rozpiski elfów v2

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Re: rozpiski elfów v2

Post autor: Andrzej »

dodalem fasta, 1 Dp i te itemki co proponujesz kosztem pana na koniku. Mi tam zawsze taki kowboj sie podobał, zwłaszcza na DE/WE ze wzgledu na shadów/kuszników/łuczników/bolce itp idt :D
Na bolce to on akurat nie jest taki mocny :wink:

Owszem, taki kowboj jest fajny, ale pamiętaj że to nie PoK którym możesz sobie spokojnie wyjechać pod 4 armaty :)

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

akurat chodzilo mi tu o wyszarzowanie z Wl w bolce :P a nie podstawianie sie pod ostrzal 3-4 maszyn.

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Mi w tej rozpisce brakuje Dragonów z Ellyrionem albo WB. Jak będziesz miał popychaczkę to taki oddzial może bardzo się przydać, a z BoS to trochę strach tak puszczać
I sold my soul for rock'n roll

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Rozpiski z ostatniego turnieju. Parówka na 1000 p/osobę.

HE

1. Mage lvl 1 (General) - Annulian Crystal, The Gem of Courage (150)
2. Noble (BSB) - Elven Steed, DA, Lance, shield, Battle Banner (218)

Core
3. 10x Archers (110)

Special
4. 22x White Lions - FCG, Standard of Balance, The Amulet of Light (420)

Rare
5. Great Eagle (50)
6. Great Eagle (50)

Bret

1. Damsel of the Lady (General) - Level 1, Dispel Scroll, Chalice of Malfleur (115)
2. Paladin (BSB) - Sword of the Lady's Champion, Enchanted Shield, Grail Vow, Warhorse (145)

Core
3. 5x Knights of the Realm (120)
4. 12x Peasant Bowmen (84)

Special
5. 3x Pegasus Knights - M (175)

Rare
6. 8x Grail Knights - FCG, Twilight Banner (359)

Grało się tym bardzo przyjemnie. Rozpy ładnie współgrały na polu bitwy. Takie złożenie ma moc na te punkty :wink:

Pozdrawiam,
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

22 Wl wyglda dziwnie jak na te ptk ale coraz bardziej sie do tego regimentu w ilosci 15+ przekonuje. Teraz testuje oddzial 20 do noszenia Arcy z ksiazka i BSB :)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Właśnie na te punkty imo wygląda dobrze :wink: Nie było mocnych na to złożenie. WL ani razu nie spadli, raz społowieni. Grale zresztą podobnie. Spadało tylko to co musiało (pegazy, orły, KotR'y). Man of the match: orzeł, który złamał exalted hero na dysku :mrgreen:

Andrzej
Pan Spamu

Rozpiska całkiem spoko. Fajny motyw z dwoma niezniszczalnymi odziałami na stole :)

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Rabsp pisze:akurat chodzilo mi tu o wyszarzowanie z Wl w bolce :P a nie podstawianie sie pod ostrzal 3-4 maszyn.
Dokładnie tego samego Pana wystawiłem na ostatnim turnieju i miał podobne zadania do wykonania. W ciągu 3 turniejowych bitew wiele nie utłukł, ale wpływ na ruchy przeciwnika miał; zdecydowałem że zostawiam go na Bazyliszka.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Andrzej
Pan Spamu

Hmm, bo ja wiem... Jeżeli wyszarżuje, to w kolejnej turze jest mocno narażony na ostrzał pozostałych maszyn. Nie zawsze uda się wylecieć za stół, a nawet jeśli, to potem trzeba wrócić. Ja tam wolę inaczej spożytkować 150 pkt (chociaż w rozpie bez smoka mógłby się sprawdzić. Ale ja używałbym go raczej jako wspomaganie WL w walce z takimi np. BG)

Serio uważasz, że Arcy z książką jest taki mocny na bazyla? Nie boisz się nie wylosowania kluczowego czaru? Np jak będziesz grał z HE na SD i nie wylosujesz zatrzymania to dostajesz przynajmniej 15-5 :? Wiem, niby mała szansa, ale jednak...

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Andrzej pisze: Serio uważasz, że Arcy z książką jest taki mocny na bazyla? Nie boisz się nie wylosowania kluczowego czaru? Np jak będziesz grał z HE na SD i nie wylosujesz zatrzymania to dostajesz przynajmniej 15-5 :? Wiem, niby mała szansa, ale jednak...
Hmm... przeczytałem Twojego posta w dziale raportów bitewnych i ten przykład z GUO sprawił, że zacząłem dostrzegać niezaprzeczalne plusy Twojej kombinacji. :wink: Niemniej jednak rozpa już poszła i chcąc nie chcąc będzie BoH. A co do Twojego pytania jeśli mam jako przeciwnika HE na SD a nie wylosuję Cowersa? Cóż wtedy ustawiam się dokładnie w rogu stołu. WL rozstawieni w wężyku będą blokować mały wykrojony trójkącik w którym zmieszczę całą resztę mojej armii poza kawą. Tam nie będzie fizycznie miejsca żeby cokolwiek się zmieściło, SD pozostanie jedynie ładowanie się w oddział WL. Dodatkowo celowo w rozpie mam Skeinsilver. Tzn. zawsze jak będę mieć przeciwko sobie LT będę dążyć do zajęcia połówki z patelnią, tak żeby moje działka DoW i bolce miały używanie. Tak więc taki SD jeśli będzie chciał podlecieć ofensywnie podejmie duże ryzyko.

Myślę, że w takiej sytuacji remis byłby do wyciągnięcia. Zresztą kumpel do mnie dziś wieczorkiem wpada na testową bitwę i może namówię go żeby spróbował zagrać przeciw mnie SD. Zobaczymy jak mój pomysł wyjdzie w praniu.

Edit:

Mój bohater puszka ma dodatkowo Talisman of Loec. Zdejmowanie kluczowych upierdliwych bohaterów lub bsb-ków z przegiętymi bannerami jest nieocenione. (przynajmniej w teorii :wink: )
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#

Andrzej
Pan Spamu

Ja niestety zagapiłem się z wysłaniem rozpiski (-5 pkt :evil: ) ale przynajmniej mogę ją wciąż zmienić. Miałem jechać na SD, ale jak tak teraz myśle, lepsza jest rozpa na arcymagu z RoF. Zwłaszcza kiedy każda z topowych armii ma wymaksowaną magię. Myślę tylko jak złożyć małego maga. Na razie jest tak:

sexmaszyna @ 150 pts

Arcymag @ xxx pts
ring of fury [40]
silwer staff [10]
DS 20
DS 20

1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
seerstaf [30]
DS [20]

Rozważam zamienienie seera na RoC. Ten boundspell jest szczególnie pomocny na VC (muszą trzymać 2 dd co turę albo tracą hełm, względnie banner z regenką). To samo tyczy się DE (PoK, RoH) i HE (BB, BoH) i pewnie sporej liczby innych armii. Z drugiej strony, seer daje mi możliwość robienia takiego myku jaki opisałem w raportach...
Ciężki wybór, ale chyba jednak wezmę Ring of Corin (zwłaszcza, że nie wiem czy wiecie, ale można nim rozwalić demoniczne sztandary :) )

A co do ustawienia się w rogu, to będziesz biedny, jak komuś wyjdzie turoń :twisted:

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Brałbym seera. Dzięki temu masz tak jak wspominałeś tą nawałnicę kluczowych zaklęć. RoC przeciwko wszystkiemu się nie sprawdzi.

Rozważyłbym także jak taka kombinacja magów, którą chcesz zastosować poradziłaby sobie z np. Imperium (do 9 DD na turę a dodatkowo w zanadrzu 2 DS i Seal of Destruction) albo inną armią silnie antymagiczną.

Co do DE: Ring of Hotek możesz łatwo obejść biorąc Lore of Heavens. Zgodnie z uściśleniami Kometka go olewa.
A co do ustawienia się w rogu, to będziesz biedny, jak komuś wyjdzie turoń :twisted:
Niekoniecznie. On ma zasady wychodzenia minersów a nie wykopywaczek (czyli 1' do wrogich modeli itp. itd.) Tak więc tak się ustawiam w tym rogu stołu aby Turoń musiał wyjść gdzieś w okolicach moich WL a nie w środku tego trójkącika.

Andrzej
Pan Spamu

Na imperium lepsza byłaby kombinacja z seerem. Biorę 2 razy metal i naparzam 2xdużą kuźnię na turę. W 3 powinna już wejść. Ale byłoby ciężko.

Z koleji na VC i HE z całą pewnością RoC jest lepszy. Pomyśl, stracić BoH albo BB :) (chociaż tylko na 2+...)

Ehh, muszę porzucać sobie kosteczkami i wykminić, co jest lepsze :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Andrzej pisze:Ja niestety zagapiłem się z wysłaniem rozpiski (-5 pkt :evil: ) ale przynajmniej mogę ją wciąż zmienić. Miałem jechać na SD, ale jak tak teraz myśle, lepsza jest rozpa na arcymagu z RoF. Zwłaszcza kiedy każda z topowych armii ma wymaksowaną magię. Myślę tylko jak złożyć małego maga. Na razie jest tak:

sexmaszyna @ 150 pts

Arcymag @ xxx pts
ring of fury [40]
silwer staff [10]
DS 20
DS 20

1 Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
seerstaf [30]
DS [20]

Rozważam zamienienie seera na RoC. Ten boundspell jest szczególnie pomocny na VC (muszą trzymać 2 dd co turę albo tracą hełm, względnie banner z regenką). To samo tyczy się DE (PoK, RoH) i HE (BB, BoH) i pewnie sporej liczby innych armii. Z drugiej strony, seer daje mi możliwość robienia takiego myku jaki opisałem w raportach...
Ciężki wybór, ale chyba jednak wezmę Ring of Corin (zwłaszcza, że nie wiem czy wiecie, ale można nim rozwalić demoniczne sztandary :) )

Jak chcesz wymaksować magie na zasady BP to możesz zrobić jeszcze tak:
- dać maga 1 lvl z RoC i DS
- zamienić arcymagowi jednego DS na Amulet of Fire

koszt operacji to 140 pkt, a zyskujesz o wiele większą ochronę przeciw magii (oddział z Arcy ma MR(1)) a do tego mały mag nosi RoC i czasem jakiś pocisk czy draina rzuci.

Kombinacja całkiem fajna i szybko się przbija, tylko trzeba mieć gdzie trzymać tych magów...
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Też na to wpadłem, ale jako że amulet of fire jest u mnie pierwsza rzeczą którą daje czempionowi WL, zmodyfikowałem nieco ten pomysł. Zostawię wszystko tak jak jest i dodam po prostu maga 1lvl z RoC. Powinno być całkiem nieźle :)

sexmaszyna @ 150 pts

Arcymag @ xxx pts
ring of fury [40]
silwer staff [10]
DS 20
DS 20

Mage @ 185 Pts
Magic Level 2
seerstaf [30]
DS [20]

Mage @ 120 Pts
Magic Level 1
Ring of Corin [20]

Magia naprawdę mocna, zwłaszcza na VC :) Pomyśl, jak wyjdzie wrightami, to musi trzymać 4 DD na same boundy :)

Zawsze mam te czary które chcę (np. 2 razy beast covers na HE na SD :twisted: ), mag 2lvl dzięki przerzutowi spokojnie rzuca czary 12+, a mały mag bierze lighta albo jakąś inną jedynkę i też jest fajnie :) (całkiem dobrze wychodzi mu rzucanie draina)

Mam prośbę do Embira, albo jakiegoś inego gracza HE jadącego na bazyla. Czy mógłbyś pożyczyć mi na turniej 5 PG? Najlepiej ze sztandarowym :wink: (odwdzięczę się w standardowy sposób :) )
Ten 3 mag zjada sporo pkt, dlatego też musiałem zamienić DP na PG

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Jest moc, boisz się tylko miscastów :mrgreen:

Andrzej
Pan Spamu

Jest sexmaszyna, nie ma miscastów :)

Prawdę mówiąc, zdecydowałem się jechać na magii tylko dlatego, że jest sexmazyna. Daje ona magii tak dużego kopa, że po prostu aż głupio jej nie brać :)

Poza tym, teraz prawie każda rozpiska jest na full magii i ciężko byłoby coś ugrać bez porządnej antymagii.

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Andrzej pisze:Jest sexmaszyna, nie ma miscastów :)
Fakt :wink: nie doczytałem zasad poszczególnych bazyliszków bo się nie wybieram, mój błąd.
Andrzej pisze:Poza tym, teraz prawie każda rozpiska jest na full magii i ciężko byłoby coś ugrać bez porządnej antymagii.
Prawda, zwłaszcza jeśli będzie sędziowane, że wierzchowce osobno testują I na pitce. Dużo łatwiej wtedy stracić gada :D

Powodzenia na bazylu

Andrzej
Pan Spamu

Prawda, zwłaszcza jeśli będzie sędziowane, że wierzchowce osobno testują I na pitce. Dużo łatwiej wtedy stracić gada :D
Proste, jak jest SD z drugiej strony biorę 2x shadow i co turę lecą 2 pitki w smoka :) W 2-3 turze nie powinno go być :)
Powodzenia na bazylu
Dzięki :)

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Ukalez pisze: Prawda, zwłaszcza jeśli będzie sędziowane, że wierzchowce osobno testują I na pitce. Dużo łatwiej wtedy stracić gada :D

Powodzenia na bazylu
Shino ostatecznie napisał, że będą testować na Inicjatywie jeźdźca, przynajmniej jeszcze na Bazyliszku.

ODPOWIEDZ