BAZYLISZEK 27-28 II Łomianki 2350pkt

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: BAZYLISZEK 27-28 II Łomianki 2350pkt

Post autor: Asassello »

Szmajson pisze: IMHO Powinno byc -> DP, DP z bitew, MP. Tak zazwyczaj jest.
Wyłączyliśmy test wiedzy i ocenę WOW z klasyfikacji ogólnej, za to potraktowaliśmy punkty za wysłanie rozpiski i malowanie na równi z punktami z bitew.
Jak dla mnie jest to uczciwe rozwiązanie.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

DOW 22 2
SK 26,17 6
BOC 41 1
EMP 48,67 9
DOC 49 11
DE 52,44 18
VC 62,2 15
COD 63 2
DF 67,63 8
WE 72,93 14
LIZ 75,33 12
TK 78,5 6
HE 78,73 11
WOC 86,14 7
OK 95 1
OG 100,8 5
armie na bazylu i srednie miejsce przez nie zajmowane (po spacji ilosc danej armii)

cyryllo
Mudżahedin

Post autor: cyryllo »

DF? Co to za twór?

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

dwarf?
Obrazek

cyryllo
Mudżahedin

Post autor: cyryllo »

dziękuję

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

to jeszcze dorzucę średnią liczbę punktów z bitew przypadającą na daną armię (również z liczbą danej armii na turnieju) :)

Kod: Zaznacz cały

SK	64,00	6
DOW	61,50	2
BRE	59,50	2
BOC	57,00	1
DOC	54,18	11
DE	53,39	18
EMP	51,44	9
VC	51,27	15
COD	49,50	2
WE	47,43	14
TK	47,00	6
LIZ	47,00	12
DF	45,00	8
HE	44,73	11
WOC	44,43	7
OG	37,00	5
OK	37,00	1

i jeszcze średnia ocena z malowania per armia :) - oczywiście statystyka jest lekko zachwiana przez małą liczbę niektórych armii oraz przez zera za proxy w armii.

Kod: Zaznacz cały

OK	15,00
DOW	12,50
COD	12,00
BRE	12,00
DOC	11,45
DE	10,89
VC	10,73
EMP	10,33
WE	10,29
SK	10,00
DF	9,75
TK	9,67
LIZ	9,25
BOC	9,00
HE	8,64
OG	7,80
WOC	7,71
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Beastmani do przycięcia!

pozdro

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

Przynajmniej w jednym rankingu Ogry są na pierwszym miejscu :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Skoro jest rozmowa o tym, jak powinno się oceniać armie, przy równych ilościach punktów, to wrzucam temat pokrewny. Otóż: istota swissa polega na tym, aby w decydujących grach, spotykali się Ci, którzy mają największe szanse na wygranie całego turnieju. Tymczasem w WFB jest tak, że najpierw gra się swissa, a następnie dokłada wyniki z hobbystyki. Sprawia to, że niektórzy awansują nagle o kilka pozycji, bez postępów w samej grze. Co więcej, w ten sposób można nawet wygrać cały turniej (rzadkie z okazji profesjonalizacji najlepszych, czyli armii na znakomitym poziomie malowania). Stąd propozycja "pod rozwagę", czyli dodawanie pkt z malowania po pierwszym dniu i już wg tego rankingu paringi. W ten sposób grają z sobą Ci, którzy rzeczywiście prowadzą w danym turnieju, rzeczywiście są w środku i naprawdę szaleją po warzywniaku :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

Ale gdzie są wyniki??
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

na 45tej : ]
Obrazek
T

Awatar użytkownika
antonio
Chuck Norris

Post autor: antonio »

ksch pisze:Stąd propozycja "pod rozwagę", czyli dodawanie pkt z malowania po pierwszym dniu i już wg tego rankingu paringi.
nie mówię że to zły pomysł, ale ma jeden duży minus - w łeb bierze wtedy jakość oceny malowania - wyobrażasz sobie sprawiedliwe i dokładne sprawdzenie wszystkich armii w ciągu jednego dnia? Dajmy 5min na obejrzenie danej armii - przy 130 graczach to 650min -> praktycznie 7 godzin sterczenia nad figurkami... Bez przerwy! Niewykonalne, trzeba by sklonować Blessa :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Kilka kwestii w ramach odpowiedzi:
1) ocena malowania z tego co obserwuję, trwa krócej niż 5minut/armia. Moją Bless ocenił ja wiem, w 3 minuty? A ocena była jak najbardziej "porządna".
2) jeśli są jasno określone wytyczne to sędziów może być dwóch (na Kohortexie z tego co pamiętam był więcej niż jeden sędzia).
3) jeśli i to nie pomaga, można ten system zastosować przed ostatnią bitwą.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

ksch pisze: Stąd propozycja "pod rozwagę", czyli dodawanie pkt z malowania po pierwszym dniu i już wg tego rankingu paringi.
To jest dokładnie to, co ostatnio chodziło mi po głowie.
Niestety są minusy. Duży wysiłek sędziego malarskiego i orgów w sobotę wieczorkiem aby wszystko sprawnie poszło. Ale jest do zrobienia. :mrgreen:
Zwłaszcza przy wyklarowanej, ogólnopolskiej ocenie malowania.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

ksch ma calkiem niezly pomysl IMHO. Antonio tez ma racje, ale zawsze mozna przeciez ocenic na dzien dobry tych ktorzy zwykle sa wysoko + tych ktorzy wsadza maski. Skad wiadomo ze wsadza maski? Szybciej koncza przeciez. Chociaz nie bedzie to rzeczywiscie system idealny kiedy nie wszystkie armie beda ocenione od razu. No a dwoch sedziow malarskich odpada bo juz to bylo testowane na Wejherowie i Mackach i rozbieznosc jest duza.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Tak naprawdę nie będziemy wiedzieć jak to wyjdzie, dopóki nie spróbujemy. Zresztą, gdyby było to niewykonalne pierwszego dnia, to tak jak pisałem, zawsze można przełożyć rzecz na ostatnią bitwę. Do tego momentu przecież ocena malowania jest już gotowa.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

warto byloby to przetestowac na jakims dwudniowym lokalu. na masterach chyba nie ma co eksperymentowac.

propozycja ksch brzmi rozsadnie IMO, ewentualne bledy powinny wyjsc w praniu.

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Post autor: GoblinNadGobliny »

bless sie zajebiscie wywiazal ze swojej roli, jakichkolwiek dwoch sedziow to bylyby wlasnie rozbieznosci, czyli odpada.
pomysl dodawania po pierwszym dniu - jesli tylko wykonalny to super.

nie wiem czy od sredniej wynikow nie bylaby lepsza mediana tak swoja droga ; )
pociesza mnie jedynie fakt, ze OnG wypadlo w rankingu najgorzej (dzieki temu, ze JH nie grali, a mnie paringi karcily mocno), takze licze, ze nikt mi bonusow z BP nie spsuje!
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Pewnie, że brzmi rozsądnie Czarny 8)

A tak na poważnie to daje to jeszcze jedną możliwość, którą każdy, kto nie jest masterową konserwą, może rozważyć. Mianowicie zróżnicowanie ilości gier. Pisałem o tym przy okazji DMP bodajże, ale zostałem olany. Cała rzecz polega na tym, że przy okazji niektórych masterów, jest walka o liczbę rozgrywanych rund. Najmocniej wyszło to po Łodzi właśnie. Wiadomo, że dla mniej wytrwałych graczy i zazwyczaj tych spoza topu, 5 gier/master jest jak najbardziej ok. Tymczasem dla walczących o zwycięstwo 6, a nawet 7 gier jest dopiero sprawiedliwe. Dopóki hobbystyka wchodzi na końcu niewiele da się z tym zrobić, ale jeśli wrzucić ją wcześniej, to można robić dwie fajne rzeczy, znane z karcianek:
1) x gier plus finał o konkretne miejsca - wtedy kto nie chce już grać poddaje partie i spada wyłącznie o góra jeden w dół, a beneficjent takiego poddania nie winduje się w kosmos.
2) zamknięcie swissa na 5 rundzie i dwie dodatkowe, albo nawet jedna, dla topu. Kto chce może zostać i podglądać najlepszych przy pracy. Od 21 miejsca w dół mamy pkt z pięciu bitew, najlepsi mają swój sprawiedliwy system.
Tyle.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

żeby nie spamić tutaj to założyłem temat zeby odnieść się nieco do mojej armi

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=13&t=22005