Zasady
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Chłopie, błagam, po polsku.
Ja o tej porze nie wiem, co widzę, a czego nie, literki mi przed oczkami latają i języki obce, polski i polskawy mi się mieszają... miej litość.
Ja o tej porze nie wiem, co widzę, a czego nie, literki mi przed oczkami latają i języki obce, polski i polskawy mi się mieszają... miej litość.
Nie. Strona 11, przedostatnie zdanie akapitu "Climbing".-czy po nie udanym tescie I na wspinaczke mozna wykonać ruch
Wybacz ale cały czas forum się erroruje i się spieszyłem, chodzi mi o to:
-czy można wystawic swoje jednostki odrazu w lub na budynku który znajduje się w naszej strefie roztawienia czy należy je wystawic przy scianie bud. i dopiero prubować się wspiać w swojej turze?
-czy jeżeli nie widze modelu który jest ode mnie 4 cale ale znajduje sie na wysokości powyżej 1 cal to moge szarżowac po zdaniu I czy musze sie wspinać a dopiero w następnej wykonac szarże?
Pzdr.
-czy można wystawic swoje jednostki odrazu w lub na budynku który znajduje się w naszej strefie roztawienia czy należy je wystawic przy scianie bud. i dopiero prubować się wspiać w swojej turze?
-czy jeżeli nie widze modelu który jest ode mnie 4 cale ale znajduje sie na wysokości powyżej 1 cal to moge szarżowac po zdaniu I czy musze sie wspinać a dopiero w następnej wykonac szarże?
Pzdr.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Od razu lepiej
Wystawianie przy ścianie nie miałoby sensu przy umiejętnościach infiltracja i hunch
Czekaj, próbuję sobie wyobrazić tę sytuację.
Kurczę no, przyznam - pytanie wydaje się banalne, ale... nie wiem!
IMO szarżowanie i wspinaczka się wykluczają, dlatego że wspinaczka jest częścią ruchu, a szarża to początek combatu w fazie ruchu... ale to moje spekulacje, możliwe że błędne.
Tam, gdzie Twoja strefa rozstawienia. Może być piętro albo drabinka [jako że to nie jest trudny teren].-czy można wystawic swoje jednostki odrazu w lub na budynku który znajduje się w naszej strefie roztawienia czy należy je wystawic przy scianie bud. i dopiero prubować się wspiać w swojej turze?
Wystawianie przy ścianie nie miałoby sensu przy umiejętnościach infiltracja i hunch
IMO szarżowanie i wspinaczka się wykluczają, dlatego że wspinaczka jest częścią ruchu, a szarża to początek combatu w fazie ruchu... ale to moje spekulacje, możliwe że błędne.
Nie wykluczają się Skavenblight. Zdaje się dwa testy inicjatywy, pierwszy na wykrycie wroga, jeżeli zdaliśmy to zdajemy drugi na wspinanie. Przy oblaniu pierwszego drugiego nie zdajemy bo i po co skoro nasz model nie wykrył wroga, to jak może na niego szarżować. Przy oblaniu drugiego palimy szarże i stoimy w miejscu tak jak staliśmy.Skavenblight pisze:-czy jeżeli nie widze modelu który jest ode mnie 4 cale ale znajduje sie na wysokości powyżej 1 cal to moge szarżowac po zdaniu I czy musze sie wspinać a dopiero w następnej wykonac szarże?
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Wielkie dzięki. Przyznam, że chodziło mi to po głowie przez noc. Ale chwila. Jeśli model nie wykrył wroga, może się normalnie ruszać, strzelać itd.Motor pisze:Nie wykluczają się Skavenblight. Zdaje się dwa testy inicjatywy, pierwszy na wykrycie wroga, jeżeli zdaliśmy to zdajemy drugi na wspinanie. Przy oblaniu pierwszego drugiego nie zdajemy bo i po co skoro nasz model nie wykrył wroga, to jak może na niego szarżować. Przy oblaniu drugiego palimy szarże i stoimy w miejscu tak jak staliśmy.Skavenblight pisze:-czy jeżeli nie widze modelu który jest ode mnie 4 cale ale znajduje sie na wysokości powyżej 1 cal to moge szarżowac po zdaniu I czy musze sie wspinać a dopiero w następnej wykonac szarże?
Zaś jeśli wykrył, ale się nie wspiął, zostaje przy ścianie czy w ogóle się nie rusza?
Uch. Jak widać zdarza mi się czasem zbytnio komplikować sobie życie Dzięki za wyjaśnienie.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Tak, ale wtedy, kiedy jest to normalny ruch.
Pytanie, czy traktujemy to jako normalny ruch [nieudaną wspinaczkę] czy jako część nieudanej szarży.
Ech, pokażę to na rysunku. Będzie nieproporcjonalny odległościowo, wybaczcie.
[odległość między A i B jest oczywiście mniejsza niż 4 cale]
Chodzi o to: czy jeśli oblał test na wspinaczkę, to biegnie po pomarańczowej linii, po czym staje przy ścianie i nie może się ruszać, czy stoi tam, gdzie stał?
EDIT: Ale ze mnie pała, stunned na tyle godzin Oczywiście, że jest spalona szarża, bośmy ją DEKLAROWALI . A zostaje tam, gdzie stał. Ych. Trzeba się włączyć w forum SG, choć i tam są fajne dyskusje modów nt. lanc na przykład. Są zasady do tej pory niewyjaśnione [oficjalnie, bo na zdrowy rozum to jest jak najbardziej poprawne].
EDIT2: To ja już kurde nic nie wiem. Owszem, deklaracja szarży itd. Z drugiej strony Bols zwrócił mi uwagę na aspekt fluffowy. Koleś wykrywa wroga, podbiega do ściany i WTEDY okazuje się, że nie ma się jak wspiąć [nie ma wystających cegieł lub coś w ten deseń]. Więc na zdrowy rozum podbiega do tej ściany i TAM zostaje.
To niby drobnostka, bo rzadko jest chyba taka sytuacja, ale z drugiej strony... czy jest jakaś zasada, która mówi jasno, jak jest naprawdę?
Pytanie, czy traktujemy to jako normalny ruch [nieudaną wspinaczkę] czy jako część nieudanej szarży.
Ech, pokażę to na rysunku. Będzie nieproporcjonalny odległościowo, wybaczcie.
[odległość między A i B jest oczywiście mniejsza niż 4 cale]
Chodzi o to: czy jeśli oblał test na wspinaczkę, to biegnie po pomarańczowej linii, po czym staje przy ścianie i nie może się ruszać, czy stoi tam, gdzie stał?
EDIT: Ale ze mnie pała, stunned na tyle godzin Oczywiście, że jest spalona szarża, bośmy ją DEKLAROWALI . A zostaje tam, gdzie stał. Ych. Trzeba się włączyć w forum SG, choć i tam są fajne dyskusje modów nt. lanc na przykład. Są zasady do tej pory niewyjaśnione [oficjalnie, bo na zdrowy rozum to jest jak najbardziej poprawne].
EDIT2: To ja już kurde nic nie wiem. Owszem, deklaracja szarży itd. Z drugiej strony Bols zwrócił mi uwagę na aspekt fluffowy. Koleś wykrywa wroga, podbiega do ściany i WTEDY okazuje się, że nie ma się jak wspiąć [nie ma wystających cegieł lub coś w ten deseń]. Więc na zdrowy rozum podbiega do tej ściany i TAM zostaje.
To niby drobnostka, bo rzadko jest chyba taka sytuacja, ale z drugiej strony... czy jest jakaś zasada, która mówi jasno, jak jest naprawdę?
W takim raze wyjasnie wam.
Jesli model stał przy scianie (wymóg do jakichkolwiek ruchów po scianie) wykrył przeciwnika ale nie zdał wspinaczki to staje w miejscu (w skrócie skrobie scianę). Jest to jasno wyjasnione w zasadach tyczących sie wspinaczki. Jest to podobny przypadek jak w przyapdku niezdanego strachu
Jesli model stał przy scianie (wymóg do jakichkolwiek ruchów po scianie) wykrył przeciwnika ale nie zdał wspinaczki to staje w miejscu (w skrócie skrobie scianę). Jest to jasno wyjasnione w zasadach tyczących sie wspinaczki. Jest to podobny przypadek jak w przyapdku niezdanego strachu
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Mam takie pytanie,
za ile do gangratingu liczy sie np szczuroogr?
za 20pkt zgodnie z adnotacjami przy opisie duzych potworow, czy za 25 (20 z adnotacji i 1x5 z liczenia ilosci wojownikow w bandzie)?
za ile do gangratingu liczy sie np szczuroogr?
za 20pkt zgodnie z adnotacjami przy opisie duzych potworow, czy za 25 (20 z adnotacji i 1x5 z liczenia ilosci wojownikow w bandzie)?
20
Mam pytanie co do zasad (ze str. 222-223 pl wersji zasad oraz 121 ang wersji) Mordheima. Znajduje się tam opis "składania" bohatera na pojedynczą bitwę. Za odpowiednią ilość gc można mu podwyższyć statystyki lub nauczyć go umiejętności. Czy te zasady są oficjalne czy to tylko jakaś opcja rozgrywki wymagająca akceptacji drugiego gracza?
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w ten sposób "zaskoczyć" przeciwnika wystawiając Wampira ze sprintem, +1A, +1T, mieczem i toporem. Fakt, że rozwiązanie takie byłoby bardzo drogie ale dawałoby mi bardzo mocnego bohatera, trudnego do zabicia oraz bardzo dobrze radzącego sobie w WW.
Powiedzcie mi, czy podwyższanie statystyk oraz dodawanie umiejętności jest opłacalne, czy też nie??
<EDIT> Jakby co to nie wiedziałem gdzie to umieścić. Czy w zasadach, czy w bandach(a może w rozpiskach ). Jeśli będę musiał to skasuje i napiszę w zasadach.
Nie trzeba, przeniosłam.
Zaraza
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w ten sposób "zaskoczyć" przeciwnika wystawiając Wampira ze sprintem, +1A, +1T, mieczem i toporem. Fakt, że rozwiązanie takie byłoby bardzo drogie ale dawałoby mi bardzo mocnego bohatera, trudnego do zabicia oraz bardzo dobrze radzącego sobie w WW.
Powiedzcie mi, czy podwyższanie statystyk oraz dodawanie umiejętności jest opłacalne, czy też nie??
<EDIT> Jakby co to nie wiedziałem gdzie to umieścić. Czy w zasadach, czy w bandach(a może w rozpiskach ). Jeśli będę musiał to skasuje i napiszę w zasadach.
Nie trzeba, przeniosłam.
Zaraza
nie smakowało? Podpadziocha po całościStachu pisze:
A. no tak. "Perła". A wiesz, że to ma witaminę C??? Czasem warto etykietki poczytać...
Do tej pory pamiętam jak piłem i jakieś takie kwaśne mi się wydawało.......
@Izwor tak są oficjalne, ale na one-off game a nie na kampanię. Umawiasz się z przeciwnikiem na ile GC gracie i wtedy pakujecie w bohaterów statystyki i skille. W kampanii takie coś nie przejdzie.
Mam pytanie co do doświadczenia. Jeżeli mój wampir ma 20 ptk doświadczenia oznacza to, że rozpoczynając kampanię zamalowywuje pierwsze 20 kratek (te w warband roster pod eq i spec. rules) czy też zaznaczam dopiero to doświadczenie które zdobędę podczas kampani? Jeśli "dojdę" do kratki z grubszą ramką to "awansuję" i rzucam na tabelkę awansu, tak?
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
-
- "Nie jestem powergamerem"
pytania odnosnie doswiadczenia:
1. czy jezeli mamy grupke 3 henchmenow to jak wszyscy przezyja to 3 kratki zamalowuje czy 1?
1. hero ktory ma startowo 20 doswiadczenia losuje od razu sobie 8 awansow czy nie?
1. czy jezeli mamy grupke 3 henchmenow to jak wszyscy przezyja to 3 kratki zamalowuje czy 1?
1. hero ktory ma startowo 20 doswiadczenia losuje od razu sobie 8 awansow czy nie?
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Ad.1 1 kratkę! Ale grupowo mają oni 3 pkt. doświadczenia (i o 3 pkt. zwiększają rating).
Ad. 2 Absolutnie nie! Początkowe doświadczenie symbolizuje "edukację" bohatera przed utworzeniem bandy. Zauważ, że mocni bohaterowie startują np. z 20 exp, podczas gdy słabeusze z 0 pkt. Ma to też takie znaczenie, że na początku kratek awanse następują częściej (np. co 2 pkt. doświadczenia) i tacy "młodzicy" szybciej się uczą, podczas gdy wiele trzeba, by nastąpił awans starego wyjadacza startującego z 20-tką.
Ad. 2 Absolutnie nie! Początkowe doświadczenie symbolizuje "edukację" bohatera przed utworzeniem bandy. Zauważ, że mocni bohaterowie startują np. z 20 exp, podczas gdy słabeusze z 0 pkt. Ma to też takie znaczenie, że na początku kratek awanse następują częściej (np. co 2 pkt. doświadczenia) i tacy "młodzicy" szybciej się uczą, podczas gdy wiele trzeba, by nastąpił awans starego wyjadacza startującego z 20-tką.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!