kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Mormo
Wałkarz

Parę pytań początkującego

Post autor: Mormo »

witam zacząłem grać z kumplami w Warhammera, narazie na proxaxh ale przymierzamy sie do zakupów. Mam pare pytań odnośnie rozgrywki
1. wampir ktory poprzez wyssanie regeneruje swoje życie czy rownież je odnawia jeśli najpierw on atakowal zadał swoje ciosy a poźniej dostał kontre i stracil zycie to czy te ciosy ktore zadal przed straceniem zycia moga byc brane pod uwage?
2. Czy przez eternale widac? Chodzi o strzal.
3. Czy jesli jednostka kupuje magiczny sztandar to nie moze miec juz zwyklego? Czy magiczny sztandar w rozstrzygnieciu jest liczony do rozliczenia?
4. Czy Killing Blow ktory sie powiedzie przeciw Lordowi który ma 4 W zabija go od razu bez Asv? Tzn czy automatycznie 4 w jest zdejmowane?

Z gory dzieki za odpowiedz :)

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

1.nieznam się na vampach, może ktoś inny pomoże.
2.Zasłaniają cele normalnie, jeśli coś nie jest wyraźnie napisanę w zasadach znaczy, że tego nie ma
3.Magiczny sztandar dalej posiada właściwości zwykłego sztandaru
4.tak

Mormo
Wałkarz

Dzięki za szybkąodpowiedź, ale sztandar zwykly jest usuwany? Dodatkowo czy dowodca oddziału może podnieść sztandar? Czy jednostka wystarczy ze wykupi ptk za magiczny sztandar czy dodatkowo jeszcze musi zaplaci ptk za sztandarowego?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Mormo pisze:Dzięki za szybkąodpowiedź, ale sztandar zwykly jest usuwany? Dodatkowo czy dowodca oddziału może podnieść sztandar?
Sztandar zwykły zawsze jest (jest wymagany, by posiadać magiczny; magiczny "nadpisuje" sztandar zwykły, ale zachowuje bonusy zwykłego) i jego bonusy też. Nie znika dopóki go się nie straci przy ucieczce lub kiedy cały oddział z tym sztandarem Ci go wybiją.

Dowódca (czempion oddziału) sztandar podniesie jak zostanie sam (jako ostatni model, chyba, że został wcześniej zabity), ale z jego bonusów czy to był sztandar magiczny, czy zwykły korzystać nie będzie. Jeśli wróg Ci takiego samotnego czempiona zabiję, lub będzie gonił po teście złamania, no to zdobywa ten sztandar.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

na ostatniej bitewce wyszła taka dziwna sytuacja.
oddział walczy już 2 tury
:D :mrgreen:
i w 3 turze wbija sie w niego kolejny oodział wroga
:D :mrgreen: :evil:
powstaje typowa kanapka. Ale ten oddział :evil: ma nienawiść i podczas szarży wybija :mrgreen: do nogi. Musi wykonać najeżdżanie jak będzie wygladała sytuacja
czy :D :evil: dojadą do siebie i koniec? a może poprostu sie mijają i :evil: przechodzi przez :D i idzie dalej tyle ile na kostkach wyszło

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Mormo pisze:witam zacząłem grać z kumplami w Warhammera, narazie na proxaxh ale przymierzamy sie do zakupów. Mam pare pytań odnośnie rozgrywki
1. wampir ktory poprzez wyssanie regeneruje swoje życie czy rownież je odnawia jeśli najpierw on atakowal zadał swoje ciosy a poźniej dostał kontre i stracil zycie to czy te ciosy ktore zadal przed straceniem zycia moga byc brane pod uwage?
Jeżeli wampir najpierw atakował Blood Drinkerem (mieczem pozwalającym mu odzyskiwać życie), a dopiero potem dostał jakieś rany, to ich nie odzyska.

Mormo
Wałkarz

Kumpel mi zarzucil ze Great Eagle wykupiony przez Hirosa bierze jeden slot z rare. Ma racje? Dla mnie troche jest to smieszne poniewaz wogole nie bedzie oplacalne w takim wypadku :)

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

nie zabiera slotu rare, gdyby zabierał wyraźnie byłoby to napisane (jak np. smok który ściąga slot hero)
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

rashar
Pseudoklimaciarz

Post autor: rashar »

A teraz ja mam pytanko:

W wiekszosci armii jest napisane ze sztandarowy armii nie moze uzywac tarczy + jesli sztandar jest magiczny nie moze miec innych magicznych przedmiotow.

A jak to jest u wampirow? Nie znalazlem nic o tarczach...

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

jeśli overrunują tyle, żeby chociaż częściowo najechać na oddział to ustawiają się zaraz za nim, jeśli overrunują więcej, tak że spokojnie zmieszczą się za oddziałem to tak właśnie robią
wszystko na tej samej zasadzie co fleeing through units, RB 41/42
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

Czy może mi ktoś napisać ile cm/cali ma średnica dużego okrągłego znacznika.
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

5 cali

tez mam pytanie: czy jesli w chelendżu szczur z fell bladem nabije mi 24 rany, to do rezolucji liczy sie + 5 za overkilla, czy tylko + 1 z kazdą rane nie licząc multiple wondów?? jest to gdzie w rulebooku opisane?

jeszcze dwa pytania: jak walcze hand weponem i tarczą na piechote to mam + 1 do save, a jesli któraś z tych rzeczy jest magiczna to też mam ten bonus?

a co jeśli ze stone trowera trafiłem środkiem kółka w smoka z jeźdzcem? trafiam obu z siłą 10? jest to gdzieś w rulbooku?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Wampirzy (lub wightowy) BSB może używać tarczy.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

kszyhu pisze:5 cali

tez mam pytanie: czy jesli w chelendżu szczur z fell bladem nabije mi 24 rany, to do rezolucji liczy sie + 5 za overkilla, czy tylko + 1 z kazdą rane nie licząc multiple wondów?? jest to gdzie w rulebooku opisane?

jeszcze dwa pytania: jak walcze hand weponem i tarczą na piechote to mam + 1 do save, a jesli któraś z tych rzeczy jest magiczna to też mam ten bonus?

a co jeśli ze stone trowera trafiłem środkiem kółka w smoka z jeźdzcem? trafiam obu z siłą 10? jest to gdzieś w rulbooku?
1. Doskajesz +5 za overkilla.
2. Hand weapon zwykły, tarcza zwykła - masz bonus.
Hand weapon zwykły, tarcza magiczna - masz bonus
Broń magiczna, tarcza zwykła - nie masz bonusa.
Broń magiczna , tarcza magiczna - nie masz bonusa.
3. Losujesz kto dostaje big hita.

rashar
Pseudoklimaciarz

Post autor: rashar »

Pytanie z podstaw podstawowych:

X ucieka z pola walki na 8, Y goni go na 10.

Czyli Y:
A - Zabija X po 8 calach i tam zostaje.
B - Zabija X po 8 calach ale zostaje na 10 (to niemal jestem pewny ze nie)
C - Zabija X odrazu na starcie i... tam zostaje?

Czytalem rulebooka ale wciaz tego nie czaje.

Jeszcze pytan kilka co do tarcz:

Shield+spear na infantry daje w CC +2(jak hand weapon) czy +1?
Bonus +2(z hand weapon) dziala piechota vs piechota tylko czy piechota vs kawaleria tez? (pytam bo gdzies na forum mi mignelo ze tylko w 1 przypadku)
Gdzies tez widzialem, ze bonus +2 nie dziala z magicznym hand weaponem... Dlaczemu? :(

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

rashar pisze:Pytanie z podstaw podstawowych:

X ucieka z pola walki na 8, Y goni go na 10.

Czyli Y:
A - Zabija X po 8 calach i tam zostaje.
B - Zabija X po 8 calach ale zostaje na 10 (to niemal jestem pewny ze nie)
C - Zabija X odrazu na starcie i... tam zostaje?

Czytalem rulebooka ale wciaz tego nie czaje.
D - Zabija X odrazu na starcie i biegnie na 10 cali.
rashar pisze:Jeszcze pytan kilka co do tarcz:

Shield+spear na infantry daje w CC +2(jak hand weapon) czy +1?
Bonus +2(z hand weapon) dziala piechota vs piechota tylko czy piechota vs kawaleria tez? (pytam bo gdzies na forum mi mignelo ze tylko w 1 przypadku)
Gdzies tez widzialem, ze bonus +2 nie dziala z magicznym hand weaponem... Dlaczemu? :(
1. +1. Spear to nie hand weapon.
2. Działa na wszystko (piechota, kawaleria, potwory, rydwany), ale tylko od przodu.
3. Z magicznym hand weaponem działa... :twisted:
Problem w tym, że w opisie broni magicznej musi być napisane "Hand weapon"

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Na dzisiejszym turnieju:

Klocek maruderów deklaruje szarżę na mój oddział WL. Szarża nie jest możliwa bo nie mieści się między swoją jednostką (Knightami), którą w tej turze zatrzymał a moim fastem, który stoi na mojej flance. Nie chciał deklarować w fasta bo musiałby biec przez las (spaliłby szarżę). Więc deklaruje na klocek WL ale się nie mieści i kornerem łapie fasta w jego przednią strefę. Nie ma miejsca, żeby zrobić align i dostawić się normalnie przodem. Mówimy, że szarża niemożliwa. Sędzia zasędziował, że rozsuwamy teren lub jednostki bo skoro się już styknął z fastem to musi się zmieścić i można tak robić.
Wałek, czy nie??

Obrazek

Bo po takiej akcji zrobiło się z 20:0 dla nas na 10:10. Straciłem klocek 25 WL (a graliśmy na 686 pkt z czego WL kosztowali ponad 550 pkt z magiem w środku), bo z overruna dostałem maruderów na flanke a z czoła zebranych Knightów.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, o 18:24 przez Ukalez, łącznie zmieniany 1 raz.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Wydaje mi sie czy sędzia był w parze z tymże graczem WoCh który Cie szarżował? I moim zdaniem wałek. Skoro nie ma jak doszarżować sie do fasta to nie może go zaszarżować. Znaczy szarża ponoć miała być spalona? Bo jeżeli jest opcja szarży to można przesuwać tereny lub oddziały żeby zrobić aligna (pod warunkiem, że nie będzie to miało znaczącego wpływu na przebieg bitwy). No a tu chyba miało?

PZDR

EDIT: Z tego co zrozumiałem to na fasta też nie mógł przekierować szarży bo jest zasada maksymalizacji. Także albo rybki albo akwarium.

PZDR
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

M.T. pisze: Broń magiczna, tarcza zwykła - nie masz bonusa.
a nie jest tak, że jak w opisie broni jest "broń ręczna" to bonus zostaje?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Zgadza się. Tylko ile jest takich broni? Jedna, dwie?

Zablokowany