skąd tu 10 pts ? No nic dam radę :)

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

No coz... Trzeba bedzie stestowac. W sumie dobrze, bo mam juz troche dosc Chaosu. Przynajmniej nie bede sie frustrowal kiedy 10 lucznikami wystrzelasz mi w jednej turze WW o.0.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

A nie nie nie :D
Ja muszę się zrewanżować więc chaos tylko na 1 bitwę odstawiam :P

ODPOWIEDZ